FEEST IN DE STAD.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vandaag even pas op de plaats, want het is feest in onze stad Groningen. Elk jaar wordt op 28 augustus feestelijk herdacht, dat Groningen in 1672 ( het rampjaar, waarin de regering radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos was) werd ontzet.
Vanaf april 1672 wordt de Republiek der Verenigde Nederlanden vrijwel tegelijkertijd aangevallen door Frankrijk, Engeland, het bisdom Münster en het keurvorstendom Keulen. De Hollandse oorlog is begonnen. Het bondgenootschap staat onder leiding van de Franse koning die op economische gronden alle gebieden ten zuiden van de Rijn onder zijn invloedssfeer wil brengen. Ook het bisdom Münster heeft gebiedsaanspraken, o.m. in Westerwolde (Oost-Groningen)
De stad Groningen wordt vanaf 21 juli 1672 belegerd door het leger van de prins-bisschop van Münster, Christoph Bernard von Galen, in Groningen bekend als Bommen Berend . De stad weerstaat het beleg onder leiding van de veldheer Carl von Rabenhaupt, baron van Sucha (1602 - 1675), die daartoe speciaal is aangetrokken.
Tegen 28 augustus trekken de belegeraars zich terug na een vier weken durend artillerieduel. Groningen is 'ontzet', na 'constant' te zijn gebleven. Het land is 'behouden'.
De 85-jarige Joost van den Vondel schreef in een gedicht: 'O Groninge, uit het puin en asch en stof verrezen, vergeet de weldaet niet, die Godt u heeft bewezen'.
Naast de vele feestelijkheden in de stad vindt elk jaar in het Stadspark ook een concours hippique en andere disciplines plaats, voorafgegaan door de paardenkeuring ( op bijgaande afbeelding weergegeven door de schilder Otto Eerelman.) Dit jaar zal dit CH ook worden bijgewoond door onze Koningin Beatrix, daar dit evenement voor de 150-ste keer wordt georganiseerd.
|