Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
29-04-2018
Brouwerij "Van Milders"
BROUWERIJ VAN MILDERS
Brouwerij Van Milders (H.R.T. 1814) was een bierbrouwerij in de Belgische stad Geel. De brouwerij bevond zich in het centrum van de stad, dicht bij de Sint-Amandskerk.
De brouwersfamilie Van Milders had oorspronkelijk een brouwerij in Liezele. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werd een groot deel van Liezele met de grond gelijk gemaakt door het Belgische leger. Dit gebeurde om het Fort van Liezele een beter schootsveld te bezorgen. Hierbij ging ook de brouwerij verloren. Met de vergoeding voor oorlogsschade kocht de familie nadien een brouwerij in Geel.
Bieren De bieren die gebrouwen werden door Van Milders waren o.a.: Kiltpils - Kilt Royal - Export Helles (Royal) - Export Hedelpils - Geelse Bruine - Geelse Gersten - Tongerlo - Breydel - Jubelbier - Bronni Alt Bier - Interbrau Export Pilsener
In 1972 werd de brouwerij overgenomen door Wielemans-Ceuppens. Het gebouw werd gesloten en in een later stadium volledig afgebroken. Brouwerij Wielemans-Ceuppens werd later op zijn beurt overgenomen door Stella Artois. Buiten enkele foto's rest er vandaag niets meer van het oorspronkelijke gebouw. Op de plaats bevindt zich nu al vele jaren een groot appartementencomplex.
Tongerlo De abdijbieren van Tongerlo werden voor het eerst op de markt gebracht door Brouwerij Van Milders. In 1954 werd er hiervoor met de Norbertijnen een licentiecontract ondertekend. Nadat de brouwerij in handen kwam van Stella Artois, werd het merk verkocht. Uiteindelijk kwam het in 1989 bij Brouwerij Haacht terecht.
Bronnen : Wikipedia + verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.+ 3 viltjes van de site "Tweede Hands"
Brouwerij Wilderen is gelegen in de Wilderenlaan nr 8 te Wilderen en brouwt zijn bieren met liefde en veel geduld voor het vak:
Amor Patientia Labor
In de smaakbeleving van onze bieren streven wij naar kwaliteit en authenticiteit. Met uiterste zorg werden de mouten, fijne en edele hopsoorten, en de kruiden uitgekozen.
Onze bieren zijn te verkrijgen in 33cl. apo flessen in kratten van 24 en op vaten van 20 liter voor horecagebruik.
Brouwerij Wilderen levert haar dranken aan de groothandel. Zij op hun beurt aan horeca en particulieren.
ne naam Tartaruga is gebleven voor het brouwen van het eerste bier in 2013. Sindsdien brouwt Patrizio zijn bier in samenwerking met NovaBirra.
In januari 2015 werd "Tartaruga Fine Brewing" geboren!
Om het kwaliteitsniveau zeer hoog te behouden heeft Patriziobrouwerij De Ranke (zie ook album van De Ranke op FB) te Dottignies gekozen om daar zelf het volledige gamma van zijn bieren te brouwen.
Bronnen : de site van de brouwerij nl. : http://www.birra-tartaruga.com/ + de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brasserie La Barbiot is een Belgische artisanale microbrouwerij, gelegen aan de rue du Coron, nr 27 te Ville-sur-Haine (Le Rœulx) in de provincie Henegouwen.
Groentenboer Roger Barbiot besloot tot het starten van een brouwerij in 2001 en vanaf december 2004 was de officiële oprichting een feit. In 2005 werden de eerste twee bieren La Barbiot Blonde & Ambrée op de markt gebracht, op basis van recepten waar een achttal jaren mee geëxperimenteerd was. Barbiot gebruikt enkel mout, water, gist en hop en suiker bij de nagisting op fles. Er wordt 700 liter per maand gebrouwen. Op de etiketten van de bieren staat de afbeelding van de nabijgelegen scheepslift van Strépy-Thieu.
Bieren La Barbiot Ambrée, amber, 9,5% La Barbiot Blonde, blond, 7%[1]
Bronnen : Wikipedia en de site van de brasserie nl. : http://brasserie-la-barbiot.wikeo.be/ + de site van de "Belgische bieren - Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
De Objectieve Kaaischuimers is een bierproeversvereniging.
Wat is nu objectief bierproeven?
Wij geloven dat er geen slecht bier bestaat. Indien er een bier is dat u niet lust, betekent dit dat het bier niet in UW smaakcategorie valt. U hoeft dus niet te zeggen: “Bweik, dat is mottig, slecht, …” Want misschien lust uw buur, collega, partner, … dit bier wel.
Denk maar aan de aloude volkswijsheid: Over smaken en geuren valt niet te twisten. Deze wijsheid is in de zomer van 2003 wetenschappelijk getest. De onderzoekers kwamen tot de volgende conclusie “Ieder mens heeft zijn eigen unieke patroon dat bepaalt wat men ruikt en proeft.”
Wanneer u dus aan uw buur vertelt dat het een slecht bier is, gaat hij het waarschijnlijk niet proeven terwijl hij het misschien wel graag drinkt. Indien u zegt: “Het is mijn smaak niet”, zal hij het misschien wel proeven.
