Fjak@


Image and video hosting by TinyPic

05-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeten groenten - Boerenkool.

xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 

Vergeten groenten  Boerenkool

koningin van de bladgroente

De Brassica oleracea – ook wel boerenkool - was zo´n 4000 jaar geleden al bekend in Klein-Azië en stond reeds op het menu van de oude Egyptenaren. Afkomstig uit het oostelijk deel van het Middellandse-Zeegebied, is ze net als de meer bekende broccoli en bloemkool een afstammeling van de wilde kool…

Na 350 v. C., de tijd waarin de Griekse wijsgeer Theophrastus een variëteit van de boerenkool beschreef (wat hebben die filosofen toch met groenten?), raakt de boerenkool dankzij stoutmoedige wereldreizigers in de loop der tijd langzaam verspreid over de rest van onze aardkluit. Het gaat hier over diverse variëteiten, elk met hun eigen benaming. Grünkohl, Braunkohl, collard greens, cottier's kale, cavolo nero, Westlandse winter, arpad, fribor of simpelweg krulkool zijn maar enkele van de vele namen van de talloze verschillende soorten van deze merkwaardige groente.

Koningin van de bladgroente
Groene bladgroenten worden al te vaak gereduceerd tot een vorm van borddecoratie, en dat terwijl ze ongelooflijk voedingsrijke producten zijn. Haar naam doet weinig adellijks vermoeden, maar precies vanwege deze nutritionele rijkdom wordt de boerenkool ook wel gezien als de koningin onder de bladgroenten. Ze is een uitstekende bron van calcium, mangaan, bètacaroteen (provitamine A) en vitamines B6 en C. Verder is de groente rijk aan magnesium, ijzer, koper en vitamines B1 en B2. En daar houdt het nog niet bij op: we vinden in boerenkool ook fosfor, eiwit, vitamine B3, foliumzuur, zink en omega-3-vetzuren. Hierbij komt nog dat de calcium uit boerenkool voor 50% wordt opgenomen door het lichaam – meer dan bij melk, waar dat maar 30% is.

Beschermend
Potentieel kankerverwekkende stoffen in het menselijk lichaam kunnen worden geneutraliseerd door ontgiftende enzymen in de lever. Deze enzymen kunnen geactiveerd worden door de zwavelhoudende bestanddelen (fytochemicaliën) van boerenkool. Boerenkool is ook bekend voor zijn hoge carotenoïdegehalte. Deze carotenoïden fungeren in ons netvlies als antioxidanten en blauwfilters, en beschermen de ogen onder andere tegen overmatige blootstelling aan ultraviolet licht. Boerenkool schijnt wegens dit alles een goede bescherming te bieden tegen de ontwikkeling van cataract (grauwe staar).

In de tuin
Boerenkool is een typische wintergroente die al rond half mei gezaaid wordt. Eens de scheuten in de zomer worden uitgeplant is boerenkool een gemakkelijke groente die weinig eisen stelt aan de grond en snel groeit. Oogsten doen we vanaf de late herfst, maar als het even kan wachten we liever de winter af, tot de vorst het zetmeel in de kool in suikers heeft omgezet en de smaak op zijn best is. Afhankelijk van de soort wordt vrieskou tot -15 ºC verdragen. Boerenkool die je voordien koopt, kun je een nacht in de vriezer of in het vriesvak van je koelkast leggen. Verse boerenkool kun je enkele dagen bewaren in de koelkast of in een koele donkere kelder, of maximaal 12 maanden in diepvriesverpakking in een vriezer van - 18 ºC.
 
In de keuken
Krulkool, de soort die we in België nogal vaak vinden, kunnen we vanaf september hier en daar al in de winkels vinden. Meer kans om de groente te treffen hebben we echter tussen oktober en februari. We vinden de boerenkool dan meestal gewassen, voorgesneden en verpakt in de rekken. Bij verse boerenkool dien je de stronk en de stelen te verwijderen. Werk hierbij naar de top toe. Verwijder eventueel ook harde nerven. Vervolgens moeten de bladeren grondig gewassen worden. Verse boerenkool slinkt veel bij de bereiding en geeft aardig wat afval (omdat de stronk en de stelen niet gegeten worden). Reken daarom op zo'n 400 à 500 gram per persoon. Bij voorgesneden boerenkool (geeft geen afval) is zo'n 200 gram per persoon voldoende.

Jonge boerenkool kan naast gekookt ook rauw gegeten worden, bijvoorbeeld in een groentesalade. Volgroeide boerenkool moet echter gekookt worden omdat het hogere vezelgehalte zorgt voor een taaiere groente. Een goed alternatief voor echt koken is stomen met slechts een klein beetje water. Maar ook gewoon licht gebakken in een pan met wat olijfolie is boerenkool erg smakelijk. Een paar minuten gestoomd of gebakken is de groente nog lekker knapperig en erg smaakvol. Een gouden regel blijft ook hier: hoe minder je kookt, hoe meer vitaminen en mineralen je behoudt. Vitaminen verlies je door de warmte, terwijl de mineralen verloren gaan doordat ze overgaan in het water, dus ook bij niet koken kan je mineralen verliezen door de kool versneden in water te laten liggen. Bij koken van boerenkool in ruim water ben je al snel bijna de helft van de mineralen en vitaminen kwijt. Voeg zout en andere specerijen pas na het koken of bakken toe. De volgende toevoegingen zijn naast zout erg geschikt om boerenkool extra smaak te geven en meer diversiteit in je gerechten te creëren: een scheutje olijfolie, wat vers citroensap, een beetje sesamolie, een vleugje nootmuskaat of kaneel, een duimpje karwijzaad of heerlijke geroosterde pijnboompitten. Boerenkool is ten slotte ook erg goed te gebruiken om je soepen te verrijken in smaak, kleur en voedingswaarde.

