Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
29-06-2018
Brouwerij "Weldebrouck"
BROUWERIJ WELDEBROUCK
Deze brouwerij is gelegen in Willebroek, in de Denderlaan nr 14.
Begin vorige eeuw telde Willebroek nog meer dan een dozijn brouwerijen. Op het eind van die eeuw was daar niets meer van over… tot op vandaag! Brouwerij Weldebrouck is een micro brouwerij en is gesitueerd in Willebroek zelf.
Op zaterdag 10 mei 2014 stelde de brouwerij haar eerste bier voor: Tripel Weldebrouck!Een blonde tripel met een weelderige smaak: zacht en toch sterk, fruitig en met een vol aroma.
Enkel de fijnste hopsoorten worden gebruikt en een geheim ingrediënt geeft ook in de nasmaak een geurige afdronk en lichte toets mee. Het echte geheim: een unieke combinatie van biergist zorgt voor een onvergelijkbaar aroma!
De brouwer, Luc Piessens (50) aan het woord: “Een oude trots herleeft! (bron :http://www.weldebrouck.be/
Deze brouwerij bevindt zich in de Zwartestraat nr 43 te Lo-Reninge.
Chris Vandewalle brouwt met zijn Seizoensbrouwerij drie fantastische bieren vol lef en pit en gebaseerd op een recept uit 1800. Reninge Oud Bruin is gerijpt op eiken vaten, Reninge Krieken Rood pakt uit met Veurnse krieken en Reninge Bitter Blond is een seizoensbier met extra hop, aldus William Roelens, bierkenner’. (bron :http://www.seizoensbrouwerij.be/)
Deze zaak is gelegen in Ploegsteert in de rue d'Armentières n° 150.
Het bedrijf Vanuxeem is een referentie in de drankdistributie geworden.
Dankzij de expertise en het dynamisme van haar team kan Vanuxeem een nergens geziene keuze in bieren van diverse oorsprong en met verschillende eigenschappen aanbieden, net als een breed gamma sterke dranken, gedistilleerde dranken, wijnen en niet-alcoholische dranken. (bron :http://www.vanuxeem.com/)
Andere bron : de site van Belgenbier :www.belgenbier.be+ www;jacquestrifin.be voor de afbeeldingen.
Deze brouwerij bevindt zich in Sijsele, in de Stationstraat 89.
Viven is een Belgisch biermerk. Het wordt gebrouwen door De Proefbrouwerijte Lochristi in opdracht van Beerdevelopment Viven uit Sijsele, een deelgemeente van de stad Damme.
In 1999 werden de eerste Viven-bieren gebrouwen onder de naam “Kapel van Viven” en “Klooster van Viven”. De namen verwijzen naar Vivenkapelle, een andere deelgemeente van Damme, waar Willy De Lobel, de oorspronkelijke brouwer, woonde. De kapel van Viven en het klooster van Viven zijn twee historische gebouwen. In 2003 stopte Willy De Lobel met het brouwen. In 2006 werden de bieren terug gelanceerd. In 2010 veranderden de namen en de etiketten en kwamen er ineens 3 nieuwe bieren bij.
Deze brouwerij bevindt zich in Mechelen aan de Stuivenberglaan nr 202.
We schrijven september 1985 wanneer In de legendarische studentenkroeg "Montmartre College" Jef en Pat elkaar tegen het lijf lopen. Meerdere pinten later staat het vast: dit wordt een vriendschap voor het leven.
In januari 1997,tussen pot en pint besluit Jef samen met een heleboel maten om deel te nemen aan de Bornemse dodentocht. Voor niet-ingewijden, de dodentocht is 100 kilometer wandelen binnen de 24 uur met bijkomende hinderpalen zoals de passage van brouwerijen zoals Duvel en Palm..
In 2005 doen Jef en Pat een grote benefietactie en organiseren een T-shirtverkoop. Er wordt naar een geschikte naam gezocht voor dit project en “Vossen met de Meynen” is geboren !!! De benefiet is een groot succes en brengt enkele honderden euro’s op.
Hun bier Vossen met de meynen wordt gebrouwen door de brouwerij "Anders" (zie ons album op FB van Alfons Van Camp) in Halen. (Bron : de site van de brouwerij :http://www.vmdm.be/)
Brasserie Oxymore is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue Verte nr 1 te Limerlé in de provincie Luxemburg.
