Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
09-02-2018
Brouwerij "Fort Lapin"
BROUWERIJ FORT LAPIN
Brouwerij Fort Lapin is een Belgische artisanale brouwerij, gelegen Koolkerkse Suy nr 32 in Brugge. De naam van de brouwerij verwijst naar de buurt Fort Lapin, waar de brouwerij zich bevindt.
De brouwerij werd opgericht door Kristof Vandenbussche in 2011. Als zaakvoerder van een koeltechnisch bedrijf en na jarenlang proefbrouwsels te maken als hobbybrouwer nam hij het besluit om een brouwerij op te starten. De volledige brouwinstallatie is een eigen creatie. Het is de tweede brouwerij op het grondgebied Brugge. Begin 2012 werd het eerste bier Fort Lapin 8 op de markt gebracht.
Enkele van hun bieren : Brugse Lieve - Hibiscus - Quadruppel - Harlekijn en Tripel
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Deze brouwerij is gelegen in de Langestraat 1 te Neerijse.
De Flurkbrouwers is een vereniging van jonge bierliefhebbers, die ook enkele oud-leiding van Chiro “Flurk” Everberg telt, vandaar de naam. Na de vele leuke jaren in de Chiro besloten Jonas & Mossi om zich verder te verdiepen in het maken van bier. Niet om de nieuwe Duvel of Tripel Karmeliet te worden, maar gewoon uit interesse en nieuwsgierigheid. Ze begonnen met kant- en klaar pakketten die te vinden waren in Brouwland & AVEVE. Maar al snel wilden de brouwers gaan voor het échte werk: volledig zelf brouwen met gerstemout en hop. In hun kelder ontwikkelden ze gaandeweg een eigen recept. Hun brouwsels lieten ze proeven door vrienden en kennissen, die het resultaat steeds beter en beter konden smaken.
Toen de vraag kwam of ze een bier wilden brouwen voor 900 jaar Everberg ging de bal aan het rollen. Voor de festiviteiten werd 1000 liter “Flurk 900” gebrouwen, door brouwerij de Graal (zie ook het album op FB) met het recept van de Flurkbrouwers. Dit bleek al snel te weinig en enkele maanden later lieten de brouwers terug 1000 L brouwen.
Het Flurkbier bleef het goed doen in de regio, en daarom beslisten Mossi & Jonas in 2014 de VOF Flurkbrouwers op te richten. De naam van het bier werd verkort tot “Flurk” en het etiket werd gemoderniseerd. In 2016 werd de Flurk verkozen tot beste bier van het streekbierenfestival van Tremelo/Baal. Ondertussen is er al 10.000 liter Flurk gebrouwen!
Ondertussen bleven Mossi en Jonas verder experimenteren in hun kelder, en ontwikkelden ze een fris hoppig biertje. In 2017 brouwden ze daarvan een 500 liter in brouwerij van Campenhout. De nieuwe IPA werd: “Flurk Hopper” gedoopt. Ook dit was een succes, de bakken Flurk Hopper vlogen in 3 maanden de deur uit.
Bronnen : site van de Flurkbrouwers en de site van "Belg en Bier".
Brasserie des Fagnes is een bierbrouwerij , gelegen aan de route de Nismes nr 26 in Lariënbourg,in de Belgische provincie Namen. De brouwerij werd opgericht door Frédéric Adant in 1998.
Bij de brouwerij bevindt zich een kleine brouwerijmuseum met onderdelen van de oude brasserie Degauquier uit Chimay van 1858. Deze brouwerij stopte zijn activiteiten in 1977.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier" :
Brasserie Fantôme is een Belgische brouwerij, gelegen aan de rue Réal nr 8 te Soy (Érezée) in de provincie Luxemburg.
Deze familiale ambachtelijke brouwerij werd in 1988 opstart door Dany Prignon en zijn vader met een zelfgemaakte brouwinstallatie. De naam Fantôme verwijst naar La Roche-en-Ardenne en de legende van Gravin Berthe van La Roche, dochter van een edelman, die om het leven werd gebracht door de jaloerse gravin Alix de Salm. De legende vertelt dat ze sindsdien ronddoolt in de ruïnes van het kasteel. In 1995 werd de Confrérie de la Fantôme opgericht, ter promotie van de streekbieren.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Brasserie Artisanale et Didactique du Flo is een Belgische brouwerij van de Confrérie de St. Antoine, gelegen aan de rue du Château nr 21 teBlehen, een deelgemeente van Hannuit in de provincie Luik.
