Onderzoekers hekelen foto's rokerslongen
Uitgegeven op dinsdag 10 april 2007 . |
|
|
(Novum) - Een kleurenfoto van rokerslongen op een pakje sigaretten is geen effectieve manier om rokers tot stoppen te bewegen. Dat stellen dinsdag vier wetenschappers van de Universiteit Maastricht. Het ministerie van Volksgezondheid concludeerde begin februari nog dat de plaatjes wel effectief zijn. Volgens de wetenschappers baseerde het ministerie zich op een rapport dat bestaat uit 'halve waarheden'.
Bij het onderzoek waar het ministerie zich op baseert, was sprake van een 'tunnelvisie', stellen de wetenschappers. Het onderzoeksbureau Research en Beleid zou alleen naar materiaal hebben gezocht dat het nut van de plaatjes ondersteunt. Literatuur waaruit blijkt dat zogenoemde angstgerichte voorlichting niet werkt, heeft het bureau volgens de Limburgse onderzoekers links laten liggen.
Volgens de wetenschappers is al jaren bekend dat angstgerichte voorlichting niet werkt. De shockerende plaatjes kunnen het gedrag van mensen aanvankelijk wel veranderen, maar later zouden ze in hun oude gewoonte vervallen. Bovendien kan de angstgerichte voorlichting ertoe leiden dat mensen juist bewust doorgaan, stellen de wetenschappers.
Research en Beleid verwijst onder meer naar een Canadees onderzoek. Daarin zei negentien procent van de ondervraagden een jaar na invoering van de angstaanjagende plaatjes dat ze minder waren gaan roken. Bij dit onderzoek is volgens de Maastrichtse wetenschappers gebruik gemaakt van een foute methode. Verder zou niet het effect van de foto's zijn onderzocht, maar de begrijpelijkheid van de informatie. Uit eerder Canadees onderzoek zou bovendien zijn gebleken dat de prijsstijging van de sigaretten effect had, en niet de plaatjes op de pakjes.
De wetenschappers pleiten voor andere maatregelen. Zo zijn ze voorstander van informatie op verpakkingen over goede methoden om te stoppen met roken en hulp daarbij. Ook zien ze wel wat in een rookverbod voor de horeca en het opnemen van hulp bij stoppen in het basispakket voor de ziektekostenverzekering. "Van deze maatregelen is de effectiviteit wel bewezen."
Het ministerie wil niet reageren op de conclusies van de wetenschappers. Voormalig minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst (VVD) heeft begin februari het rapport van Research en Beleid naar de Tweede Kamer gestuurd. Hij pleitte voor het verplicht stellen van de foto's op pakjes sigaretten. De huidige minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) heeft over de kwestie nog geen besluit genomen. Onbekend is wanneer dat gebeurt, zegt een ministerie-woordvoerder. "Tot die tijd is het een discussie tussen wetenschappers."
13-04-2007 om 10:34
geschreven door cultura
|