In 2001 werd de coöperatieve vereniging Périple en la Demeure opgericht, een vereniging die cultureel, sociaal en milieubewust doelgericht is. In 2003 werd door de vzw Comté de Salm een stuk landbouwgrond van 1ha gekocht en toevertrouwd aan de vereniging. Vanaf juli 2006 werd door Périple en la Demeure een brouwerij opgestart met aan de roerstok een gediplomeerde vrouwelijke brouwer Anne Peters, die bijgestaan werd door de brouwmeest
Brouwerij d'Oster is een nieuwe microbrouwerij in de Belgische Hoge Venen, gelegen in de rue de la clisore nr 1 te Manhey-Odeigne waar je een blond of een zwart bier kan proeven en een hapje kan eten.
In deze jonge microbrouwerij worden twee speciale ambachtelijke bieren gebrouwen van hoge gisting en met hergisting op de fles.
Hun bieren : de Oster Blonde en de DARK Oster
In een oude gerenoveerde schuur vind je deze microbrouwerij en een proeflokaal. Bronnen : de site van de brouwerij nl.:www.brasserieoster.be
Deze Brasserie is gelegen aan de Chaussée de Namur nr 76 te Hamois.
Jérémy Debrue is geen professionele brouwer, maar zijn liefde en toewijding voor bier heeft hem er natuurlijk toe gebracht om de nationale drank te proberen.
Hij begon het avontuur voor plezier en aanvankelijk dacht hij niet dat hij het op de markt zou brengen. Het kostte hem anderhalf jaar om het Natoise-recept te ontwikkelen.
Bron : de site van ww.Belgenbier.be voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij bevindt zich in Braine l'Allaud aan de avenue des Cyclamens
Gertrude is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen in opdrachtvan Bruno Vandendriessche en Emanuele Corazzini uit Nijvel. De naam “Gertrude” verwijst naar de heilige Gertrudis van Nijvel, naar wie in Nijvel, naast heel wat andere zaken, onder meer een kerk werd vernoemd: de Sint-Gertrudiskerk.
Het bier "Mama stout" is gebrouwen door Emanuele Corazzini van Novabirra in de brouwinstallaties van brouwerij De Ranke in Dottignies (zie ook het album op FB van Alfons Van Camp).
Bronnen : de site van "Belgenbier"www.belgenbier.bevoor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij bevindt zich in Kessel-Lo (Leuven) in de Spaarstraat nr 89.
Brouwerij NatteLore, een collectief van 8 vrienden uit het Leuvense, heeft als doel 'grensverleggende' biersoorten te brouwen. Hors Saison, een licht troebel blond bier van hoge gisting met nagisting op fles heeft alle typische Saison karakteristieken: donkerblond, dorstlessend en droog van smaak. Gemaakt volgens de aloude Saison- traditie maar niet uit Henegouwen en met een hoger alcoholvolume. Daarom 'Hors'� Saison. Hors Saison is het eerste bier uit deze nieuwe Leuvense brouwerij.
Deze brasserie bevindt zich in Vaux-sur-Sûre aan de Belleau n° 3.,
Het betreft hier de vroegere brasserie "de Bastogne" (zie ons album ophet Facebook van Alfons Van Camp) en de site van "Belgenbier" www.belgenbier.bevoor wat betreft alle afgebeelde etiketten.
Deze brasserie is gelegen in de rue de la Médaille nr 17 te Couthuin.
In een van oudste hoeves van Haspengouw, vind je deze brouwerij die zich actief en concreet inzet voor het duurzaam beleid van haar productie. Het smaakvolle en verfrissende Leopold 7-bier is een goudkleurig bier dat gebrouwen wordt met een zo groot mogelijk respect voor de tradities.
Weetje : De ‘7’ in de naam verwijst naar de 7 verschillende ingrediënten, al tellen wij eerlijk gezegd 8 ingrediënten, maar bon. De brouwerij van Marsinne maakt er een punt van om zo ecologisch mogelijk te werken: het afvalwater wordt gezuiverd, de productieruimte is extra geïsoleerd, er worden bewust geen etiketten (of lijm) gebruikt, de opdruk van de flessen is cadmiumvrij, de gebruikte verpakkingen zijn 98% gerecycleerd en 100% recycleerbaar.
Deze brouwerij bevindt zich in Messancy, in de rue Muller tesch nr 17.
Brouwerij/bierfirma Lion à Plume werd opgericht in 2009 door JulienGascard, vanaf 2013 bijgestaan door Stéphane Fronzée. Met twee produceren ze een 300Hl bier per jaar. Klein bier maar het volume kent een stijgende lijn.