De Confrérie de St. Antoine (Broederschap van Sint-Antoine) liet sinds 1978 een eigen bier brouwen (Cuvée St. Antoine Brune). Het bier werd jarenlang gebrouwen bij Brasserie du Bocq (zie album du Bock op FB) te Purnode en vervolgens bij brouwerij Van Steenberge (zie album op FB) te Ertvelde. Ik n december 2002 werd een eigen microbrouwerij opgericht in het voormalige gemeentehuis van Blehen. De brouwerij, ondergebracht in een vzw kwam onder meer tot stand door subsidies van de Région Wallonne. De naam van de brouwerij verwijst naar de nabijgelegen plaats au Flo. Didier Cornet (brouwer bij Brasserie La Fourmillière en van de voormalige Brasserie d'Oleye) werd aangetrokken als brouwer. Vanaf 2003 kwam de eigen gebrouwen Cuvée St. Antoine op de lokale markt. Er wordt telkens 500 liter per brouwsel geproduceerd en de brouwerij heeft ook een educatieve functie.
Enkele van hun bieren : Cuvée de Flo ambrée -- Flo Blonde - Flo Brune - Cuvée St Antoine - Flo Miel
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Brouwerij Druïde is een Belgische bierfirma, gelegen aan de Pikkelstraat 37 te Deerlijk in de provincie West-Vlaanderen.
De bierfirma werdopgericht door drie hobbybrouwers, Pieter Mulleman uit Gent, Pascal Ostijn uit Kortrijk en Hendrik Vandendriessche uit Vilvoorde, die elkaar leerden kennen tijdens de opleiding brouwerij aan het CTL. In 2005 werd het eerste bier Druïde Blond op de markt gebracht. In 2006 kwam het tweede bier Druïde Bruin op de markt. De bieren werden eerst gebrouwen bij Brouwerij De Graal te Brakel en later bij De Proefbrouwerij te Hijfte. Druïde verwijst naar een priester uit de oude Keltische beschavingen.
Enkele van hun bieren : Druïde - blond / bruin - Druïde Grand - een Overleieneire Blond
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Brouwerij De Dochter van de Korenaar is een Belgische microbrouwerij, gelegen in de Oordeelstraat 3B te Baarle-Hertog in de provincie Antwerpen.
De brouwerij werd opgericht in 2007 door het Nederlands echtpaar Monique en Roland Mengerink. Ze bouwden achter hun woning eigenhandig een brouwinstallatie met onder meer zes lagertanks van 1000 liter. Met deze installatie kan men 150 hl per maand brouwen. De naam "Dochter van de Korenaar" verwijst naar het woord bier. In oude Mechelse kronieken vond men dat Keizer Karel V rond 1550 de voorkeur gaf aan het "sap van de dochter van de korenaar" (bier) dan aan het "bloed van de druiventros" (wijn). In 2009 kreeg Ronald Mengerink de "Goudse Bierprijs". In 2011 behaalde hij "zilver" op het Zythos bierfestival met Embrasse Peated Oak Aged en een zilveren medaille op de European Beer Star Awards met L'Enfant Terrible. In 2013 behaalde hun nieuw bier Extase de consumententrofee op het Zythos bierfestival.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier" :
Brouwerij Den Toetëlèr is een Belgische brouwerij te Hoeselt, aan de Kleistraat nr 54 in de provincie Limburg.
De brouwerij werd opgestartdoor Luc Festjens, Kurt Meers, Stefaan Huybrechts en Erwin Duts. De eerste twee hadden elkaar leren kennen bij de cursus bierbrouwen van het bier- en wijngilde Demerdal. In december 2009 besloten ze zelf een brouwerij uit te bouwen met tweedehands materiaal en het vennootschap ging officieel van start op 25 maart 2010. De microbrouwerij bestaat uit een filterkuip en beslagkuip/kookketel van 800 liter. De warmwatertank (1800 l), gisttank (2200 l) en lagertank (1600 l) zijn gerecupereerde melktanks. Vanaf januari 2011 was de brouwerij operationeel. Later werden een tweedehands wijnafvullijn gekocht in Duitsland en omgebouwd en een etiketteermachine gekocht in Frankrijk.
