Zondagmorgen schakelen we weer over op de zomertijd, wat betekent dat we de klok een duw vooruit geven.
Zondag 27 maart draaien we om 02.00 uur de klok een uur vooruit, zodat we op GMT+2 komen in plaats van GMT+1. GMT is de wereldtijd.
In de nasleep van de oliecrisis van 1973 voerde Frankrijk de zomertijd in 1976 in om energie te sparen. De Britse eilanden kenden de zomertijd al van daarvoor en de Benelux volgde in 1977.
De Europese en Belgische regelgeving leggen de zomer- en de wintertijd op, met als laatste wapenfeit een Koninklijk Besluit van 19 december 2001.
Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne verwoordde in zijn verslag aan koning Albert II de kern van de verplichting volmondig als: "krachtens deze richtlijn wordt er verduidelijkt dat de periode van de zomertijd, namelijk de periode van het jaar waarin het uur vooruitgezet wordt met zestig minuten ten opzichte van het uur van de rest van het jaar, vanaf het jaar 2002 en voor een onbepaalde periode, zal beginnen op de laatste zondag van de maand maart, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (2 uur, plaatselijke tijd) en zal eindigen op de laatste zondag van de maand oktober, om 1 uur 's morgens, wereldtijd (3 uur, plaatselijke tijd)". Zo stond letterlijk in het Staatsblad van 28 december 2001.
We gaan aldus de wintertijd weer in op zondag 30 oktober.
Veel Nederlandse moeders nemen pillen omdat de druk van het moderne leven te hoog is. Ze doen dit om hun kinderen die op onmogelijke tijden naar hun hobby's moeten, een veeleisende partner, een zware baan en een druk sociaal leven aan te kunnen.
300.000 Nederlandse vrouwen, in vergelijking met half zoveel mannen, nemen regelmatig pillen, dat meldt nu.nl. Verslavingsdeskundige Dorien Reintjes: "Ik ben er van overtuigd dat dit aantal nog hoger ligt. Een op de vier moeders is verslaafd aan pillen." De meerderheid van de moeders ging niet eerst ten rade bij haar huisarts voor ze de medicatie nam.
Rilatine snuiven
Een van de ondervraagde moeders nam Rilatine, een middel dat de symptomen van ADHD onderdrukt, van haar zoontje om de vermoeidheid door de combinatie van haar gezin, werk en partner te bestrijden. Ze kwam op het idee door een collega die het ook deed en nam er drie per dag. "Soms is de drang zo groot dat ik de pil verpulver en opsnuif. Maar het zal wel niet echt schadelijk zijn, mijn zoon neemt het toch ook."
Tips
Heel wat moeders hebben het moeilijk om alles rond te krijgen: de druk van hun carrière, de verzorging van hun kinderen en een liefhebbende, begrijpende partner zijn en dit allemaal nog eens perfect doen, eist zijn tol op moeders. Dit is iets wat een normaal mens op natuurlijke manier haast niet rond krijgt, het is dus niet verbazingwekkend dat ze naar hulpmiddelen grijpen om hun leven aan te kunnen. Daarom geven we enkele tips om aan mama's om te leren omgaan met de stress in hun leven.
- Aanvaard hulp
Als mama is het oké om hulp te aanvaarden. Of het nu een maaltijd is van de buurvrouw, een vriendin die voor je naar de winkel gaat of je partner die gaat wandelen met de kinderen, helpende handen zullen je redden.
- Netwerken
Er zijn talloze manieren om andere mama's te leren kennen: aan de schoolpoort, bij de turnclub. Je kunt zelfs op straat of in het park stoppen om met lotgenoten te praten.
- Wees eerlijk
Andere moeders ondervinden dezelfde uitdagingen, zelfs degenen die het perfecte leven lijken te hebben. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar je leed delen kan helpen.
