Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
24-03-2018
Huisbrouwerij "Klondiker"
HUISBROUWERIJ KLONDIKER
Deze brouwerij is gelegen aan de Spoorweglaan nr 2 te Meulebeke.
Klondiker werd in 2017 te Meulebeke opgericht door Dirk Cnockaert en zijnvrouw Kathleen. Klondiker verwijst, net zoals de namen van de eerste bieren, naar de Canadese goudzoekersstreek waar Dirk in zijn jeugd twee zomers doorbracht in de tabaksteelt.
Dirk is een bourgondiër die houdt van een goede hap en tap, wat blijkt uit de diploma’s van kok, chocolatier en bakker die hij op zak heeft. Bij de Roeselaarse Wijn- en Biergilde zette hij zijn eerste stappen als brouwer. Als snel werd beslist om de hulp van de VTI-studenten uit Deinze in te roepen voor de bouw van een eigen installatie.
Vrouw Kathleen sprong bij in het ontwerp van de etiketten, die als verwijzing naar de berengemeente Meulebeke, een familie beren tonen.
Bronnen : de site van de brouwerij nl. : https://huisbrouwerijklondiker.be +de site van Belgische Bieren + de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brasserie de Jandrain-Jandrenouille is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue de la Féculerie nr 34 te Jandrain-Jandrenouille in de provincie Waals-Brabant.
De brouwerij werd opgericht in 2006 door Alexandre Dumont de Chassart en Stéphane Meulemans die samen gestudeerd hadden aan de UCL. De inox brouwinstallatie (brouwsels van 10 hl) werd gekocht van de Franse Brasserie du Berry te Bourges en had een gistingscapaciteit van 30 hl. Deze brouwinstallatie is van Amerikaanse makelij (Northern Brew Systems). De brouwerij is gevestigd in een 18de-eeuwse Haspengouwse vierkantshoeve. Het eerste bier IV Saison werd in juni 2007 op de markt gebracht. In oktober 2007 werd een Riempiteric afvulinstallatie (Canelli, Italië) geïnstalleerd en in augustus 2010 werden twee extra gistingstanks bijgeplaatst.
Deze microbrouwerij is gelegen in de rue Caulier nr 12A in Neufvilles.
Het was in 2013 dat we besloten om de sprong te wagen en onze microbrouwerij te creëren die eind 2015 werd geboren met een eerste brouwsel begin 2016. De naam van onze brouwerij is natuurlijk gerelateerd aan onze passie voor hop sinds "Hoppy" is een woordspel tussen "happy" en "hop" hop in het Engels.
In 2013 hebben we besloten om een microbrouwerij te starten die eind 2016 werd opgericht. De naam van onze brouwerij "Hoppy Brewery" is gerelateerd aan onze passie voor hop en geluk geniet van het brouwen van bieren.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij nl. :https://brasseriehoppy.be/+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier".
Brouwerij De Schuur is een Belgische microbrouwerij, gelegen in de Wolvendreef nr 30 te Linden (Lubbeek) in de provincie Vlaams-Brabant.
Deze familiale ambachtelijke “picobrouwerij” werd in 1994 opgericht door hobbybrouwer Jan Symons. De bieren van deze brouwerij zijn ongefilterd en ongepasteuriseerd. Vanaf 1994 werd het bier Meneer op de markt gebracht en in 2000 volgde Nikolaas Tripel
Deze familiale ambachtelijke “picobrouwerij” werd in 1994 opgericht door hobbybrouwer Jan Symons. De bieren van deze brouwerij zijn ongefilterd en wat ongepasteuriseerd. Vanaf 1994 werd het bier Meneer op de markt gebracht en in 2000 volgde Nikolaas Tripel.
Bronnen : Wikipedia + de sites van de brouwerij nl.http://www.brouwerijdeschuur.info/+ Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier", voor betreft de afgebeelde etiketten.
De abdij ligt in de zogenaamde Vallée de la Paix (Vallei van de Vrede), in de rue Vandervelde nr 273 te Gozee,aan de Samber, in het Waals gewest, en werd in het jaar 657 opgericht door de nadien heilig verklaarde abt Landelinus van Crespin. Hoewel de abdij aanvankelijk werd opgericht als een Benedictijnenklooster, werd het in 1147 een Cisterciënzerabdij.
De Abdij van Aulne wisselde periodes van glorie en verval af tot de Franse revolutionairen het gebouw in 1794 zwaar beschadigden. Toen in 1859 de laatste monnik stierf, werd het klooster verlaten en opnieuw in gebruik genomen als verpleeghuis. In 2006 wordt de abdij als historisch monument eigendom van het Waals gewest.
