De hondenasielen in Vlaanderen zitten overvol. Er zijn zelfs wachttijden tot drie maanden om een huisdier te plaatsen. De reden is dat de meeste asielen weigeren honden te laten inslapen, zo staat vandaag in Het Laatste Nieuws.
In de provincie Limburg is het probleem het grootst: ze hebben er zelfs een volledige stop moeten inlassen. "We hebben op dit moment al dertig honden te veel. Er kan er geen enkele meer bij", zegt men in Genk. "Er staan al 35 honden op de wachtlijst. Dat wil zeggen dat het langer dan drie maanden duurt eer we nog een nieuwkomer kunnen aanvaarden."
Doordat ze geen honden meer laten inslapen, blijven sommige dieren jarenlang in het asiel zitten. Maar de asielen willen niet van hun beleid afstappen. "Oudere en minder mooie hondjes verdienen ook een leven. We willen eerst ijveren voor nieuwe asielen of zelfs een bejaardentehuis voor honden", luidt het. Het asiel in Genk roept mensen ook op goed na te denken alvorens een hond in huis te halen.
De dierentuin van Berlijn verwacht halverwege volgende week preciezere informatie te kunnen geven over de dood van zijn publiekslieveling, ijsbeer Knut. Dat meldde een woordvoerster vandaag.
De populaire ijsbeer, die met de fles was grootgebracht, was vorige week zaterdag plots overleden. Voorlopig onderzoek duidde op een ernstige hersenziekte. Zijn hersenen waren duidelijk aangetast, aldus de woordvoerster.
Natuurliefhebbers hadden aanvankelijk geopperd dat Knut was gestorven aan stress. Het dier was opgesloten samen met drie vrouwelijke ijsberen, die hem steeds pestten.
Het plan is om de ijsbeer op te zetten in het natuurkundig museum van Berlijn. Ook wordt al geld ingezameld voor een standbeeld.
Bewaar uien in panty en andere bizarre huishoudtips
Net als de meeste drukbezette werkende ouders, kenden Mark en Joanna Hanks niets van het huishouden runnen. Omdat ze het beu waren dure producten te kopen om te poetsen en te wassen, besloten ze bij hun moeders te rade te gaan voor huishoudtips. We verzamelden de leukste tips uit hun nieuwe boek 'Mum Knows Best'.
- Plaats aluminiumfolie op je strijplank. Het zal de hitte op je kledij reflecteren, waardoor je maar een kant moet strijken.
- Om kauwgom van een kleding te verwijderen, stop het gedurende twaalf uur in een zak in de diepvries en schraap het er af met een mes.
- Verwijder deodorantvlekken door ze in te wrijven met citroensap en dit een half uur te laten trekken. Was vervolgens op de heetste stand.
- Verwijder lipstickvlekken door deze met shampoo te bewerken.
- Maak te strakke lederen schoenen breder door er nat krantenpapier in te stoppen. Na een nacht zullen ze heel wat losser zitten.
- Wanneer je koffiefilters op zijn, kun je een of twee stukjes huishoudrol gebruiken.
- Voorkom een muffe geur bij je terugkomst van vakantie door in elke kamer een halve citroen te leggen.
- Bekleed plantenpotten aan de binnenkant met panty's, zo kan het water weg, maar blijft de aarde op zijn plaats.
- Hangplanten bevochtig je met ijsblokjes, zo voorkom je waterlekken in huis.
- Hou motten uit de kast door kledij met krantenpapier te bedekken (deze diertjes verdragen de geur van inkt namelijk niet).
- Gebruik babydoekjes om je toetsenbord te poetsen, dit is goedkoper dan speciale poetsdoekjes en zijn even efficiënt.
- Om de microgolf te reinigen leg je enkele schijfjes citroen in een kom water en plaats je dit op de hoogste stand gedurende enkele minuten. De stoom maakt het vuil los, de citroen zorgt voor een fris aroma.
- Modderige voetafdrukken besprenkel je met zout, laat dit een halfuur intrekken om vervolgens te stofzuigen.
- Hardnekkige vlekken in het toilet verdwijnen als je reinigingstabletten voor een vals gebit er 's nachts in legt. De volgende ochtend verwijder je ze makkelijk door te schrobben en door te spoelen.
