De voorbije week crisisvergadering op de redactie. Neen niet om die tekeningen over Mohammed, nog minder om die compromitterende foto's van de paus in een ietwat bizarre outfit. De redactie stelde zich alleen de vraag of het nog zin heeft om met de Blogspiegel door te gaan. Over al dan niet succes is er niet gesproken. Neen, gewoon omdat je reeds op verscheidene blogs gelijksoortige logs aantreft. Niet dat de redactie dat niet kan hebben, neen integendeel, dan ligt de druk niet alleen in dit kamp om een wekelijkse flaneerreportage te maken. Maar het mag ook weer niet te veel worden vinden wij. Trop is te veel en te veel is trop, wie het ook weeral zei speelt hierbij geen rol. Enfin, Pedro onze chef, stuurde mij toch weer op pad en ik zou deze week vooral de nieuwe etalages op onze bloglaan even onder de loep nemen. Vooral de nieuwe verkaveling zou het doel worden. Ook weer zo iets dat vlugger gezegd wordt dan uitgevoerd. Je hebt zo van die poppekens die hun snoetje even laten zien en dan sneller verdwijnen dan dat ze gekomen zijn. Begint daar maar een keer iets nuttigs over te schrijven. Neem daarbij een voor hen wildvreemde persoon die allerlei vragen komt stellen aan nog niet ingeburgerde bloggers als ze zijn, en je weet de rest van het verhaal al. Enne nog even dit beste lezers en lezeressen. De redactie heeft besloten dat we aan de afbraak van sommige blogpanden niet meewerken, dit er even tussendoor gezegd zijnde.
De laatste nieuwe op vrijdag om 19.29 uur is OMA DINY uit Nijmegen die hier op de bloggenlaan al haar lievelingen zal etaleren. Volgende zin heb ik enkele keren moeten lezen vooraleer te concluderen dat haar dochter al bijna zo lang gehuwd als zij zelf..? Ik citeer: Nancy die is 30 jaar Getrouwd met Roel samen hebben ze een dochtertje van 4 jaar haar naam is Kim ze is oma,s klein engeltje We geraken er wel uit, en volgen Diny op de voet.
Ik stop voor een etalageke waar HARTEDAME2 de waar uitstalt. Een blog waarop het vuurpeloton verliefd zal worden, zeker weten. Met hart en ziel kneedt Marina gedichten, spreuken en verhaaltjes tot een koekje waar menig blogliefhebber een lekker snoepje aan heeft.
Bij het raam van Vlamingen in Wallonië thuis en op reis of 4344 zie ik alleen wat krantenpapier op het glas geplakt. Eerst dacht ik aan een herontdekking van het Keulse water 4711. Eerder zal het een verloren gelopen Vlaming zijn bij onze Waalse buren, zoals diene Eddy van de Planckaerts. Maar meer dan waarschijnlijk heeft Elio Di Rupo de Vlamingen daar verplicht op reis gestuurd.
MAJKE pakt een paar schreden verder uit met begrijp elkaar en maak vriendschap. Wel zo een titel dat pakt een mens toch een beetje. In een tijd van gramschap en onverdraagzaamheid doet dat deugd om een zalver tussen onze blogs te vinden. Nieuw bloed in de strijd tegen de bricolleurs. Majke pakt al direct uit met een stevige linker, de Sint Petrus en Paulus kerk van Litouwen. Majke raapt haar informatie op bij elona.nl en hangt het in haar log om de duivels te bezweren. We mogen hopen dat ze in haar opzet lukt.
Aan de overkant van de nieuwe verkaveling zie ik er ene met de handen in zijn haar. Jeffie speelt een dubbelrol met ZVCDUGOUT en DUGOUT. Hij weet zelf niet hoe het komt dat hij zowel op 8 februari als op 9 februari eenzelfde blog heeft aangemaakt. Het zal je maar overkomen als Ajuin nu het karnaval in aantocht is. Gegarandeerd zeker dat er van Jeffie in Aalst een dugoutspotwagen rond rijdt.
