Hildesheim is een stad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. ligt ca 30 km ten zuidoosten van Hannover aan het riviertje de Innerste, een zijrivier van de Leine. Hildesheim werd in 815 gesticht als bisschopsstad.
De stad werd het centrum van het prinsbisdom Hildesheim, en bezit liefst vijf romaanse kerken, waaronder de (herbouwde) Mariendom en de Michaeliskirche, die beide op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.
Een andere kerk, de gotische Andreaskerk, valt op door zijn 118 m hoge toren, de hoogste van Nedersaksen en een van de hoogste kerktorens ter wereld. Hildesheim en zijn historische binnenstad leden op 22 maart 1945 grote schade door geallieerde luchtbombardementen. Het grootste deel van het centrum bestaat dan ook uit naoorlogse bouwwerken. De Marktplatz met zijn vakwerkhuizen werd zorgvuldig gereconstrueerd. Pronkstuk op dit plein is het gotische houten Knochenhaueramtshaus uit 1529 (herbouwd vanaf 1986).
De aantrekkelijkheid van het veelzijdige Duitsland kenmerkt zich door een bijzondere samenstelling: door het behoud van tradities gekoppeld aan eeuwenoude geschiedenis ontstaat een sfeer met indrukwekkende ooggetuigen en hedendaagse gebruiken en gewoonten. Een buitengewone gastvrijheid maakt deel uit van deze sfeer, waardoor bezoekers zich altijd van harte welkom voelen. Duitsland opent haar hart en deuren om haar bezoekers de unieke romantische sfeer en de charme van onvergelijkbare en wereldberoemde plaatsen te laten beleven. De diversiteit van Duitsland wordt tevens verrijkt met haar natuur, landschappen en dromerige steden. Daarom kunnen wij ook met trots zeggen: dat alles is Duitsland!
Dinsdagavond aankomst in Hameln, de rattenvangerstad. Nedersaxen is mooi, bossen en nog eens bossen. Rustige wegen met een niveau verschil van 60 tot 400 meter boven zeespiegel. Hameln zelf telt 58.000 inwoners en ligt zeer goed bij de internationale toeristen. Het verhaal van de rattenvanger kan je hier nog eens beleven: http://www.youtube.com/watch?v=cnKRZWnkWv8
geachte ,ik ben michel vanhonsebrouck,een gepensioneerde treinbestuurder.60jaar geleden geboren in gistel en nu woonachtig in melle.,nam 2 maal deel aan brugge-mont ventoux.ik neem al 28 jaar deel aan veldritten.ik heb er al meer dan1600 op mijn palmares staan.ik wist er toch 130 van te winnen.ben dit jaar kampioen van belgie geworden van de spoormannen.
In sommige landen laten voedselhygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen over. Ons huishouden is vaak zo steriel dat we al snel ziek worden van de eerste de beste bacterie, we zijn niets gewent. Al ben je nog zo voorzichtig, soms kunt je niet voorkomen dat je ziek wordt. Sommige dingen wordt je echt ziek van maar een beetje gewenning laat ons wel beter tegen de standaard bacteriën kunnen. Op een langere reis krijg je altijd last van diaree in verschillende soorten en maten. Op het laatst wordt je er ook minder ziek van terwijl je in het begin met dezelfde diaree op je bed moet blijven kun je later er gewoon mee doorfietsen en wat vaker stoppen. Met koorts, bloed of hele vreemde kleuren wel een dokter raadplegen. De lokale doktoren weten vaak het beste welke beestjes ronddwarrelen en welke medicijnen geschikt zijn. Veel had ik aan het boekje "medisch handboek voor de wereldreiziger"echt een aanrader.
Voorkomen is altijd het beste maar niet altijd haalbaar. Probeer in achtte nemen
Eet geen rauwe groenten en fruit, tenzij deze zijn gewassen met gesteriliseerd of mineraalwater.
Eet alleen fruit dat je zelf heeft geschild.
Eet liever niets wat een verhoogd risico met zich meebrengt, zoals schelp- en schaaldieren en vlees dat niet door en door gaar is.
Drink geen ongepasteuriseerde melk of yoghurt.
Drink alleen mineraalwater (let erop dat de fles niet eerder is opengemaakt).
Gebruik geen ijsblokjes en eet geen ijs.
Gebruik mineraalwater bij het tanden poetsen.
Eet geen voedsel dat opnieuw is opgewarmd of dat al een tijdje heeft gestaan (bijna niet haalbaar in Verweggistan)
Als je in een restaurant gaat eten, zoek er dan een uit waar veel mensen zitten. De kans dat etenswaren daar lang blijven liggen, is kleiner.
Was altijd zorgvuldig de handen voordat je gaat eten of voedsel aanraakt en nadat u naar het toilet bent geweest. Handig zijn ook de desinfectie gels die je nu bij flessen kunt kopen bij de drogist
Hete thee en koffie, gezet met kokend water, zijn veilig.