- Instinct
Er is geen juiste manier om je kinderen op te voeden, er bestaan veel verschillende opvoedingsstijlen. Ontdek wat voor jou werkt. Je mag je informeren of praten met anderen, maar baseer je beslissingen op wat juist voor je voelt.
- Budget
De meest voorkomende zorg voor moeders is geld, stel een huishoudbudget op. Eens je begrijpt waar je geld naar toe gaat, kun je beginnen sparen.
- Vermijd alcohol, nicotine en cafeïne
Deze stimulerende middelen zullen je nog meer stress bezorgen in plaats van je te kalmeren. Drink echter wel veel water en zorg dat je gehydrateerd blijft.
- Sport
Druk of woede stimuleert de productie van adrenaline in het lichaam, sport helpt dit te beperken en zorgt voor een goed humeur. Breng je kinderen te voet weg naar de sportclub of school. De lichaamsbeweging zal je goed doen en leert je kinderen actief te zijn.
- Ontspannen
Probeer zelfhypnose, er bestaan heel wat boeken en cd's die je helpen deze techniek onder de knie te krijgen.
- Slaap
Slaap is essentieel voor het lichaam om te kunnen functioneren, helaas kampen veel moeders met een tekort. Met een baby is het belangrijk om een kort dutje te doen wanneer je maar kan, naarmate je kinderen ouder worden, leg je enkele regels vast omtrent het wakker maken van huisgenoten.
- Nee zeggen
De laatste tip is eenvoudig maar efficiënt. Leer zonder schuldgevoel nee zeggen wanneer dat nodig is. Het is jouw leven, jouw tijd en jouw geld, het is dus jouw beslissing hoe je deze spendeert. Volwassenen zullen je eerlijkheid appreciëren, kinderen zullen hierdoor grenzen leren kennen. Dit helpt je je eigen leven te controleren.
Jaarlijks 2.625 sterfgevallen door ziekenhuisbacterie
De zogenaamde ziekenhuisbacterie zorgt in ziekenhuizen en andere zorginstellingen elk jaar voor 2.625 sterfgevallen. Dat heeft minister van volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) geantwoord op een schriftelijke vraag van MR-Kamerlid Denis Ducarme. In de EU kunnen 37.000 sterfgevallen rechtstreeks aan een ziekenhuisinfectie worden toegeschreven.
Ongeveer 6% van de patiënten wordt tijdens een ziekenhuisverblijf in ons land besmet, wat vergelijkbaar is met het percentage in buurlanden. Meest voorkomend zijn urinaire infecties (23,9%), lage luchtweginfecties (23,9%) en operatiewondinfecties (14,6%). "Op een jaarlijks totaal van 15 miljoen ligdagen kunnen 900.000 dagen worden toegeschreven aan patiënten met een ziekenhuisinfectie. Men schat dat elk jaar ongeveer 103.000 patiënten een dergelijke infectie oplopen en 2.625 ten gevolge hiervan overlijden", aldus Onkelinx, die zich hierbij baseert op studies van het federale Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg.
Verschillende oorzaken liggen aan de basis van ziekenhuisinfecties, met name de verzwakte immuniteit van de patiënten, de variatie van invasieve ingrepen in ziekenhuismilieus, de soms onaangepaste inname van antibiotica en andere medicijnen met invloed op de immuniteit van de patiënt, slechte toepassing van de handhygiëne door het personeel en gebreken in het onderhoud van de omgeving van de patiënt.
De infecties treden in het algemeen op bij kwetsbare patiënten - vaak op hoge leeftijd - die lijden aan een of verscheidene ernstige pathologieën en kampen met een verminderde immuniteit.
In je huis zitten een verrassend aantal stiekeme oorzaken van allergieën. Daarom enkele tips om deze aan te pakken.
- Een rommelig huis is een broeihaard voor huisstofmijt, bacteriën, schimmels en muizen. Bewaar afval buiten.
- Mijten en huidschilfers van dieren houden van tapijten, stofzuig dus wekelijks. Zorg ervoor dat je een goed apparaat hebt dat ook kleine deeltjes opvangt en filtert.
