Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
29-01-2018
Belgo Sapiens Breweries
BELGO SAPIENS BREWERIES
Deze kleine brouwerij bevindt zich in Nijvel, in de rue de Travail.
Enkele van hun bieren zijn : Blanche de Thines - Colonel Arch - P'tit Granit - Polarius
Bron :de afbeeldingen komen van de site van "Belg en Bier".
Brasserie de Bastogne is een Belgische brouwerij te Vaux-sur-Sûre in de provincie Luxemburg.
De brouwerij werd opgericht in 2008 door Catherine en Philippe Minne (meesterbrouwer) en Philippe Meurisse en op 26 januari 2008 werd het eerste bier La Trouffette Blonde gelanceerd. Dit bier werd eerst in opdracht gebrouwen bij Brasserie Artisanale de Rulles. Het bier werd genoemd naar Trouffet, een folkloristisch dorpspersonage uit Bastenaken. Vanaf december 2008 beschikt de brouwerij over een eigen brouwinstallatie en werden er nog meer varianten van La Trouffette gebrouwen, waaronder de seizoenbieren Belle d'été en Givrée. In 2010 bedroeg de jaarproductie 210 hl. In juli 2011 werd Bastogne Pale Ale op de markt gebracht.
De brouwerij brouwt niet alleen de eigen bieren, maar ook voor andere brouwerijen of bierfirma's, waaronder de Poolse Browar Gzub. De eigen bieren zijn verkrijgbaar doorheen België en ook in het buitenland
Enkele van hun bieren : Ardenne spirit - La trouffette - Bastogne Pale Ale
Brouwerij De Bie is een Belgische brouwerij gevestigd in de Felix Verhaeghestraat 8a-8b te Wakken in de provincie West-Vlaanderen.
De brouwerij ontstond in 1992 in brouwersdorp Watou. In 2001 verhuisde de brouwerij naar Loker waar naast herberg "D’Hellekapelle" een nieuwe brouwerij opgericht werd. In 2011 vestigde men zich in de gerenoveerde hoeve "Hof Ter Linden" te Wakken (Dentergem). Op de hoeve bevindt zich naast de brouwerij een slagerij en een proeflokaal. De brouwerij is in handen van vader Jos en zoon Nicolas T’joen.
Enkele van hun bieren : Blonde Bie - Double Bie - Zatte Bie - Stoute Bie -Hellekapelle - Helleketelbier -Riebedebie - e.a;
Bronnen : Wikipedia / sites van "Belg en Bier" en "Bierkwartier".
STADSBROUWERIJ Aarschot . Jarenlang moest Aarschot het zonder zijn typische bier, 'den Bruine', stellen. Enkele decennia geleden verdween het bier van de markt, maar de Aarschottenaren zijn het niet vergeten. Toerisme Aarschot zocht en vond samen met inwoners en lokale brouwers de originele smaak terug en wekte het bier opnieuw tot leven. Ook de Forto (blond) en Duc (donker) zijn terug van weggeweest.
Een gedeelte van de gasthuisschuur werd omgebouwd tot huisbrouwerij. Je kan het brouwproces van nabij volgen in de huisbrouwerij en het afgewerkt product proeven in 't Bruine Café.
Bronnen : Site van de stadsbrouwerij + "Belg en Bier" en " Bierkwartier".
Brasserie à Vapeur ('Stoombrouwerij') is een Belgische bierbrouwerij, gevestigd in Pipaix nabij Leuze, in de rue de Maréchal nr 1.
Deze brouwerij maakt gebruik van een stoommachine die dateert uit de 18e eeuw. De originele brouwerij werd geopend in 1785.[1] Ze werd in 1984 heropend door Jean-Louis Dits en zijn echtgenote Sittelle. De bruwerij werd geopend in 1785. Rond 1800 erfde Cornil Cuvelier de brouwerij. Hij stierf echter jong en zijn zoon nam de zaak over. In 1890 werd de brouwerij geschat op een waarde van 45.000 Belgische francs. De brouwerij bediende vooral de gemeenten in de omgeving.
