Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
18-01-2018
Brouwerij "De Struise Brouwers"
BROUWERIJ DE STRUISE BROUWERS
De Struise Brouwers ('t Oud Schooltje) is een Belgische brouwerij uit Oostvleteren, aan de Kasteelstraat 50,opgericht door Carlo Grootaert, Peter Braem, Philippe Driessens en Urbain Coutteau. Ze zijn rond 2001 gestart met brouwen. Ze hebben een eigen brouwerij in Oostvleteren. Officieel heet het bedrijf VDACO BVBA.
De Struise Brouwers maakten vrij snel naam, aanvankelijk vooral bij Scandinavische en Amerikaanse bierkenners. Daarna verwierven ze ruimere bekendheid in eigen land. Op de website Ratebeer, waar bierdrinkers uit de hele wereld aan biersoorten cijfers toekennen, voerden ze in 2008 de ranglijst van beste brouwers ter wereld aan.
De Struise Brouwers waren tot 2010 geen brouwerij maar een bierfirma. In tegenstelling tot de meeste andere bierfirma's, die het brouwen overlaten aan iemand anders in een andere brouwerij, maakten De Struise Brouwers gebruik van een brouwerij om daar zelf hun eigen bieren te brouwen. Vanaf 2015 brouwen ze enkel in hun eigen brouwerij.
De Struise Brouwers hebben in een oud schoolgebouw in Oostvleteren sinds 2010 een eigen brouwerij met proeflokaal.
Enkele van hun bieren : Black Jack - Aardmonnik - Pennepot - Roste Jeanne - St Amatus - Struise Rosse en Witte - Tsjeeses - Shark parts.
Brouwerij Deca is een Belgische brouwerij gelegen in de West-Vlaamse plaats Woesten, deelgemeente van Vleteren, gelegen aan de Elverdingstraat 4 en is actief sinds 1850.
Brouwerij Decaestecker, kortweg Deca, werd gesticht ca. 1880-1890 en vernield tijdens W.O. I. De brouwer maakte niet enkel bier, maar ook limonade. Het woonhuis is een eclectisch breedhuis. De brouwerij was en is in de achterliggende fabrieksgebouwen.
De brouwerij werd na WOI herbouwd deels met hergebruikt materiaal. Behalve de traditionele koelmachine van ca. 1920 en de roerkuip van ca. 1850, is het bedrijf volledig gemoderniseerd. Ze brouwen o.a. Antiek, Vleteren Alt, Georges IV, Dikke Jan Dronken Put.
In de brouwerij worden ook de bieren van De Struise Brouwers gebrouwen. Hiervoor wordt de brouwerij aan hen verhuurd.
Bron : Wikipedia + afbeeldingen van de site van Deca
Het verhaal van Brouwerij De Poes dateert van 2012. Stijn David, die een opleiding als bakker en diëtist achter de rug heeft, beslist zijn passie voor voeding - en voor bier in het bijzonder - verder te zetten. Brouwerij De Poes ziet het levenslicht in 2014 en dankt haar naam aan het favoriete huisdier van de brouwer.
Sinds het prille begin brouwen we ons bier bij Deca Services NV in Woesten met een capaciteit 30 hectoliter per brouwdag. In 2016 installeerden we een eigen microbrouwerij op Tieltse bodem met een capaciteit van 10 hectoliter. We zetten onze goede samenwerking met Deca Services NV echter verder en brouwen momenteel dus op twee sites. We brouwen ons bier steeds zelf, zowel in de nieuwe microbrouwerij in Tielt als in Woesten.
Bron : Wikipedia + etiketten uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck
Brasserie Lupulus (voorheen Brasserie Les 3 Fourquets) (De drie roerstokken) is een Belgische brouwerij gelegen te Bovigny in de provincie Luxemburg.
De brouwerij was een initiatief van Pierre Gobron en Chris Bauweraerts, de oprichters van Brasserie d’Achouffe. Zij gebruikten deze installatie sinds 2004, oorspronkelijk om proefbrouwsels te maken en ter bevoorrading van de nabijgelegen taverne waarvoor ze de Bleuette en de Fourquette (witte Ardense) brouwden. In 2006 werd Brasserie d’Achouffe overgenomen door Brouwerij Moortgat, maar Les 3 Fourquets bleef totaal onafhankelijk. Er werd wel een akkoord gemaakt dat Les 3 Fourquets jaarlijks niet meer dan 1500 hl mocht brouwen gedurende de eerste vijf jaar na de overname. Chris Bauweraerts verkocht al zijn aandelen (50%) in 2008 aan Pierre Gobron die alleen eigenaar werd van de brouwerij die hij samen met zijn twee zonen Tim en Julien runt.
