Paradigma of paradogma ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Er was eens een reiziger die van Brussel naar Parijs wilde gaan. Hij vond een landkaart met een uitgebreide beschrijving van landelijke fietsroutes.
Dus peddelde hij met zijn fiets in een paar dagen naar zijn bestemming. Bij aankomst was hij vol lof over de groene weggetjes en de pittoreske dorpjes, en hij schreef een uitgebreid reisverslag.
Een andere reiziger schafte zich een landkaart aan met autosnelwegen, en reed met zijn wagen in een uur of drie naar de lichtstad. Ook hij schreef een uitgebreid verslag, over tolwegen, wegrestaurants, files en het monotone landschap aan beide zijden van de snelweg.
Een derde legde de weg af met een binnenschip. Hij beschreef sluizen, rivieren, kanalen en watervogels.
Wat zou er gebeuren als ze elkaars verslag konden lezen? Hun ervaringen hadden bijna niets met elkaar gemeen. Bleven ze elk overtuigd van hun eigen gelijk en kwam het tot onbegrip en heftige discussies?
Of tekenden ze samen een uitgebreide landkaart, met fietspaden, waterwegen en autostrades ?
Het woord paradigma, (Oudgrieks) betekent oorspronkelijk voorbeeld. Het betekent ook een denksysteem waarmee een ingewikkeld probleem kan uitgelegd worden, een samenhangend stelsel van modellen en theorieën die een denkkader vormen waarmee de werkelijkheid geanalyseerd wordt.
Er is niets mis met een landkaart, zolang men zich ervan bewust is dat dit niet de werkelijkheid is, maar een van de vele manieren om de weg voor te stellen. Er is ook niets mis met een paradigma, zolang het als dusdanig herkend wordt.
Nog nooit werden zoveel en zo uiteenlopende paradigmas gepubliceerd over geloof en religie.
Ook daar is niets mis mee. Elke theorie kan op zijn manier een stukje van de werkelijkheid belichten.
De problemen beginnen als paradOgmas de waarheid in pacht menen te hebben en vanuit een machtspositie kruistochten ondernemen om te overtuigen, manipuleren of overdonderen. Tegenstrijdige beweringen die geen oog of oor hebben voor elkaars visie kunnen tot extreme verwarring en machtsmisbruik leiden, in plaats van aan te zetten tot nadenken en bewustwording.
Ook ik heb een landkaart nodig om mezelf door deze moeilijke wereld te gidsen. Mijn paradigma wortelt in de studie van de oude geschriften, de ervaringen van mensen die voor grote uitdagingen stonden en ook mijn eigen ervaringen.
Dat betekent niet dat ik andere strekkingen minderwaardig vind. Integendeel, waar het kan gooi ik een klimtouw om verschillende paradigmas met elkaar te vergelijken.
Mijn droom is ooit een grote landkaart die alle religies uit Oost en West, Noord en Zuid evenwaardig verenigt om elk mens optimaal te begeleiden naar geluk, harmonie en zelfontplooiing.
Bron en auteur : www.yogasoma.be Bea B
|