In 1903 werd de brouwerij overgenomen door de weduwe van Joseph Ferdinant. In 1914 eiste de Duitse bezetter alle metalen op voor hun oorlogsindustrie, en zij probeerden de stoommachine te verwijderen uit de brouwerij, maar ze geraakten enkel weg met een koperen brouwketel.[3] In 1926 kon de brouwerij haar productie hervatten, na de nodige heropbouwingswerken en nadat er nieuw materiaal was aangekocht.
In 1930 probeerde de schoonzoon van Joseph Ferdinant, Gaston Biset, om terug aan te knopen met de traditie van de Cuveliers. Hij brouwde enkele nieuwe bieren zoals Cuver-Ale en Biss. De Tweede Wereldoorlog liet de brouwerij ongemoeid. Gaston Biset bleef aan de leiding van de brouwerij tot 1983.
In 1984 namen Jean-Louis Dits en zijn echtgenote Sittelle de brouwerij over, en restaureerden haar waarbij ze de stoommachine in bedrijf hielden, hetgeen de naamkeuze verklaart: het is de laatste operationele 18e-eeuwse brouwerij.
De Belgische cartoonist Louis-Michel Carpentier tekende de labels van de flessen.
Enkele bieren : Cochonnette Petite Vapeur - Saison de Pipaix - Vapeur Cochonne - Vapeur d'été - Vapeur d'Halloween - Vapeur Folie - Vapeur Légère - Vapeur Vanille.
Bronnen : Wikipedia + de sites van "Belg en Bier" en "Bierkwartier.
Brouwers Verzet wordt Brouwerij ’t Verzet! Het lijkt slechts een nuance in de naam maar het maakt een groot verschil
Brouwerij ’t Verzet isgevestigd aan de Grote Leiestraat 117 te Anzegem en is een collectief van 3 vrienden die samen de studie biochemie in Gent doorliepen, er afstudeerden en in 2011 een eigen projectje opstartten na eerst duchtig in potten en pannen te hebben gebrouwen als hobbybrouwer. Omdat een brouwerij opstarten aardig wat centjes kost werd er voor gekozen om gebruik te maken van andermans ketels, voornamelijk die van Brouwerij De Ranke en Brouwerij Toye. Al snel werd er naam gemaakt met hun mooie bieren en werd het plan concreter om zelf een brouwerij te beginnen.
Bieren van de brouwerij : Golden Tricky - Moose Blues - Rebel Local - Super Noah - Oakey Moaky - Wisky stout.
Bronnen : site van de brouwerij - van "Belg en Bier" en "Bierkwartier".
In 2000 was Marc Verberckmoes, zoon van een bekende bierhandelaar uit Elversele, een van de stichtende leden van bierclub “De Onderleggers” uit Lebbeke. In 2004 gaf hij op een vergadering een uiteenzetting over bieretiketten. Op deze avond nodigde Marc Dimitri Verbraekel, een verwoed etikettenverzamelaar en collega, uit om de vergadering mee kleur te geven. Een zythologische vriendschap was geboren.
Toen in 2007 de bier- en wijnmakersgilde ’t Vaatje uit Lebbeke een cursus bierbrouwen voor beginners organiseerde, schreven ze zich in. Onder de deskundige leiding van Frans De Block en Marc De Bondt, brouwden ze een biertje van hoge gisting in de lokalen van ’t Vaatje. Nog tijdens het volgen van deze mini-opleiding tot hobbybrouwer, kochten ze een brouwinstallatie aan en smeedden ze plannen om bij Dimitri een micro-brouwerij in te richten.