Gobron bracht daarna een eigen bier Lupulus op de markt, waarvan anno 2017 70% wordt geëxporteerd, o.a. naar Italië, Zwitserland, Israël, Azië en Nederland en al snel een succes werd waardoor de brouwinstallatie te klein werd.
In maart 2016 werd een nieuwe brouwerij en bottelarij in gebruik genomen waardoor de jaarlijkse capaciteit verhoogd werd naar 80.000 hl. Einde 2016 werd de naam Brasserie Les 3 Fourquets gewijzigd naar de huidige naam. Het gamma Lupulus-bieren werd uitgebreid en in 2016 werd 15.000 hl bier geproduceerd en waren er 21 werknemers in de brouwerij.
Bron : Wikipedia
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - De viltjes komen uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter Vanhuyck
Brouwerij Girardin is een Belgische brouwerij gelegen in het dorp Sint-Ulriks-Kapelle. Toen de brouwerij in 1845 van start ging was het een deel van het landgoed van een edelman. De familie Girardin kocht de boerderij/brouwerij aan in 1882 en baat sindsdien het bedrijf uit.
De brouwerij brouwt lambiek dat grotendeels wordt verwerkt tot traditionele geuze, kriek, framboise en faro. Naast lambiekbier brouwt Girardin de pils Ulricher. Tot half 2014 werden er een aantal frisdranken gemaakt onder de naam Girli (kort voor 'Girardin Limonade').
De lambiek van Girardin wordt ook gebruikt door de geuzestekers Geuzerie Tilquin en De Cam.
Brouwerij De Ryck is een brouwerij in het Oost-Vlaamse Herzele (België), gelegen aan de Kerkstraat 24. Opgericht door de gelijknamige familie in 1886, is de brouwerij tegenwoordig nog steeds in hun bezit en beheer.
De brouwerij is opgericht door de voormalige leerlooier Gustaaf De Ryck in 1886 nadat hij in het Duitse Bremen het beroep van brouwer ging aanleren. De oprichting gebeurde nabij de kerk van Herzele, hij gebruikte hierbij aanvankelijk Brouwerij De Gouden Arend als benaming. Omwille van de Eerste Wereldoorlog werden de activiteiten gedwongen gestaakt en in 1920 werd er herbegonnen onder de naam Brouwerij De Ryck. Drie generaties later en onder de leiding van een vrouwelijke brouwer worden er thans acht verschillende artisanale bieren gebrouwen. De achterkleindochter van de stichter, An De Ryck, volgde onder andere stages in Engeland en Beieren. Bron : Wikipedia
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Enkele bieren van de brouwerij met hun viltjes en of etiketten : Special De Ryck - Arend 125 - Arend blond - Steenuilke
Orval is een trappistenbier dat in de abdij Notre-Dame d'Orval in de Belgische provincie Luxemburg wordt gebrouwen.
De Cisterciënzerabdij van Orval ("Gouden Dal") was in 1132 opgericht, na de Franse revolutie vernield en van 1926 tot 1948 weer opgebouwd door de Trappisten. De oprichting van de brouwerij maakte deel uit van de initiatieven die de bouw van de nieuwe abdij moesten bekostigen. Dit in tegenstelling tot andere trappistenbieren, waar het er oorspronkelijk om ging door de arbeid van de monniken in de eigen behoeften te voorzien.
Het duurde tot 1932 voor het eerste bier gebrouwen werd. Leken participeerden niet enkel in het kapitaal, maar werden ook ingeschakeld in het productieproces. De opeenvolgende brouwmeesters zetten hun eigen stempel op het zich ontwikkelende bier. Zo wordt het "Engelse" karakter toegeschreven aan Jan Van Huele, die aan de kust bieren in Britse stijl produceerde. De stijl van het Orval-bier werd verder ontwikkeld door de Duitse brouwmeester Hans Pappenheimer, die verbood de bierstein uit de tanks te verwijderen.