- Bewaar ajuinen in oude panty's om ze vers en droog te houden.
- Zout is een ideaal middeltje om je tanden te bleken
Een grondige lenteschoonmaak hoeft helemaal niet tijdrovend te zijn. Integendeel: door af en toe een paar minuutjes vrij te maken kom je al een eind ver. Met deze 5 snelle schoonmaaktips hou je binnenkort zeeën van tijd over...
1) Gooi de badkamer ondersteboven
De badkamer schoonmaken kan een heuse titanenstrijd zijn, maar de badkamerkasten kan je daarentegen wél in no time onder handen nemen. Gooi ieder kastje ondersteboven en keer elke make-up tas binnenstebuiten.
Wees streng voor jezelf: gooi alles meteen weg wat oud, vervallen of lelijk is. Lippenstiften met een schreeuwerige kleur, zonnecrème waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is en lotions met een vies geurtje gaan onmiddellijk de deur uit.
Niet vergeten: mascara gooi je na 3 maanden weg. Deze make-up wordt na enkele maanden een broeihaard van bacteriën die ooginfecties kan veroorzaken.
2) Mest de diepvriezer uit
Diepgevroren producten beschimmelen dan wel niet, maar dat betekent niet dat je ze voor eeuwig in het vriesvak kunt laten liggen.
Neem een grondig kijkje en houd rekening met de datum waarop je de producten hebt ingevroren. Ben je echt nog van plan om die lasagna van vorig jaar op te eten? En wat met die zelfgebakken koekjes uit 2007? Weg ermee!
Ook erg handig: zet bij het invriezen steeds een datum op de verpakking zodat je precies weet hoe lang de producten al in het vriesvak liggen.
3) Kieper oude kleren weg
Trek je kleerkast eens open en selecteer de stukken die je amper draagt. We gooien niet graag kleren weg omdat we stiekem hopen dat sommige stukken misschien nog wel ooit terug 'in de mode' zijn.
Een kleerkast die uitpuilt is nergens goed voor. Bovendien vind je de dingen die je wél wil dragen nog maar moeilijk terug. Het begin van de lente is het uitgelezen moment om lelijke sweaters, versleten handschoenen en geitenwollen sokken uit je kast te kieperen.
Tip: Je hoeft niet alles weg te gooien. Misschien kun je een vriendin wel blij maken met een jas die jou 3 maten te groot is of een broek die niet meer past?
4) Raam per raam
Ramen wassen kan een intens karweitje worden wanneer je er 10 op een dag in het sop zet. Doe er daarom maar eentje per dag. Vul een flesje met water en doe daar evenveel azijn bij. Spuit het goedje op het glas en gebruik krantenpapier of een microvezeldoekje om de boel schoon te krijgen.
Extra tip: was de ramen op een bewolkte dag zodat je goed kan zien waar je strepen hebt achtergelaten.
5) Stop met uitstellen
Een rommelig geheugen is al even slecht als een rommelig huis. Je hebt een eindeloos to do-lijstje in je hoofd en je komt er maar niet toe om alle taken ook effectief uit te voeren. Begin er vandaag nog aan en liefst zo snel mogelijk.
Maak vandaag dat belangrijke telefoontje, ga morgen langs bij de boekhouder en doe overmorgen boodschappen. Neem niet te veel hooi op je vork maar zorg er wel voor dat van uitstel geen afstel komt
De helft van alle mensen met een maagring, laten die na een aantal jaren opnieuw verwijderen. Een studie aan het Brusselse Universiteitsziekenhuis Sint- Pieter toont dat aan.
Een maagringoperatie is een populaire ingreep bij obese personen. De ingreep geeft snel resultaat en doet effectief afvallen. En toch zijn er nare bijwerkingen, vooral op langere termijn zoals ontsteking van de wonde, letsels aan de milt en de slokdarm. Sommigen zien de verloren kilootjes er zelfs terug bijkomen.
Ook ernstige bijwerkingen maken dat er opnieuw operaties nodig zijn. Zo kan de ring door de maagwand groeien en in de maag belandden.