Na enkele maanden van infrastructuurwerken was het eindelijk zover en in maart 2008 brouwden ze een eerste biertje, een bruintje van 6,5 % alc.vol. in ketels van 35 liter. Ook een blondje van 6,5% alc.vol. volgde snel. Intussen volgde Dimitri de brouwersopleiding aan CVO PANTHA REI de Avondschool in Gent. Door te experimenteren met talloze brouwsels sleutelden ze aan de recepten. Tevens pasten ze de brouwinstallatie verschillende keren aan, waarbij de capaciteit groeide tot 90 liter per brouwsel. De vele proeverijen gaven hun het gevoel dat er iets groeide…
Op 5 mei 2011 werd Brouwerij ’t Kroontje bvba opgericht. Opnieuw volgde een aanpassing van de brouwinstallatie. Ketels en gistingstanks van 5 hl moesten zorgen voor voldoende capaciteit. Vergunningen werden aangevraagd en verkregen. Eindelijk was het zover…
In het weekend van 1 mei 2012 produceerden ze de twee eerste brouwsels van 400 liter. De Rebelle blond en de Rebelle Bruin waren geboren.
Op 11 augustus 2012 volgde de plechtige voorstelling van de biertjes in buurthuis “De Brouwerij” in Denderbelle.
Enkele van hun bieren : Rebelle Winter - Rebelle Franboos - Rebell Tripel Limited - Bels Vosken - Rebelle Brett.
Brasserie de Brunehaut is een Belgische brouwerij gelegen rue des Panneries 17 in Rongy, een deelgemeente van Brunehaut in de provincie Henegouwen.
Hoewel de brouwerij pas officieel van start ging in september 1992 te Rongy, vindt de Brasserie de Brunehaut haar oorsprong in Guignies, een andere deelgemeente van Brunehaut.
In 1890 breidde de weduwe Allard-Milhomme de familiale boerderij uit met een brouwerij. Deze brouwerij kreeg de naam Saint Joseph. De oudste zoon, Pierre Allard volgde zijn moeder op in de brouwerij, terwijl de drie andere zoons bleven werken op de boerderij. Omdat Pierre op vrij jonge leeftijd stierf nam zijn broer Edmond de brouwerij over. Tijdens de Eerste Wereldoorlog eiste de bezetter het koperwerk van de brouwerij op zodat er tot 1923 niet meer gebrouwen werd. Joseph Allard startte daarna samen met zijn vader Edmond de activiteiten in de brouwerij terug op. Joseph verongelukte in 1940 waarna Edmond een beroep deed op de echtgenoot van zijn zus Marie-Thérèse, Jacques Groetembril om de brouwerij verder te zetten. Jacques gaf de brouwerij de naam Allard et Groetembril en bracht verbeteringen aan zodat na de Tweede Wereldoorlog kon overgeschakeld worden op bieren van hogere densiteit. Vanaf 1952 werd de brouwerij gemoderniseerd onder toezicht van zoon Joseph, die de technische kant voor zijn rekening nam. In 1985, na het overlijden van zijn vader, doopte Joseph Groetembril de brouwerij om tot Brasserie Allard. De familie bleef gedurende deze periode zowel de brouwerij als de boerderij uitbaten. Midden jaren tachtig had de brouwerij een jaarlijkse productie van 7000 hl. Hun succesvolst bier was Brunehaut 8.
1992-2006 Guy Valschaers en Marie-Christine Dujardin , een brouwerskoppel dat 17 jaar lang voor Unibra werkte in Afrika, kwam in 1989 terug naar België en vestigde zich in Rongy. Toen in 1991 het gerucht de ronde deed dat Brouwerij Allard failliet was, namen ze het bedrijf over. Vermits zowel de gebouwen als de installatie te Guignies in zeer slechte staat verkeerden, bouwden ze een volledig nieuwe brouwerij in Rongy. Van de installatie van Allard werden enkel de koperen domen van de kookketel en de maischketel herbruikt. Ze namen geen enkel recept van de bestaande brouwerij over omdat ze hun bieren lieten hergisten op de fles, wat niet gebeurde in de oude brouwerij. Het eerste bier was de Brunehaut Tradition, een amberkleurig bier, daarna volgden Brunehaut Village (blond) en Mont-Saint Aubert. Vanaf 2002 kwamen de adbijbieren Saint-Martin op de markt. De jaarproductie in 2003 bedroeg 3600 hl. De uitbaters van de brouwerij slaagden er echter niet in de brouwerij rendabel te maken en de laatste jaren stond men haast voortdurend op de rand van het faillissement. Volgens analisten was dit het gevolg van een overdimensionering van het bedrijf en een te lage productie om winstgevend te zijn.