In de jaren vijftig gingen twee monniken, broeder Dominique en broeder Raphael, de brouwstiel aanleren bij de confraters van Scourmont en kwamen zo in aanraking met bierprofessor Jean De Clerck. Op zijn advies werd de brouwerij heringericht en werden de gistingstanks grondig gereinigd. Het bier verloor hierna echter zijn typische karakter dat het verkreeg door de Brettanomyces-gisten in de aanslag in de tanks. Broeder Dominique moest met monnikengeduld in de brouwerij op zoek om deze wilde gisten te recupereren.
In 1994 wees een audit uit dat de productie moest worden opgedreven om de abdij leefbaar te houden. De gemakkelijkste oplossing hiertoe was de productie te verhuizen naar een andere site, maar de monniken vonden dat de brouwerij binnen de muren van de abdij moest blijven. Door investeringen werd de productiecapaciteit opgedreven van 34.000 hectoliter in 1994, over 45.000 hectoliter in 2002, tot 68.000 hectoliter heden.
In oktober 2013 gaf brouwmeester Jean-Marie Rock de roerstok door aan een vrouw, Anne-Françoise Pypaert.
Op het etiket staat een forel met een gouden ring in de bek. Het etiket is de illustratie van de legende over de stichting van de abdij van Orval. Gravin Mathilde van Toscane, weduwe van de hertog van Neder-Lotharingen, had per ongeluk haar trouwring in de bron van het dal laten vallen. Ze smeekte God om hulp en het duurde niet lang of er kwam een forel boven water met in zijn bek de kostbare ring. Mathilde riep toen uit "Dit is echt een gouden dal!" (Orval, "val d'or" betekent "gouden dal") en ze besloot uit dankbaarheid op deze gezegende plaats een klooster te stichten.
De voormalige Brouwerij De Neve lag in het dorpscentrum van Sint-Gertrudis-Pede.
In het begin van de 19de eeuw was Brouwerij De Neve één van de 5 lambikbrouwerijen in Schepdaal.
1n 1975 werd de brouwerij overgenomen door de Brusselse brouwerij Belle-Vue. De overname van Interbrew leidde tot de uiteindelijke sluiting van Brouwerij De Neve in 1994.
De gemeente Dilbeek werd in 2004 eigenaar van de site. Momenteel is deze site bestemd voor de ombouw naar een modern wooncomplex.
De brouwerij Stella Artois is gevestigd in het hart van de universiteitsstad Leuven. In de brouwerij van Leuven worden Stella Artois en Leffe gebrouwen.
In de registers van de stad Leuven vinden we al in 1366 een registratie van accijnzen van brouwerij Den Hoorn terug. Het is in deze brouwerij dat Sébastien Artois op 13 juni 1708 meester-brouwer wordt. Hij verbindt daarmee zijn naam onlosmakelijk met de brouwerij en de stad Leuven. In 1926 lanceert de Artois brouwerij volgens de toenmalige traditie een kerstbier. De naam “Stella”, het Latijnse woord voor “Ster”. Het bier is zo’n succes dat de brouwer besluit om het op permanente basis op de markt te brengen. Stella Artois bestaat nog altijd. In het logo vindt u nog de hoorn en het jaar 1366 vermeld, verwijzingen naar de origines van het bier.
Bron : site van InBev
Niettegenstaande Stella Artois en de Abdij van Leffe reeds afzonderlijk vermeld werden in dit blog, wensten wij beide bieren nogeens in het daglicht te plaatsen.
Brouwerij Roman is een familiale Belgische brouwerij, opgericht door Joos Roman in 1545 en gelegen in het Oost-Vlaamse dorp Mater, deelgemeente van de stad Oudenaarde, aan den Hauwaert 105.
In het jaar 1545 bevond er zich daar, langs de handelsweg tussen Duitsland en Frankrijk, een afspanning. Uitbater van de "Clocke" was Joos Roman, de baljuw van de streek en "pater familias" van het brouwersgeslacht Roman. Sindsdien hebben 14 generaties het nevenberoep van toen laten uitgroeien tot een bloeiend bedrijf. Het bedrijf kende een opvallende bloeiperiode tijdens het interbellum met zijn Roman Oudenaards bruin bier (sinds 2003: Adriaen Brouwer ) en kwam na de Tweede Wereldoorlog terug met de succesvolle
Romy Pils.