Een nieuw schildersatelier hebben we er ook bij. Beetje afgelegen maar toch gedurfd in de nieuwe wijk. CEEDEE doet acryl op hout van 30 bij 30. Ceedee presenteert hier schilderwerk van toen tot moet ceedee nog invullen. De slogan van het atelier mag er ook best wezen: zien . zoeken . zijn . zin . zenit . zon. Wie de oplossing van dit raadsel weet mag het mij altijd melden.
Uiterst rechts van de nieuwe verkaveling heeft men een soort van baai aangelegd. Wie daar als eerste zijn boot aan de steiger parkeerde is MARGRE. Margre bezit twee woonboten, namelijk woonboot en woonboot margre. Dus met een twee in één doet hij gouden zaken. Bij deze laat Margre je zijn varend huis zien. Het varend huis werd aangekocht twee jaar terug. Margre is nog bezig met de woonboot in te richten ,en af te werken. Hij om er binnen enkele jaren mee te vertrekken naar het warme zuiden, wat zijn levensdroom is. Vooreerst staan er nog enkele reisjes op zijn verlanglijstje. Ardennen, Parijs, Reims, te voet per fiets, per auto of met de woonboot, we blijven je volgen Margre.
Het weer is te slecht om een nog langere blogflanering te doen. Pedro zal wel tevreden zijn hoop ik. Zo niet, tja dan is dat jammer en haal ik slechte punten. We weten nu dat er niet echt iets nieuws bij zit. Alleen Margres dubbele woonboot en de dubbele dugout van Jeffie springen in het oog. Zij het dan vooral om het dubbele er van. Maar hoeveel dubbels tellen we al niet op onze bloglaan? Zelfs trippels en hoe noemt dat bij vier en meer ?
Wat me deze week vooral opvalt is de rode gouden commerce van Valentijn. Doorgedreven zelfs tot een Valenttijn met dubbele T zoals steeds scherp opgemerkt door Brabbes. Nog even dit, velen zijn geroepen en weinige uitverkoren, dit gegeven speelt ook hier weer mee om de zure appel door te bijten. Goed begonnen is half gewonnen maar ook vaak is het eerste gewin kattengespin... Of is dit van mijnentwege een eigen interpretatie van het gegeven?
Met dank aan regenschermfabrikant Nooit Nat en aan SJOEKE voor het uitlenen van haar nieuwe regenmantel
(Dame op de foto is ons onbekend, wel bekend is dat ze ook nattigheid voelt)
Nog iets te koud om de tuin in te duiken vandaar dat we nog even volgende plant meegeven. Een plant die zich leent tot het versieren van de vijverranden in je tuin. Het mammoetblad (Gunnera tinctoria) is afkomstig uit Chili. Door de gelijkenis met de groente wordt het mammoetblad ook wel 'reuzenrabarber genoemd. De plant is breed bossig, sterkgroeiend en kan tot 200 cm hoog worden. Het blad zoals de naam al laat vermoeden, is enorm groot met een doorsnede tot 150 cm, rondachtig en diep gelobd, ruw en aan de kant sterk getand. De roodbruine bloemen zitten aan opgaande, kegelvormige kolven. Bloeitijd juli tot augustus. de plant verdraagt zon of halfschaduw en warm. De bodem mag best humusrijk, vochtig tot zelfs moerasachtig zijn. De plant is vooral geschikt om in grote tot zeer grote tuinen te plaatsen. In de herfst mag je de plant snoeien en dan bedekken met een laag mulch. De latere vorst is gevaarlijk voor de jonge scheuten. Je kunt de plant in het voorjaar delen, liefst aan het begin van de groei. Nog dit meegeven: de groene bladeren vormen een groot contrast met de roodachtige stelen. na de bloemen komen kogelronde groene met rood overgoten vruchten. (info: Lexicon vaste planten)
De poll met als onderwerp de voorkeur geven aan welk blog, geeft volgend resultaat:
Alles interesseert mij
8 %
Hobby
23 %
Sport
0 %
Poëzie-gedichten
15 %
Dagboek
0 %
Familie
0 %
Culinair-keuken-kruiden
0 %
Internet
0 %
Liefde-gevoelsleven
0 %
Kunst
8 %
Dagboek-bedenkingen
31 %
Dieren
0 %
Muziek-showbizz
0 %
Fotografie
15 %
Dagboek-bedenkingen haalt het dus voor de hobbyblogs, de poëzie en de fotografie. Wil dat misschien beduiden dat er veel filosofen onder de bloggers-bezoekers zijn? Volgende poll: jaaronderneming.