Gewichtsverlies
De universiteitsstudie, uitgevoerd door chirurg Jacques Himpens, geeft aan dat 1 op 2 patiënten binnen de 9 jaar hun maagring opnieuw laten verwijderen. 60 procent moet minstens één of meerdere nieuwe operaties ondergaan. En toch schijnt het merendeel tevreden: 6 op de 10 ondervraagden verloor 43 procent van hun overgewicht.
Betere methodes
Chirurg Himpens, die de methode niet meer toepast, gelooft intussen in betere technieken als de bypass- techniek en de 'sleeve gastrectomie'. Deze zorgt ervoor dat er minder voedsel door de maag vloeit, al zijn ook deze ingrepen niet volledig risicoloos. Volgens de arts helpt een regelmatige check-up om complicaties te vermijden.
Dit weekend wordt er weer eens met de tijd geknoeid. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok een uurtje vooruit gedraaid. In de aanloop naar het zomeruur, wordt er best veel afgejammerd. 1 op de 10 mensen heeft een week nodig om opnieuw in het ritme te komen, vooral vrouwen zouden moeite hebben om zich aan de zomertijd aan te passen. Maar wordt dat probleem niet overdreven?
Uit een Nederlandse rondvraag blijkt dat mensen behoorlijk van slag geraken als de klok een uurtje vooruit wordt gezet. Ook de Belgische Vereniging tegen de Zomertijd (BVZT) is al jaren gekampt tegen de ingreep en zwaait met wetenschappelijke publicaties die de gevolgen aanhalen: slaperigheid, stress, overconsumptie van slaap- en kalmeringsmiddelen en meer verkeersongevallen. De zomertijd zou volgens hen ook een oorzaak zijn van een verhoogde luchtverontreiniging.
Slaaptekort
Volgens neurologe Ilse De Volder van het Centrum voor Klinisch Slaap- en Waakonderzoek van het UZA moet het probleem niet overdreven worden. Zij gelooft niet dat onze biologische klok echt ontregeld raakt door dat ene uur. Waarom zouden we niet in staat zijn om ons daaraan aan te passen? Volgens haar speelt een ontregelde biologische klok geen rol, maar schuilt het probleem in het slaaptekort. "Het is moeilijk om aan te nemen dat mensen weken last zouden hebben van de zomertijd, zoals soms wordt beweerd. Wel blijken we in de zomer - ook toen de zomertijd nog niet bestond - minder lang te slapen dan in de winter. Omdat er meer licht is, omdat er meer te doen is... Dus ook daar denk ik eerder dat er sprake is van een slaaptekort dan van een ontregeling van de biologische klok."'
Ochtendlicht
De oplossing klinkt simpel: "slaap niet een uurtje minder, maar kort je dag in met een uur door vroeger te gaan slapen of een uur later op te staan. Een geleidelijke voorbereiding helpt ook door bijvoorbeeld de dag of twee dagen voordien een kwartier of een halfuur vroeger te gaan slapen. Zodra het nieuwe uur er is, moet je zo snel mogelijk volgens dat nieuwe uur leven. Ga slapen, opstaan, eten op het ritme van het nieuwe uur. Dat is trouwens ook belangrijk bij jetlag. Het vermijden van fel avondlicht en het toelaten van fel ochtendlicht, kan ook helpen."
Zondagmorgen schakelen we weer over op de zomertijd, wat betekent dat we de klok een duw vooruit geven.
Zondag 27 maart draaien we om 02.00 uur de klok een uur vooruit, zodat we op GMT+2 komen in plaats van GMT+1. GMT is de wereldtijd.
In de nasleep van de oliecrisis van 1973 voerde Frankrijk de zomertijd in 1976 in om energie te sparen. De Britse eilanden kenden de zomertijd al van daarvoor en de Benelux volgde in 1977.
De Europese en Belgische regelgeving leggen de zomer- en de wintertijd op, met als laatste wapenfeit een Koninklijk Besluit van 19 december 2001.
Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne verwoordde in zijn verslag aan koning Albert II de kern van de verplichting volmondig als: "krachtens deze richtlijn wordt er verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, vanaf het jaar 2002 en voor een onbepaalde periode, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (2 uur, plaatselijke tijd) en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (3 uur, plaatselijke tijd)". Zo stond letterlijk in het Staatsblad van 28 december 2001.