Op 17 juni 2006 ontbond de algemene vergadering van de NV Brasserie de Brunehaut de vennootschap en alle activa werden verkocht (met inbegrip van het personeel, de merken en het handelsfonds). De 45-jarige Marc-Antoine de Mees, een handelsingenieur uit Doornik, werd de nieuwe eigenaar. Hij investeerde in nieuwe en moderne apparatuur met de bedoeling de productie op twee jaar tijd te verdriedubbelen. Hij bracht het gamma terug van 17 naar 10 bieren.
Bron : Wikipedia + site "Belg en Bier" + Walter vanhuyck, vriend en medewerker
Westvleteren is een trappistenbier dat gebrouwen wordt door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen), en is gelegen aan de Donkerstraat 12 te Vleteren.
De huidige abdij ontstond in 1831 toen de prior van het pas gestichte klooster op de Katsberg met enkele van zijn monniken naar de bossen van Sint-Sixtus trok om zich te vestigen bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Voor die tijd waren er al op dezelfde plaats of in de nabijheid drie kloosters gevestigd geweest. Toen de nieuwe abdij gebouwd werd in 1831, hadden de bouwvakkers contractueel recht op twee glazen bier per dag. Om geld uit te sparen besloten de paters de drank zelf te brouwen. Dit bier was echter niet het Westvleteren van vandaag, maar een variant met een alcoholpercentage van amper 2 procent. Later begonnen de paters trappist te brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Omstreeks 1900 schafte de brouwerij een vrachtwagen aan voor de bezorging. De bierverkoop begon reeds in 1838. De brouwerij werd in 1871 gemoderniseerd en overleefde beide wereldoorlogen.
In 1945 besliste de abt dat de productie zou worden beperkt, omdat de brouwerijactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisten. Het jaar daarop besliste hij het brouwen en commercialiseren voortaan onder licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Een beperkte brouwerijactiviteit bleef in de kloosterbrouwerij doorgaan. De licentie werd in 1962 voor 30 jaar verlengd.
Toen die in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerijactiviteit opnieuw door de abdij overgenomen. Er waren ondertussen heel wat Europese en andere regelgevingen tot stand gekomen en onder meer werd opgelegd dat enkel nog het label 'Trappistenbier' mocht worden gebruikt, indien het bier ook daadwerkelijk binnen een trappistenklooster gebrouwen wordt.
De beslissing bleef behouden om de productie te beperken tot wat als opbrengst voor het levensonderhoud van de monniken nodig is, hetzij 4.700 à 4.750 hectoliter of 60.000 kratten van 24 flesjes.
Bronnen : wikipedia + site van Belg en Bier" + verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck.
Authentique Brasserie is een Belgische microbrouwerij gelegen in de rue de Condé 5 te Blaton in de provincie Henegouwen.
De microbrouwerij werd opgestart in mei 2004 door Frédéric Baert. Vanaf april 2005 werd een gelagzaal geopend naast de brouwerij. Hij begon kleinschalig te brouwen met brouwsels van 20 liter, die nu zijn opgedreven tot brouwsels van telkens 500 liter. De bieren worden ter plaatse gebrouwen en gebotteld. De naam verwijst naar de authentieke artisanale manier van brouwen.
Brouwerij Amai werd in 2013 opgericht door Lommelaar Henk Fijneman en zijn partner. Na een workshop bierbrouwen had de microbe Henk goed te pakken en bij besloot te gaan maken waar hij al jaren van kon genieten.
Henk gaat er prat op de kleinste brouwerij van België te hebben, maar wel met grootse bieren. De brouwerij ligt vlak aan de grens met Nederland en combineert het beste van beide karakters.
De naam werd gekozen na de zoveelste “AMAI da’s lekker” bij het proeven van een nieuwe brouwsel.