DUS: Er bestaat geen slecht bier, het is gewoon uw smaak niet!
De Objectieve Kaaischuimers is een bierproeversvereniging die een onderdeel uitmaakt van de overkoepelende confederatie van objectieve bierproevers, zijnde Zythos.
De Beringse Bier Brouwers zijn gevestigd op de Hasseltsesteenweg 108 te Beringen.
Het verhaal van hun bier: Er was eens een... ...een man, hij woonde in de schaduw van de Beringse schachtbokken. Hij noemde zich Berings mooiste slager. Meestal maakte hij worstjes van varkens, maar ooit maakte hij van één worstje terug twee varkens.
Vele jaren verstreken, de mijnen werden ondertussen allen gesloten. Maar de twee varkens leefden nog lang en gelukkig.
Op een dag kreeg het oudste varken het lumineuze idee om samen een brouwcursus te gaan volgen. En zo geschiedde.
Hun brouwerstalenten werden verder ontwikkeld in de pensenketels van hun vader. Langzamerhand groeide de drang om een streekbiertje uit te brengen. En met de hulp van enkele bekende brouwers werden de recepten verder op punt gesteld.
Eerst ontstond het "Bèrrings Blauwbier". Een amberkleurig biertje met Beringse Blauwbessen.
Enkele jaren later, tijdens de open monumentendag op de Beringse mijnsite, stelden de twee varkens vast dat er nog geen mijnwerkersbier bestond. En zo groeide het idee om een tweede Bèrrings bier te brouwen. Het bier moest verwijzen naar de "KOOLPUTTERS" en zou ZWART, STRAF en STERK zijn.
Zo ontstond enige tijd later het "Bèrrings Koolputtersbier" of kortweg ne "Koolputter".
Bronnen : de site van de Bier Brouwers nl. : http://www.koolputters.be/ +de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten + de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.
In december 2013 lanceerde de Lierse biervereniging ‘Bierke Plezierke’ haar eerste bier: ‘den Tits’. Het werd een echt succesverhaal, want de bestellingen stroomden binnen en het lekkere blondje werd in verscheidene cafés en brasserieën een vaste waarde op de bierkaart. Omdat ‘den Tits’ met zijn naam in het vaarwater van een andere bierhandelaar kwam, zagen de bierliefhebbers zich genoodzaakt om de naam van hun bier aan te passen. Voortaan gaat het verder de wereld veroveren als ‘Den Strooien Hoed’.
‘Het bier is 100% hetzelfde’, aldus Michael Broes, voorzitter van Bierke Plezierke. ‘We zijn stellig overtuigd van de kracht van de naam en van het concept en we hebben dan ook resoluut gekozen om het sterke verhaal achter ‘den Tits’ niet verloren te laten gaan. De traditie van het dragen van de tits – een platte strohoed met zwarte band – wordt niet alleen via het Lierse verenigingsleven al sinds jaar en dag levendig gehouden, maar ook in Antwerpen en Mechelen. In combinatie met het nieuwe logo, kunnen onze klanten de naamsverandering best smaken. Het belangrijkste is natuurlijk het feit dat ‘Den Strooien Hoed’ als ambachtelijk blond bier van hoge gisting, volgens hetzelfde recept wordt gebrouwen en gebotteld in Lochristi.
Bierke Plezierke zal weer aanwezig zijn op de Lierse verenigingenmarkt en tijdens Lier Centraal. Naar goede gewoonte kunnen de leden deelnemen aan een brouwerijbezoek en wordt in het najaar een quiz georganiseerd. Het jaar wordt afgesloten op de Lierse kerstmarkt met een unieke selectie Belgische bieren van ’t vat.
Meer informatie over de biervereniging, het bier en de activiteiten zijn terug te vinden via http://www.bierkeplezierke.be/
Bronnen : Wikipedia en de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het Nieuwhuys mogelijk het oudste stenen gebouw van Hoegaarden.
Lekkere bieren, aangepaste muziek en eventueel een hap(je)
dat is het Nieuwhuys vandaag. Het is gelegen in de Ernest Ourystraat nr 2 te Hoegaarden
Bronnen : de site van de brouwerij nl. : http://www.nieuwhuys.be/ + de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor wat betreft de afgeelde etiketten.
Het mag dan een eeuwenoude ambacht zijn, Brouwerij Engilsen is een nog jonge, 100% ambachtelijke brouwerij gelegen in Engsbergen, op het drieprovinciënpunt van Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Op een boogscheut van de Abdij van Tongerlo, brouwt Frederik Gils zijn Dief! bier.
Hun adres = Lindenstraat 36, Tessenderlo
Bij Brouwerij Engilsen is het nl. zo dat er nog echt bier wordt gebrouwen. Van de hop tot het Dief! bier, alles gebeurt bij ons met de hand. Naast onze hoofdactiviteit, het brouwen van Dief!, heeft Brouwerij Engilsen zich ook toegelegd op het produceren van speciaalbieren op vraag.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl . www.brouwerijengilsen.be + de verzameling van onze goede vriend en medewerker Walter vanhuyck.