Zo duurde het tot 1954 vooraleer de brouwerij haar assortiment uitbreidde met softdrinks en waters. In de jaren 80 van 20e eeuw stapte het bedrijf mee in de trend om speciale bieren te produceren. Het eerste was Sloeber (1983), een bier vergelijkbaar met Duvel. In de jaren 90 van 20e eeuw volgden een reeks abdijbieren 'Ename' en 'Mater Witbier' , een troebel tarwebier. Later volgden ook nog 'Black Hole' (2005), 'Adriaen Brouwer Dark Gold' (2008) en 'Gentse Strop' (2012) . Sinds 2013 komt er ook een jaarlijks kerstbier op de markt: 'Adriaen Brouwer Wintergold' . De huidige bedrijfsleiders zijn Carlo en Lode Roman (14e generatie).
Brouwerij Omer Vander Ghinste, van 1976 tot 2014 Brouwerij Bockor geheten, is een Belgische familiebrouwerij te Bellegem (deelgemeente van de stad Kortrijk).
In 1892 kocht Remi Vander Ghinste een huis met brouwerijgebouwen voor zijn zoon Omer. Dit betekende de start van de familiebrouwerij. Het eerste bier dat gebrouwen werd, was Ouden Tripel (het huidige Vanderghinste oud bruin). Omer Vander Ghinste huwde daarna met Marguerite Vandamme, kleindochter van Felix Verschuere, die eigenaar was van Malterie en Brasserie Le Fort.[Door het vroegtijdig overlijden van haar ouders en grootvader erfde Marguerite in 1911 het bedrijf van haar grootvader. Dit betekende een plotse, forse uitbreiding voor de brouwerij van Omer Vander Ghinste. (In 2013 werd het bier Brasserie LeFortuitgebracht als eerbetoon aan deze vroegere brouwerij.) In die tijd hadden bieren nog geen echte naam. Daarom werden ze bieren Omer Vander Ghinste genoemd. Dezelfde Marguerite gaf de raad alle eerstgeboren jongens in de familie om praktische redenen "Omer" te noemen: de brouwerij plaatstelas-in-loodramen in de cafés met daarin verwerkt "Bieren Omer Vander Ghinste". Als de naam Omer behouden bleef, konden de ramen ook blijven.
In 1911 werd in de Doorniksewijk te Kortrijk een uitbreiding gebouwd onder de leiding van architect Jan Vanhoenacker. Hierin waren kantoren en een afvullerij gevestigd.
Vanaf 1931 werd gebrouwen onder de opgerichte nv Groote brouwerij Omer Vander Ghinste. In 1934 is de lancering van "Bockor", een samenstelling van het Duitse woord "Bock" en het Franse woord "or": de gouden pint. Bockor Pils staat voornamelijk sterk in het zuiden van West-en Oost-Vlaanderen. Het bier werd in 1938 onderscheiden met de gouden medaille op het Internationaal Voedingsinstituut te Amsterdam. In 1977 werd de brouwerij naar dit pilsmerk vernoemd.
Bij het overlijden van Omer remi Vander Ghinste in 1961 wijzigde de nv in een pvba en werd er ook gestopt met zelf te mouten. De mouterij werd in 1964 gesloopt om plaats te maken voor magazijnen.
Anno 2013 bedraagt de omzet circa 42.000 hl/jaar.
De brouwerij kondigde in 2014 aan dat ze zich weer tot Brouwerij Omer Vander Ghinste zou omdopen. De familie Vander Ghinste, intussen aan de vijfde generatie toe, wil het familiekarakter meer in de kijker stellen.
Vieux Temps is een Belgisch biermerk, gebrouwen door Anheuser-Bush InBev te Leuven.
Oorspronkelijk werd het bier gebrouwen door brouwerij Grade te Mont-Saint-Guibert. In 1971 nambrouwerij Artois een participatie in de brouwerij en in 1996 werd de productie van Vieux Temps er stopgezet en overgebracht naar Leuven.
Caulier is de naam van een reeks Belgische bieren van hoge gisting.