Bronnen : de site van de abdij, nl. :http://abbaydaulne.com/+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier"voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
't Hofbrouwerijke is een Belgische artisanale microbrouwerij te Beerzel in de provincie Antwerpen, aan de Hoogstraat 149.
Hobbybrouwer JefGoetelen volgde brouwschool en begon in 2001 te experimenteren met nieuwe brouwsels bij de Molse bier- en wijngilde. In 2005 startte hij, nog steeds onder de vorm van een hobby, zijn eigen artisanale brouwerij te Beerzel waar hij tot op heden eigen bieren en bieren in opdracht brouwt (ongefilterd en niet gepasteuriseerd). Er bestaat ook de mogelijkheid voor liefhebbers om een eigen bier in de brouwerij zelf te brouwen (brouwsels van 1500 tot 2000 liter).
Bron : Wikipedia + site van 't Hofbrouwerijke + de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Microbrouwerij Den Triest is een Belgische brouwerij, gelegen in de Trieststraat nr 24 te Kapelle-op-den-Bos in de provincie Vlaams-Brabant.
De microbrouwerij werd opgestart door Marc Struyf die zijn hooischuur ombouwde tot brouwerij en buurtcafé. “Den Triest” verwijst naar het gehucht aan de oostdijk van de Willebroekse vaart op de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. In 2011 werd naast de brouwerij een eigen hopveld aangelegd met de hopvariëteit Target en verder uitgebreid in 2012. De bieren van de brouwerij kregen ook het kwaliteitslabel “Belgische Hop” De brouwinstallatie bestaat uit een beslagkuip van 200 liter (een omgebouwde soepketel uit een grootkeuken), een filterkuip van de voormalige Brouwerij Isebaert (Woesten) en vijf gist- en lagertanks van 200 liter, gekocht bij een Franse wijnboer. De kookketel werd speciaal gemaakt voor de brouwerij.
Bronnen : Wikipedia + de site van de huisbrouwerij nl.http://www.dentriest.be/+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gelegen aan de Meir 32 te Ravels.
In 2013 won Tom Segers uit Weelde met Eden Quadrupel de titel van Beste Studentenbier der Lage Landen tijdens de Brouwland Biercompetitie. Dit gaf hem een mooie start, op 6 maanden tijd verkocht Tom 3.000 liter van dit 10% zware bier.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. :http://www.delustogebrouwers.be/+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze Brasserie ligt aan de Rehamont nr 7, in het dorpje Lierneux in het gehuchtje Reharmont. Mélissa en Nicolas starten in 2012 hier hun eigen microbrouwerij La Lienne. De brasserie is niet vrij toegankelijk, maar je kunt op reservering wel een rondleiding en proeverij krijgen. Op dit moment worden er vier bieren gebrouwen in de brouwerij.
De Lienne is een lekker blond bier en was het eerste brouwsel van de brasserie. De Lienne Brune is een mooi bruin bier, gebouwen met vier soorten graan en twee soorten hop. Daarnaast is er het frisse blonde Grandgousier, onze favoriet en een zwart biertje Lienne noire. Alleen deze laatste hebben we niet geproefd, maar als we af kunnen gaan op de rest zal deze ook vast heerlijk zijn. Je kunt de bieren van Lienne in de supermarkten rondom Lierneux vinden en bij enkele speciaalzaken in België. Uiteraard is het bier ook verkrijgbaar bij de brasserie zelf.
Bronnen : de site van de brasserie nrl. :http://www.brasseriedelalienne.be/main.php+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gelegen in de Steynsrtraat nr 272 te Hoboken, provncie Antwerpen.
Nello's blond en Patrasche dubbel zijn de bieren van Hoboken.
Nello's blond en Patrasche dubbel zijn artisanale bieren die Brouwerij De Arend naar een eigen recept heeft ontwikkeld.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. : http://www.brouwerij-de-arend.be/arendsite.html. + de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Huisbrouwerij De 3 vaten is gelegen aan de Herautenlaan nr 7, in het district Ekeren van de gemeente/stad Antwerpen.
De inwoners van Ekeren hebben de bijnaam de Bierpruvers en ze zijn vereeuwigd in een standbeeld welk staat in Ekeren Centrum. Deze naam dragen de Ekerenaars omdat er zich in het dorp vroeger meer dan 300 actieve brouwerijen bevonden.
Ook het gemeente wapenschild en de naam verwijst naar deze oude activiteit. Het bevat 3 Akers. Een Aker is een panvormige emmer die o.a. gebruikt werd bij het brouwen. Momenteel is er geen enkele actieve erkende brouwerij meer op grondgebied Ekeren. Er zijn wel een aantal amateurbrouwers waaronder dus Huisbrouwerij de 3 Vaten. Het brouwen gebeurt niet langer in 3 akers maar in 3 inox vaten van 50 liter welk de akers dus zowel in het logo als in de effectieve brouwinstallatie vervangen.