- Verban huisstofmijten en schimmels door je lakens wekelijks heet te wassen.
- Vochtige badkamers en kelders zijn vaak een broeihaard voor schimmels. Voorkom deze met een sopje met bleekwater. Tijdens de herfst verspreiden bewonders schimmels binnenshuis via natte bladeren op schoenen.
- Kruimeltjes en overvolle afvalbakken trekken muizen en kakkerlakken aan, hun uitwerpselen kunnen allergieën verergeren. Verwijder kruimeltjes meteen en zet vallen voor ongedierde.
- Hou de ramen gesloten tijdens het pollenseizoen. Vooral tussen 10 en 15 uur, dan is de concentratie namelijk het hoogst.
- Bestrijd schimmels met een ontvochtiger, stel hem in op een vochtigheid van 35 tot 45 procent.
- Planten kunnen schimmels op hun bladeren verzamelen. Als je met schimmels ziet, verwijder deze bladeren dan onmiddellijk, zorg er ook voor dat water niet in de pot blijft staan.
- Huidschilfers van dieren en hun speeksel veroorzaken bij 30 procent van de allergiepatiënten problemen. Was of borstel je huisdier wekelijks om dit te beperken.
- Doe wekelijks het stof af, was dekens en leg tapijten in het water. Maak het niet te warm in huis, hou de verwarming steeds onder 21 graden. Mijten, maar ook schimmels en kakkerlakken houden niet van koude temperaturen.
De lente lijkt defenitief in het land. Vanaf morgen stijgt het kwik langzaam naar vijftien graden en dat zou zo de hele week blijven. Vrijdag zou de temperatuur wel lichtjes dalen maar het blijft de hele week zonnig en droog.
Ook deze namiddag is het droog en vrij zonnig. Er waait een zwakke wind uit zuidelijke richtingen. De maxima schommelen tussen 9 en 12 graden. Vanavond en vannacht is het helder en plaatselijk kan grondmist ontstaan. Op de meeste plaatsen gaat het opnieuw licht vriezen. De minima gaan van 0 tot min 6 graden.
Maandag is het droog en overwegend zonnig. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind loopt de temperatuur op naar waarden tussen 11 en 15 graden. De minima in de nacht van maandag op dinsdag schommelen tussen plus 2 en min 4.
Van dinsdag tot en met zaterdag wordt overwegend droog lenteweer verwacht met flinke zonnige perioden en stilaan minder koude nachten. De maxima variëren van 10 tot 15 graden. Vanaf vrijdag zou de temperatuur wat dalen.
Goed nieuws voor middagslapers. Uit een recent onderzoek is gebleken dat overdag een dutje doen goed is voor je hart.
Wanneer je overdag een uurtje slaapt, herstelt het hart zich gemakkelijker na een stressvolle gebeurtenis. Dat blijkt uit een studie aan de hogeschool van Allegheny in de Amerikaanse staat Pennsylvania.
Lagere bloeddruk
Onderzoekers Ryan Brindle en Sarah Conklin bestudeerden het effect van een middagdutje op het cardiovasculair systeem. Ze verdeelden de proefpersonen in twee groepen. De eerste groep werd aan een stresstest onderworpen waarna ze vervolgens een dutje mochten doen. De tweede groep deed hetzelfde, maar mocht na de test niet slapen. De slapers waren na hun siësta minder moe en hadden na 3 kwartier een lagere bloeddruk, bij de niet-slapers veranderde er niets.
Lange werkdagen, verhoogde werkdruk en overmatig gebruik van internet en tv hebben een impact op ons slaappatroon. We krijgen anno 2011 gemiddeld twee uur minder nachtrust dan pakweg 50 jaar geleden. Een tekort aan slaap verhoogt het risico op een verhoogde bloeddruk.