Het merk Caulier is afkomstig van de vroegere Brouwerij Caulier uit Brussel. Deze participeerde in de
Brasserie de Ghlin en ging begin jaren 1970 ten onder. De gelijknamige Brasserie Caulier uit Péruwelz kreeg het merk in handen in 2006. Deze brouwerij maakte ook een suikervrij bier voor de bierfirma Bien-Être Developpement. Toen de brouwerij uit Péruwelz in 2008 failliet ging, nam deze bierfirma het merk over, en doopte zich om tot Caulier Developpement, vervolgens tot Caulier Sugar Free (2013).
De suikervrije Caulier-bieren worden sinds 2009 in opdracht gebrouwen in de Proefbrouwerij te Hijfte. Intussen bestaan er verschillende varianten.
Brouwerij Liefmans is een Belgische brouwerij, opgericht in 1679 door de familie Liefmans, lange tijd eigendom van de brouwerij van Dentergem en thans onderdeel van Duvel Moortgat. Zij is gelegen in de Oost-Vlaamse stad Oudenaarde..
Rond 1679 vestigt een zekere Jacobus Liefmans zich als brouwer in Oudenaarde. De brouwerij is dus meer dan 300 jaar oud. Het speciale brouwprocedé gebeurt volgens een 300 jaar oud recept. Al het oude brouwmateriaal zoals de kookketels, koelschepen en baudelotkoelers zijn nog in rood koper, wat typisch is voor Engelse brouwerijen.
In 1990 werd brouwerij Liefmans overgenomen door
Brouwerij Riva uit Dentergem .
In 2002 werd Riva op haar beurt overgenomen. De nieuwe overnemers besloten de hele brouwerij "Liefmans" te noemen in plaats van Riva.
In december 2007 verklaarde de rechtbank van koophandel te Kortrijk brouwerij Liefmans, met vestigingen in Oudenaarde en Dentergem, failliet.
In juni 2008 volgde de verklaring dat de brouwerij door Duvel Moortgat uit Puurs werd overgenomen. De volledige transactie, met inbegrip van het onroerend goed, bedroeg € 4,5 miljoen.
In juli 2009 brengt Liefmans een nieuwigheid uit. Hun nieuwe fruitbier kan ook met ijsblokjes worden geserveerd.
Brouwerij Mort Subite, voorheen Brouwerij De Keersmaeker, is een bierbrouwerij in Kobbegem, gelegen aan de Lierput 1, in de Belgische gemeente Asse.
Een eerste vermelding van deze boerderij-brouwerij stamt uit 1604 en de eerste vermelde brouwer was Joris Van Der Hasselt in 1686. Generaties later, in 1869, nam Felix Jan De Keersmaeker (1840-1912) de brouwerij over van Jan Baptist Bastaerts (1787-1869).
Zijn zoon Hubert De Keersmaeker(1896-1945) - burgemeester van Kobbegem - bracht tijdens het interbellum het bovengistende bier Hert Ale op de markt, in de jaren 50 gevolgd door het ondergistende Kob Pils.
Het bedrijf was toen in handen van gebroeders André en Paul De Keersmaeker, die later staatssecretaris in de Belgische federale regering werd.
In 1970 nam De Keersmaeker " A la Mort Subite", een bekend Brussels café met geuzestekerij, over van de gebroeders Vossen. De naam Mort Subite komt van het dobbelspel pietjesbak . De verliezer van dit spel wordt een "dode" genoemd. Als er weinig tijd meer was, speelde men een verkorte versie: de "Mort Subite". In het café van Vossen raakte dit spel ingeburgerd, waarna besloten werd het café ook die naam te geven.
Sinds de overname zijn lambiek, geuze en fruitbieren de belangrijkste producten uit het assortiment, onder de naam Mort Subite. In 1989 werd ook de brouwerij Eylenbosch uit Schepdaal overgenomen.
Toen de gebroeders De Keersmaeker hun aandelen aan de groep Alken-Maes verkochten, werd deze de nieuwe eigenaar. Sinds 2008 is deze brouwerijgroep op zijn beurt een onderdeel van het Nederlandse Heineken.
Brasserie de Silly is een Belgische brouwerij gelegen in de rue Ville Basse, 2 te 7830 Opzullik (Silly), in de provincie Henegouwen.
