NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Belgische bieren + bierviltjes
Inhoud blog
 • Brouwerij "Rodenbach"
 • Brouwerij " 't Duo"
 • Brouwerij "Wenbrew"
 • Brasserie "Warsage"
 • Brouwerij "Weldebrouck"

  Zoeken in blog


  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   


  Foto

  Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings.  Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.


  Belgische bieren
  06-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Dubuisson

  mijn saison

                                                 BROUWERIJ  DUBUISSON

                                               Brouwerij Dubuisson

       Brouwerij Dubuisson is gevestigd : Chaussée de Mons, 28 -  B-7904 Pipaix

  Het bier Bh werd in 1933 gelanceerd door Alfred Dubuisson, Hugues Dubuisson’s grootvader aan vaderszijdeDubuisson Brouwerij - Bush Ambrée 33clbush ambree  Dubuisson Brouwerij - Bush Blonde 33clbush blondeDubuisson Brouwerij - Cuvée des TrollsAfbeeldingsresultaat voor bush bier cuvée des trolls Brouwerij Dubuisson - Pêche Mel Bush 33clpêcheAfbeeldingsresultaat voor bush bier

  Mel bushBrouwerij Dubuisson - Bush Ambrée Triple 75cl  Brouwerij Dubuisson - Bush Blonde Triple 75clDubuisson Brouwerij - Cuvée des Trolls Triple 75clDubuisson Brouwerij - SurfineBrouwerij Dubuisson - Bush PrestigeBrouwerij Dubuisson - Bush de NuitsBrouwerij Dubuisson - Bush de CharmesDubuisson Brouwerij - Bush de Noël 33clBrouwerij Dubuisson - Bush de Noël Premium 75clAfbeeldingsresultaat voor bush bierAfbeeldingsresultaat voor bush bier

  bierviltjes van Cuvée des Trolls - mijn saison (surfine) - bush vandaar zijn karakter -

  Afbeeldingsresultaat voor bush bieren Afbeeldingsresultaat voor bush bieren

  foto van Alfons Van Camp.

  06-08-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  04-08-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij De Halve Maan

                                                BROUWERIJ DE HALVE MAAN

                                                           

              Dank zij de schitterende medewerking van Liesbet Vanlandschoote, management assistent van de brouwerij, die ons de toelating gaf summiere teksten en de door haar toegezonden foto's in dit bericht te gebruiken, kon deze brouwerij een plaats in ons blog krijgen, waarvoor onze hartelijke dank. 

              Deze brouwerij, ook bekend als Brouwerij Henri Maes is een familiale brouwerij gelegen in de Belgische stad Brugge, aan het Walplein 26. Het stadsregister vermeldt reeds in 1564 het bestaan van een brouwerij Die Maene aan het Walplein.

             In 1856 werd Henri (Leon) Maes eigenaar van het pand en met de steun van zijn oom, kanunnik Petrus-Johannes Maes, bouwde hij Die Maene uit tot een moderne brouwerij: De Halve Maan. Men brouwde toen op een ambachtelijke manier troebel en zurig bier van hoge gisting met een beperkte houdbaarheid. Dit werd al eeuwen zo gedaan. De productie en verdeling gebeurde ook alleen maar in tonnen.

           Zonen Henri II en Achère namen na de dood van Henri I (1867) de brouwerij over. Henri II ging in volle industriële revolutie in Engeland de nieuwste technieken leren, om deze later in Brugge toe te passen. Zo werden bij De Halve Maan een mouterij en een eest opgetrokken en werden Engelse bieren zoals stout en pale ale gebrouwen. Vanaf 1883 nam de productie gestaag toe, nadat de broers hadden geïnvesteerd in een moderne stoomketel.Afbeeldingsresultaten voor brouwerij de halve maan l

          In 1905 overleden Achère en Henri II echter op jonge leeftijd en hun weduwen zetten de brouwerij voort.

