Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
05-02-2018
Brouwerij "De Plukker"
BROUWERIJ DE PLUKKER
Brouwerij De Plukker is een Belgische brouwerij gelegen aan de Elverdingseweg nr 16 te Poperinge in de provincie West-Vlaanderen.
BrouwerijDe Plukker werd in 2010 opgericht door brouwer Kris Langouche en biohopboer Joris Cambie, beiden uit Poperinge. Het is hun bedoeling Belgisch bier te brouwen met een duidelijke inbreng van hun lokale regio. In de brouwerij wordt enkel Poperingse hop gebruikt die geteeld wordt op het biologische hopbedrijf van Joris Cambie.
Waar vroeger de hopasten waren om de hop te drogen, werd een nieuwe brouwerij geïnstalleerd en in augustus 2011 werd het eerste bier gebrouwen. Vermits alle hop van het bedrijf van biologische oorsprong is, werd er ook gekozen om bier te brouwen met uitsluitend biologische grondstoffen. Deze brouwerij mag sinds 2012 het logo "Belgische Hop-Houblon Belge–Belgian Hops" gebruiken. Dit kwaliteitslabel werd in september 2011 gelanceerd en wordt enkel toegekend aan bieren die gebrouwen worden met minimum 50% Belgische hop.
Enkele van hun bieren : Keikoppenbier - Pyrene - Rookop - Hop Single green - Tripel plukker.
Deze brouwerij bevindt zich in de Steenbrugstraat 187 te Harelbeke-Stasegem, waar Dirk De Meester (54) uit Kuurne heeft zijn intrek genomenin de voormalige brouwerij ’t Gaverhopke. Gedaan met bier brouwen in zijn garage en bier laten gisten in zijn woonkamer: voortaan kan Dirk zijn bier professioneel brouwen.
Dirk is gestart met bier brouwen en heeft ondertussen de zes biertjes ’t Meesterke, het Kuurnaarke, ’t Dul Meesterke, de Meester Dubbel, de Meester Trippel en de Meester Quadruppel gebrouwen. Met zijn bescheiden installatie - goed voor tweehonderd liter bier per sessie - kon hij tot voor kort 1.600 liter per maand brouwen. Maar de vraag bleek groter dan het aanbod. “hij wilde zijn biertjes graag bij drankencentrales in de regio promoten, maar had daar gewoon te weinig bier voor in de aanbieding”. Bovendien was het ook niet makkelijk om alle biertjes bij hem thuis te blijven brouwen. “Zijn garage was volledig ingepalmd voor zijn hobby. Bier moet na het brouwen nog een paar weken gisten in een warme omgeving en dus stonden er constant allerlei bakken bier gestapeld in zijn woonkamer.” Dirk kreeg ook geregeld de vraag van groepen of ze even op degustatiebezoek konden komen, “maar dat ging niet aangezien hij die mensen niet deftig kon ontvangen.”
Enkele van hun bieren : Meester Dubbel - Dul Meesterke - Kuurnaarke - Meester Quadruppel - Meesterke - Meesterke Tripel.
Brouwerij de Lelie werd in 1907 opgericht door Florimond De Jongh (1871-1945), in Vosselaar beter bekend als “Monneke van den brouwer”. De brouwerij bevond zich in het centrum van Vosselaar op de Cingel naast de kerk, langs de kant van de konijnenberg, aan de Steenovenstraat 1 .
De naam “De Lelie” komt waarschijnlijk van het beeld op het marktplein dat vroeger een lelie in de hand had.
Deze brouwerij is gevestigd aan de Wals Loutenstraat nr 6 te Landen. In een regio met vele bekende en minder bekende bieren, bleef het langwachten op een eigen Landens bier. Na vele jaren van proberen slaagden De Kale Ridders er in om een uniek bier te creëren. Gezien De Kale Ridders niet de enige Landenaren zijn die houden van een lekker biertje werd er beslist om het te commercialiseren.
De naam van het bier gaat terug naar het rijke Haspengouw waar betekenisvolle burgers gedurende duizenden jaren werden vereerd met indrukwekkende graftomben of tumuli. Die tumuli zijn vandaag nog steeds opvallend aanwezig in het Landense landschap met onder meer de Borntombe te Walsbets, de Middelwinde tombe van Neerwinden, de Plattetombe te Waasmont en uiteraard de Tombe van Pepijn in Landen.