We gaan aldus de wintertijd weer in op zondag 30 oktober.
Veel Nederlandse moeders nemen pillen omdat de druk van het moderne leven te hoog is. Ze doen dit om hun kinderen die op onmogelijke tijden naar hun hobby's moeten, een veeleisende partner, een zware baan en een druk sociaal leven aan te kunnen.
300.000 Nederlandse vrouwen, in vergelijking met half zoveel mannen, nemen regelmatig pillen, dat meldt nu.nl. Verslavingsdeskundige Dorien Reintjes: "Ik ben er van overtuigd dat dit aantal nog hoger ligt. Een op de vier moeders is verslaafd aan pillen." De meerderheid van de moeders ging niet eerst ten rade bij haar huisarts voor ze de medicatie nam.
Rilatine snuiven
Een van de ondervraagde moeders nam Rilatine, een middel dat de symptomen van ADHD onderdrukt, van haar zoontje om de vermoeidheid door de combinatie van haar gezin, werk en partner te bestrijden. Ze kwam op het idee door een collega die het ook deed en nam er drie per dag. "Soms is de drang zo groot dat ik de pil verpulver en opsnuif. Maar het zal wel niet echt schadelijk zijn, mijn zoon neemt het toch ook."
Tips
Heel wat moeders hebben het moeilijk om alles rond te krijgen: de druk van hun carrière, de verzorging van hun kinderen en een liefhebbende, begrijpende partner zijn en dit allemaal nog eens perfect doen, eist zijn tol op moeders. Dit is iets wat een normaal mens op natuurlijke manier haast niet rond krijgt, het is dus niet verbazingwekkend dat ze naar hulpmiddelen grijpen om hun leven aan te kunnen. Daarom geven we enkele tips om aan mama's om te leren omgaan met de stress in hun leven.
- Aanvaard hulp
Als mama is het oké om hulp te aanvaarden. Of het nu een maaltijd is van de buurvrouw, een vriendin die voor je naar de winkel gaat of je partner die gaat wandelen met de kinderen, helpende handen zullen je redden.
- Netwerken
Er zijn talloze manieren om andere mama's te leren kennen: aan de schoolpoort, bij de turnclub. Je kunt zelfs op straat of in het park stoppen om met lotgenoten te praten.
- Wees eerlijk
Andere moeders ondervinden dezelfde uitdagingen, zelfs degenen die het perfecte leven lijken te hebben. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar je leed delen kan helpen.
- Instinct
Er is geen juiste manier om je kinderen op te voeden, er bestaan veel verschillende opvoedingsstijlen. Ontdek wat voor jou werkt. Je mag je informeren of praten met anderen, maar baseer je beslissingen op wat juist voor je voelt.
- Budget
De meest voorkomende zorg voor moeders is geld, stel een huishoudbudget op. Eens je begrijpt waar je geld naar toe gaat, kun je beginnen sparen.
- Vermijd alcohol, nicotine en cafeïne
Deze stimulerende middelen zullen je nog meer stress bezorgen in plaats van je te kalmeren. Drink echter wel veel water en zorg dat je gehydrateerd blijft.
- Sport
Druk of woede stimuleert de productie van adrenaline in het lichaam, sport helpt dit te beperken en zorgt voor een goed humeur. Breng je kinderen te voet weg naar de sportclub of school. De lichaamsbeweging zal je goed doen en leert je kinderen actief te zijn.
- Ontspannen
Probeer zelfhypnose, er bestaan heel wat boeken en cd's die je helpen deze techniek onder de knie te krijgen.
- Slaap
Slaap is essentieel voor het lichaam om te kunnen functioneren, helaas kampen veel moeders met een tekort. Met een baby is het belangrijk om een kort dutje te doen wanneer je maar kan, naarmate je kinderen ouder worden, leg je enkele regels vast omtrent het wakker maken van huisgenoten.
- Nee zeggen
De laatste tip is eenvoudig maar efficiënt. Leer zonder schuldgevoel nee zeggen wanneer dat nodig is. Het is jouw leven, jouw tijd en jouw geld, het is dus jouw beslissing hoe je deze spendeert. Volwassenen zullen je eerlijkheid appreciëren, kinderen zullen hierdoor grenzen leren kennen. Dit helpt je je eigen leven te controleren.