Kankerliga breekt met vrijwillige ziekenhuisbegeleiding
De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) wil zelf geen vrijwilligers meer inzetten in de ziekenhuizen. Die vrijwilligers reageren vrijdag woedend in De Standaard en Het Nieuwsblad. "We voelen ons verraden, verkwanseld en verkocht. De patiënten zullen de dupe zijn".
Het gaat niet om de vrijwilligers die plantjes verkopen om geld in te zamelen voor Kom op Tegen Kanker, maar om het netwerk van 350 vrijwilligers die sinds twaalf jaar psychosociale zorg verlenen aan kankerpatiënten, in de vijf inloophuizen (één per provincie), in een veertigtal ziekenhuizen en op vakantiekampen.
De VLK wil de inloophuizen sluiten, waarschijnlijk deze zomer of tegen eind dit jaar. De vrijwilligerswerking in de ziekenhuizen en de vakantiekampen voor volwassen kankerpatiënten worden afgestoten. De VLK vindt dat andere partners, zoals de ziekenhuizen of ziekenfondsen, die werking moeten overnemen.
De vrijwilligers kregen het nieuws deze week te horen en reageerden heel emotioneel. Vooral de patiënten zullen de dupe zijn. Behalve de vrijwilligerswerking van de VLK hebben de meeste ziekenhuizen immers zelf weinig of geen oncologische vrijwilligers.
Is je badkamer overladen met de allernieuwste haarproducten, maar valt je haar toch niet in de plooi? Door teveel producten op je haar te smeren, krijg je vaak het omgekeerde effect.
De nieuwste en beste haarproducten beloven een wereld van verschil, maar zelf merk je daar niets van? Tijd voor wat inspectie:
1. Shampoo
Ok, je ventje houdt van een vers en fris gewassen haarkopje, maar dat is geen excuus om je haar dagelijks te wassen want dat maakt je haar dunner, droog en futloos. Ook een reinigende shampoo is wekelijks nodig om de residu's van stylingproducten uit je haardos te krijgen. Gebruik je dagelijks één of ander stylingproduct, is de kans groot dat deze zich nestelen op je scalp. Een reinigende shampoo wast alle restjes netjes weg.
2. Conditioner
Na elke shampoobeurt gebruik je conditioners of haarmaskers en toch ligt je haar er futloos bij? Wie te rijkelijk met de conditioner smeert, verzwaart het haar waardoor het doorhangt. Idealiter gebruik je niet meer dan twee theelepels, tenzij je heel lang haar hebt. Je lokken evenredig insmeren met conditioner is tevens zeer belangrijk. Zorg dat niet teveel product op je haarwortels achterblijft anders riskeer je op termijn een jeukerige, vette hoofdhuid.
3. Haarspray
Haarslak of sprays bevatten alcohol en polymeren. Alcohol kan bevorderend zijn voor je haar, maar teveel doet alle glans verdwijnen. Ook haarsprays met ethanol beschadigen sneller. Door meer dan twee keer per week je haar te besprayen, blijven de restjes snel op je scalp kleven.
4. Haargel
Bij een te frequent gebruik van haargel riskeer je het haar fragiel te maken. Een overbodig gebruik maakt het haar futloos en dof. Haargel werkt enkel op het haaroppervlak in en niet op de haarfollikels. Het risico op kaalheid hoef je wel niet te vrezen
De bof is terug: tientallen ziek in Noord-Antwerpen
In de Noord-Antwerpse gemeenten Arendonk, Schilde en Schoten zijn een tiental gevallen van bof opgedoken. Omdat de ziekte de laatste tijd uiterst zeldzaam was geworden, krijgen de huisartsen van de dienst infectiebestrijding van de Vlaamse overheid schriftelijke richtlijnen, zo meldt Artsenkrant.
"Het gaat hier zeker nog niet over een epidemie, maar we zijn waakzaam", verklaart Koen De Schrijver van de dienst Infectiebestrijding (Toezicht Volksgezondheid Antwerpen) aan Artsenkrant.