In 1850 kocht Marcelin Hippolite Meynsbrughen de hoeve Cense de la Tour van Arnould de Limoge. Marcelin had behalve het landbouwbedrijf ook een molen om zonnebloemolie te persen en bier te brouwen.
Na Marcelins overlijden in 1884 zette zijn zoon Adelin Jules de boerderij en brouwerij voort. Adelin Jules was heel wat actiever in de brouwerij en won in 1900 met zijn brouwerij een zilveren medaille tijdens de Exposition de Paris. Hij gaf de brouwerij de naam Saint-Michel. Toen Adelin Jules in 1908 op 46-jarige leeftijd stierf liet hij alleen minderjarige kinderen achter. De oudste en enige zoon Adelin Arthur diende op zestienjarige leeftijd zijn brouwerijstudies in Gent af te breken. Samen met zijn zusters en de hulp van een neef werden de brouwactiviteiten voortgezet onder de naam A.Meynsbrughen & Soeurs. Als één van de weinige brouwerijen slaagden ze erin te ontsnappen aan de inbeslagname van de koperen brouwketels tijdens WO I. De brouwerij werd wel opgeëist door de bezetter om te fungeren als centrale brouwerij voor de regio en kon zo als enige in de omgeving van Silly verder brouwen. Tussen de twee wereldoorlogen bouwde Adelin Junior de brouwerij verder uit tot één van de grootste van de streek.
Josette, de dochter van Adelin junior, huwde José Van der Haegen in 1939 waarna deze naar Silly kwam om zijn schoonvader bij te staan in de brouwerij. In 1947 stopte José met de boerderijactiviteiten. In 1950 stroomde het eerste laaggegistt bier uit de ketels, eerst het tafelbier Triple Bock, vervolgens een Export en vanaf 1956 Myn’s Pils dat in 1993 zijn huidige naam Silly Pils kreeg. In 1956 werd het familiebedrijf een NV met de naam A. Mynsbrughen. In 1964 overleed Adelin junior na bijna 60 jaar aan het hoofd van de brouwerij gestaan te hebben. De twee zonen van José kwamen na hun studies mee in de brouwerij. Jean-Paul hielp in de productie, Didier in de administratie en de verkoop.
In 1973 droeg José de brouwerij over aan zijn twee zonen en veranderde de naam van de NV in Brasserie de Silly. In 1975 namen ze de Brasserie du Pot d'Etain te Edingen over en kregen ze de bieren Saison Spéciale Double Enghien en Doublette er bij. In 2000 slaagden de gebroeders er in om tijdens de openbare verkoop van de inboedel van Brasserie d'Aubel de haast splinternieuwe brouwinstallatie aan te kopen.
In 2004 deed de zesde generatie haar intrede, toen Bertrand zijn vader Jean-Paul kwam bijstaan in de productie. In 2007 kwam Lionel zijn vader Didier vervoegen in de verkoop als exportmanager.
Bieren door hen gebrouwen : Double Enghien - La Divine - Titje - Super Pils - Pink Killer - Schotch Silly - Abbaaye de Forest - Silly Saison (verschillende fruitsoorten).
Brouwerij Van Honsebrouck is een brouwerij in het West-Vlaamse Ingelmunster. Deze brouwerij, die in 2000 zijn honderdjarige bestaan vierde, is vooral bekend om zijn speciaalbieren
Kasteelbier, St.-Louis en Brigand .
De geschiedenis van de Ingelmunsterse brouwerij begint in 1900. Emiel en Louisa Van Honsebrouck kopen dan een kleine boerderij waar ze een brouwerij stichten. De brouwerij blijft in familiebezit wanneer Paul en Ernest Van Honsebrouck in 1922 de beide stichters opvolgen. Er worden voornamelijk ondergistende bieren gebrouwen, zoals pils, bruin en export. In 1953 volgt Luc Van Honsebrouck Paul en Ernest op en dankzij zijn ideeën wordt de brouwerij bekend. Men besluit zich te specialiseren in het brouwen van bieren met een hoge gisting, zoals Bacchus. Vier jaar later start men ook met het brouwen van geuze.
