.
Geitenkaasxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Of de geiten van
oud premier Leterme hem veel kaas bezorgen, weten we niet. Wat we wel weten is
dat de jongste jaren er steeds meer en betere soorten geitenkaas op de markt
komen. Naar schatting komt 10 tot 20% van de totale kaasproductie van
geitenmelk, de rest is van koemelk. De meeste geitenkazen komen uit de
Ardennen, al begint Vlaanderen zijn deel op te eisen. Officieel zijn er drie
Belgische geitenkazen: de Chevrin, de brandnetelkaas en de neteling. Uit andere
landen komen er natuurlijk heel wat meer soorten.
Voor de eerste
bereiding van geitenkaas moeten we een paar duizend jaar terug in de
geschiedenis. Grieken en Romeinen waren uitstekende kaasmakers. Qua bereiding
is er sinds die tijd niet veel veranderd. Eerst laat de kaasmaker de melk
stremmen. Zo wordt de wrongel gevormd die rijk is aan eiwitten, vet en water.
Na het laten uitlekken door een fijne doek, wordt de kaas in vormen geperst
waar hij 24 uur mag uitlekken. Vervolgens wordt de oppervlakte gezouten. Dat
geeft smaak aan de kaas en houdt de ontwikkeling van schadelijke bacteriën
tegen. Tenslotte volgt het rijpingsproces dat van enkele weken tot enkele
maanden kan duren.
Hoewel nog heel
wat geitenkaas ambachtelijk wordt bereid, is de tijd van de boer met
geitenwollen sokken voorbij. De kleine kaasmakerij bestaat nog, maar steeds
meer wordt naar grotere productie overgeschakeld. In Nederland zijn er al
bedrijven met 10.000 geiten. De grootste boerderij in ons land werkt met 2000
geiten.
Geitenkaas is
erg gezond. Mensen met allergie voor koemelk stappen graag over op geitenkaas.
Meestal lukt dat maar veel hangt af van bepaalde eiwitten in de melk, de
lactoglobulines, waarvoor men allergisch is. Er zit veel vitamine A in
geitenkaas. Hij is ook lichter verteerbaar dan kaas van koemelk.
Het belangrijkste
is echter de smaak. Van zacht tot pittig, van zout tot gekruid; geitenkaas
neemt een terechte plaats in de keuken. Ongetwijfeld kan dit recept je
overtuigen.
Lauw warme
salade met geitenkaas, honing en spekjes
Ingrediënten (voor 2 personen)
100 g geitenkaas 100 g spekblokjes 250 g gemengde sla 1 stevige tomaat
3 eetlepels honing wat pijnboompitten.
Bereiding:
1. Bak de spekjes op een laag vuur (laat ze niet te hard worden!)
2. Verdeel de sla over de borden. Versier met stukjes tomaat en kruimel er de
geitenkaas over.
3. Giet het vet van de spekblokjes, voeg de honing toe en laat goed doorwarmen.
4. Wanneer de honing begint te carameliseren, voeg de pijnboompitten toe en
schep direct over de sla. Meteen serveren.
|