Zeedieren worden bedreigd door de visserij. Walvissen, dolfijnen en andere zeedieren raken verstrikt in de netten. Maar het leefgebied van zeedieren raakt ook vervuild door giftige stoffen.
Walvissen en dolfijnen
Walvissen en dolfijnen zijn zoogdieren. Over de hele wereld zwemmen wel 75 soorten walvissen rond, onder te verdelen in tandwalvissen en baard- of baleinwalvissen. De commerciële walvisjacht heeft systematisch de ene na de andere walvissoort uitgeroeid. Voor dolfijnen komt de grootste bedreiging van de 'gewone' visserij. Elk jaar komen 300.000 dolfijnen en walvissen in visnetten terecht en verdrinken, omdat ze niet op tijd boven water kunnen komen om lucht te happen. Maar ook andere zeedieren zijn het slachtoffer. De visnetten van de moderne visserij zijn zo enorm groot geworden, dat dolfijnen en andere zeedieren per ongeluk meegeschept worden.
Niet alleen jacht
In de 20e eeuw zijn er meer dan een miljoen walvissen gedood. Maar walvissen worden niet alleen bedreigd door de jacht. Hun leefgebied, en dat van andere zeedieren, raakt verstoord door vervuiling met giftige stoffen. Door overbevissing blijft er voor hen weinig voedsel over. En vaak raken ze verstrikt in drijfnetten. Greenpeace voert sinds 1975 actie tegen de walvisjagers. Actievoerders varen met rubberbootjes tussen harpoen en walvis. Zo proberen ze walvissen te redden. Greenpeace maakt zich ook sterk voor een wereldwijd walvisreservaat.
Bijvangst van zeedieren
Greenpeace voert ook actie om zeedieren te beschermen tegen bijvangst door vissersschepen. Greenpeace dringt aan op maatregelen om het per ongeluk vangen van bijvoorbeeld dolfijnen te voorkomen. Zo kunnen vissers gebieden waar veel dolfijnen voorkomen makkelijk mijden. Ook zijn eenvoudige aanpassingen op de netten mogelijk, waardoor zeedieren ze onder water beter waarnemen of er weer uit kunnen ontsnappen.