De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
03-05-2008
Groningen- Reitdiepdal
Het Reitdiepdal is het oudste cultuurlandschap in Europa. Het is ontstaan door de loop van de Drentse rivier de Hunze, die de stad Groningen verbond met de zee. De rivier was kronkelig, maar werd in de 17e eeuw deels recht getrokken. De Hunze heet nu Reidiep.
In het Reitdiepdal is de vroegere loop van de Hunze nog steeds terug te vinden. In het landschap ligt ook het beroemde 13eeeuwse kerkje van Oostum, het meest geschilderde en gefotografeerd kerkje van Groningen.
Ook het dorpje Garnwerd met zijn kerk, molen en smalle straatjes is een bezoekje waard, evenals het café Hammingh uit 1894 met zijn negentiende eeuwse inrichting.
Onze Camelia bloeit weer en daarmee keert ook het echte lentegevoel weer terug, zeker nu het in de verwachting ligt, dat de temperatuur zal stijgen in de komende dagen. Eindelijk...............!
Generaties hebben de kunst van het lezen geleerd met de Methode Hoogeveen en zijn leesplankjes, waarin de klinkers werden aangeleerd: Aap - Noot - Mies - Wim - Zus - Jet enz. Door voor en achter die klinkers andere medeklinkers te plaatsen werden dan weer nieuwe woorden gevormd. De belevenissen van Ot en Sien werden in de bijbehorende leesboekjes weergegeven in woord en beeld. Op bijgaande dia een beeld van Zus.
Hoewel ik mijn (foto)blog eigenlijk niet wens te gebruiken om maatschappelijke mis-toestanden aan de kaak te stellen. moet het mij voor eenmaal van het hart. Afgelopen zondag zou de beladen wedstrijd tussen de FC Groningen en Ajax plaatsvinden. Beladen , omdat Ajax in de winterstop drie belangrijke spelers bij de FC Groningen wegkocht en een vierde naar Engeland vertrok. Er zou een ludieke actie plaatsvinden met T-shirts, waarop anti-Ajax leuzen en er zouden WC-rollen worden uitgerold vanaf de tribunes. Geen probleem, alleen waren er zieke geesten, die de rollen in brand staken , waardoor er paniek ontstond in het publiek en tientallen mensen in ademnood kwamen door de rookontwikkeling in het stadion, Ondanks alle voorbereidingen kon de organisatie rond dit duel dit echter niet voorkomen. Of moet je misschien zó ver gaan dat er bij het betreden van het stadion elke bezoeker gefouilleerd wordt op het bezit van wapens, aanstekers etc. Misschien wel, gezien de afloop van deze zondag!! Het clubimago is door zieke geesten in ieder geval ernstige schade toegebracht en de gevolgen zijn nog niet te overzien! Is de tijd van gedogen zo langzamerhand niet aan een herziening toe?
Je oude dia's nog weer eens de revue te laten passeren is ook een vorm van nostalgie. In dit geval denk ik nog wel eens met weemoed terug aan de tijd zonder projectoren, zonder computers, waarin je als leerkracht was aangewezen op grote schoolprenten, voorzien van een toelichting, die het jou mogelijk maakte om de leerlingen te kunnen vertellen, wat er zoal in de wereld te zien was. De fantasie werd daardoor toen nog geprikkeld als zo'n plaat een poosje voor in de klas hing.
Nog een dia uit het verleden. Delft kent grachten, waaraan de huizen grenzen. Hoe men op het idee gekomen is om bij deze woning een deur in te plannen, terwijl het water van de gracht voor de deur ligt................. ???? Je zou je maar vergissen en de deur uit stappen.................
Tijdens het scannen van oude dia's kwam ik dit origineel 'uithangbord' tegen, dat ik jaren geleden fotografeerde in de stad Delft. Of dit te maken heeft gehad met het beroep van onze zoon, die nu in het horecavak werkzaam is als directeur, heb ik destijds niet beseft. Vanwege de originaliteit viel het me echter op, dus...... knippen!
Nee, maak je maar geen zorgen! De stem uit de ruimte is een stem-fluit, die ik soms gebruik om de toon aan te geven. Maar een beetje klooien met PSP is wel leuk werk.
Als de termiek het toelaat zie je soms de vreemdste luchtballons passeren, zoals deze die ik met mijn telelens probeerde te fotograferen. De passagiers kregen me in de gaten en wuifden even later naar me.
De aprilmaand staat nog altijd in mijn geheugen gegrift als de Bevrijdingsmaand van de stad Groningen in 1945. Toen we na de overgave van de Duitse troepen de stad verkenden, zagen we in de binnenstad niets dan puinhopen. Toen ik deze foto's nam van een straat in een na-oorlogse wijk, waarin een groot flat was neergehaald, moest ik weer terugdenken aan april 1945.............................
Ter versiering van de blinde muur van een flatcomplex is er opdracht aan een kunstenaar verstrekt om een kunstwerk aan te brengen. Deze heeft de bollen ietwat verwijderd van de muur aangebracht, waardoor door de stand van de zon wisselende schaduwen optreden. Je moet maar de juiste ingeving krijgen !
Het overkomt je. Je bent aan het zoeken of je nog iets bruikbaars hebt voor de Rommelmarkt, die a.s. zondag plaatsvindt in Martiniplaza, waar enkele leden van mijn koor geld proberen in te zamelen voor de koorkas. Al zoekende kom je dan speelgoed tegen, dat al járen in de kast ligt. Zo ook dit stationnetje en enkele goederenwagons. Herinneringen komen boven en dan.... ja dan maak je er een foto van.
San Diego is een stad in de Verenigde Staten aan de westkust in de staat Californië dichtbij de grens met Mexico.
San Diego heeft 1,305 miljoen inwoners en is vooral bekend als industrieel en commercieel centrum. De stad. heeft een zeer goede natuurlijke haven en is mede hierom een belangrijke uitvalsbasis voor de Amerikaanse marine aan de westkust. De stad is ook bekend om de ruimtevaartindustrie en de gerespecteerde universiteit van San Diego (University of California, San Diego kortweg UCSD).
San Diego is ontstaan als eerste missiepost van de Spanjaarden in 1769 en was tot 1846 van Mexico.
Bijgaande prent ontving ik gisteren per mail. Afhankelijk van de eerste blik zendt je oogzenuw een berichtje door naar je hersenen en je ziet één van de twee woorden in mijn titel bij dit bericht. Zie je ook het andere woord?
Als je deze foto bekijkt begin je je zo langzamerhand af te vragen hoe lang dergelijke plaatjes 'geschoten' kunnen worden door de klimaatverandering. Daarom: Geniet van dit beeld !