Nordic Walking is sport en zeker niet te verwarren met het Norwalk-like-virus.. Dit even terzijde na een interpelatie van een lezer van vorig log. Nordic Walking is geen wandelen of joggen, maar door gebruik van de speciaal ontwikkelde wandelpoles is het wel een total body workout die jong en oud weet te verleiden. Nordic Walking als sport is ontstaan in Finland vanuit de, in de zomer gebruikte trainingsvorm van de crosscountry skiërs. Het is hét alternatief bij uitstek. Nordic Walking zorgt ervoor dat het sportwandelen effectiever wordt omdat met name de rug- schouder- en armspieren tijdens het wandelen intensief gebruikt worden. Nordic Walking is een nieuwe start om te bewegen! Het is wandelen waarbij gebruik gemaakt wordt van speciaal ontwikkelde wandelstokken! Het is een nieuwe fitness activiteit waarmee men makkelijk kan beginnen en die ook gemakkelijk is vol te houden, ongeacht de leeftijd, geslacht of bewegingservaring. Nordic Walking is een sociale fitness activiteit waarbij het mogelijk is om te blijven praten tijdens het wandelen! Nordic Walking is 40-50% effectiever dan wandelen zonder stokken! (info: nordicwalking.be)
Buikgriep en diarree Wat? Diarree kan heel wat oorzaken hebben. Vaak is buikgriep de aanstichter. Buikgriep is een ontsteking van het maagdarmkanaal. Mogelijke oorzaken van buikgriep zijn:
een hele reeks virussen, bacteriën en parasieten. Een ervan is het zeer besmettelijke Norwalk-like-virus, dat vooral in de winter toeslaat en vaak een epidemie teweegbrengt. Deze term dekt alle buikgriepvirussen die lijken op het virus dat in 1972 voor het eerst werd geïdentificeerd in het Amerikaanse stadje Norwalk.
andere micro-organismen, stress, overmatig alcoholgebruik, diverse voedingsmiddelen en bepaalde geneesmiddelen.
Zelfzorg
Geen enkel geneesmiddel kan de duur van buikgriep of diarree verkorten, tenzij bij een parasitaire infectie (bijvoorbeeld amoebe, giardia) die men in het buitenland opliep. Ook pijnstillers, antidiarree- of antibraakmiddelen zijn niet nodig.
Vul het verloren vocht aan door voldoende te drinken. Voor volwassenen is de maatstaf twee glazen per ontlasting, zodat men zeker om de drie à vier uur moet plassen.
Blijf eten waar u zin in heeft. Bij acute diarree kan de darm nog voedsel op nemen. Een tekort aan calorieën zou zelfs de duur van de diarree verlengen. Vermijd te veel zoetigheid en laxerende stoffen (pruimen, sterke koffie, vette spijzen).
Ook kinderen met buikgriep moeten veel drinken. Thee, cola, vruchtensap, soep, rijstwater en yoghurtdranken zijn geschikt. Geef peuters liever geen appelsap. Appelsap irriteert de darmen en kan de diarree laten aanhouden.
Geef babys borstvoeding of onverdunde flessenvoeding. Geef extra vocht (bijvoorbeeld water, babythee, rijstwater) zoveel als de baby wil. Ook fruitpapjes, groenten en brood kunnen best als de baby er zin in heeft.
Gebruik geen ORS (Oral Rehydration Solution) op eigen houtje. Een onjuiste bereiding kan gevaarlijk zijn voor de baby. ORS is niet nodig voor een gewone, acute diarree.
Gebruik liever geen middelen tegen diarree. Middelen tegen diarree bestrijden de verschijnselen, maar niet de oorzaak en de dreigende uitdroging. Gebruik bij kinderen nooit antidiarree middelen op eigen initiatief.