“Lion à plume”, is een jonge brouwerij die zich onderscheidt door zijn brouwtechniek en zijn originale bieren. De huistijl, design en communicatie is door hen ontworpen. Elke etiquette geeft een kleine uitleg over haar oorsprong en geschiedenis. (bron :www.atelierdesign.be) Brouwen doen ze zelf in andermans ketels zoals die van Brasserie St-Hélène of Brasserie de Bastogne (zie ook de albums van beide brouwerijen op het Facebook van Alfons Van Camp). Wegens een grotere bestelling werd er recent gekozen om een batch te laten brouwen bij Anders zie album op FB bij AVC) in Halen. De zoektocht naar financiële middelen en een geschikte plaats is volop gaande. Een eigen brouwerij moet en zal er komen, het is de logische en enige evolutie volgens de 2 partners.
Brouwen doen ze volgend het Reinheitsgebot, zonder additieven dus. Met hop, mout, water, gist en liefde voor bier maken ze hun eigen interpretaties van klassieke stijlen. Klassiek maar met een twist.
Brouwerij Lambrecht – Vanhamme werd in 2016 opgericht door Joachim Nuytens. Joachim brouwde enkele jaren voordien zijn eerste bier in de keuken en schreef zich na dat succesje in voor een cursus artisanaal bierbrouwen onder leiding van Hildegard van Ostaden bij Syntra West.
De microbe had hem goed te pakken en de aankoop van de materialen voor een kleine brouwopstelling in de garage kon niet uitblijven. In 2014 werd de eenmanszaak een feit en kwam het eerste bier van Joachim op de markt.
De eerste keren werd er gebrouwen bij Brouwerij Danny in Erpe-Mere op 500 liter en 1.500 liter. Aangezien Joachim liever zelf zou brouwen en de volumes bij Danny te klein werden, werd er in 2015 overgestapt naar Brouwerij Deca (zie ook ons album op Facebook van Alfons Van Camp) in Woesten waar Joachim op 3.000 liter zelf kan brouwen.
Deze brouwerij bevindt zich in de rue des Charmes nr 10 in Namen.
Wépion ligt op 8 km ten zuiden van Namen, langs de Maas, en is de Belgische hoofdstad van aardbei. Aardbeien worden hier al meer dan 150 jaar gekweekt, omdat Wépion profiteert van een microklimaat, plantages blootgesteld aan de zon op de westelijke heuvel en een schalievriendelijk land geschikt voor dit gewas. Wépionnaise, een aardbeienbier van Wépion.
Brasserie La Ferme au Chêne is een Belgische microbrouwerij te Durbuy in de provincie Luxemburg.
De artisanale microbrouwerij in het kleinste dorp van België werd opgericht door de gebroeders Jacques en Michel Trine. Er werd samengewerkt met brouwer Dany Prignon van Brasserie Fantôme (zie album op FB van Alfons Van Camp). Hun bier Marckloff verwijst naar Philippe Marckloff die rond 1560 eigenaar was van een brouwerij in Durbuy. Eén maal per jaar werd Louisane gebrouwen. Na het overlijden van Jacques in 2011 werd de zaak voortgezet door Michel Trine en zijn schoonzuster Charline Paulus. In oktober 2013 werd de zaak gesloten en in 2014 terug heropend. Het bier Marckloff werd opnieuw gebrouwen en kreeg een vernieuwd etiket.
Bronnen : de site van de brasserie nl. : http://www.lafermeauchene.be + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Deze brasserie bevindt zich in de Metaalstraat nr 19 te Sint-Gillis
Twee vrienden die samen brouwen, het klinkt bijna cliché. Grégoire en Max kennen elkaar reeds van op de schoolbanken, een paar jaar geleden kwamen ze samen om doelen te stellen: de Marathon des Sables lopen en zelf bier brouwen.
In 2016 liep Max de marathon en werd het dus tijd om het tweede doel te verwezenlijken. Brouwerij Hendrix, genoemd naar de gelijknamige brouwerij die werkzaam was in Peer van 1797 tot 1981, zag in januari 2017 het licht. De naam werd gekozen vanwege het bierverleden van de schoonfamilie van Gregoire. Aan vaderskant, Primus en aan moederskant brouwerij Hendrix.
Helaas voor hen werd er bij het deponeren van het merk protest aangetekend.
Brouwerij de Halve Maan (zie ook ons album op het Facebook van Alfons Van Camp) had met Straffe Hendrik al een stevige poot in de bierwereld en kreeg gelijk.
Slapeloze nachten volgden voor Max en Gregoire. Uiteindelijk herdoopten ze de brouwerij tot L’Annexe, het gebouw waarin de brouwerij zich vestigt.
Bron : de site van de brasserie nl. : http://www.lannexe.brussels.