De kracht en het mysterie dat rond deze tumuli hangt, weerspiegelt zich in het bier dat de Kale Ridders gebrouwen hebben. De naam is dus niet enkel en alleen een verwijzing naar de streek van herkomst maar eveneens een verwoording van de kenmerken van dit bier dat volgens aloude basisrecepten werd gebrouwen zonder kunstmatige toevoegingen.
De Kale Ridders maken bij het brouwen van hun bieren gebruik van de meest recente uitvindingen op het vlak van brouwtechniek, door intens samen te werken met diverse laboratoria van de K.U.Leuven, de KaHo St-Lieven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
Bron : site van de brouwerij + site van "Belg en Bier"
Enkele van hun bieren : Tumulus Amara - Tumulus Aura - Tumulus Nera.
Het ontstaan van Brouwerij Clarysse moet gezocht worden omstreeks 1650, toen de familie van de Voorde haar stichtte. De brouwerij werd in defamilie van kind tot kind overgedragen, tot omstreeks de jaren 1800, toen de familie Felix de zaak kocht. Eén van de laatste eigenaars van deze familie was August Felix, een advocaat die zijn praktijk uitoefende in een huis dat naast de brouwerij gelegen was. Tevens was hij gedurende enkele jaren schepen van de stad. Na het overlijden van de ongehuwde brouwer-advocaat, kwam zijn erfdeel bij testament aan Mevrouw Adams, een vriendin van de familie. Haar zoon Pierre Adams associeerde zich in 1946 met Roger Clarysse en stichtte de PVBA Brouwerij Adams - Clarysse. Daar het net na de oorlogsjaren was, moest men met primitieve middelen van start gaan. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de grote koele kelders van het aanpalende Jezuïetenklooster om de tonnen op te slaan. Deze ruimten zou de brouwerij benutten tot in het begin van de jaren 1970. In 1947-1948 werd een groot gedeelte van de oude brouwerij afgebroken en heropgebouwd. Pierre Adams overleed in 1952 op jeugdige leeftijd. Daar hij kinderloos gebleven was, nam de familie Clarysse al zijn aandelen over en vormde de zaak om in PVBA Brouwerij Clarysse. Datzelfde jaar huwde Willy Clarysse, de enige zoon van Roger, met Simone Van Butsele en kwam kort nadien zijn vader vervoegen in de brouwerij.
Enkele van hun bieren : Speciaal Oudenaards - Oudenaards Wit tarwebier - Felix Pils - Hermes
Bronnen : site van de brouwerij + site "Belg en Bier".
Huisbrouwerij De 3 vaten is gelegen in de Heraoutenlaan 7 in het district Ekeren van de gemeente/stad Antwerpen.
De inwoners van Ekeren hebben de bijnaam de Bierpruvers en ze zijn vereeuwigd in een standbeeld dat staat in Ekeren Centrum. Deze naam dragen de Ekerenaars omdat er zich in het dorp vroeger meer dan 300 actieve brouwerijen bevonden.
Ook het gemeente wapenschild en de naam verwijst naar deze oude activiteit. Het bevat 3 Akers. Een Aker is een panvormige emmer die o.a. gebruikt werd bij het brouwen. Momenteel is er geen enkele actieve erkende brouwerij meer op grondgebied Ekeren. Er zijn wel een aantal amateurbrouwers waaronder dus Huisbrouwerij de 3 Vaten. Het brouwen gebeurt niet langer in 3 akers maar in 3 inox vaten van 50 liter welk de akers dus zowel in het logo als in de effectieve brouwinstallatie vervangen.
Momenteel is de huisbouwerij enkel een brouwerij voor proefbrouwsels om recepten op punt te stellen. De goedgekeurde recepten worden in een officiële brouwerij gebrouwen om zo te voldoen aan accijnzen en de voedselveiligheid. Enkel deze elders gebouwen bieren worden verkocht. Dit kan met een 3 Vaten etiket of met uw gelegenheidsetiket.
Bronnen : site van de brouwerij + "Belg en Bier" + "Bierkwartier".