Bronnen : site van Belgische bieren + Belg en Bier
Brouwerij Angerik is een Belgische brouwerij gelegen in de Snakkaertstraat 30 te Dilbeek in de provincie Vlaams-Brabant.
De brouwerij werd opgericht te Zellik in 1997 door de schoonbroers Angelo Buyse en Erik Decuyper. De brouwerijnaam is afgeleid van de twee voornamen van de stichters. Na het vertrek van Buyse verhuisde de brouwerij naar Dilbeek. Vanaf 2010 werd er nog slechts zeer beperkt geproduceerd. Eind 2015 kwam Sam Decuyper bij in de zaak en onder zijn impuls werd een nieuwe start genomen. Het belangrijkste bier, Boerke, kreeg een nieuwe naam: "Dilleke", verwijzend naar Dilbeek, waar het wordt gebrouwen.
Brouwerij Maenhout is een Belgische microbrouwerij te Meulebeke in de provincie West-Vlaanderen.
De brouwerij werd eind 2009 opgestart doorThijs Maenhout en Birgit De Rammelaere in de voormalige bedrijfsgebouwen van bouillonfabriek Gerdox. De brouwinstallatie werd gekocht van Brouwerij Gulden Spoor, omvat 6 gistingstanks van 6 hl en heeft een brouwcapaciteit van 5 x 6 hl per maand.
Brouwerij Dilewyns is een Belgische brouwerij in Dendermonde, Oost-Vlaanderen, gelegen aan de Vlassenhout 5.
Zaakvoerster is Anne-CathérineDilewyns.
Vincent Dilewyns begon thuis in Grembergen als hobbybrouwer in 1999 bieren voor eigen gebruik te brouwen. In 2005 werd hem gevraagd een eigen bier te serveren ter gelegenheid van de voorstelling van een boek dat zijn broer uitgaf. Hij liet 1250 liter van zijn eigen bier, onder de naam Vicaris brouwen bij De Proefbrouwerij te Lochristi. Omdat de vraag naar dit bier zo groot was werd ook een tweede brouwsel geproduceerd. Het gamma werd uitgebreid met Vicaris Generaal en Vicardin. Zijn bieren kaapten de volgende jaren heel wat prijzen weg. Daardoor besliste hij om in 2008 zijn tandlabopraktijk stop te zetten en professioneel als bierfirma verder te gaan. In 2010 brouwde De Proefbrouwerij 700 hl Vicaris-bieren. Einde 2010 werd een pand aangekocht in de industriezone Vlassenhout en een brouwerij, lagertanks, bottel- en etiketteermachine in Italië. Op 20 mei 2011 vond de officiële opening plaats door de Dendermondse burgemeester Piet Buyse.
Vincent Dilewyns kwam in de (lokale) media toen hij zijn 4 dochters naar voor schoof als kandidaten om in 2010 als Aymonskinderen op het Dendermondse Ros Beiaard te zitten tijdens de 10-jaarlijkse Ommegang. Volgens de reglementen dienen dit echter 4 broers te zijn, wat dan ook gebeurde. Op het etiket van de Vicaris prijkt echter nog steeds een paard met 4 vrouwen erop.
Bron : Wikipedia
De viltjes en etiketten komen respectievelijk uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck en de site van de brouwerij.
De Brasserie des Légendes is een Belgische brouwerij gevestigd in Irchonwelz (Aat) en Elzele.
De brouwerij werd in 1998 opgericht door brouwingenieur Pierre Delcoigne onder de naam Brasserie des Géants. In 2007 werd de in 1993 opgerichte Brasserie Ellezelloise overgenomen. De naam werd daarop veranderd tot Brasserie des Légendes. De brouwactiviteiten zijn thans nog verdeeld over de twee vestigingen.
Door hun gebrouwd bier : Quintine - Hercule - Saison 2000 - Saisis
Bron : site van de brasserie
De etiketten komen uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck
Orval is een trappistenbier dat in de abdij Notre-Dame d'Orval in de Belgische provincie Luxemburg wordt gebrouwen. Het bier is een buitenbeentje binnen de familie van de trappistenbieren, en van de Belgische bieren in het algemeen: er is slechts één variant algemeen verkrijgbaar, en deze is een relatief licht bier dat herinnert aan een Engelse ale.