Momenteel is de huisbouwerij enkel een brouwerij voor proefbrouwsels om recepten op punt te stellen. De goedgekeurde recepten worden in een officiële brouwerij gebrouwen om zo te voldoen aan accijnzen en de voedselveiligheid. Enkel deze elders gebouwen bieren worden verkocht. Dit kan met een 3 Vaten etiket of met uw gelegenheidsetiket (zie uw eigen bier).
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. :http://www.3vaten.be/+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brouwerij D'Oude Maalderij werd gesticht in 2011, en is gevestigd in de Tieltsestraat nr 14 te Koolskamp.
In het najaar van 2012 stelde brouwerij d'Oude maalderij met trots haar eerste unieke en volledig afgewerkte bier voor; de Qantelaar.
In September 2015 openden zij trots hun eigen café: 'Estaminet De Brouwerij' in Izegem
In het voorjaar van 2016 werd de eigen 10HL installatie in gebruik genomen in Izegem.
Het is voor D'Oude Maalderij van uitermate belang om bij het tot stand komen van deze brouwsels de roerstok steeds zelf ter hand te nemen, teneinde de kwaliteit van het bier te vrijwaren en om ons ervan te vergewissen dat enkel kwalitatief hoogstaande ingrediënten gebruikt worden en alle processen op een correcte manier verlopen.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl.http://www.doudemaalderij.com/+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brouwerij Contreras, vroeger Brouwerij Latte genoemd, is een Belgische familiale brouwerij opgericht in 1818 door Valère Latte en gelegen, in de Molenstraat nr 115 in de Oost-Vlaamse gemeente Gavere. Het bedrijf kwam in handen van de familie Contreras toen René Contreras het in 1898 opkocht. Hij verkocht het bedrijf in 1920 aan zijn neef Marcel Contreras. Diens zoon Willy Contreras nam later de roerstok over. De brouwerij wordt tegenwoordig geleid door het echtpaar Frederik De Vrieze en Anne Contreras (dochter van Willy Contreras).
Bieren gebrouwen in deze brouwerij : Contrapils, ook wel bekend als Pils Contreras - X-Mas Beer - Tonneke - Especial Mars - Valeir Blond - Valeir Donker - (voorheen Carlos) Valeir Divers - Valeir Extra - (voorheen El Toro).
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij, nl. :http://www.contreras.be/+ de de site van Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brasserie de Cazeau is een Belgische brouwerij, gelegen aan de rue de Cazeau nr 67 te Templeuve in de provincie Henegouwen.
Volgens documenten uit 1753 is er al sprake van een hoevebrouwerij met de naam Brasserie du Vert Fachaux, die in dat jaar geërfd wordt door Nicolas Deschamps. In 1852 kwam de brouwerij in handen van Jean-Baptiste Agache, een jongeman uit Noord-Frankrijk. Diens zonen Arthur en Charles begonnen opnieuw te brouwen in 1892 en de brouwerij floreerde dankzij hun investeringen in gebouwen en machines tot 1914 toen tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitse bezetter, zoals bij zoveel andere brouwerijen, het koper opeiste. In 1918 fusioneerde de brouwerij met twee andere plaatselijke brouwerijen en brouwden voorlopig bij Brasserie Duchâtelet te Néchin. Pas in 1926 werd een nieuwe brouwinstallatie operationeel en kwam het bestuur in handen van Maurice Agache, de tweede zoon van Charles. Er werden vier bieren gebrouwen: Scotch, Priming (klassiek bier), Triple Agache (sterk bier) en een tafelbier Super Familia. In 1952 kwam het beheer van de brouwerij in handen van diens tweede zoon, Jean Agache, die door zijn jongste broer Maurice werd bijgestaan. Hun succesvolste bier was Cazbier, een Pale Ale. Maar door de concurrentie van de pils in de naoorlogse periode moesten veel kleine artisanale brouwerijen sluiten, zo ook Brasserie de Cazeau die in 1969 de brouwactiviteiten stopzette.
In 2004, 35 jaar na de laatste brouwactiviteiten, startte Laurent Agache, de tweede zoon van Jean een vennootschap met zijn neef en vriend Quentin Mariage, om de brouwerij nieuw leven in te blazen. Ze renoveerden de gebouwen en kochten tweedehands materiaal in het noorden van Engeland, waarna op 1 mei van dat jaar hun eerste bier Tournay gebrouwen werd. In 2011 bedroeg hun jaarproductie iets meer dan 450 hl.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brasserie, nl. :http://www.basseriedecazeau.be/+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
De brasserie is gelegen in de rue de Condé, nr 62 te Basècles, België.
Het project Brasserie des Carrières werd geboren uit de passie van twee vrienden voor lokale producten, met name bier, een nationale specialiteit die internationaal wordt erkend.