           In 1919 nam Henri III de touwtjes in handen. Op dat moment was Duitsland toonaangevend op brouwkundig vlak, dus ging Henri daar extra brouwerskennis opdoen. Hij leerde er de bieren van lage gisting kennen en besloot om ook dergelijke bieren in Brugge te gaan brouwen. In 1928 investeerde hij hiertoe in nieuwe koelinstallaties. Hij lanceerde "Bock", een licht pilsbier, wat de verkoop gevoelig deed stijgen. Tijdens de jaren 1930 begon hij ook aandacht te schenken aan de nieuwste trends van softdrinks (cola en limonade) en waters. Van thuisbedeling met paard en kar maakte Henri III een specialiteit. In 1946 nam hij de naastliggende brouwerij Brugge Zeehaven over, wat grote verbouwingswerken mogelijk maakte. Dit was nodig voor de stijgende productie. Het complex kreeg toen ongeveer zijn huidige vorm, met een koelschip, een grote moutvloer en een eest naar Duits model.

           In de jaren 1950 werd Henri IV ook in de brouwerij actief. De brouwerij kende een sterke groei, met thuisbedeling als grote troef. Het tafelbier en de "Domino"-limonades deden het toen erg goed. Men had een hele ploeg ter beschikking die met paard en kar en later met vrachtwagens in West-Vlaanderen dranken aan huis leverde. Tijdens de jaren 1970 veranderden de leefomstandigheden echter vrij drastisch, waardoor het sterktepunt van de brouwerij het zwaktepunt werd. Warenhuisketens werden steeds populairder, maar de brouwerij was te kleinschalig om daar te kunnen leveren.

          In 1981 brouwde Henri IV, die ondertussen de hulp van zijn dochter Véronique had gekregen, een speciaal "straf" bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers, in Brugge. Het bier kreeg de naam "Straffe Hendrik", Afbeeldingsresultaten voor dstraffe hendriknaar de verschillende generaties Henri Maes, en kende een groot succes. Tijdens de jaren 1980 vormde men de brouwerij om tot een huisbrouwerij, opengesteld voor het publiek. De voormalige bottelarijen en mouterij werden ingericht tot gelagzalen. Véronique Maes liet hierbij de industrieel archeologische site restaureren. Het merk en het handelsfonds van Straffe Hendrik werden in 1988 echter door Brouwerij Riva uit Dentergem overgenomen. De productie in Brugge werd sterk teruggeschroefd, om ze in 2002 uiteindelijk te beëindigen en in Dentergem voort te zetten.

           Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes en de huidige bedrijfsleider, startte in 2005 de brouwerij opnieuw op na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie.

            Tevens kreeg het interieur een ander opzicht met een mooie verbruikerszaal, waar de rekken de rijke oogst aan producten tentoonstellen, met een duidelijke aanduiding van de prijs.

            

             foto van Alfons Van Camp.

         foto van Alfons Van Camp.

            Wie ter plaatse van de talrijke bieren op een rustige en kalme manier wilt proeven kan dit, temeer dat deze nog geserveerd worden door een opgeleid en vriendelijk personeel.

              foto van Brouwerij De Halve Maan.         .

             Het nieuwe bier Brugse Zot werd gelanceerd. Het bier viel onmiddellijk in de smaak, zowel in Brugge als ver daarbuiten. Na het winnen van verschillende prestigieuze kwaliteitsprijzen op het allerhoogste niveau voor het bier, en door de stijgende populariteit ervan, moest de brouwerij haar capaciteit al meerdere keren zwaar uitbreiden. In 2005 verhuisde tevens het Brouwerijmuseum van de voormalige brouwerij De Gouden Boom, waarvan de gebouwen aan een projectontwikkelaar waren verkocht, naar de kelderverdieping van De Halve Maan.

           Door het faillissement van Liefmans Breweries uit Dentergem in 2007 kwam het biermerk Brugse Straffe Hendrik tijdelijk in handen van Duvel-Moortgat. In 2008 sloot De Halve Maan een koopovereenkomst met Duvel-Moortgat voor het merk. De Halve Maan begon de Straffe Hendrik opnieuw te brouwen zoals dat oorspronkelijk werd gedaan: een tripel van 9%. Liefmans had van Straffe Hendrik namelijk een blonde en bruine versie van respectievelijk 6 en 8,5% gemaakt.
  In het najaar van 2008 werd tevens het seizoensbier

        Brugse Bok Afbeeldingsresultaten voor brugge bok voor het eerst gebrouwen. Vanaf september is dit bokbier telkens in beperkte hoeveelheid beschikbaar.