Brasserie de Bastogne is een Belgische brouwerij te Vaux-sur-Sûre in de provincie Luxemburg.
De brouwerij werd opgericht in 2008 door Catherine en Philippe Minne (meesterbrouwer) en Philippe Meurisse en op 26 januari 2008 werd het eerste bier La Trouffette Blonde gelanceerd. Dit bier werd eerst in opdracht gebrouwen bij Brasserie Artisanale de Rulles. Het bier werd genoemd naar Trouffet, een folkloristisch dorpspersonage uit Bastenaken. Vanaf december 2008 beschikt de brouwerij over een eigen brouwinstallatie en werden er nog meer varianten van La Trouffette gebrouwen, waaronder de seizoenbieren Belle d'été en Givrée. In 2010 bedroeg de jaarproductie 210 hl. In juli 2011 werd Bastogne Pale Ale op de markt gebracht.
De brouwerij brouwt niet alleen de eigen bieren, maar ook voor andere brouwerijen of bierfirma's, waaronder de Poolse Browar Gzub. De eigen bieren zijn verkrijgbaar doorheen België en ook in het buitenland
Enkele van hun bieren : Ardenne spirit - La trouffette - Bastogne Pale Ale
Brouwerij De Bie is een Belgische brouwerij gevestigd in de Felix Verhaeghestraat 8a-8b te Wakken in de provincie West-Vlaanderen.
De brouwerij ontstond in 1992 in brouwersdorp Watou. In 2001 verhuisde de brouwerij naar Loker waar naast herberg "D’Hellekapelle" een nieuwe brouwerij opgericht werd. In 2011 vestigde men zich in de gerenoveerde hoeve "Hof Ter Linden" te Wakken (Dentergem). Op de hoeve bevindt zich naast de brouwerij een slagerij en een proeflokaal. De brouwerij is in handen van vader Jos en zoon Nicolas T’joen.
Enkele van hun bieren : Blonde Bie - Double Bie - Zatte Bie - Stoute Bie -Hellekapelle - Helleketelbier -Riebedebie - e.a;
Bronnen : Wikipedia / sites van "Belg en Bier" en "Bierkwartier".
STADSBROUWERIJ Aarschot . Jarenlang moest Aarschot het zonder zijn typische bier, 'den Bruine', stellen. Enkele decennia geleden verdween het bier van de markt, maar de Aarschottenaren zijn het niet vergeten. Toerisme Aarschot zocht en vond samen met inwoners en lokale brouwers de originele smaak terug en wekte het bier opnieuw tot leven. Ook de Forto (blond) en Duc (donker) zijn terug van weggeweest.
Een gedeelte van de gasthuisschuur werd omgebouwd tot huisbrouwerij. Je kan het brouwproces van nabij volgen in de huisbrouwerij en het afgewerkt product proeven in 't Bruine Café.
Bronnen : Site van de stadsbrouwerij + "Belg en Bier" en " Bierkwartier".
Brasserie à Vapeur ('Stoombrouwerij') is een Belgische bierbrouwerij, gevestigd in Pipaix nabij Leuze, in de rue de Maréchal nr 1.
Deze brouwerij maakt gebruik van een stoommachine die dateert uit de 18e eeuw. De originele brouwerij werd geopend in 1785.[1] Ze werd in 1984 heropend door Jean-Louis Dits en zijn echtgenote Sittelle. De bruwerij werd geopend in 1785. Rond 1800 erfde Cornil Cuvelier de brouwerij. Hij stierf echter jong en zijn zoon nam de zaak over. In 1890 werd de brouwerij geschat op een waarde van 45.000 Belgische francs. De brouwerij bediende vooral de gemeenten in de omgeving.
In 1903 werd de brouwerij overgenomen door de weduwe van Joseph Ferdinant. In 1914 eiste de Duitse bezetter alle metalen op voor hun oorlogsindustrie, en zij probeerden de stoommachine te verwijderen uit de brouwerij, maar ze geraakten enkel weg met een koperen brouwketel.[3] In 1926 kon de brouwerij haar productie hervatten, na de nodige heropbouwingswerken en nadat er nieuw materiaal was aangekocht.