Het eerste brouwsel Toetëlèr Wit werd reeds gemaakt in 2008 met toevoeging van vlierbloesem. De naam toetëlèr betekent in de volksmond vlierstruik. Het oud hout van de vlierstruik is hol en werd vroeger gebruikt om fluitjes van te maken. In 2012 werd een tweede bier Toetëlèr Amber Tripel in het gamma opgenomen.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Brouwerij De Haan is een voormalige brouwerij in de Belgische stad Aalst en was actief van 1892 tot 1926.
De brouwerij Vande Maele was gelegen in de Oude Dendermondsesteenweg 74 (nu: Hoveniersstraat) met Frans Vande Maele als brouwer tot 1908. Hij kreeg steeds tijdelijke toelatingen om thuis te brouwen. Aanvraag 2 dateert van 1894 en aanvraag 3 tot voortzetting uit 1896.
In 1908 werd deze le Société coopérative "Le Coq" tot 1924. Na 1924 werd in "Brasserie Le Coq" gebrouwen door Van den Ameele. Later was Van Besien er brouwer vermoedelijk tot 1926.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Brouwerij De Troch is een Belgische brouwerij in het Vlaams-Brabantse Wambeek. In de brouwerij maakt men geuzebieren.
De brouwerij is gevestigd in een oude boerderij aan de Langestraat nr 20 te Wambach-Ternat. Het hof te Wambeek werd op 30 juli 1795 gekocht door Joannes Franciscus De Troch en echtgenote Theresia Cortvriendt. Voordien was het eigendom van Anna Van der Elst. Een kadastraal plan van 1820 geeft aan dat er een boerderij-chicoreibranderij-brouwerij was gevestigd. In 1820 werd er dus al zeker bier gebrouwen, maar wanneer de brouwactiviteiten precies werden opgestart, is niet duidelijk. In 1830 werd de boerderij-brouwerij overgenomen door Josephus Petrus (Pieter) De Troch en echtgenote Maria Anna Van Cutsem. In 1832 gaf het kadaster volgende beschrijving: "Brouwerij hebbende 2 ketels tezamen 22 barils, 2 kuipen van 31 barils en 2 koelbakken, zij is in goede staat. Men maakt er van 20 tot 30 brouwsels gemeen bier jaerlijkx". Pieter De Troch stierf in 1851. Zijn dochter Petronella erfde de brouwerij. In 1857 huwde zij haar neef Egidius De Troch. De brouwerij bleef dus in handen van "De Troch's". Tussen 1878 en 1885 liet Egidius De Troch de brouwzaal bouwen. In 1889 nam Louis De Troch, zoon van Egidius, de brouwerij over. Het bier werd toen vooral aan de boeren uit de omgeving verkocht. In 1936 nam zoon Louis De Troch (zelfde naam als zijn vader) de zaak over. Hij had geen kinderen en was de laatste De Troch in de brouwerij. Sinds 1974 is de brouwerij in handen van Jos Raes en zijn echtgenote Myriam Vanderhasselt. Jos Raes is de zoon van Raymond Raes en Magdalena De Troch (zuster van Louis De Troch). In 1974 werd de boerderij stopgezet. In 2002 vervoegde zoon Pauwel Raes de zaak.
Brouwerij De Troch is lid van HORAL, de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren.
De Troch was de eerste brouwerij die geuze combineerde met exotisch fruit. De bieren van De Troch zijn erkend als Vlaams-Brabantse streekproducten
Brouwerij De Troch produceert jaarlijks meer dan 4000 hectoliter. 90% daarvan is bestemd voor de export, vooral naar de Verenigde Staten en Japan.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Brouwerij De Ranke is een Belgische brouwerij, gelegen te Dottenijs in de provincie Henegouwen.
De brouwerij werd door Nino Bacelle in 1994gesticht als bierfirma onder de naam Brouwerij Nino Bacelle. Er werd oorspronkelijk maar één bier uitgebracht, Guldenberg, genoemd naar de voormalige Guldenbergabdij in Wevelgem, waar in het verleden ooit bier zou gebrouwen zijn. Er werd gebrouwen bij Brouwerij Deca (zie ook ij het album brouwerij Deca) te Woesten en in het eerste jaar werd er al 9000 liter Guldenberg gebrouwen. In het midden van de jaren negentig leerde Nino Guido Devos kennen en in 1996 besluiten ze samen een bvba te stichten en kreeg de brouwerij zijn huidige naam. Er werden daarna zeven bijkomende bieren gecreëerd.