Met of zonder vaccin
"Er zijn een aantal gevallen gemeld, zowel bij kinderen als adolescenten en volwassenen. De bof wordt ook vastgesteld bij patiënten die volledig gevaccineerd zijn, onvolledig of helemaal niet. Het gaat dus over zeer uiteenlopende gevallen die we nu aan het onderzoeken zijn", luidt het. Er wordt onder meer nagegaan of het vaccin nog werkt.
Melden
De onderzoekers vragen onder andere om de gevallen te melden aan het Toezicht Volksgezondheid. De huisartsen kunnen eventueel ook bekijken of de mensen uit de omgeving van de besmette persoon gevaccineerd moeten worden.
Daarnaast wordt gekeken of er een samenhang bestaat tussen de besmette personen, hoeveel patiënten volledig gevaccineerd zijn en hoeveel niet of onvolledig, en ook of alle gemelde gevallen effectief over bof gaan, aldus Artsenkrant
Opvliegers niet alleen lastig, beschermen tegen hartaanval
Vrouwen die het ergst getroffen worden door de symptomen in het begin van de menopauze, lopen minder risico op een hartaanval of beroerte.
De gegevens van 60.000 vrouwen van middelbare leeftijd bewijzen dit fenomeen. Eerder onderzoek suggereerde dat nachtelijke zweetaanvallen en opvliegers, de meest voorkomende symptomen van de menopauze, het risico op borstkanker met 50 procent verlaagt. Hoe intenser de symptomen, hoe lager het risico. Opvliegers duren ongeveer vier minuten en zorgen voor een oncomfortabel warm gevoel. Patiënten krijgen dit soort zweetaanvallen vaak overdag, maar ze kunnen ook je slaap verstoren.
Onevenwicht
De symptomen van de menopauze worden veroorzaakt doordat de bloedvaten in de huid uitzetten, dit houdt verband met een onevenwicht in de hormonen. Dit kan behandeld worden door antidepressiva of andere medicatie. Maar sommige dames proberen ook alternatieve therapieën uit als acupunctuur om de symptomen te verzachten."
Eerder onderzoek brachten opvliegers als gevolg van de menopauze in verband met risicofactoren van hartziekten als een hoge bloeddruk en cholesterol. Professor Szmuilowicz: "Deze kunnen echt storend zijn, maar opvliegers zijn niet enkel nadelig." Uit vorige rapporten bleek dat symptomen van menopauze het risico verhoogt op hartziekten, deze resultaten beweren het tegendeel.
Sommige vrouwen hebben meer dan 100 negatieve gedachten over of stress over haar lichaam. Het gemiddelde is dertien, dat is bijna één per uur dat we wakker zijn. Niet verbazend 97 procent van de vrouwen heeft minstens een keer per dag een negatieve gedachte over haar lichaam, dat blijkt uit een enquête bij 300 vrouwen verricht door Glamour magazine. Psychologe Ann Kearney-Cooke hielp bij het opstellen van de enquête: "Dat is veel, maar het verbaast me niet. Het is acceptabel geworden om jezelf naar beneden te halen. Het is zelfs zo erg dat wanneer een vrouw zegt dat ze van haar lichaam houdt, ze de vreemde eend in de bijt is. Het is normaler om jezelf te beledigen dan je lichaam te prijzen. Vrouwen halen zichzelf naar beneden bij hun vriendinnen, het is zo normaal dat het moeilijk is om dit te vermijden." Neurologie "Het huidige schoonheidsideaal wordt bepaald door magazines en celebs, dit heeft invloed op onze mening over onszelf, maar deze negatieve gedachten zijn ook een gewoonte geworden. De neurowetenschap toonde aan dat je brein gevormd wordt door waar je je op focust. Als je constant negatieve gedachten over je lichaam hebt, dan wordt die neurologische weg sterker en deze gedachten een gewoonte. Beeld je een concertpianist in, het neurologische pad in zijn of haar hersenen die muzikaliteit ondersteunen zijn ook sterker dan bij iemand die nog nooit piano aanraakte", voegt Kearney-Cooke er aan toe.