De Cisterciënzerabdij van Orval ("Gouden Dal") was in 1132 opgericht, na de Franse revolutie vernield en van 1926 tot 1948 weer opgebouwd door de Trappisten. De oprichting van de brouwerij maakte deel uit van de initiatieven die de bouw van de nieuwe abdij moesten bekostigen. Dit in tegenstelling tot andere trappistenbieren, waar het er oorspronkelijk om ging door de arbeid van de monniken in de eigen behoeften te voorzien. De brouwerij vormt een aparte rechtspersoon: de société anonyme Brasserie d'Orval. De aandelen hiervan waren in het bezit van niet-kloosterlingen, die de abdij echter gunstig gezind waren. In de loop der tijden verkochten of schonken ze de aandelen aan de vzw van de abdij.
Het duurde tot 1932 voor het eerste bier gebrouwen werd. Leken participeerden niet enkel in het kapitaal, maar werden ook ingeschakeld in het productieproces. De opeenvolgende brouwmeesters zetten hun eigen stempel op het zich ontwikkelende bier. Zo wordt het "Engelse" karakter toegeschreven aan Jan Van Huele, die aan de kust bieren in Britse stijl produceerde. De stijl van het Orval-bier werd verder ontwikkeld door de Duitse brouwmeester Hans Pappenheimer, die verbood de bierstein uit de tanks te verwijderen.
In de jaren vijftig gingen twee monniken, broeder Dominique en broeder Raphael, de brouwstiel aanleren bij de confraters van Scourmont en kwamen zo in aanraking met bierprofessor Jean De Clerck. Op zijn advies werd de brouwerij heringericht en werden de gistingstanks grondig gereinigd. Het bier verloor hierna echter zijn typische karakter dat het verkreeg door de Brettanomyces-gisten in de aanslag in de tanks. Broeder Dominique moest met monnikengeduld in de brouwerij op zoek om deze wilde gisten te recupereren.
In 1994 wees een audit uit dat de productie moest worden opgedreven om de abdij leefbaar te houden. De gemakkelijkste oplossing hiertoe was de productie te verhuizen naar een andere site, maar de monniken vonden dat de brouwerij binnen de muren van de abdij moest blijven. Door investeringen werd de productiecapaciteit opgedreven van 34.000 hectoliter in 1994, over 45.000 hectoliter in 2002, tot 68.000 hectoliter heden.
In oktober 2013 gaf brouwmeester Jean-Marie Rock de roerstok door aan een vrouw, Anne-Françoise Pypaert
Bron : Wikipedia
De Bierviltjes + etiketten komen respectievelijk uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck en van de sites van den Toog, Pinterest en brouwerij Orval.
De Struise Brouwers ('t Oud Schooltje) is een Belgische brouwerij uit Oostvleteren, aan de Kasteelstraat 50,opgericht door Carlo Grootaert, Peter Braem, Philippe Driessens en Urbain Coutteau. Ze zijn rond 2001 gestart met brouwen. Ze hebben een eigen brouwerij in Oostvleteren. Officieel heet het bedrijf VDACO BVBA.
De Struise Brouwers maakten vrij snel naam, aanvankelijk vooral bij Scandinavische en Amerikaanse bierkenners. Daarna verwierven ze ruimere bekendheid in eigen land. Op de website Ratebeer, waar bierdrinkers uit de hele wereld aan biersoorten cijfers toekennen, voerden ze in 2008 de ranglijst van beste brouwers ter wereld aan.
De Struise Brouwers waren tot 2010 geen brouwerij maar een bierfirma. In tegenstelling tot de meeste andere bierfirma's, die het brouwen overlaten aan iemand anders in een andere brouwerij, maakten De Struise Brouwers gebruik van een brouwerij om daar zelf hun eigen bieren te brouwen. Vanaf 2015 brouwen ze enkel in hun eigen brouwerij.