In 1930 probeerde de schoonzoon van Joseph Ferdinant, Gaston Biset, om terug aan te knopen met de traditie van de Cuveliers. Hij brouwde enkele nieuwe bieren zoals Cuver-Ale en Biss. De Tweede Wereldoorlog liet de brouwerij ongemoeid. Gaston Biset bleef aan de leiding van de brouwerij tot 1983.
In 1984 namen Jean-Louis Dits en zijn echtgenote Sittelle de brouwerij over, en restaureerden haar waarbij ze de stoommachine in bedrijf hielden, hetgeen de naamkeuze verklaart: het is de laatste operationele 18e-eeuwse brouwerij.
De Belgische cartoonist Louis-Michel Carpentier tekende de labels van de flessen.
Enkele bieren : Cochonnette Petite Vapeur - Saison de Pipaix - Vapeur Cochonne - Vapeur d'été - Vapeur d'Halloween - Vapeur Folie - Vapeur Légère - Vapeur Vanille.
Bronnen : Wikipedia + de sites van "Belg en Bier" en "Bierkwartier.
Brouwers Verzet wordt Brouwerij ’t Verzet! Het lijkt slechts een nuance in de naam maar het maakt een groot verschil
Brouwerij ’t Verzet isgevestigd aan de Grote Leiestraat 117 te Anzegem en is een collectief van 3 vrienden die samen de studie biochemie in Gent doorliepen, er afstudeerden en in 2011 een eigen projectje opstartten na eerst duchtig in potten en pannen te hebben gebrouwen als hobbybrouwer. Omdat een brouwerij opstarten aardig wat centjes kost werd er voor gekozen om gebruik te maken van andermans ketels, voornamelijk die van Brouwerij De Ranke en Brouwerij Toye. Al snel werd er naam gemaakt met hun mooie bieren en werd het plan concreter om zelf een brouwerij te beginnen.
Bieren van de brouwerij : Golden Tricky - Moose Blues - Rebel Local - Super Noah - Oakey Moaky - Wisky stout.
Bronnen : site van de brouwerij - van "Belg en Bier" en "Bierkwartier".
In 2000 was Marc Verberckmoes, zoon van een bekende bierhandelaar uit Elversele, een van de stichtende leden van bierclub “De Onderleggers” uit Lebbeke. In 2004 gaf hij op een vergadering een uiteenzetting over bieretiketten. Op deze avond nodigde Marc Dimitri Verbraekel, een verwoed etikettenverzamelaar en collega, uit om de vergadering mee kleur te geven. Een zythologische vriendschap was geboren.
Toen in 2007 de bier- en wijnmakersgilde ’t Vaatje uit Lebbeke een cursus bierbrouwen voor beginners organiseerde, schreven ze zich in. Onder de deskundige leiding van Frans De Block en Marc De Bondt, brouwden ze een biertje van hoge gisting in de lokalen van ’t Vaatje. Nog tijdens het volgen van deze mini-opleiding tot hobbybrouwer, kochten ze een brouwinstallatie aan en smeedden ze plannen om bij Dimitri een micro-brouwerij in te richten.
Na enkele maanden van infrastructuurwerken was het eindelijk zover en in maart 2008 brouwden ze een eerste biertje, een bruintje van 6,5 % alc.vol. in ketels van 35 liter. Ook een blondje van 6,5% alc.vol. volgde snel. Intussen volgde Dimitri de brouwersopleiding aan CVO PANTHA REI de Avondschool in Gent. Door te experimenteren met talloze brouwsels sleutelden ze aan de recepten. Tevens pasten ze de brouwinstallatie verschillende keren aan, waarbij de capaciteit groeide tot 90 liter per brouwsel. De vele proeverijen gaven hun het gevoel dat er iets groeide…
Op 5 mei 2011 werd Brouwerij ’t Kroontje bvba opgericht. Opnieuw volgde een aanpassing van de brouwinstallatie. Ketels en gistingstanks van 5 hl moesten zorgen voor voldoende capaciteit. Vergunningen werden aangevraagd en verkregen. Eindelijk was het zover…
In het weekend van 1 mei 2012 produceerden ze de twee eerste brouwsels van 400 liter. De Rebelle blond en de Rebelle Bruin waren geboren.
Op 11 augustus 2012 volgde de plechtige voorstelling van de biertjes in buurthuis “De Brouwerij” in Denderbelle.