In juni 2000 besloten Julien Slabbinck en François Amorison, na hun middelbare schoolopleiding, meer te willen weten over de Belgische brouwerspecialiteiten, samen op een brommertocht te gaan om de belangrijkste Waalse brouwerijen te bezoeken.
Tien jaar later, na een carrière in de brouwerijsector voor Julien, en in de sector van de houtindustrie voor François, ondernemen de twee vrienden het project om hun eigen brouwerij in Basècles op te zetten.
Bleef om een locatie te vinden ... De infrastructuur van de voormalige zagerij Amorison, gelegen aan de rue de Condé, had een interessant potentieel, met enkele voorzieningen en een goede opfrisbeurt!
De doelstelling was gericht op de productie van een ambachtelijk lokaal bier, gebrouwen met regionale natuurlijke producten. Gerst wordt verbouwd door twee boeren op het dorpsterrein op 1 km van de brouwerij en wordt omgetoverd tot mout bij de mout van het kasteel op 7 km van Basècles. De hop komt voor een deel van hopplant die op het terrein van de brouwerij wordt gekweekt. Hout, historisch erfgoed van de site, zal worden gebruikt voor de productie van bakken in de brouwerij. De keuze viel op de populier van Henegouwen.
Twee jaar waren nodig om de uitrusting te verwerven (die we bij gelegenheid hadden overgenomen van verschillende Belgische brouwerijen die niet aarzelden om de twee jonge mensen te helpen aan de slag te gaan) en de restauratie van de gebouwen, en het is in november 2012 die de schoorsteen van de brouwerij voor de eerste keer liet ontsnappen aan een zoete geur van hop ...
Het was nog steeds nodig om het dit bier te noemen! Na veel onderzoek in de literatuur over de geschiedenis van de demonstranten, leek Dîole het goede compromis te zijn, want als het gereedschap waaruit men de staarten trok om het marmer te polijsten, op dat moment uit de herinneringen van de meerderheid was gewist, dan zou de term "Diole" is nog steeds goed aanwezig in het lokale dialect, en daalde bovendien in vele sauzen! Het deeltje "Di" verwijst ook naar de twee vrienden van dit prachtige verhaal.
Zonderik is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door De Proefbrouwerij te Hijfte (Lochristi) voor bierfirma Zonderik/Columbus Management te Zonhoven, gelegen aan de Heuvenstraat 77/12.
De Zonderik-bieren worden gebrouwen in opdracht van Luc Van Esch, van Columbus Management bvba. Het eerste bier kwam in 2009 op de markt, een half jaar later dan aanvankelijk gepland. De vertraging had te maken met de oorspronkelijke naam: “Holsteenbier”, een verwijzing naar De Holsteen, de verzamelnaam voor acht grote, prehistorische zandstenen in de gemeente Zonhoven. Brouwerij Carlsberg maakte bezwaar tegen die naam omdat ze zelf een “Holsten Pils” brouwen in Denemarken. Daarom werd de naam gewijzigd in Zonderik. De naam “Zonderik” verwijst (zoals de naam van de gemeente Zonhoven) naar de “Son”, de vroegere naam van de Roosterbeek. In de buurgemeente heet deze beek de Zonderikbeek. De Zonderikbieren worden door de gemeente gepromoot als streekproducten. De etiketten van de bieren vormen een soort stripverhaal, getekend door striptekenaar Geert De Sutter naar een idee van Luc Van Esch. De rode draad wordt gevormd door prehistorische figuren die met bier bezig zijn.
Bronnen : site van de brouwerij nl. : http://www.zonderik.be + de site "Belgische Bierbrouwerijen" - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Het Brouwerskot Bierfestival is een initiatief van VZW 't Brouwerskot. Het doel is om kleine artisanale brouwerijen en bierfirma's de kans te geven om hun bier aan een breder publiek voor te stellen. Adres : Steenakker 30 - Wervik-Kruiseke.
't BrouwersKot Ooit begonnen als een schoolproject, is het bierbrouwen stillaan een obsessie geworden. Na enkele succesvolle brouwsels thuis op bescheiden niveau (10 liter) werd samen met enkele vrienden een verwarmingsketel omgebouwd naar een brouwketel. Hierdoor kregen we een brouwcapaciteit van 100 liter. Ondertussen werd uitgebreid naar een brouwcapaciteit van 200 liter.
Daarom werd met een vriendengroep beslist om een VZW op te richten. Deze VZW heeft als doel om thuisbrouwen te promoten en ook om diverse brouwstijlen aan het publiek voor te stellen. Het is onze bedoeling om op deze manier te experimenteren met brouwstijlen en biersmaken en aan de hand van activiteiten ons bier aan een breder publiek voor te stellen.