In zeldzame gevallen en om praktische redenen kunnen volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar een antidiarree middel nemen op basis van loperamide. Dit middel mag u niet langer dan twee dagen nemen en pas na aandachtig lezen van de bijsluiter. Vraag aan uw arts of apotheker of er een generisch geneesmiddel beschikbaar is.
Fototentoonstelling op de bloglaan. Van Pedro kreeg ik de opdracht om de fotoliefhebbers op Bloggenland onder de loep te nemen. Waarschijnlijk wist hij niet wat voor een werk dat met zich zou meebrengen. Eerst even langs gelopen bij de dienst bevolking en al goed dat ik zelf op zo een lumineus idee kwam want niet minder dan 211 fotografen, al dan niet met ambachtelijke allures, zitten er op de bloglaan. Dus met andere woorden, indien die allen komen exposeren dan is uw nederige dienaar nog niet aan de 'nief patatten' zoals ze hier bij ons zeggen. Een massa foto's heb ik tot en met vandaag bekeken. Over fauna en flora, familiefoto's, straatscenes, steden, reizen, open en bloot naakt, gecamoufleerd naakt, foto's van fietsende fotograaf, wandelende fotograaf, kanovarende natuurfotograf, tuinfotograaf, kinderfoto's, familiefoto's, en nog meer... Luk de-leuke-fietser, neemt nu ook steeds zijn fototoestel mee op zijn fietstrippen en benoemt zichzelf in de categorie fotografie tot 'deleukefotograaf'. Mick, de olijke wandelaar, doet niet onder. Mick hanteert zijn kodakske bij elke wandeling en laat niks aan het toeval over om rare dingen te fotograferen on de noemer van digitale wandelfoto's. En als jullie kunnen zwijgen dan wil ik hier verklappen dat mijne chef Pedro dat ook doet. Ze noemen hem zelfs hier in de buurt niet voor niks 'Pedroke-kodak'... Terug naar de fototentoonstelling. Ze waren dus met 210, maar zoals steeds vele die groepen zijn maar weinigen die de foto's echt afmaken. Maar zo grote groep brengt uiteraard een massa foto's mee. En het moet gezegd dat er bij zijn van hoge kwaliteit. Aan de ingang van de zaal staat Newfy die er zijn oude apparaatjes tentoonstelt. Echte onvervalste retrocamera's die een bom geld waard zijn. Natuurlijk een item dat past bij het geheel van de fotografie want zonder camera geen foto's. Anders is het bij Arnoud die daar staat te pronken met enkele pps-en op zijn stekje van Daddycool. Op de vraag wat hij fotografisch vind aan die prenten antwoord hij lakoniek "Ik ben een technisch breintje en ben nog steeds zeer leergierig, mijn hobby's zijn Computertechnologie / Foto-Film / Audio - Muziek verzamelen." tja... Arno die legt dan weer een fotoserie aan van onze aardbewoners van 0 tot 100 jaar, ook een goed initiatief om ander gezichten - lees foto's van amamteurfotografen- bijeen te krijgen. Arno dankt met deze een zekere Carine die er blijkbaar sport van maakt om zo veel mogelijk foto's van haar omgeving in te zenden. Zowaar ontmoet ik hier ook een bekende, Palson die met Sonia hier bewerkte foto's presenteert. Er is er zelfs eentje bij die de titel draagt van 'Wat is 18 cm lang en maakt iedere vrouw gelukkig??'. Van een ander predikaat zijn de foto's van Marylou de natuurfreek. Zij brengt in alle eenvoud de natuur opnieuw tot leven ook al is ze geen beroeps. Haar foto's die ze neemt tijdens haar wandelingen en kanotochten mogen best gezien worden. Weet je dat Marylou ook zo af en toe haar foto's laat uitvloeien op een schildersezel. Vele Latijnse namen en foto's van vissen tref ik aan bij Walter, die hiermee tracht om een ruim overzicht te geven van de fauna en flora van het Malawimeer. De meeste Cichliden komen voor in de grote Afrikaanse meren, zoals het Tanganyikameer