Er worden verschillende bieren gebrouwen. Na Bacchus en Gueuze St.-Louis komen Kriek Lambic, Pêche, Framboise, Cassis, Vlaamsch Wit, Brigand, Filou en Kasteelbier. Laatstgenoemde is één van de zwaardere bieren die brouwerij Van Honsebrouck produceert. Er zijn vier soorten Kasteelbier : de Tripel en de bruine versie, de blonde en de rouge. Het assortiment van St. Louis bevat vooral fruitbieren zoals Kriek, Framboise, Cassis en Pêche. Als ‘specialiteit van het huis’ gelden Bachus, Vlaamsch Wit en K8.
In 2014 werd het bier Passendaele gelanceerd, ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de WO I.
De Brasserie St-Feuillien of de Brasserie Friart is een brouwerij in de Belgische stad Le Roeulx,r ue d'Houdeng 20 in de provincie Henegouwen.
De brouwerij is genoemd naar de Ierse monnik Feuillien, die in de 7de eeuw leefde en werkte in de omgeving van Le Rœulx. In 655 werd deze monnik mishandeld en vermoord. Deze figuur werd vanaf 1125 terug in herinnering gebracht bij de stichting van de premonstratenzerabdij, waar er onder meer bier werd gebrouwen. Deze activiteit kende een bruusk einde in 1796 wegens de gevolgen van de Franse Revolutie.
In 1873 nam Stéphanie Friart (1841-1911) de draad weer op en begon terug bier te brouwen. Eerst kwamen er de lichtere bieren zoals o.a. de Rhodia Pils, later de abdijbieren. Aanvankelijk lag de uitbating aan de rand van Le Rœulx om zich nadien (1920) te vestigen in het centrum van het stadje. Toen kocht de familie Friart de reeds bestaande gebouwen uit 1893. Op die plaats is de nog steeds uitbreidende brouwerij gevestigd met de vijfde generatie aan het roer. De huidig afgevaardigd-beheerder Benoit Friart is tevens burgemeester van Le Roeulx.
Het productieproces heeft nog altijd plaats in de oorspronkelijke gebouwen, terwijl de koeling en bewaring gebeurt in moderne installaties en ruimten. Een commerciële uitbating die streeft naar traditie, originaliteit en verbondenheid met de streek. Bij een sterke vraag wordt een deel van de productie uitbesteed bij de Brasserie du Bocq uit Purnode.
Bron : Wikipedia.
Bieren door hen geproduceerd : Grand Cru - Saison - Grisette bosvruchten, kers, wit bio en blond bio - Belgian Coast - Cuvée de Noël - Sint-Feuillien blond, bruin en tripel.
Brouwerij Wieze is een voormalige Belgische brouwerij te Wieze in de Provincie Oost-Vlaanderen.
Brouwerij Wieze werd in 2009 gestart door Ronny De Wolf en in december van dat jaar kwam het Wieze-bier opnieuw op de markt. Het oude logo en de merknaam van de vroegere brouwerij Van Roy werden overgenomen van brouwerij Haacht die deze in handen had na het faillissement van brouwerij Van Roy.
De brouwerij was gelegen in een grote kelder, waar de bieren op ideale temperatuur konden gisten en rijpen. Een afvullijn kon een capaciteit aan van 1500 flesjes (33 cl) per uur en voor 75 cl 600 flessen per uur. De totale inhoud van de gistingstanks bedroeg 170 hectoliter. Er werd twee maal per dag 10 hectoliter gebrouwen.
In 2013 werden de activiteiten van de brouwerij terug stopgezet. Op 17 oktober 2013 kocht een nieuwe bierfirma Wieze Beer Belgium, gevestigd te Gijzegem, de merknaamop. Voorlopig wordt alleen de compleet vernieuwde Wieze Tripel brouwen in brouwerij Roman in Mater . Wieze Beer Belgium staat echter los van de voormalige brouwerij Wieze.
BOMBrewery of BOMBrouwerij, gevestigd in de Oude Oekensestraat 3, 8800 Roeselare staat voor Belgische Originele Moutbakkerij en brouwerij. Vroeger beschikte elke brouwerij over een eigen mouterij. Vanuit deze traditie bakken wij onze mouten als eerste echte moutbakkerij ter wereld zelf. Het gaat om nieuwe mouten die wij speciaal voor het bier ontwerpen. Ze zijn uniek en artisanaal huisgemaakt.