"De overgrote meerderheid van de knieprotheses (97 procent) werkt 15 jaar na plaatsing nog altijd uitstekend." Dat zegt orthopediste Nele Arnout in Bodytalk. In de komende jaren zullen knieprotheses nog verbeteren omdat de nieuwste generaties nog sterker en slijtvaster zijn, waardoor nog minder deeltjes los zullen komen.
De normale situatie in de knie voor 100 procent nabootsen lukt echter nog niet. "We zien soms patiënten die opnieuw kunnen voetballen of skiën met een prothese, maar dat is niet iedereen gegeven.
"Negentig tot 95 procent is na een jaar zo goed als volledig pijnvrij en er komt nog meer beterschap met de tijd.
"Maar 5 procent houdt enige mate van hinder over en de oorzaak is vaak niet duidelijk", aldus Arnout. Door de vergrijzing neemt de vraag naar knieprothesen elk jaar toe.
Liveshow Kom Op Tegen Kanker zamelt recordbedrag in
Peter Van de Veire presenteerde de show van Kom op tegen Kanker.
De grote liveshow van Kom op tegen Kanker op één heeft dit jaar 1.751.178 euro opgeleverd. De inzamelactie van de openbare omroep, voor de twaalfde editie, staat in het teken van de strijd tegen leukemie. De Vlaamse regering stelde 500.000 euro ter beschikking, zo kondigde Vlaams minister-president Kris Peeters aan.
Therapieën
Per jaar worden ongeveer vijfhonderd Vlamingen getroffen door leukemie. De helft kan genezen worden met klassieke chemotherapie, maar voor de andere helft zijn zware therapieën nodig, zoals stamceltransplantatie. Probleem daarbij is dat de compatibiliteit tussen patiënt en donor zo optimaal mogelijk moet zijn voor een geslaagde transplantatie. Als die niet gevonden wordt binnen de naaste familie, is de kans slechts 1 op 50.000 dat een geschikte donor wordt gevonden.
De nieuwe campagne van Kom op tegen Kanker legt de nadruk op de zoektocht naar geschikte donoren. Dat kan bijvoorbeeld door de navelstrengbloedbanken uit te breiden. De liveshow is het voorlopige hoogtepunt van de campagne. Bij de vorige live-uitzending in 2009 werd er 1,55 miljoen euro opgehaald. Het bedrag van de liveshow van vandaag is een nieuw record.
De hond mag dan misschien de grootste mensenvriend zijn, maar ook tussen de viervoeters onderling bestaan klaarblijkelijk uitzonderlijke vriendschappen. Dat bewijzen deze opmerkelijke beelden.
Een hond van het Bichon Frise-ras houdt trouw de wacht bij zijn hondenvriend die werd overreden op een drukke straat in Wuhan, in de Chinese provincie Hubei. Dat hij hiermee zijn eigen leven riskeert, lijkt hem niet te deren. (eb)
Chocolade is gezonder dan veel fruitsappen en mag het nieuwste superfruit genoemd, aldus een Amerikaanse studie door een chocoladefabrikant.
Antioxidanten Supervoeding bevat veel antioxidanten en bestanddelen die schade aan gezonde cellen voorkomen. De onderzoekers vergeleken verschillende soorten donkere chocolade, cacao en warme chocolademelk met fruitsappen van onder meer acai-, veenbes en granaatappel. Zo ontdekten ze dat chocolade in poedervorm meer antioxidanten en polyfenolen bevat. Ook zijn is dit rijker aan flavanolen dan fruit en vertonen ze meer activiteit van antioxidanten. Daarom zou deze lekkernij ons beschermen tegen kanker en hartaandoeningen.