en Malawimeer. Met ongeveer 500 bekende soorten is het Malawimeer het best vertegenwoordigd. Daar weten Walter en Chris dus alles van. De buur van Walter, Werner heeft zijn oude doos met fotos meegebracht. De foto's hier verzameld zijn ofwel mijn eigendom, of werden mij door mensen op verschillende wijze aangeboden en zijn dan vooral duplicaten digitaal bewerkt. In de marge worden foto's geplaatst uit andere polderdorpen. De foto' in het berichtenmidden zijn allemaal van Lillo. Ik hoop dat ook U kan genieten van deze vergeelde, bruine en grijs getinte momenten uit iemands leven, vertelt Werner me heel fier. Sunrise and sundown, zijn onderwerpen op een andere site, digitaal gefotografeerd door Werner B. Voor natuurfotografie kan je terecht bij Koengabriels. Als lid van fotoclub candid kunnen we hopen dat Koen hier geen candidcamera heeft gehouden. Met een borrel in de hand loop ik naar de afdeling close-ups. Louise_ruysen ontvangt mij hartelijk en zegt spontaan: fotografie is voor mij heel simpel, ik denk na..ik beslis..en ik doe. Tja simpeler kan niet, inderdaad. De hobbyfotografie van Luc leunt dicht bij professie. Alle fotos zijn mooi omkaderd en gesigneerd op de koop toe. Levendig en echt, net of de ooievaar uit zijn omkadering wil. Een beetje mysterieus is de titel waarmee Friend zijn fotos prijs geeft. Fotografeer nu voor later, maar weet ook dat later nu is!
Het is onbegonnen werk om alle aanwezige exposanten te interviewen, te meer daar het grotendeel van de kodakeurs zelfs niet bereikbaar zijn. Enfin ik hoop dat mijne chef tevreden zal zijn en uiteraard jullie ook beste lezers. Voor alle fatsoen heb ik een collectie gemaakt van de opgehangen fotos alhier op de bloggenlaan.
Hier boven diverse werken van diverse fotografen van op de bloglaan.
Voor de gelegenheid heb ik kleding aangetrokken die mijn voorhoofd in balance brengt met mijn mond en kin... ...natuurlijk uit de collectie van Madammeke.
Hoe tel je de vogels in je tuin? Na het voederen een half uurtje of iets langer tellen levert reeds genoeg gegevens op om een goed beeld te vormen van de vogelrijkdom in je tuin. Noteer per soort het grootste aantal dat je op hetzelfde moment hebt geteld op of nabij de voederplaats. Een voorbeeld: op 5 februari zie je op 9u34 drie koolmezen op de plank, op 9u58 vier op de plank en 1 aan de vetbol, op 10u geen en op 10u13 vier. In dit geval vul je op het formulier naast koolmees het getal vijf. Je hoeft niet op beide dagen waar te nemen! Maar het mag. Noteer ook soorten die niet in de lijst van 20 vogelsoorten op het formulier voorkomen als ze de voederplaats bezoeken. Die lijst van 20 is enkel een hulpmiddel om snel de waarnemingen te noteren. Het is niet de bedoeling om overvliegende vogels te tellen of vogels die ver van je voederplek in veld, akker of bomen rusten. Een formulier kan je downloaden via natuurpunt.be/tuinvogels.
V.V.B Vogels Voeren & Beloeren. * Vogels tellen in je eigen tuin. Op 4 & 5 februari 2006. * Voor meer info: klik hier.
Indien je een tuin bezit en je wilt wat meer leven in je tuin kan je best vogels lokken. Een manier om dit te doen is door de vogels te voeren. Maar let wel: ga pas voeren wanneer het echt nodig is, bij vorst of bij sneeuw. Voer regelmatig en op vaste tijdstippen. Houd ook rekening met katten, voer op een open plaats zodat de volgels het overzicht bewaren. Geef de vogels bij droge vorst te drinken en zorg er voor dat de vogels zich niet kunnen baden tijdens de vorst. Misschien wat laat op het seizoen, maar toch blijft het een aanrader, een voederplank maken...tegen het weekend, dan kan je ook VVB-en.