Jaarlijks 2.625 sterfgevallen door ziekenhuisbacterie
De zogenaamde ziekenhuisbacterie zorgt in ziekenhuizen en andere zorginstellingen elk jaar voor 2.625 sterfgevallen. Dat heeft minister van volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) geantwoord op een schriftelijke vraag van MR-Kamerlid Denis Ducarme. In de EU kunnen 37.000 sterfgevallen rechtstreeks aan een ziekenhuisinfectie worden toegeschreven.
Ongeveer 6% van de patiënten wordt tijdens een ziekenhuisverblijf in ons land besmet, wat vergelijkbaar is met het percentage in buurlanden. Meest voorkomend zijn urinaire infecties (23,9%), lage luchtweginfecties (23,9%) en operatiewondinfecties (14,6%). "Op een jaarlijks totaal van 15 miljoen ligdagen kunnen 900.000 dagen worden toegeschreven aan patiënten met een ziekenhuisinfectie. Men schat dat elk jaar ongeveer 103.000 patiënten een dergelijke infectie oplopen en 2.625 ten gevolge hiervan overlijden", aldus Onkelinx, die zich hierbij baseert op studies van het federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.
Verschillende oorzaken liggen aan de basis van ziekenhuisinfecties, met name de verzwakte immuniteit van de patiënten, de variatie van invasieve ingrepen in ziekenhuismilieus, de soms onaangepaste inname van antibiotica en andere medicijnen met invloed op de immuniteit van de patiënt, slechte toepassing van de handhygiëne door het personeel en gebreken in het onderhoud van de omgeving van de patiënt.
De infecties treden in het algemeen op bij kwetsbare patiënten - vaak op hoge leeftijd - die lijden aan een of verscheidene ernstige pathologieën en kampen met een verminderde immuniteit.
In je huis zitten een verrassend aantal stiekeme oorzaken van allergieën. Daarom enkele tips om deze aan te pakken.
- Een rommelig huis is een broeihaard voor huisstofmijt, bacteriën, schimmels en muizen. Bewaar afval buiten.
- Mijten en huidschilfers van dieren houden van tapijten, stofzuig dus wekelijks. Zorg ervoor dat je een goed apparaat hebt dat ook kleine deeltjes opvangt en filtert.
- Verban huisstofmijten en schimmels door je lakens wekelijks heet te wassen.
- Vochtige badkamers en kelders zijn vaak een broeihaard voor schimmels. Voorkom deze met een sopje met bleekwater. Tijdens de herfst verspreiden bewonders schimmels binnenshuis via natte bladeren op schoenen.
- Kruimeltjes en overvolle afvalbakken trekken muizen en kakkerlakken aan, hun uitwerpselen kunnen allergieën verergeren. Verwijder kruimeltjes meteen en zet vallen voor ongedierde.
- Hou de ramen gesloten tijdens het pollenseizoen. Vooral tussen 10 en 15 uur, dan is de concentratie namelijk het hoogst.
- Bestrijd schimmels met een ontvochtiger, stel hem in op een vochtigheid van 35 tot 45 procent.
- Planten kunnen schimmels op hun bladeren verzamelen. Als je met schimmels ziet, verwijder deze bladeren dan onmiddellijk, zorg er ook voor dat water niet in de pot blijft staan.
- Huidschilfers van dieren en hun speeksel veroorzaken bij 30 procent van de allergiepatiënten problemen. Was of borstel je huisdier wekelijks om dit te beperken.
- Doe wekelijks het stof af, was dekens en leg tapijten in het water. Maak het niet te warm in huis, hou de verwarming steeds onder 21 graden. Mijten, maar ook schimmels en kakkerlakken houden niet van koude temperaturen.
De lente lijkt defenitief in het land. Vanaf morgen stijgt het kwik langzaam naar vijftien graden en dat zou zo de hele week blijven. Vrijdag zou de temperatuur wel lichtjes dalen maar het blijft de hele week zonnig en droog.