 



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (33)

06-05-2011
hm lekker met ajuin-mosterd saus en worst
Powerpoints Nobless

Groetjes van Els en Juniorke

06-05-2011 om 19:24 geschreven door Els Nobless


Hoi Fjaka
Nou vergeten Groente? Hier in België misschien, In Nederland is het volksgroente nummero uno!!! Echt waar, lekker met (rook)worst!!! Enorme struiken. Op de lagere school deden wij aan schooltuintjes, en daar verbouwden wij o.a. Boerenkool. Ik herinner me nog, ik naar huis op de fiets met zo'n struik, maar mijn vriendin moest met de tram!!! dat was lachen!!! fijn weekend vrolijke groetjes van your friend Loes

n38aci.png

06-05-2011 om 07:26 geschreven door Loewiesa


Lieve groetjes


.

06-05-2011 om 00:57 geschreven door Erwin


05-05-2011
Hallo






05-05-2011 om 23:44 geschreven door Athea


Trucker_John komt met zijn 10 tonner truck door de blogs gereden met zijn vriend Zeno_Blog







.

05-05-2011 om 22:24 geschreven door Trucker_John & Zeno_Blog


alvast een fijn weekend
Ik eet al spruiten, omdat ik denk dat dat gezond is. Maar ik begin toch echt niet aan de boerenkool. Wens je een mooi en fijn weekend toe, Harmke

05-05-2011 om 22:08 geschreven door harmke


Nog een fijne avond fjak@
Ik heb een beetje zon meegebracht vers genomen van deze namiddag. liefs.
BESCHRIJVING

05-05-2011 om 22:02 geschreven door Suz.


fjakja
nog vlug ff langs komen om een goede avond te wensen
grtz & bedankt

05-05-2011 om 21:36 geschreven door steffie


goedenavond fjaka


Image and video hosting by TinyPic 
groetjes etienne en rosette

05-05-2011 om 21:18 geschreven door etienne


dag fjaka


Image and video hosting by TinyPic

een fijne avond ..groetjes

05-05-2011 om 21:02 geschreven door boomer


Lana en Pip wensen jullie een warme groet


Ik kom je een fijne vrijdag wensen 

Als liefde het antwoord is, wil je dan de vraag nog eens herhalen?




05-05-2011 om 20:24 geschreven door lana & Pip


hallo
Nog een heel fijne avond gewenst met de beste groetjes.

05-05-2011 om 19:49 geschreven door zotspook


lekkere winterkost
Image and video hosting by TinyPic geniet van het komende zonnige weekend Fjaka, ga ik ook doen. Veel liefs met warme groetjes, Greetje

05-05-2011 om 17:43 geschreven door greetje


mmm.. lekkere boerenkool, Fjaka


Klik hier voor meer gratis... Vele lieve groetjes vanwege Annie & Rogier

05-05-2011 om 16:43 geschreven door Annie & Rogier


Dag Fjaka

Welkom op de blog van Catootje

Vriendschap is meer
dan een woord,
meer dan een zin.
Vriendschap is een gevoel
en maakt iedereen blij.

Groetjes van Catootje

05-05-2011 om 16:28 geschreven door Carla


zonnige Groetjes Fjak@

Image Hosted by ImageShack.us

05-05-2011 om 15:28 geschreven door boke


een lekkere groentesoort Fjak@
5cbxvl.jpg
spijtig hier bij ons vind je deze niet
ik breng ze gewoonlijk mee als we in nederland komen
daar bezitten ze die wel
morgen nieuw ppsje op mijn blogje
Ik wens je een fijne donderdag

liefs en een dikke knuffel
Frieda

05-05-2011 om 14:50 geschreven door Frieda


Lieve groetjes op donderdag
Image and video hosting by TinyPic

Donderdag is het vandaag
Donkere dag maar geen geklaag
want van binnen schijnt een licht
die naar buiten is gericht
het is mijn ziel die is geraakt
mijn hart is groot gemaakt
heeft ruimte voor jouw vriendschap erbij
want ook jij maakte me vandaag blij
met wat aandacht en een beetje tijd
help je mij mee in mijn strijd
wij zijn er met zovelen hier op aard
en met zijn allen zijn wij zoveel waard
Nikki

05-05-2011 om 14:25 geschreven door Nikki


Goedemiddag Fjak@
Image and video hosting by TinyPic We zijn vandaag 5 mei en het wordt terug een zonnige lentedag met temperaturen om en bij de 20 graden.Terrasjes en barbecues en ijsjes zullen weer in trek zijn.Ik wens Jullie ALLEN een met zon overgoten donderdagnamiddag toe met vele lieve en hartelijke groetjes vanwege Jos.

