De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
09-03-2008
TERUG
Het heeft eventjes z'n tijd nodig gehad, maar ook deze buikgriep heb ik doorstaan.Het lichaam heeft bij het stijgen der jaren toch steeds een beetje meer tijd nodig om - zoals een wielrenner dat zegt - te recupereren. Ouder worden is inhaerent aan het toenemen van het gebruik van medicijnen en dat inspireerde me tot het maken van deze foto.
Dit vijltje lag nog op mijn bureau en zette me aan het denken. Is het niet zo, dat we in ons leven vaak meningen of gedachten moeten bijvijlen ? Vandaar!
Ja, zoals ook bij ons in Nederland zocht men het in Oost-Berlijn in de hoogte van de bouwwerken en enorme flatgebouwen (ont) sierden de stad destijds om zoveel mogelijk mensen een onderdak te kunnen bieden.
Ik wist niet wat ik zag, toen ik dit monument aanschouwde in het Oost-Duitsland van Erich Honecker. De omvang van het monument en de pompeuze bouwstijl maakten het erg surrealistisch. Langs de weerszijden van een veld staan zestien zuilen met teksten van Jozef Stalin. Op een sokkel staat een twaalf meter hoge Russische soldaat. Tussen zijn voeten ligt zich een gebroken hakenkruis. Een overweldigende stilte van Treptower Park.
Met de Olympische Zomerpelen in het vooruitzicht plaats ik hier een foto van het Olympisch Stadion in Berlijn, waar in 1936 de zomerspelen plaatsvonden. Beladen Spelen, daar de Nazi's het onder leiding van Adolf Hitler voor het zeggen hadden in Duitsland en waar de rassendiscriminatie hoogtij vierde.Het werden de Spelen van de negroïde Jesse Owens, die verschillende gouden medailles in de wacht sleepte tot grote woede van Adolf Hitler.
Foto: Olympisch Stadion met een capaciteit van 66.000 zitplaatsen.
Gisteren publiceerde ik de foto van de Potzdammerplatz in 1986 en sindsdien ben ik niet meer in Berlijn geweest, maar was nieuwsgierig hoe deze troosteloze vlakte van toen er tegenwoordig uit zou zien. Dan is internet de geëigende weg om naar foto's te speuren en zie daar!
Tegenwoordig is het een hotspot van Berlijn met een aantal wolkenkrabbers, een station, een groot winkelcentrum, delen van de Berlijnse Muur en het opvallende Sony Center. Het Sony Center is een hypermodern overdekt plein. Je vindt hier een aantal enorme bioscopen, een grote Sony speciaalzaak en wat restaurants.
In 1986 - drie jaar voor de Val van dé Muur - was bij de Potzdammerplatz duidelijk een stukje Niemandsland te bespeuren omsloten door de gehate en verguisde muur, die Berlijn verdeelde in Oost- en West-Berlijn. Vluchten van oost naar west werd hierdoor welhaast onmogelijk. (Analoge gescande foto)
Een stukje historie: het museum Zur Letzten Instanz herbergt een overzicht op welke wijze mensen uit Oost-Berlijn zijn gevlucht naar het vrije westen, een indrukwekkend overzicht, dat inderdaad nu historie is. Foto: 1986
Weer eens in mijn fotoarchief gedoken en herinneringen opgehaald aan een bezoek aan (toen nog) West-Berlijn in 1986. Vanaf de Mercedestoren een gezicht op het toenmalige Oost-Berlijn.