Ook deze namiddag is het droog en vrij zonnig. Er waait een zwakke wind uit zuidelijke richtingen. De maxima schommelen tussen 9 en 12 graden. Vanavond en vannacht is het helder en plaatselijk kan grondmist ontstaan. Op de meeste plaatsen gaat het opnieuw licht vriezen. De minima gaan van 0 tot min 6 graden.
Maandag is het droog en overwegend zonnig. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind loopt de temperatuur op naar waarden tussen 11 en 15 graden. De minima in de nacht van maandag op dinsdag schommelen tussen plus 2 en min 4.
Van dinsdag tot en met zaterdag wordt overwegend droog lenteweer verwacht met flinke zonnige perioden en stilaan minder koude nachten. De maxima variëren van 10 tot 15 graden. Vanaf vrijdag zou de temperatuur wat dalen.
Goed nieuws voor middagslapers. Uit een recent onderzoek is gebleken dat overdag een dutje doen goed is voor je hart.
Wanneer je overdag een uurtje slaapt, herstelt het hart zich gemakkelijker na een stressvolle gebeurtenis. Dat blijkt uit een studie aan de hogeschool van Allegheny in de Amerikaanse staat Pennsylvania.
Lagere bloeddruk
Onderzoekers Ryan Brindle en Sarah Conklin bestudeerden het effect van een middagdutje op het cardiovasculair systeem. Ze verdeelden de proefpersonen in twee groepen. De eerste groep werd aan een stresstest onderworpen waarna ze vervolgens een dutje mochten doen. De tweede groep deed hetzelfde, maar mocht na de test niet slapen. De slapers waren na hun siësta minder moe en hadden na 3 kwartier een lagere bloeddruk, bij de niet-slapers veranderde er niets.
Lange werkdagen, verhoogde werkdruk en overmatig gebruik van internet en tv hebben een impact op ons slaappatroon. We krijgen anno 2011 gemiddeld twee uur minder nachtrust dan pakweg 50 jaar geleden. Een tekort aan slaap verhoogt het risico op een verhoogde bloeddruk.
Kankerliga breekt met vrijwillige ziekenhuisbegeleiding
De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) wil zelf geen vrijwilligers meer inzetten in de ziekenhuizen. Die vrijwilligers reageren vrijdag woedend in De Standaard en Het Nieuwsblad. "We voelen ons verraden, verkwanseld en verkocht. De patiënten zullen de dupe zijn".
Het gaat niet om de vrijwilligers die plantjes verkopen om geld in te zamelen voor Kom op Tegen Kanker, maar om het netwerk van 350 vrijwilligers die sinds twaalf jaar psychosociale zorg verlenen aan kankerpatiënten, in de vijf inloophuizen (één per provincie), in een veertigtal ziekenhuizen en op vakantiekampen.
De VLK wil de inloophuizen sluiten, waarschijnlijk deze zomer of tegen eind dit jaar. De vrijwilligerswerking in de ziekenhuizen en de vakantiekampen voor volwassen kankerpatiënten worden afgestoten. De VLK vindt dat andere partners, zoals de ziekenhuizen of ziekenfondsen, die werking moeten overnemen.
De vrijwilligers kregen het nieuws deze week te horen en reageerden heel emotioneel. Vooral de patiënten zullen de dupe zijn. Behalve de vrijwilligerswerking van de VLK hebben de meeste ziekenhuizen immers zelf weinig of geen oncologische vrijwilligers.
Is je badkamer overladen met de allernieuwste haarproducten, maar valt je haar toch niet in de plooi? Door teveel producten op je haar te smeren, krijg je vaak het omgekeerde effect.
De nieuwste en beste haarproducten beloven een wereld van verschil, maar zelf merk je daar niets van? Tijd voor wat inspectie:
1. Shampoo
Ok, je ventje houdt van een vers en fris gewassen haarkopje, maar dat is geen excuus om je haar dagelijks te wassen want dat maakt je haar dunner, droog en futloos. Ook een reinigende shampoo is wekelijks nodig om de residu's van stylingproducten uit je haardos te krijgen. Gebruik je dagelijks één of ander stylingproduct, is de kans groot dat deze zich nestelen op je scalp. Een reinigende shampoo wast alle restjes netjes weg.