Enkele van hun bieren : Rebelle Winter - Rebelle Franboos - Rebell Tripel Limited - Bels Vosken - Rebelle Brett.
Brasserie de Brunehaut is een Belgische brouwerij gelegen rue des Panneries 17 in Rongy, een deelgemeente van Brunehaut in de provincie Henegouwen.
Hoewel de brouwerij pas officieel van start ging in september 1992 te Rongy, vindt de Brasserie de Brunehaut haar oorsprong in Guignies, een andere deelgemeente van Brunehaut.
In 1890 breidde de weduwe Allard-Milhomme de familiale boerderij uit met een brouwerij. Deze brouwerij kreeg de naam Saint Joseph. De oudste zoon, Pierre Allard volgde zijn moeder op in de brouwerij, terwijl de drie andere zoons bleven werken op de boerderij. Omdat Pierre op vrij jonge leeftijd stierf nam zijn broer Edmond de brouwerij over. Tijdens de Eerste Wereldoorlog eiste de bezetter het koperwerk van de brouwerij op zodat er tot 1923 niet meer gebrouwen werd. Joseph Allard startte daarna samen met zijn vader Edmond de activiteiten in de brouwerij terug op. Joseph verongelukte in 1940 waarna Edmond een beroep deed op de echtgenoot van zijn zus Marie-Thérèse, Jacques Groetembril om de brouwerij verder te zetten. Jacques gaf de brouwerij de naam Allard et Groetembril en bracht verbeteringen aan zodat na de Tweede Wereldoorlog kon overgeschakeld worden op bieren van hogere densiteit. Vanaf 1952 werd de brouwerij gemoderniseerd onder toezicht van zoon Joseph, die de technische kant voor zijn rekening nam. In 1985, na het overlijden van zijn vader, doopte Joseph Groetembril de brouwerij om tot Brasserie Allard. De familie bleef gedurende deze periode zowel de brouwerij als de boerderij uitbaten. Midden jaren tachtig had de brouwerij een jaarlijkse productie van 7000 hl. Hun succesvolst bier was Brunehaut 8.
1992-2006 Guy Valschaers en Marie-Christine Dujardin , een brouwerskoppel dat 17 jaar lang voor Unibra werkte in Afrika, kwam in 1989 terug naar België en vestigde zich in Rongy. Toen in 1991 het gerucht de ronde deed dat Brouwerij Allard failliet was, namen ze het bedrijf over. Vermits zowel de gebouwen als de installatie te Guignies in zeer slechte staat verkeerden, bouwden ze een volledig nieuwe brouwerij in Rongy. Van de installatie van Allard werden enkel de koperen domen van de kookketel en de maischketel herbruikt. Ze namen geen enkel recept van de bestaande brouwerij over omdat ze hun bieren lieten hergisten op de fles, wat niet gebeurde in de oude brouwerij. Het eerste bier was de Brunehaut Tradition, een amberkleurig bier, daarna volgden Brunehaut Village (blond) en Mont-Saint Aubert. Vanaf 2002 kwamen de adbijbieren Saint-Martin op de markt. De jaarproductie in 2003 bedroeg 3600 hl. De uitbaters van de brouwerij slaagden er echter niet in de brouwerij rendabel te maken en de laatste jaren stond men haast voortdurend op de rand van het faillissement. Volgens analisten was dit het gevolg van een overdimensionering van het bedrijf en een te lage productie om winstgevend te zijn.
Op 17 juni 2006 ontbond de algemene vergadering van de NV Brasserie de Brunehaut de vennootschap en alle activa werden verkocht (met inbegrip van het personeel, de merken en het handelsfonds). De 45-jarige Marc-Antoine de Mees, een handelsingenieur uit Doornik, werd de nieuwe eigenaar. Hij investeerde in nieuwe en moderne apparatuur met de bedoeling de productie op twee jaar tijd te verdriedubbelen. Hij bracht het gamma terug van 17 naar 10 bieren.
Bron : Wikipedia + site "Belg en Bier" + Walter vanhuyck, vriend en medewerker
Westvleteren is een trappistenbier dat gebrouwen wordt door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen), en is gelegen aan de Donkerstraat 12 te Vleteren.