Reizigersdiarree
Het is vrij normaal om in den vreemde last te krijgen van buikloop, misselijkheid en braken. Meestal komt dit gewoon doordat je andere dingen eet en drinkt dan je gewend bent. Soms zijn echter bacteriën als Salmonella of Escherichia coli de boosdoeners. Dat merk je wel door de koorts, gooi je fiets op een bus en ga naar de eerste de beste dokter in een iets groter dorp.
Doorgaans duurt echter de diarree maar een paar dagen en gaat vanzelf over. Enkele tips:
Fiets niet of rustiger en drink veel - gezuiverd - water.
Eet alleen milde spijzen als brood, gegrilde kip en witte rijst.
Door het eten van gekruide gerechten kunnen de klachten verergeren.
Gebruik een rehydratieoplossing (ORS) om de vochtbalans te herstellen (suiker met wat zout helpt ook).
Geen imodium oid. Het lichaam zegt dat het eruit moet, ga daar niet tegenin. Er zitten ziekte verwekkers in je lichaam en die moeten eruit.
Hoeveelheden pp pd
Deze hoeveel heden moeten aangepast worden aan je eigen behoefte. Hoe meer duursport hoe mee koolhydraten dus aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten.
Als ik zo het profiel van de derde rit bekijk en de landkaart bestudeerd zie ik hier en daar een riviertje, een beekje en enkele donkere vlekken. Donkere gedeelten op een landkaart wil zeggen: heuvels en andere bulten. Een beek ligt altijd beneden in een dal en het verloop van het parcours zal dus zijn ; van dal naar dal fietsen over puisten van ik schat max 300 m hoog. Veel bossen en groen. Mooie, met perlargoriums versierde huizen, rustige dorpen en kleine stadjes. Kortom genieten van de natuur en de omgeving. Dit is ook de streek van Delbrück waar menige van ons, als soldaat gelegerd was.
Het Münsterland in het noordwesten van Duitsland tegen de Nederlandse grens is een streek met landelijke Neder-Duitse charme, die zowel op barokke kastelen en in herenhuizen alsook op oude landgoederen als het ware tastbaar is. De streek is vrij dun bevolkt, zodat de door vlakke akkers en weilanden gekenmerkte natuur zich volledig kan ontplooien en doet denken aan een reusachtig park, harmonisch en toch vol afwisseling. De rijke geschiedenis van deze aantrekkelijke streek reikt terug tot de tijd van de Romeinen en presenteert talrijke overblijfselen van een groots verleden.
Historische stadskernen zo ver het oog reikt Het Münsterland is rijk aan romantische dorpjes en pittoreske steden die de charme van lang vervlogen tijden weer doen herleven. In Werne zijn bijvoorbeeld de fraaie vakwerkhuizen en het gotische raadhuis een stadswandeling waard, terwijl in het schilderachtige Warendorf het middeleeuwse marktplein, de St.-Laurentiuskerk en het franciscanenklooster bij cultuurliefh ebbers enthousiasme opwekken. Bijzonder bezienswaardig is het uit 1441 daterende historische raadhuis in Beckum, dat zijn bezoekers tegenwoordig als stadsmuseum de geschiedenis van de plaats presenteert. Daarnaast kunt u ook nog de Prudentiaschrijn in de proosdijkerk St.-Stephanus und Sebastian bewonderen, de kostbaarste reliekschrijn van Westfalen. Eveneens een aanrader is de historische smidse bij het Kolpinghaus in het hartje van Beckum. Talrijke andere plaatsen zoals Oelde, Telgte of Emsdetten met allerlei historische bezienswaardigheden uit alle culturele epochen zijn natuurlijk ook altijd een bezoekje waard.
Astronomie in de Dom van Münster Bij een reis naar het Münsterland mag de bezichtiging van de St.-Paulusdom in Münster niet op de agenda ontbreken. Het is het symbool van de stad en sinds de stichting in het jaar 805 het centrum van het bisdom Münster. De markante kathedraal uit de 13e eeuw verduidelijkt diverse epochen van de bisdomsgeschiedenis. In het interieur van de dom bevindt zich een bezienswaardige, uit de jaren 1540-1542 daterende astronomische klok. Hij omvat een klokkenspel en een eeuwige kalender die tot het jaar 2071 reikt, bovendien worden de maanfasen en de stand van de planeten getoond. Verdere glanspunten van de interieurarchitectuur zijn het orgel, de klokken van het kerkgebouw en het triomfk ruis.