Het onderzoek werd wel verricht door Hershey's, een belangrijke Amerikaanse chocoladeproducent, waardoor de objectiviteit van het onderzoek in twijfel getrokken kan worden. Onderzoekster Debra Millar: "Chocolade zou het nieuwe superfruit genoemd moeten worden."
Het aardvarkentje van de Antwerpse Zoo heeft het niet gehaald. Afgelopen dagen ging het eten steeds moeizamer en sinds twee dagen ademde het ook moeilijk. Vannacht was blijkbaar alle energie opgebruikt en is het gestorven.
"De verzorgers hebben tijd nodig om dit verlies te verwerken", zegt woordvoerster Ilse Segers. "Zij hielden 24 op 24 permanentie en gaven het beste van zichzelf."
Het aardvarkentje werd geboren op 17 januari 2011. Over aardvarkens is bijzonder weinig geweten. De kweek verloopt zeer moeizaam in Europa en van de weinige geboortes zijn er minder dan de helft van de dieren die het overleven.
Haast iedereen krijgt ooit in zijn leven met rugpijn te maken. De voornaamste oorzaak is een slechte houding. Een succesvolle methode om dit aan te pakken is je houding te verbeteren. Andere voordelen Onder meer David Beckham zweert bij de 'Alexander-techniek', het is een zelfhulpmethode die schadelijke patronen van bewegingen en houdingen stopt die maken dat het lichaam inefficiënt werkt. Een onderzoek uit 2008 toont hoe succesvol deze techniek is in het wegnemen van oorzaken van rugpijn. Dit is echter slechts een van de vele voordelen: het voorkomt houdingsproblemen, beperkt stress en rug-, nek-, hoofdpijn en ischialgie. Het werkt door de fundamentele oorzaak van rugpijn, de houding, aan te pakken, in plaats van zich te concentreren op het gebied waar de pijn zich voordoet. Houding Vaak is de oorzaak van rugpijn spieren die een probleem in een ander gebied proberen te compenseren als gevolg van een slecht postuur. Bijna niemand neemt van nature een goede houding aan. Dit is wanneer je lichaam in evenwicht is en je jezelf kunt bewegen met minimale moeite, dan heb je geen rugpijn. Je kan dit enkel verkrijgen wanneer je gewrichten zich vrij en soepel bewegen, dit maakt dat je lichaam zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden tijdens het bewegen. Hoofd en nek Een leven van slechte gewoonten qua houding maakt dat onze nekspieren zo sterk zijn dat we ons hoofd in een vaste positie houden waardoor deze niet vrij kan bewegen. Kinderen tussen twee en vier jaar zijn een voorbeeld qua een gezonde, rechte positie. Ze maken zich groot, plooien makkelijk aan hun knieën en heupen en draaien met elegantie en gemak. Vanaf ons vierde ontwikkelen we slechte gewoonten als onze nek verstijven, onze onderrug laten ineenzakken als we op een stoel hangen. Gevolgen Het gewicht van ons hoofd kan spierstijfheid in de nek veroorzaken, overdreven stijfheid vervormt de ruggengraat en drukt wervels samen. Door de druk op de zenuwen kun je pijn in de arm krijgen, maar ook gevoelloosheid, spanningshoofdpijn of tintelingen kunnen optreden. Een losse nek waarbij alles in evenwicht is, is fundamenteel, dit krijg je door een juiste verhouding tussen hoofd, nek en rug. 60 procent van het gewicht zit vooraan. Ontspannen Als we de nekspieren laten ontspannen, zal het hoofd van nature naar voor leunen op de top van de ruggengraat, wat goed is. Wees je er van bewust dat top van je ruggengraat tussen je oren zit, laat je hoofd enkele graden naar voor rollen op dit punt, zonder dat je nek naar voor gaat. Laat je neus enkele millimeters zakken, je hoofd moet zich los kunnen bewegen. Wanneer we onnodige spanning loslaten, staan we onszelf toe om volledig recht te staan zonder moeite.