De Struise Brouwers hebben in een oud schoolgebouw in Oostvleteren sinds 2010 een eigen brouwerij met proeflokaal.
Enkele van hun bieren : Black Jack - Aardmonnik - Pennepot - Roste Jeanne - St Amatus - Struise Rosse en Witte - Tsjeeses - Shark parts.
Brouwerij Deca is een Belgische brouwerij gelegen in de West-Vlaamse plaats Woesten, deelgemeente van Vleteren, gelegen aan de Elverdingstraat 4 en is actief sinds 1850.
Brouwerij Decaestecker, kortweg Deca, werd gesticht ca. 1880-1890 en vernield tijdens W.O. I. De brouwer maakte niet enkel bier, maar ook limonade. Het woonhuis is een eclectisch breedhuis. De brouwerij was en is in de achterliggende fabrieksgebouwen.
De brouwerij werd na WOI herbouwd deels met hergebruikt materiaal. Behalve de traditionele koelmachine van ca. 1920 en de roerkuip van ca. 1850, is het bedrijf volledig gemoderniseerd. Ze brouwen o.a. Antiek, Vleteren Alt, Georges IV, Dikke Jan Dronken Put.
In de brouwerij worden ook de bieren van De Struise Brouwers gebrouwen. Hiervoor wordt de brouwerij aan hen verhuurd.
Bron : Wikipedia + afbeeldingen van de site van Deca
Het verhaal van Brouwerij De Poes dateert van 2012. Stijn David, die een opleiding als bakker en diëtist achter de rug heeft, beslist zijn passie voor voeding - en voor bier in het bijzonder - verder te zetten. Brouwerij De Poes ziet het levenslicht in 2014 en dankt haar naam aan het favoriete huisdier van de brouwer.
Sinds het prille begin brouwen we ons bier bij Deca Services NV in Woesten met een capaciteit 30 hectoliter per brouwdag. In 2016 installeerden we een eigen microbrouwerij op Tieltse bodem met een capaciteit van 10 hectoliter. We zetten onze goede samenwerking met Deca Services NV echter verder en brouwen momenteel dus op twee sites. We brouwen ons bier steeds zelf, zowel in de nieuwe microbrouwerij in Tielt als in Woesten.
Bron : Wikipedia + etiketten uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck
Brasserie Lupulus (voorheen Brasserie Les 3 Fourquets) (De drie roerstokken) is een Belgische brouwerij gelegen te Bovigny in de provincie Luxemburg.
De brouwerij was een initiatief van Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van Brasserie d’Achouffe. Zij gebruikten deze installatie sinds 2004, oorspronkelijk om proefbrouwsels te maken en ter bevoorrading van de nabijgelegen taverne waarvoor ze de Bleuette en de Fourquette (witte Ardense) brouwden. In 2006 werd Brasserie d’Achouffe overgenomen door Brouwerij Moortgat, maar Les 3 Fourquets bleef totaal onafhankelijk. Er werd wel een akkoord gemaakt dat Les 3 Fourquets jaarlijks niet meer dan 1500 hl mocht brouwen gedurende de eerste vijf jaar na de overname. Chris Bauweraerts verkocht al zijn aandelen (50%) in 2008 aan Pierre Gobron die alleen eigenaar werd van de brouwerij die hij samen met zijn twee zonen Tim en Julien runt.
Gobron bracht daarna een eigen bier Lupulus op de markt, waarvan anno 2017 70% wordt geëxporteerd, o.a. naar Italië, Zwitserland, Israël, Azië en Nederland en al snel een succes werd waardoor de brouwinstallatie te klein werd.
In maart 2016 werd een nieuwe brouwerij en bottelarij in gebruik genomen waardoor de jaarlijkse capaciteit verhoogd werd naar 80.000 hl. Einde 2016 werd de naam Brasserie Les 3 Fourquets gewijzigd naar de huidige naam. Het gamma Lupulus-bieren werd uitgebreid en in 2016 werd 15.000 hl bier geproduceerd en waren er 21 werknemers in de brouwerij.
Bron : Wikipedia
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - De viltjes komen uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter Vanhuyck