Münsterland - traditie rondom de Kiepenkerl Met het woord 'Kiepenkerle' werden rondtrekkende kooplui bedoeld, die tussen de stad en de dorpen op het platteland op en neer reisden en de mensen van levensmiddelen en andere goederen hebben voorzien. Tot de traditionele kledij van de Kiepenkerl behoren de kiepekorf, een tenen korf met houten draagstel, een blauw overhemd en klompen. De Kiepenkerl is het belangrijkste symbool van het Münsterland en een belangrijk element van de folklore in deze streek. Geniet van een stadsrondleiding met een echte Kiepenkerl!
Waterburcht Anholt in Isselburg Het romantische, door water omringde kasteel wordt nog steeds bewoond door een vorstelijk geslacht. Het bouwwerk uit de 12e eeuw vindt zijn oorsprong in een verdedigingswerk, gebouwd ter beveiliging van de bezittingen van het bisdom Utrecht. Een groot deel van het gebouw, het park en het museum kunnen worden bezichtigd. In het museum krijgt u een goede indruk van het maatschappelijk leven en de hoofse cultuur op Anholt. De burcht imponeert met een grote schilderijenverzameling, een wapenkamer en een fraaie collectie edelporselein.
Met de fiets naar 100 kastelen Het Münsterland is met zijn vlakke landschap, de talrijke themaroutes en architectonische schatten langs de weg het fietsparadijs nummer één in Duitsland. Het fietsroutenet telt meer dan 4.000 kilometer gemarkeerde fietspaden. Een nostalgisch glanspunt is een tocht langs de 100-Kastelen-Route. Deze voert u door zorgvuldig aangelegde parklandschappen en beschermde natuurgebieden en doet daarbij over een afstand van 1.400 kilometer talrijke waterkastelen, burchten, herenbuitens en adellijke landgoederen aan. Tot de hoogtepunten behoren de kastelen Nordkirchen, Raesfeld, Lembeck, Westerwinkel, de burchten Vischering en Bentheim en natuurlijk Münster, de inofficiële fietshoofdstad van Duitsland. Ook altijd een tochtje waard: de historisch interessante Romeinenroute tussen Xanten en Detmold in het spoor van de beroemde Varusslag.
Morgenmiddag heeft Jan Demeulemeester een afspraak met Fons Roets. Fons is journalist bij de Zeewacht. Jan zal het daar allemaal uitleggen hoe hij ertoe gekomen is om deel te nemen aan BM en wat hij ervan verwacht. Kom je ook in de krant of is er iets gepubliceerd over BM in een plaatselijk blaadje of tijdschrift laat het dan aub weten en vergeet niet onze blog te melden.
Om het fietsen in een groep overzichtelijk en veilig te houden zijn er een aantal regels opgesteld. Als iedereen zich hieraan houdt wordt de kans op ongelukken een stuk kleiner. Voor de duidelijkheid: deze pagina gaat niet over het rijden in een groep tijdens wedstrijden, maar tijdens toertochten.
Tempo Probeer in een gelijkmatig tempo te fietsen, zodat er geen onrust in de groep ontstaat. Ook is het voor degenen die achteraan fietsen duidelijker wat ze kunnen verwachten. Houdt in de gaten of de mindere fietsers het tempo nog aankunnen, pas eventueel de snelheid aan.
Plaats in de groep Fiets met maximaal twee renners naast elkaar. De kans op ongelukken is zo een stuk kleiner, bovendien is het wettelijk niet toegestaan met drie of meer personen naast elkaar te fietsen. Probeer ook regelmatig wat kopwerk te doen. Na het kopwerk laat je, afhankelijk van je positie via de binnenkant of buitenkant van de groep afzakken. Voortdurend helemaal achteraan fietsen is niet verstandig, omdat je bij kleine oponthoudingen (zoals scherpe bochten en tegenliggers) je extra energie moet steken om weer bij de groep te komen. Bovendien is de kans een stuk groter dat je bij een valpartij betrokken raakt. Ook is het voor je conditie beter om regelmatig op kop te rijden.
Waaier rijden Het woord 'waaien' zegt het eigenlijk al: tegen de wind in fietsen. Deze techniek wordt toegepast bij tegenwind die van zij komt. Er wordt er gefietst in een lang lint, waarbij elke renner zo kort mogelijk achter het wiel van zijn voorganger zit. Ook fietst elke renner net even meer links of rechts (afhankelijk van welke hoek de wind komt) achter zijn voorganger. Door deze tactiek neemt de windkracht in de groep steeds verder af. De voorste renner laat zich na een periode van kopwerk afzakken naar de achterste positie in de groep, om weer op adem te komen. Dit afzakken gebeurt als de wind van links komt via de buitenkant van de groep. Bij rechter wind via de binnenkant.
Het aangeven van gevaarlijke situaties In de loop van de jaren zijn er in de fietswereld codes ontstaan om gevaar aan te geven. Hieronder een overzicht. Als er staat 'arm' wordt dat vaak gedaan met de rechterarm.