In 2005 werd een volledig nieuwe brouwerij opgestart te Dottenijs. In 2007 werd er 1700 hl bier geproduceerd waarvan 60% geëxporteerd werd naar de Verenigde Staten, Japan, India, Nederland, Groot-Brittannië, Zweden, Finland, Denemarken, Italië, Frankrijk en Oostenrijk
Bieren :Cuvée De Ranke - Guldenberg - Hop Harvest - Kriek De Ranke - Noir de Dottignies - Père Noël - Henegouwse Saison - XX Bitter blond - XXX Bitter-
Brouwerij De Plukker is een Belgische brouwerij gelegen aan de Elverdingseweg nr 16 te Poperinge in de provincie West-Vlaanderen.
BrouwerijDe Plukker werd in 2010 opgericht door brouwer Kris Langouche en biohopboer Joris Cambie, beiden uit Poperinge. Het is hun bedoeling Belgisch bier te brouwen met een duidelijke inbreng van hun lokale regio. In de brouwerij wordt enkel Poperingse hop gebruikt die geteeld wordt op het biologische hopbedrijf van Joris Cambie.
Waar vroeger de hopasten waren om de hop te drogen, werd een nieuwe brouwerij geïnstalleerd en in augustus 2011 werd het eerste bier gebrouwen. Vermits alle hop van het bedrijf van biologische oorsprong is, werd er ook gekozen om bier te brouwen met uitsluitend biologische grondstoffen. Deze brouwerij mag sinds 2012 het logo "Belgische Hop-Houblon Belge–Belgian Hops" gebruiken. Dit kwaliteitslabel werd in september 2011 gelanceerd en wordt enkel toegekend aan bieren die gebrouwen worden met minimum 50% Belgische hop.
Enkele van hun bieren : Keikoppenbier - Pyrene - Rookop - Hop Single green - Tripel plukker.
Deze brouwerij bevindt zich in de Steenbrugstraat 187 te Harelbeke-Stasegem, waar Dirk De Meester (54) uit Kuurne heeft zijn intrek genomenin de voormalige brouwerij ’t Gaverhopke. Gedaan met bier brouwen in zijn garage en bier laten gisten in zijn woonkamer: voortaan kan Dirk zijn bier professioneel brouwen.
Dirk is gestart met bier brouwen en heeft ondertussen de zes biertjes ’t Meesterke, het Kuurnaarke, ’t Dul Meesterke, de Meester Dubbel, de Meester Trippel en de Meester Quadruppel gebrouwen. Met zijn bescheiden installatie - goed voor tweehonderd liter bier per sessie - kon hij tot voor kort 1.600 liter per maand brouwen. Maar de vraag bleek groter dan het aanbod. “hij wilde zijn biertjes graag bij drankencentrales in de regio promoten, maar had daar gewoon te weinig bier voor in de aanbieding”. Bovendien was het ook niet makkelijk om alle biertjes bij hem thuis te blijven brouwen. “Zijn garage was volledig ingepalmd voor zijn hobby. Bier moet na het brouwen nog een paar weken gisten in een warme omgeving en dus stonden er constant allerlei bakken bier gestapeld in zijn woonkamer.” Dirk kreeg ook geregeld de vraag van groepen of ze even op degustatiebezoek konden komen, “maar dat ging niet aangezien hij die mensen niet deftig kon ontvangen.”
Enkele van hun bieren : Meester Dubbel - Dul Meesterke - Kuurnaarke - Meester Quadruppel - Meesterke - Meesterke Tripel.
Brouwerij de Lelie werd in 1907 opgericht door Florimond De Jongh (1871-1945), in Vosselaar beter bekend als “Monneke van den brouwer”. De brouwerij bevond zich in het centrum van Vosselaar op de Cingel naast de kerk, langs de kant van de konijnenberg, aan de Steenovenstraat 1 .
De naam “De Lelie” komt waarschijnlijk van het beeld op het marktplein dat vroeger een lelie in de hand had.