Hoe een voederplank maken? Benodigdheden: Een watervast plankje van 30 cm x 30 cm of 30 cm x 40 cm Latjes die iets hoger zijn dan de plank en langs de zijkant passen. Schroeven en spijkers. Paal van 2 m waarvan ongeveer een halve meter de grond in gaat. Montage: Maak de latjes aan de zijkant van de plank vast. Houdt ongeveer 1 mm ruimte over zodat het regenwater kan wegvloeien. Zet de plank goed vast op de paal. Plaatst de paal 150 cm boven de grond. Met wat haakjes in de zijkant van de plank te draaien heb je de mogelijkheid om een pindasnoer of vetbollen aan de plank te hangen. (info: het kofschip)
de pimpelmees houdt van vetbollen.
V.V.B Vogels Voeren & Beloeren. * Vogels tellen in je eigen tuin. Op 4 & 5 februari 2006. * Voor meer info: klik hier.
In aansluiting op mijn log van 11 januari wil ik graag het volgende meegeven: "Voer en tel de volgels in jouw tuin op 4 & 5 februari 2006". Een organisatie van natuurpunt.be. Wat is dit? Een nationaal telweekend van vogels, je kan in je tuin de vogels voederen, beloeren en tellen. De meeste van onze tuinvogels zijn oorspronkelijke bosbewoners en in die natuurlijke omgeving vinden de vogels doorgaans voldoende voedsel. In onze tuinen is er minder aanbod van gevarieerd voedsel. Maar wij kunnen het de vogels gemakkelijk maken door hen te voeren. Weet je het is tevens leuk om die kleine gevleugelde aan het werk te zien. Vorig jaar deden er 4638 gezinnen mee met de telling, benieuwd wat het dit jaar wordt. Vorig jaar was de talrijkste vogel op de voederplaatsen de huismus. Koolmees, merel, Turkse tortel en pimpelmees vervolledigden de Top-5 Hoe je te werk kunt gaan kan je te weten komen door op de foto te klikken.
het kanaal tussen Leiden en Delft maakt sinds 1894 deel uit van het Rijn-Schiekanaal, maar voor het gedeelte dat door Rijswijk loopt wordt vaak de naam Delftsevliet gebruikt. De Delftsevliet is vanaf de Drievliet tot de Kastanjewetering (Delft) 4 km lang. We wandelen heel dat stuk af via de mooie Nassaukade met haar mooie elegante rijhuizen. In vorige eeuwen was het daar nog mooier. Zo omschrijftEdmondo de Amicis in 1873 de Vliet als volg: het is een landelijk paradijs, een idyllisch landschap vol liefelijkheid en geheimzinnigheid, een Chinees Arcadië vol kleine schuilhoekjes, kleine verrassingen, kleine onschuldige verfraaiingskunsten, die allen tesamen een indruk geven alsof zovele onzichtbare mensen fluisteren: wij zijn tevreden. Door de oprukkende bebouwing heeft het landschap om de Vliet in vorige en huidige eeuw grote wijzigingen ondergaan. Van het typisch Hollands landschap van weleer is weinig overgebleven. Met een beetje fantasie kunt u tijdens deze wandeling rond de Vliet toch nog de vroegere sfeer opsnuiven.
Delftsevliet, Nassaukade. Delftsevliet, jaagpad De Hoornbrug Delftsevliet per schip
Sneeuwklokje (Galanthus nivalis) is inheems in Midden- en Zuid-Europa en is een beschermde plant. Het plantje wordt ongeveer 15 cm hoog; uit elk bolletje ontwikkelen zich twee tot drie blaadjes. Het blad is smal lijnvormig en wordt tot 20 cm lang. Aan elke steel hangt een wit klokvormig bloempje, de binnenste bloemplaatjes zijn met groen afgezet. Bloeitijd van februari tot maart. Het plantje aard het beste op een halfschaduw, koele en humusrijke plaats. Sneeuwklokjes kondigen doorgaans de lente aan. Dit vaste plantje dat weinig onderhoud vergt wil het liefst met rust gelaten worden. Een aanbevolen cultivars is de 'Plenus'. (info: Lexicon vaste planten & archieffoto)
Sneeuwklokjes in het gezelschap van winteraconiet (voor meer nieuws over het sneeuwklokje: klik op de foto)
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)