· Stoppen: arm omhoog.
· Paaltjes: paaltjes!!
· Gevaar op de weg: met arm schuin naar beneden en naar achteren.
· Tegenligger: met je arm boven je rug naar links wijzen.
· Tegenligger: tegen!!
· Inhaler: achter!!
· Bochten: linksaf!! of rechtsaf!!
· Gat of grind of zand in/op de weg: gat!! of grind!! of zand!!
Nogmaals de namen van alle 20 deelnemers van Brugge-Moskou.
Roland Hurtecant Walter Velle Ronny Wilbers Paul Viaene Luc De Mulder Kris Heyerick Jozef Dewolfs Johan Saey Jan Demeulemeester Jean Pierre Vyvey Tino Lemaire Raphaël Verhelst Carlos De Clercq Georges Bultiaux Hilaire Van de Velde Patrick Van de Voorde Annick Vande Kerckhove Willy Goeteyn Gerald Oyaert Michel van Honsebrouck
Ik heb intussen contact gehad met Vladimir Fillipov van rtc Moscou . Hij zal voor de visiuminvitatie zorgen voor elkeen. Dat kost 30 euro en daarvoor heeft hij nodig: familienaam, voornaam , geboortedatum, nationaliteit en paspoortnummer en geslacht.. Nota van JP: dus zeker zorgen voor een internationaal paspoort die minstens nog 6 maand geldig is na 7 september. De gewone identiteitkaart is niet bruikbaar. Een paspoort aanvragen bij de gemeente waar je ingeschreven bent duurt 2 weken, dus niet meer wachten. Je mag bovenstaande gegevens reeds voor de vergadering van 25/2/10 naar Roland sturen of meebrengen de avond zelf.
Oproep aan de deelnemers van de fietstocht Brugge-Moskou.
Donderdag 25/2/10 vanaf 19:00 vergadering in café De Hert te Bellem.
Dagorder: Kennismaking met de laatst bijgekomen deelnemers. Afgeven van internationale pas en 2 pasfoto's. Voorstelling en passen van onze prototype wielertrui B-M. Stand van zaken tot nog toe. Vragen en opmerkingen.
De mensen die niet aanwezig kunnen zijn krijgen de aanvraagformulieren voor de visums thuis gestuurd en bezorgen ze korrekt ingevuld samen met 2 foto's, en het internationaal paspoort terug naar het adres van Roland . Een voorbeeld van ons wielertruitje gaat na de vergadering op de blog staan alsook het verslag van de samenkomst.
Deze uitnodiging zal officieel bevestigd worden door Roland via mail of telefoon.
Beste, wat een mooi initiatief zeg, deze tocht is ideaal voor zo'n fietsfanaat als mijn pa, Paul Viaene. Bij deze wens ik dan ook alle deelnemers voor Moskou heel veel fietsgenot, doorzettingsvermogen, succes en een onvergetelijke, mooie reis toe! Dat iedereen er gezond en wel mag aankomen in Moskou! Mijn pa kijkt er alvast enorm naar uit en ziet het het goed zitten. De familie, kleinkinderen en vrienden zulllen hem tenvolle steunen. Sportieve groetjes, Viaene Ilse.
Start BM om 7:00 uur vanop 't Zand te Brugge. Zondag 15/08/10 eerste rit BM. We starten vroeg want tegen dat we uit de stad zijn, en langs gewestwegen Aalter aandoen, afscheid nemen van onze geliefden, vrienden en kennissen is de tijd aangekomen om er wat meer vaart in te steken, zodat we via Antwerpen centrum, op tijd ons hotel bereiken, te Kasterlee. Ik hoor geruchten dat vrienden en kenissen een stukje met ons kunnen meefietsen vanuit Brugge tot aan Aalter.
Rit 1.
BRUGGE-Aalter-Merendree-Drongen-Mariakerke-Dampoort Gent-Lochristi-Eksaarde-Sinaai-Wijnveld-Waasmunster-Elversele-Tielrode-Temse-Steendorp-Bazel-Kruibeke-Burcht-Linkeroever-Fietsers door Annatunnel(te voet)-Speciaal parcours door Antwerpen, richting Ranst(naar N 116) vervolgens Broechem-Viersel(over A13)-Grobbendonck-Vorselaar-Poederlee-Lichtaart-KASTERLEE. (Circa 160 km) Aankomst Chaletpark "Fauwater" Lichtaartse Baan, 104 Kasterlee.
Brugge-Moskou deelnemer Walter Velle uit Gistel kon niet aanwezig zijn te Kortrijk. Hij had zich al een tijd voor de afspraak bekend was ingeschreven voor de spinningmarathon te Gistel. Ik ben even langs geweest om Walter aan te moedigen en een foto nemen.