De huidige abdij ontstond in 1831 toen de prior van het pas gestichte klooster op de Katsberg met enkele van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus trok om zich te vestigen bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Voor die tijd waren er al op dezelfde plaats of in de nabijheid drie kloosters gevestigd geweest. Toen de nieuwe abdij gebouwd werd in 1831, hadden de bouwvakkers contractueel recht op twee glazen bier per dag. Om geld uit te sparen besloten de paters de drank zelf te brouwen. Dit bier was echter niet het Westvleteren van vandaag, maar een variant met een alcoholpercentage van amper 2 procent. Later begonnen de paters trappist te brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Omstreeks 1900 schafte de brouwerij een vrachtwagen aan voor de bezorging. De bierverkoop begon reeds in 1838. De brouwerij werd in 1871 gemoderniseerd en overleefde beide wereldoorlogen.
In 1945 besliste de abt dat de productie zou worden beperkt, omdat de brouwerijactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisten. Het jaar daarop besliste hij het brouwen en commercialiseren voortaan onder licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Een beperkte brouwerijactiviteit bleef in de kloosterbrouwerij doorgaan. De licentie werd in 1962 voor 30 jaar verlengd.
Toen die in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerijactiviteit opnieuw door de abdij overgenomen. Er waren ondertussen heel wat Europese en andere regelgevingen tot stand gekomen en onder meer werd opgelegd dat enkel nog het label 'Trappistenbier' mocht worden gebruikt, indien het bier ook daadwerkelijk binnen een trappistenklooster gebrouwen wordt.
De beslissing bleef behouden om de productie te beperken tot wat als opbrengst voor het levensonderhoud van de monniken nodig is, hetzij 4.700 à 4.750 hectoliter of 60.000 kratten van 24 flesjes.
Bronnen : wikipedia + site van Belg en Bier" + verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck.
Authentique Brasserie is een Belgische microbrouwerij gelegen in de rue de Condé 5 te Blaton in de provincie Henegouwen.
De microbrouwerij werd opgestart in mei 2004 door Frédéric Baert. Vanaf april 2005 werd een gelagzaal geopend naast de brouwerij. Hij begon kleinschalig te brouwen met brouwsels van 20 liter, die nu zijn opgedreven tot brouwsels van telkens 500 liter. De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld. De naam verwijst naar de authentieke artisanale manier van brouwen.
Brouwerij Amai werd in 2013 opgericht door Lommelaar Henk Fijneman en zijn partner. Na een workshop bierbrouwen had de microbe Henk goed te pakken en bij besloot te gaan maken waar hij al jaren van kon genieten.
Henk gaat er prat op de kleinste brouwerij van België te hebben, maar wel met grootse bieren. De brouwerij ligt vlak aan de grens met Nederland en combineert het beste van beide karakters.
De naam werd gekozen na de zoveelste “AMAI da’s lekker” bij het proeven van een nieuwe brouwsel.
Bronnen : site van Belgische bieren + Belg en Bier
Brouwerij Angerik is een Belgische brouwerij gelegen in de Snakkaertstraat 30 te Dilbeek in de provincie Vlaams-Brabant.
De brouwerij werd opgericht te Zellik in 1997 door de schoonbroers Angelo Buyse en Erik Decuyper. De brouwerijnaam is afgeleid van de twee voornamen van de stichters. Na het vertrek van Buyse verhuisde de brouwerij naar Dilbeek. Vanaf 2010 werd er nog slechts zeer beperkt geproduceerd. Eind 2015 kwam Sam Decuyper bij in de zaak en onder zijn impuls werd een nieuwe start genomen. Het belangrijkste bier, Boerke, kreeg een nieuwe naam: "Dilleke", verwijzend naar Dilbeek, waar het wordt gebrouwen.
Brouwerij Maenhout is een Belgische microbrouwerij te Meulebeke in de provincie West-Vlaanderen.
De brouwerij werd eind 2009 opgestart doorThijs Maenhout en Birgit De Rammelaere in de voormalige bedrijfsgebouwen van bouillonfabriek Gerdox. De brouwinstallatie werd gekocht van Brouwerij Gulden Spoor, omvat 6 gistingstanks van 6 hl en heeft een brouwcapaciteit van 5 x 6 hl per maand.