05-05-2011 om 13:52 geschreven door Jos Vande Ghinste


Dag Fjak@

Welkom bij powerpoint Roosje

Kleine pleziertjes van vandaag,

worden morgen misschien grote vreugde

wens jullie een fijne dag

bezoek ook eens mijn 2de blogje

Welkom in het knutselhoekje van Roosje

Lieve groetjes Roosje

05-05-2011 om 13:50 geschreven door Roosje


kom even piepen
Klik hier voor meer gratis...

05-05-2011 om 13:43 geschreven door emmy


Mijn GOUDEN vrienden award..Liefs Ton.

Lieve groetjes Ton/Franciscus.

www.krabbelplaatjes.com

 www.krabbelplaatjes.com

 

05-05-2011 om 10:25 geschreven door Ton


Een hele fijne dag voor jou
2iqy5io.jpg

Het zit hem soms in de kleine
dingen welke liefde groots maken

heelveel liefs dikke knuffel

05-05-2011 om 09:03 geschreven door ornitogalen


Lieve groetjes Fj@k.
Image and video hosting by TinyPic Fijne morgen , kom even kijken naar je mooie blogje en luisteren naar mooie powerpoints ! Liefs Suzieke xxx

05-05-2011 om 08:02 geschreven door Suzieke


Lieve Donderdag groetjes

Image and video hosting by TinyPic
Toen we jong waren,
hoorden Vrienden er gewoon bij.
Nu we ouder zijn,
weten we wat het betekent,
om ze te hebben.

Een prettige dag
Een warme knuff van Gré

05-05-2011 om 07:47 geschreven door Gré


Hmm stoemp met spek ...maar laat dat nog maar effe wachten ...winter tijd !


 

Goede vrienden zijn als 'n klavertje vier
Heel zeldzaam en moeilijk te vinden
maar ééntje gevonden
wil je die nooit meer kwijt

Image and video hosting by TinyPic

Het was fijn om hier te zijn
met een warme groet 
een dikke knuff wens ik je een mooie dag toe,
geniet ervan mateke, liefs ikke

05-05-2011 om 07:44 geschreven door Jeske


Hmmm, Altijd lekker hoor, maar dan wel in de winter

Ik wens je een...

2cz3mld.jpg

05-05-2011 om 06:51 geschreven door Marijke


Groetjes op donderdag.
bloemen386knop.jpg


Met een knipoog en een glimlach,
wensen wij een bijzonder fijne dag.
Lieve groetjes van Freddy en Patty
en een dikke knuffel van onze drie kapoentjes.

05-05-2011 om 03:30 geschreven door Patty en Freddy


Lieve groetjes dikke knuffel maatje
Image Hosted by ImageShack.us

05-05-2011 om 01:40 geschreven door Diana


Liefs van Mia

Image and video hosting by TinyPic

Een tevreden mens,
ofschoon arm,
is gelukkig,
Een ontevreden mens,
ofschoon rijk,
is ongelukkig.

Mooie dag vandaag...

LIEFS MIA

05-05-2011 om 01:17 geschreven door Mia


Dag Fjaka,
Photobucketliefs van ikke

05-05-2011 om 01:05 geschreven door alida


dag maatje
Aangename donderdag kom ik wensen
1304522048-650.jpg
vele knuffels en lieve groetjes van Krikie

05-05-2011 om 00:18 geschreven door krikie


dag Fjak@ mooie naam
ik breng u mijn liefste donderdaggroetjes van mij van AldaKlik hier voor meer gratis...

05-05-2011 om 00:15 geschreven door Alda Bosmans




Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Categorieën
  • Bevolking en Biologie (107)
  • Knipsels (91)
  • "KAT RELAX " foto's (9)
  • 50 jaar geleden in de krant. (12)
  • Bloemen, planten,dieren , natuur (239)
  • Dranken allerlei (10)
  • Fjak@'s foto van de week. (126)
  • Fjak@'s sportkatten.. (8)
  • Fjak@'s waargebeurde verhalen. (10)
  • Foto met humor (181)
  • Gedichten (270)
  • geen categorie (28)
  • Geschiedenis uit de oudheid (2)
  • Glutenvrij (4)
  • Humor algemeen (13)
  • Kastelen en speciale plaatsen in Wallonië (9)
  • Kent U dit nog ? (20)
  • Landschappen (4)
  • Op reis (8)
  • PUCKY onze hond een reu . ras : Lhasa Apso (5)
  • Sport (1)
  • Treinreizen (1)
  • Uitdrukkingen (15)
  • Veggie (40)
  • Veggie keuken (41)
  • Verhalen (5)
  • Vroeger en nu. (16)
  • Weetjes en Ideeën (89)
  • Wijn en weetjes over wijn. (9)
  • Woordspeling of zoiets daar omtrent. (10)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te emailen.


    Foto

    Foto

    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!