Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
06-04-2018
Brouwerij "Sterkens"
BROUWERIJ STERKENS
Brouwerij Sterkens is een Belgische bierfirma (voorheen brouwerij), gelegen aan het Meerdorp nr 20 in Meer in de Kempen. De brouwerij is eenfamiliebedrijf, opgericht in 1651 en al 14 generaties in handen van dezelfde familie. Tot 1990 werd het bier voornamelijk gedistribueerd naar restaurants en cafés in België. Daarna legde men de focus meer op export. Ongeveer 95% van de totale productie wordt in het buitenland verkocht.
Een kenmerk van de brouwerij zijn de keramische en decoratieve kruiken waarin sommige bieren worden gebotteld.
Constant Sterkens richtte de dochteronderneming Saint-Sebastian Belgian Brewery op, die overal ter wereld huisbrouwerijen (onder andere huisbrouwerij 't Pakhuis) en microbrouwerijen opricht.
In 2010 won de brouwerij twee prijzen op de "Hong Kong International Beer Awards 2010" voor twee van haar bieren, namelijk de St. Paul Speciale voor het beste Belgian-Style-bier met een alcoholpercentage minder dan 6% en St. Paul Triple voor het beste Belgian-Style-bier met een alcoholpercentage hoger dan 6%.
Bieren St. Sebastiaan Dark: donkere abdij-ale met een bitterzoete smaak en een geur die doet denken aan gekaramelliseerde mout. 6,9% alcoholpercentage St. Sebastiaan Grand Cru: zwaar bier van hoge gisting met een zachte moutsmaak. 7,6% alcoholpercentage St. Paul Blond: ongefilterd bier van hoge gisting. 5,3% alcoholpercentage St. Paul Speciale: amberkleurig abdij bier van hoge gisting. 5,5% alcoholpercentage St. Paul Double: rijk en vol moutig aroma, en een smaakcombinatie van zoet en bitter. 6,9% alcoholpercentage St. Paul Triple: zwaar bier van hoge gisting met een lichte moutsmaak. 7,6% alcoholpercentage Hoogstraten Poorter: sterk bier met een zoet aroma, een bitterzoete volle smaak en een fluweelachtige nasmaak. 6.5% alcoholpercentage Bokrijks Kruikenbier: zwaar bier met een uitgesproken fruitig en moutig aroma.
Brouwerij Smisje, vroeger Brouwerij De Regenboog, is met een brouwcapaciteit van 2000 liter per brouwsel een van de kleinste ambachtelijke brouwerijen in België. Ze werd opgericht in 1995 door Johan Brandt en was tot 2008 gelegen in het West-Vlaamse Assebroek, een deelgemeente van de stad Brugge. Voornamelijk omwille van het gebrek aan de nodige ruimte voor uitbreiding (de brouwcapaciteit bleef beperkt tot 320 liter per brouwsel), verhuisde de brouwerij in 2009 naar Mater, een deelgemeente van Oudenaarde, en is nu gelegen aan de Driesleutelstraat nr 1 te Oudenaarde. Deze verhuis bracht ook de officiële naamsverandering van De Regenboog naar Smisje met zich mee. In 2010 werd beslist alle bestaande bieren behalve het Kerstbier te doen verdwijnen uit het assortiment en het nieuwe bier Smiske te lanceren. De oudere Smisje-bieren werden echter zo gewaardeerd dat een aantal mensen een Facebook-groep opzette om de bieren toch nog te laten brouwen. Op aanvraag van de regelmatige bezoekers besluit in 2011 de brouwer ook Smiske Bruin te brouwen.
Hun huidige bieren zijn : Smiske Blond - 7%Smiske Bruin - 7%Smiske Extra - 7%Smiske Winter - 11%Big Bayou (met cajunkruiden) - 4% Meerdere van de afgebeelde etiketten bieren werden in het verleden (bij gelegenheid) gebrouwen in deze brouwerij :
De bieren van deze brouwerij mogen sinds 2012 het logo "Belgische Hop-Houblon Belge–Belgian Hops" dragen. Dit kwaliteitslabel werd in september 2011 gelanceerd en wordt enkel toegekend aan bieren die gebrouwen worden met minimum 50% Belgische hop.
Brouwerij Strubbe, vroeger bekend als De Maagd van Gent, is een Belgische familiale brouwerij gelegen aan de Markt nr 1 in de West-Vlaamse gemeente Ichtegem.