         Sinds 2010 beschikt de brouwerij ook over een eigen bottelarij en logistiek centrum op het bedrijventerrein Waggelwater. De activiteiten die daar plaatsvinden werden voorheen uitbesteed aan een brouwerij uit Melle. Voor de nodige installaties werd de brouwerij Wolf in het Duitse Fuchsstadt overgenomen. Die werd ontmanteld, waarna de bottellijn en vatenlijn naar Brugge werden overgebracht. Ook werden zeven grote nieuwe tanks geplaatst, die samen 320.000 liter bier kunnen opslaan.

        In het najaar van 2010 werd Straffe Hendrik QuadruppelAfbeeldingsresultaten voor straffe hendrik quadrupel gelanceerd, een zware versie van de tripel Straffe Hendrik, met een alcoholpercentage van 11%.

  Brugse Zot isAfbeeldingsresultaten voor brugse zot blond een heerlijk goudblond bier  dat wordt vervaardigd volgens een unieke receptuur en met respect voor traditie. Het kent een bruine variant onder de naam

  Brugse Zot Dubbel, Afbeeldingsresultaten voor brugse zot bruineen iets zwaarder bier met een unieke bittere toets.

  Daarnaast brouwt De Halve Maan ook het seizoensbier

          Brugse Bok,     Afbeeldingsresultaten voor brugse bok een amberkleurig bier met een vol moutig aroma door het gebruik van geroosterde moutsoorten.   

          Heden ten dage is de Brugze Zot, samen met Straffe Hendrik het enige bier dat in de Brugse binnenstad, buiten Bourgognes Des Flandres dat ook in Brugge wordt gebrouwen.  Het is een natuurlijk bier waarvan enkel de beste ingrediënten worden gebruikt.

  Afbeeldingsresultaten voor brugse zot blond Afbeeldingsresultaten voor straffe hendrik heritage 2015

             Brouwerij De Halve Maan staat dan ook steeds garant voor een bier van optimale kwaliteit en smaak.  

             Tevens worden er dagelijks doorlopend rondleidingen in het Nederlands, Frans en Engels georganiseerd en dit tussen 11h00 en 16h00. Op zaterdag kan een extra rondleiding om 17h00 gevolgd worden. Een bezoek in het Duits kan op aanvraag.

            Het bezoek kost 9,00 euro per persoon en duurt 45 minuten.  Aansluitend krijgt u een degustatie van het huisbier Brugse Zot Blond. U betaalt 8,50 euro per persoon voor groepen vanaf 20 personen en voor tickets via de website.
  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Bierviltjes uitgegeven door de Brouwerij :
   Afbeeldingsresultaten voor brugge bok    

    foto van Alfons Van Camp.   foto van Alfons Van Camp.  foto van Alfons Van Camp.      foto van Alfons Van Camp.                                

                                                              -o-o-o-O-o-o-o-

  04-08-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  31-07-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Het Anker

                                                     BROUWERIJ HET ANKER

         Brouwerij

           Deze brouwerij is gevestigd in de Guido Gezellelaan 49 te 2800 Mechelen.

  Het begijnhof bezat een belangrijk "Krankenhuis" gesitueerd op de huidige site van de brouwerij, waarvan nog enkele gebouwen dateren uit de 15e en 16e eeuw, waaronder de oude St.-Bernardusrefuge van de Abdij van Hemiksem.

  In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij en bouwt een moderne brouwerij met stoomketel.Afbeeldingsresultaten voor bierviltjes van het anker (afb. van catawiki)

            Vanwaar komt de naam "Carolus" ? Dit Mechels bier, van hoge gisting, is vernoemd naar keizer Karel V en met name naar de houden muntstukken uit de 16° eeuw met de beeltenis van Keizer Karel

                        

  Boscoli  : In 2004 verscheen het bier onder de naam Anker Boscoulis, dat een rood fruitbier van hoge gisting was, en gemaakt op basis van witbier, verrijkt met natuurlijk bosvruchtensap.. In 2009 werd het alcoholpercentage gewijzigd en eveneens de naam. Het werd toen Boscoli. 

                 

  31-07-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

  Reageer (0)
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Archief per week
 • 02/07-08/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 14/05-20/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 09/04-15/04 2018
 • 02/04-08/04 2018
 • 26/03-01/04 2018
 • 19/03-25/03 2018
 • 12/03-18/03 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 26/02-04/03 2018
 • 19/02-25/02 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 08/01-14/01 2018
 • 18/12-24/12 2017
 • 04/12-10/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 13/11-19/11 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 10/07-16/07 2017
 • 03/07-09/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 10/04-16/04 2017

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!