2. Conditioner
Na elke shampoobeurt gebruik je conditioners of haarmaskers en toch ligt je haar er futloos bij? Wie te rijkelijk met de conditioner smeert, verzwaart het haar waardoor het doorhangt. Idealiter gebruik je niet meer dan twee theelepels, tenzij je heel lang haar hebt. Je lokken evenredig insmeren met conditioner is tevens zeer belangrijk. Zorg dat niet teveel product op je haarwortels achterblijft anders riskeer je op termijn een jeukerige, vette hoofdhuid.
3. Haarspray
Haarslak of sprays bevatten alcohol en polymeren. Alcohol kan bevorderend zijn voor je haar, maar teveel doet alle glans verdwijnen. Ook haarsprays met ethanol beschadigen sneller. Door meer dan twee keer per week je haar te besprayen, blijven de restjes snel op je scalp kleven.
4. Haargel
Bij een te frequent gebruik van haargel riskeer je het haar fragiel te maken. Een overbodig gebruik maakt het haar futloos en dof. Haargel werkt enkel op het haaroppervlak in en niet op de haarfollikels. Het risico op kaalheid hoef je wel niet te vrezen
De bof is terug: tientallen ziek in Noord-Antwerpen
In de Noord-Antwerpse gemeenten Arendonk, Schilde en Schoten zijn een tiental gevallen van bof opgedoken. Omdat de ziekte de laatste tijd uiterst zeldzaam was geworden, krijgen de huisartsen van de dienst infectiebestrijding van de Vlaamse overheid schriftelijke richtlijnen, zo meldt Artsenkrant.
"Het gaat hier zeker nog niet over een epidemie, maar we zijn waakzaam", verklaart Koen De Schrijver van de dienst Infectiebestrijding (Toezicht Volksgezondheid Antwerpen) aan Artsenkrant.
Met of zonder vaccin
"Er zijn een aantal gevallen gemeld, zowel bij kinderen als adolescenten en volwassenen. De bof wordt ook vastgesteld bij patiënten die volledig gevaccineerd zijn, onvolledig of helemaal niet. Het gaat dus over zeer uiteenlopende gevallen die we nu aan het onderzoeken zijn", luidt het. Er wordt onder meer nagegaan of het vaccin nog werkt.
Melden
De onderzoekers vragen onder andere om de gevallen te melden aan het Toezicht Volksgezondheid. De huisartsen kunnen eventueel ook bekijken of de mensen uit de omgeving van de besmette persoon gevaccineerd moeten worden.
Daarnaast wordt gekeken of er een samenhang bestaat tussen de besmette personen, hoeveel patiënten volledig gevaccineerd zijn en hoeveel niet of onvolledig, en ook of alle gemelde gevallen effectief over bof gaan, aldus Artsenkrant
Opvliegers niet alleen lastig, beschermen tegen hartaanval
Vrouwen die het ergst getroffen worden door de symptomen in het begin van de menopauze, lopen minder risico op een hartaanval of beroerte.
De gegevens van 60.000 vrouwen van middelbare leeftijd bewijzen dit fenomeen. Eerder onderzoek suggereerde dat nachtelijke zweetaanvallen en opvliegers, de meest voorkomende symptomen van de menopauze, het risico op borstkanker met 50 procent verlaagt. Hoe intenser de symptomen, hoe lager het risico. Opvliegers duren ongeveer vier minuten en zorgen voor een oncomfortabel warm gevoel. Patiënten krijgen dit soort zweetaanvallen vaak overdag, maar ze kunnen ook je slaap verstoren.
Onevenwicht
De symptomen van de menopauze worden veroorzaakt doordat de bloedvaten in de huid uitzetten, dit houdt verband met een onevenwicht in de hormonen. Dit kan behandeld worden door antidepressiva of andere medicatie. Maar sommige dames proberen ook alternatieve therapieën uit als acupunctuur om de symptomen te verzachten."
Eerder onderzoek brachten opvliegers als gevolg van de menopauze in verband met risicofactoren van hartziekten als een hoge bloeddruk en cholesterol. Professor Szmuilowicz: "Deze kunnen echt storend zijn, maar opvliegers zijn niet enkel nadelig." Uit vorige rapporten bleek dat symptomen van menopauze het risico verhoogt op hartziekten, deze resultaten beweren het tegendeel.