In 1830 startte Carolus Strubbe in Ichtegem een boerderij-brouwerij De Maagd van Gent. In die tijd verbouwden veel brouwers in de zomermaanden zelf de noodzakelijke grondstoffen die in de wintermaanden gebruikt werden om te brouwen. Carolus Strubbe werd opgevolgd door zijn zoon die op zijn beurt opgevolgd werd door zoon Medard. Deze derde generatie veranderde de naam in de huidige naam Brouwerij Strubbe. Diens enige zoon Aimé nam de brouwerij over. Tot het einde van de Eerste Wereldoorlog werd er enkel bier met hoge gisting gebrouwen, twee soorten, enkel bier (2%) en dobbelbier (4%). Aimé Strubbe begon daarna, zoals zovele brouwerijen in België, met het brouwen van lagegistingsbieren, eerst Bock en daarna pils. Daarnaast werd het populaire Hengstenbier gebrouwen. Het oude recept van dit bier ligt aan de basis van het huidige Ichtegem's Oud Bruin. Aimé werd opgevolgd door zijn twee zonen, Gilbert Strubbe, die brouwmeester werd en zijn broer Etienne Strubbe, die verantwoordelijk was voor de verkoop en administratie. De neven Marc Strubbe (zoon van Gilbert) en Norbert Strubbe (zoon van Etienne) behoren tot de zesde generatie eigenaars. In 2008 nam Stefan Strubbe (zevende generatie) volledig de taken over van zijn vader Norbert. Tot 1999 werd in de brouwerij ook water en limonade geproduceerd maar de productie werd stopgezet om de uitbreiding van de bottellijn mogelijk te maken.
Brouwerij De Landtsheer is een bierbrouwerij gelegen aan de Mandekensstraat nr 179 in Buggenhout in België. De brouwerij werd eind augustus 1997 opgestart en is eigendom van Manu De Landtsheer wiens familie sedert meer dan twee eeuwen bierbrouwers zijn.
De stamvader van deze brouwersfamilie was Balthazar De Landtsheer, die in 1773 in Baasrode werd geboren en er de Brouwerij "De Halve Maan" oprichtte. Zijn zoon, Edward De Landtsheer, geboren in 1808, nam het bedrijf over. Eenkleinzoon van Balthazar De Landtsheer, Emmanuel, trok in 1839 van Baasrode naar Buggenhout om er te trouwen met de brouwersdochter Marie-Anne Sarens.
Emmanuel trok in Buggenhout een brouwerij op en veranderde de huidige naam "'t Meuleke" in "Brouwerij De Zon". Het bedrijf was zo succesvol dat de boerderij werd afgestoten en dat bierbrouwen de hoofdzaak werd. Na zijn overlijden in 1879 werd Emmanuel eerst opgevolgd door zijn zoon Charles en later door zijn kleinzoon die ook Emmanuel heette.
Emmanuel De Landtsheer schakelde tijdens de Tweede Wereldoorlog over van brouwen op bottelen en bierhandel. Zo werd hij onder meer depôthouder voor ‘Urquell Pilsner’, de trappisten-brouwerij van Westmalle en de Mechelse brouwerij Lamot. Zijn zoon, Adolf volgde hem op.
In 1997 werd dus de brouwtraditie in ere hersteld door Manu De Landtsheer, zoon van Adolf.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij nl. : http://www.malheur.be + de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brouwerij Verhaeghe Vichte is een Belgische bierbrouwerij, gelegen aan de Beukenhofstraat nr 96 in Vichte, West-Vlaanderen. De brouwerij is een familieonderneming.
De brouwerij ontstond in 1892 toen de halfbroers Paul en Adolf Verhaeghe een brouwerij-mouterij oprichtten. Paul was de zoon van Ivo Verhaeghe, die burgemeester was geweest in Vichte. Adolf trok zich al vroeg terug uit de brouwerij en zou later ook burgemeester worden in Vichte. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij ontmanteld door de Duitse bezetter. Na de oorlog werd de brouwerij opnieuw gestart, maar wel aangepast om ook bieren van lage gisting te kunnen brouwen. In 1937 zetten de twee zonen van Paul, Victor en Léon Verhaeghe de brouwerij-mouterijactiviteit van hun vader verder. In de periode na WOII blijft de brouwerij speciaalbieren brouwen en zijn ze vooral bekend wegens hun West-Vlaamse roodbruine bieren. In 1951 behaalde ze voor haar Echte Kriek de eerste prijs bij een internationale proeverij in Luxemburg en in 1958 de eerste prijs met Vichtenaar tijdens de Internationale proeverij te Gent.
Brouwerij Verhaeghe is lid van de Belgian Family Brewers.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij nl. : http//www.brouwerijverhaeghe.be + de site van "Belg en Bier" en de viltjes van de "Vichtenaar" komen uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck.