Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
25-11-2017
Bouwerij Sint-Feuillien
BROUWERIJ SINT-FEUILLIEN
De Brasserie St-Feuillien of de Brasserie Friart is een brouwerij in de Belgische stad Le Roeulx,r ue d'Houdeng 20 in de provincie Henegouwen.
De brouwerij is genoemd naar de Ierse monnik Feuillien, die in de 7de eeuw leefde en werkte in de omgeving van Le Rœulx. In 655 werd deze monnik mishandeld en vermoord. Deze figuur werd vanaf 1125 terug in herinnering gebracht bij de stichting van de premonstratenzerabdij, waar er onder meer bier werd gebrouwen. Deze activiteit kende een bruusk einde in 1796 wegens de gevolgen van de Franse Revolutie.
In 1873 nam Stéphanie Friart (1841-1911) de draad weer op en begon terug bier te brouwen. Eerst kwamen er de lichtere bieren zoals o.a. de Rhodia Pils, later de abdijbieren. Aanvankelijk lag de uitbating aan de rand van Le Rœulx om zich nadien (1920) te vestigen in het centrum van het stadje. Toen kocht de familie Friart de reeds bestaande gebouwen uit 1893. Op die plaats is de nog steeds uitbreidende brouwerij gevestigd met de vijfde generatie aan het roer. De huidig afgevaardigd-beheerder Benoit Friart is tevens burgemeester van Le Roeulx.
Het productieproces heeft nog altijd plaats in de oorspronkelijke gebouwen, terwijl de koeling en bewaring gebeurt in moderne installaties en ruimten. Een commerciële uitbating die streeft naar traditie, originaliteit en verbondenheid met de streek. Bij een sterke vraag wordt een deel van de productie uitbesteed bij de Brasserie du Bocq uit Purnode.
Bron : Wikipedia.
Bieren door hen geproduceerd : Grand Cru - Saison - Grisette bosvruchten, kers, wit bio en blond bio - Belgian Coast - Cuvée de Noël - Sint-Feuillien blond, bruin en tripel.
Brouwerij Wieze is een voormalige Belgische brouwerij te Wieze in de Provincie Oost-Vlaanderen.
Brouwerij Wieze werd in 2009 gestart door Ronny De Wolf en in december van dat jaar kwam het Wieze-bier opnieuw op de markt. Het oude logo en de merknaam van de vroegere brouwerij Van Roy werden overgenomen van brouwerij Haacht die deze in handen had na het faillissement van brouwerij Van Roy.
De brouwerij was gelegen in een grote kelder, waar de bieren op ideale temperatuur konden gisten en rijpen. Een afvullijn kon een capaciteit aan van 1500 flesjes (33 cl) per uur en voor 75 cl 600 flessen per uur. De totale inhoud van de gistingstanks bedroeg 170 hectoliter. Er werd twee maal per dag 10 hectoliter gebrouwen.
In 2013 werden de activiteiten van de brouwerij terug stopgezet. Op 17 oktober 2013 kocht een nieuwe bierfirma Wieze Beer Belgium, gevestigd te Gijzegem, de merknaamop. Voorlopig wordt alleen de compleet vernieuwde Wieze Tripel brouwen in brouwerij Roman in Mater . Wieze Beer Belgium staat echter los van de voormalige brouwerij Wieze.
BOMBrewery of BOMBrouwerij, gevestigd in de Oude Oekensestraat 3, 8800 Roeselare staat voor Belgische Originele Moutbakkerij en brouwerij. Vroeger beschikte elke brouwerij over een eigen mouterij. Vanuit deze traditie bakken wij onze mouten als eerste echte moutbakkerij ter wereld zelf. Het gaat om nieuwe mouten die wij speciaal voor het bier ontwerpen. Ze zijn uniek en artisanaal huisgemaakt.
Broeder Jacob is een Belgisch biermerk. Het bier wordt verspreid door brouwerij Broeder Jacob, gevestigd in de Beninkstraat 28 te 3111 Wezemaal.
Broeder Jacob werd gecreëerd door twee bierliefhebbers, Johan Claes en Bruno Verbiest. Het eerste brouwsel was klaar op 16 oktober 2010. De primeur van het proeven was weggelegd voor de cafetaria van het rust- en verzorgingstehuis Huyze De Pauw in Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Intussen is het bier verkrijgbaar in meerdere drankhandels en eet- en drankgelegenheden. De naam van het bier verwijst naar het internationaal bekende kinderliedje Broeder Jacob, in Nederland bekend onder de naam Vader Jacob. De makers kiezen bewust voor een band met de muziek. Daarom staan de noten van het liedje op alle flesjes en glazen van het bier. Onder in het glas is ook een solsleutel gegraveerd.
Omdat de makers er niet in slaagden een brouwerij over te nemen, wordt het bier in opdracht van hen gebrouwen door Brouwerij Du Bocq te Purnode. Intussen werd al meer dan 400 hectoliter gebrouwen, wordt het bier, in samenwerking met Brouwerij Celis reeds uitgevoerd naar de Verenigde Staten en wordt onderhandeld met andere landen.
Hun bieren : Broeder Jacob Bruin - Broeder Jacob Tripel - Broeder Jacob Double Espresso, - Broeder Jacob Double Port 9°, - Broeder Jacob Formidabel. - Kotmadam - Beiaardbier
Brouwerij Sint-Bernardus is een Belgische brouwerij in het West-Vlaamse Watou.
De brouwerij werd in 1946 opgericht door Evarist Deconinck die sinds de jaren dertig de kaasmakerij in Watou van de paters Trappisten van de abdij op de Katsberg (Noord-Frankrijk) overgenomen had. Hij had een contract afgesloten met de paters Trappisten van de
Sint-Sixtusabdij van Westvleteren, die besloten hadden hun bier niet meer zelf verder te commercialiseren. De Poolse meesterbrouwer van de abdij van Westvleteren stapte mee over naar de nieuwe brouwerij waar voortaan het bier Sint-Sixtus gebrouwen werd. In de abdij werd enkel nog kleinschalig gebrouwen voor eigen gebruik. In 1959 besliste Deconinck om de productie van kaas te stoppen en zich volledig toe te leggen op het brouwen. Begin jaren zestig stapte zijn schoonzoon Guy Claus in de brouwerij in in 1962 werd de licentie voor het brouwen van het trappistenbier voor 30 jaar verlengd. In 1992 werd deze overeenkomst stopgezet omdat de Trappistenbrouwerijen beslist hadden dat enkel bieren gebrouwen binnen de muren van de abdij het Authentic Trappist Product label kregen. De bieren werden door de brouwerij volgens de originele recepten verder gebrouwen onder de naam St. Bernardus. De drie bestaande (pater 6, prior 8 en abt 12) werden uitgebreid met St. Bernardus Tripel. Omdat Guy Claus de pensioengerechtigde leeftijd naderde werd een geschikte opvolger gezocht en gevonden in Hans Depypere. Er werden nieuwe bieren aan het gamma toegevoegd, Watou Tripel, St. Bernardus witbier en Grottenbier (de laatste twee ontwikkeld in samenwerking met Pierre Celis ).
Brouwerij Van Eecke, ook bekend als Brouwerij Gouden Leeuw, is een Belgische familiebrouwerij in Watou, een deelgemeente van Poperinge.
De brouwerij is in 1862 opgericht op een terrein waar al sinds de 17e eeuw wordt gebrouwen.
De brouwerij kreeg na de WO II bekendheid met haar lijn abdijbieren Kapittel.
Het paradepaardje van het bedrijf is het
Poperings Hommelbier, een blond ovengistend bier van 7,5%, dat sinds 1991 op de markt is.
Het gaat om een goedgehopt bier, vandaar ook de naam: hommel betekent hop in de plaatselijke streektaal. Hommelbier is niet alleen populair in de Westhoek, maar is ook buiten de eigen regio goed verkrijgbaar. Het wordt gebrouwen bij Van Eecke, maar de lagering en afvulling gebeurt bij Brouwerij Het Sas in Boezinge.. Brouwerij Van Eecke en brouwerij Het Sas (of Leroy) hebben een zeer nauwe samenwerking.
Sinds november 2016 heeft de samenwerking met Brouwerij Het Sas een nieuwe dimensie gekregen onder de naam van Leroy Breweries. (Bron : Wikipedia)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Onderstaande bieren worden door Van Eecke gebrouwen: Kapittel Pater - Dubbel - Prior - Tripel Abt - Blond - Winter - Poperings Hommelbier - Hommelbier Fresh Harvest - Hommelbier Dry
Brouwerij Van Steenberge, ook bekend als Brouwerij Bios of Schelfaut, is een Belgische brouwerij opgericht in 1784 als Brouwerij De Peer. Het bedrijf is gevestigd in het Oost-Vlaamse dorp Ertvelde, deelgemeente van Evergem.
De brouwerij werd gesticht door Jean Baptiste De Bruin, die gehuwd was met Angelina Petronella Schelfaut. Nu hun bieder overlijden kwam de brouwerij in handen van de neef Jozef Schelfaut. Diens dochter Margriet huwde met Paul Van Steenberge, die naast brouwer ook politicus en professor was/ In 1919 werd de naam Brouwerij Bios aangenomen. Later kwam de vestiging in handen van diens zoon Jozef Van Steenberge (1962), kleinzoon Paul Van Steenberge (1990) en achterkleinzoon Jef Versele (sinds 1998).
Bron : Wikipedia
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Onderstaande bieren worden gebrouwen in deze brouwerij : - Augustijn - Bornem - Bruegel - Gulden Draak - Keizersberg - Leute Bokbier - Piraat - Sparta Pils en
Bieren in opdracht : - Celis White en Stropken (in opdracht van De Hopduvel)
Brouwerij De Gheest, informeel ook bekend als Brouwerij Safir, is een voormalige bierbrouwerij uit het Belgische Aalst. Vanaf 1816 werkte ze onder de naam De Lelie en vanaf 1926 onder De Gheest.
De basis van het bedrijf lag bij de familie Jean-Baptiste De Gheest-Van de Meersche, die aanvankelijk ook geneverstokers waren. Eerst was het zoon Joseph (1819 - 1883) en kleinzoon Rochus De Gheest (1853 - 1927) en dan de volgende generaties die de bierbrouwerij uitbouwden. Het 'Oud Bruin' van Rochus De Gheest was een gewild mengbier van hoge gisting.
In 1979 werd brouwerij Safir overgenomen door Artois uit Leuven en in 1988 werd de bierproductie volledig overgeheveld naar deze brouwerij. In 1995 werd het merk Safir nog eens opgefrist, maar nu wordt het merk niet meer vermeld door AB-Interbrew. Eind 2012 stopte AB-Interbrew Leuven stilzwijgend de productie van het vatenbier en vanaf januari 2014 wordt ook geen flessenbier Safir meer geproduceerd, waardoor het Aalsterse merk van de markt verdwijnt.
Na het verdwijnen van de 'Tiger' (brouwerij De Blieck) en 'Bergenbier' (brouwerij Zeeberg)) was het de enige Aalsterse pils Safir en het carnavalsbier bij uitstek.
Safir kende nog een groei door de overname van de Brouwerij Dendria in 1963 en de Brouwerij Concordia
in 1983 beiden uit Geraardsbergen.. (Bron : Wikipedia).
In 1855 werden Charles en zijn neef Richard Lamot de eigenaars van Brouwerij De Croon en iets later kochten ze ook de brouwerij De Plein. Kort daarop fuseerden beide brouwerijen onder de naam Brouwerij De Kroon en De Plein. De vader van Charles, Minandus, bezat de Brouwerij Het Kanton te Willebroek. De vader van Richard, Johannes Baptist, bezat de Brouwerij De Rolaf te Boom.
Hun beider grootoom en stichter was Petrus Jacobus Lamot, die al vanaf 1802 bier brouwde in Boom, als uitbater van Brouwerij De Rolaf. Hij had in 1796 de gelijknamige herberg geërfd van Petrus Lamot en Maria-Catharina Vellemans.
Na de dood van Charles Lamot in 1906nam zoon César Lamot de brouwerij over.
César Lamot sloot in 1924 een akkoord met Louis Lamot, eigenaar van Brouwerij Rolaf uit Boom. De toenmalige eigenaars trokken zich terug en in 1927 kregen Louis en zoon Julien het beheer over de nieuwe maatschappij die vanaf toen Lamot Limited heette.
Vanaf 1935 tot 1969 volgden diverse overnames.
Vanaf 1970 maakte Lamot deel uit van de Belgische tak van de groep Bass Charrington. In 1981 werd Lamot overgenomen door Brouwerij Piedboeuf, later Interbrew, later Inbev en vanaf 2008 Anheuser-Busch InBev. Vanaf 1994 werd er gestopt met brouwen op de Mechelse locatie.
Brouwerij Lamot is een sedert1994 gesloten bierbrouwerij in de Van Beethovenstraat in Mechelen in de Belgische provincie Antwerpen.
De brouwerijgeschiedenis van deze locatie gaat terug tot 1627 met brouwerij De Croon.
Bron : Wikipedia.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bierviltjes door hen uitgegeven:
Meerdere folkloreviltjes van Lamot zijn te bekijken op mijn Facebook-album onder de naam van "Alfons Van Camp".
Brasserie Dupont sprl is een Belgische brouwerij gelegen in Tourpes, in de provincie Henegouwen. De vader van Louis Dupont kocht voor zijn zoon op 6 april 1920 de brouwerij van François Rimaux samen met 10 cafés, dit om hem ervan te weerhouden naar Canada te emigreren. Omdat het huwelijk van Louis kinderloos bleef was het Sylva Rosier, de dochter van Louis’ zuster die vanaf 1943 een adviseursrol op zich nam in de brouwerij. Zij had studies brouwingenieur gevolgd te Gent. Toen Louis Dupont in 1964 stierf kwam Marc Rosier, de zoon van Sylva aan het hoofd van de brouwerij. Marc was degene die in 1990 begon met het brouwen van biologische bieren, het assortiment bestaat anno 2011 uit 6 biobieren. In 1990 kwam met Olivier Dedeyker de vierde generatie in de brouwerij. Olivier is de zoon van Marcs zuster Ghislaine. Olivier is als brouwingenieur verantwoordelijk voor de productie in de brouwerij. Marc Dekeyser, de echtgenoot van Isabel Rosier is technisch directeur. In 2002 stopte Marc Rosier met zijn activiteiten in de brouwerij.
In 2010 bedroegen de biologische bieren 26% van het totale gamma.
Enkele bieren door hen gebrouwd zijn : Spécial de Nouvel An, in het begin uitsluitend verkrijgbaar in de maand december. Dit bier groeide uit tot hun succesbier en is nu onder de naam Bons Voeux het gehele jaar beschikbaar.
(Bron : Wikipedia)
- Moinette blond, bruin en amber - Saison Dupont - Cervesia - Mount Stout
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Enkele bierviltjes en etiketten van de brouwerij :
Wanneer Roger Demarche, geboren te Leignon op 23 mei 1931 en overleden op 3 januari 2017, ontdekte dat er zo maar eventjes 231 herbergen waren voor 4.867 inwoners van Ciney, kwam hij op het gedacht een eigen bier op de markt te brengen.
Het bier kreeg de naam van Ciney, een sterk bier, sterker dan de kerktoren van Ciney, die op de labels van de flesjes staat afgebeeld. Deze toren stortte in 2010 van de torenspits tijdens een zwaar onweer.
Ciney is een Belgisch bier van hoge gisting, dat wordt gebrouwen door Alken-Maes. Het bier komt in twee varianten, blond en bruin
Men kent Ciney blond, dat een zoete aanzet heeft, volmondig en fruitig overkomt met de fruitsoorten, peer, meloen en banaan, met alcoholgehalte van 7%. Daarentegen Ciney Bruin fruitig is banaan en vijgen, met de smaak van karamel.
Het streekbier is het geesteskind van drankenhandelaar Roger Demarche uit Ciney, die het aanvankelijk liet brouwen bij Bt-Saint-Guibert. Op 23 juni 1978 werd voor het eerst een "Cuvée de Ciney" Brune getapt in café Rubens onder de kerktoren van Ciney. Het bier werd oorspronkelijk enkel op vat afgevuld.
Wegens het grote succes wordt in 1980 ook een blonde variant gebrouwen, die ook aanslaat. Pas in het midden van de jaren tachtig wordt de verkorte naam "Ciney" gebruikt. In 1986 komt ook de sterkere Ciney Speciale 10 (9% alcohol) op de markt.
Vanaf 1992 werden de bieren gebrouwen bij Brouwerij Union in Jumet, een onderdeel van Alken-Maes. In 2000 kocht Alken-Maes het merk en de drankenhandel over van de familie Demarche. Sinds de sluiting van de brouwerij in Jumet in 2007 worden de bieren gemaakt in de industriële brouwerij van Alken. De Ciney Speciale wordt niet langer gebrouwen (Bron : Wikipedia)
Tijdens de zomer van 1850 vestigt een kleine groep monniken zich op het wilde hoogland van Scourmont bij Chimay. Rond het klooster worden een boerderij, een brouwerij en een kaasmakerij gebouwd.
De Abdij van Scourmont stond aan de wieg van verschillende economische activiteiten, waardoor de regionale ontwikkeling op gang kwam.
Chimay is een authentiek trappistenbier: Dat betekent dat het gebrouwen wordt binnen een trappistenklooster, onder toezicht en verantwoordelijkheid van de kloostergemeenschap, die betrokken is bij het hele exploitatieproces van het bier.
De inkomsten uit deze activiteit worden grotendeels besteed aan de behoeften van de gemeenschap en aan sociale werken.
Hun bieren :
de trappistenbieren
chimay roodtripleblauwblauw in houten vaten.chimay goud
CHIMAY Goud
De Chimay Goud wordt gebrouwen in het hart van de abdij van Scourmont en was tot nu toe voorbehouden voor de kloostergemeenschap, haar gasten en medewerkers. Vandaag kan iedereen genieten van zijn verfrissende, kruidige en hoparoma’s. De Poteaupré kaas past goed samen met dit bier.
CHIMAY Rood
De Rode Chimay is het oudste bier van Chimay. Het heeft een mooie koperkleur en een fruitige en zachte smaak, die dit bruin bier bijzonder lekker maken. De smaak van het bier is zijdeachtig met een lichte toets bitterheid.
Het past wonderwel bij de kaas ‘À la Chimay Rouge’.
CHIMAY Tripel
De Chimay Tripel (of Cinq Cents in een fles van 75 cl) heeft een goudgele kleur en koppelt zachtheid aan bitterheid in een zeldzaam evenwicht.
De Tripel Chimay past harmonieus bij de «Vieux Chimay».
CHIMAY Blauw
De Blauwe Chimay is een donker bier met een krachtig aroma en een complexe smaak die met de jaren beter wordt. Het bier heeft een geur van fijne kruiden. De afdronk is relatief droog met een toets van karamel.
Een bier dat uitstekend past bij de kaas «Grand Chimay».
CHIMAY Grande Réserve gerijpt op eiken vaten
Deze rijpingsmethode geeft het bier een uitzonderlijk aroma en complexe smaak. De smaak varieert volgens het gebruikte vat. Het bier krijgt ook nog een derde gisting in de fles.
Dit bier past perfect met de zachtheid van de «Grand Chimay».
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bierviltjes van de abdij :
:
PS : zie ook op Facebook bij Alfons Van Camp, album "Brouwerij van Chimay".
De brouwerij bevindt zich in de Kerkstraat 96 - 9255 Buggenhout en werd opgericht in 1791 door Everarist Bosteels en is tot op heden reeds 7 generaties in handen van dezelfde familie. Achtereenvolgens werd de brouwerij geleid door stichter Everarist, Jozef, Martin, Leon, Antoine, Ivo en Antoine Bosteels. In 2014 kwam een deel van de brouwerij evenwel in handen van het overnamefonds Waterland. Op 8 september 2016 werd bekendgemaakt dat de brouwerij overgenomen worden door biergigant AB InBev, Antoine Bosteels blijft echter voorzitter van de Raad van Bestuur en zal ook operationeel betrokken blijven om de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Bovendien zullen de brouwactiviteiten gezeteld blijven in Buggenhout.
Enkele van de door hun gebrouwde bieren : Kwak - Triple Karmeliet - Prosit.
albeers.com.br
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Andere bierviltjes en etiketten zijn te bekijken op Facebook bij "Alfons Van Camp" in zijn album "Bierviltjes van de Brouwerij Bosteels"
De Brouwerij Anders! werd in 2011 opgericht door Bart Durlet en Davy Daniels en is gelegen Stadsbeemd 1400 te 3545 Halen. n maart 2012 werd het eerste brouwsel gebrouwen.
Brouwerij Anders! produceert geen eigen bieren, maar specialiseert zich in het mee uitwerken en ontwikkelen van recepten in opdracht van de klanten, zoals verenigingen die een eigen bier laten brouwen, steden en gemeenten die een streekbier willen lanceren en hobbybrouwers die hun receptuur willen commercialiseren. Daarnaast houdt de brouwerij zich bezig met receptuurontwikkeling, productie en loonafvullingen. Er wordt bier gebrouwen voor brouwerijen en organisaties doorheen België, maar ook voor brouwerijen in Spanje, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Finland, Zweden,...[
Bij Anders! heersen er vrijdenkers. De enige limiet die zij hebben is kwaliteit. Alles kan, alles mag! Van traditionele Belgische tripel tot bier met komkommer en szechuan-pepers! Zij staan voor het creëren van een meerwaarde in het bierlandschap, hun Belgische trots die ondertussen de wereld heeft veroverd! Zij zijn zich er van bewust dat het opzetten van een brouwerij die kwalitatieve bieren kan produceren een onderneming is waar niet iedereen zomaar aan kan beginnen, maar beseffen daardoor des te meer dat heel veel goede bieren daardoor helemaal niet gecreëerd kunnen worden. De brouwerij geeft iedereen de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten, zonder beperkingen! (Bron : Wikipedia).
Eén van hun bieren is de PK, dat staat voor PaardenKracht, wat verwijst naar het trekpaard op de fles.
Andere bieren zijn :- Paljas - Ne Rogerke - Halen Quadruppel - Brand en Nonneke.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Enkele bierviltjes en etiketten :
PS. : meerdere viltjes en etiketten zijn te bekijken op Facebook onder de naam Alfons Van Camp" op zijn album "Brouwerij Anders".
Dank zij de medewerking van de Brouwerij Haacht, die ons de toelating gaf summiere teksten en de foto's in dit bericht te gebruiken, kreeg deze brouwerij een plaats in ons blog, waarvoor onze hartelijke dank.
Brouwerij Haacht is een bierbrouwerij gevestigd in de gemeente Boortmeerbeek, aan de Provinciesteenweg 28. Hier werd in 1898 voor de eerste maal bier gebrouwen naar het idee van ingenieur Eugène De Ro en die aan de melkerij de naam gaf van"Brouwerij en Melkerij van Haecht" .
In 1929 stopte de melkproductie en ging men over op het brouwen van bier, vooral van het merk Bock, Export, Pils en Stout-Ale.
Door de modernisering van het bedrijf werd er in 1945 van vatenbier overgeschakeld naar flessenbier. Ook kwam er limonade en mineraalwater onder de naam "Val" op de markt. Daardoor werd Brouwerij Haacht in 1953 de tweede brouwerij in België.
De pils die aanvankelijk "Super 8" heette werd in 1975
omgedoopt tot "Primus" genoemd naar Hertog Jan I van Brabant. Vanaf 1990 werden de Abdijbieren van Tongerlo in productie genomen.
Tongerlo Blond won in september 2014 een prestigieuze prijs genaamd World Beer Awards.
Overzicht van bieren die gebrouwen worden door Brouwerij Haacht:
Adler (pils) is een blonde pils in de stijl van de Duitse Dortmunder-bieren en heeft een alcoholpercentage van 6,5%. Adler is reeds sinds 1955 op de markt.-
Bavaro (3,6 %) (c) afb. van Brouwerij Haacht) is een blond tafelbier.
- Blonde - Coq Hardi(pils) - Horst bier
Eupener (pils) Eupener wordt speciaal gebrouwen voor de inwoners van de Belgische Oostkantons is enkel daar verkrijgbaar. Het is een blonde pils met alcoholpercentage van 5,2%. Het bier wordt gemaakt volgens de regels van het Duitse Reinheitsgebot waardoor het zo geliefd is bij de inwoners vanEupen en omstreken.
Keizer Karel (afb. van Wikipdia)
Ommegang Keizer Karelis een strogeel bier met een alcoholpercentage van 8% en een aroma van citrusvruchten. Het werd in 2011 voor het eerst gebrouwen en was enkel te proeven op de Ommegang van Brussel. Tijdens deze Ommegang wordt de blijde inkomst van Keizer Karel in 1549 herdacht.
(foto's eigen beheer)
Leeuw Pilsener(c) afbeelding van Brouwerij Haacht
heeft een fris aroma en een licht moutige aanzet die evolueert in een zachte, evenwichtige smaak om te eindigen in een frisse bitterheid. Alcohol volume : 5%
- nieuw in het gamma zijn de SUPER 8 bieren: een eerste bier in dit gamma, SUPER 8 Export, werd een kleine twee jaar geleden gelanceerd, gevolgd voor SUPER 8 IPAen recent SUPER 8 Blanche(= witbier, ter vervanging van White by Mystic). 5 andere bieren volgen nog in de nabije toekomst, om uiteindelijk 8 bieren in het SUPER 8 gamma te hebben. Info en packshots kan je ook terugvinden op de website.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bronnen : - website van Brouwerij Haacht
- Wikipedia
- de getoonde bierviltjes komen uit onze verzameling .
Floris verwijst naar Melle, dat bekend is voor zijn begonia’s. Deze bieren worden ook uitgebracht onder de naam Florisgaarden of Floris Garden beer. Sinds 1995 brouwt Brouwerij Huyghe te Melle deze fruitbieren op basis van hun witbier Floris Blanche.
Chocolat, kastanjebruin troebel bier met een alcoholpercentage van 4,2% (met chocolade)
Kriek, dieprood troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met zure krieken)Appel, geelblond troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met appel)
Framboos, diep wijnrood troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met framboos)
Mango, goudgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met mango)Ninkeberry, goudgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met 5 fruitsoorten, onder andere perzik, abrikoos, passievrucht en mango)
BIRA Awards 2011, Tel Aviv – Award Best of Fruited Wheat Beers
Passion, goudgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met passievrucht)
Honey, blond troebel bier met een alcoholpercentage van 4,5% (met Acaia honing)
Cactus, lichtgroen troebel bier met een alcoholpercentage van 4,2% (met green lemon en tequila)
Mirabella, amberbruin troebel bier met een alcoholpercentage van 3,5% (met mirabelle)
Pêche, donkerblond troebel bier met een alcoholpercentage van 3% (met perzik)
Pear, lichtblond troebel bier met een alcoholpercentage van 3,5% (met peer)
Dank zij de schitterende medewerking van Dhr Bert Kerkhofs van de brouwerij Cornelissen, die ons de toelating gaf summiere teksten en foto's in dit bericht te gebruiken, kon deze brouwerij een plaats in ons blog krijgen, waarvoor onze hartelijke dank.
Brouwerij Cornelissen (voorheen Brouwerij Sint-Jozef) is gesitueerd in Opitter. De huidige eigenaar van de brouwerij is Jef Cornelissen.
Brouwerij Cornelissen is een familibedrijf. De exacte stichtingsdatum is niet bekend, maar de familie Vissers, oprichters van de brouwerij, zijn terug te traceren tot begin 19e eeuw. De brouwerij werd opgericht onder de naam brouwerij Sint-Jozef.
Het betrof hier met name Johannes Vissers, die ook burgemeester van Opitter is geweest, welke een herenhuis bewoonde waaraan ook stallingen en een brouwerij verbonden waren. Zijn dochter Maria Sophia Carolina huwde ene Joseph Cornelissen, en het echtpaar kreeg drie zonen: Jozef, Jaak en Leo. Jozef begon een limonadefabriek, Leo een bottelarij en Jaak was brouwer. In 1934-1935 bouwde hij een nieuwe brouwerij, en sinds 1937 werd daar Ops-Ale gebrouwen,
alsmede Pax Pils.
Eind jaren 40 van de 20e eeuw nam Jaak de bottelarij en de limonadefabriek van zijn broers over. Later kwam het bedrijf in handen van Jaak's zoons Jan en Leo en in 1980 trad Jef Cornelissen aan als eigenaar van de zaak. Hij breidde de brouwerij sterk uit. De huidige zaakvoerder, Jef Jr. Cornelissen, vijfde generatie, kwam in 2004 voltijds in het bedrijf. In 2013 nam hij het roer over van zijn vader.
In 2015 werd besloten de naam van de brouwerij te veranderen in "brouwerij Cornelissen", waardoor het familiale karakter meer op de voorgrond kwam.
Bieren die buiten Pax Pils geproduceerd worden door de brouwerij zijn:
Coccinelle, is een hoogblond, artisanaal tripelbier van hoge gisting. De mooie balans tussen het fruitig-kruidig aroma en de milde hoppige bitterheid zorgen voor een aangename nabitterheid die je doet verlangen naar de volgende slok. De Coccinelle is een natuurlijke beschermer van de hopplant. Dit artisanaal tripelbier van hoge gisting heeft een hoppig en kruidig karakter. Recept uit Hasselt, gebrouwen bij Bier Anders in Halen (zie ook Brouwerij Anders)
De naam Coccinelle is het Franse woord voor lieveheersbeestje. Het lieveheersbeestje is een natuurlijke beschermer van de hopplant.
Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) zijn een groep van kevers (Coleoptera). Sommige soorten zijn zeer bekend, omdat ze algemeen voorkomen, bijvoorbeeld het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata).
Lieveheersbeestjes leven zowel van planten en schimmels als van kleine diertjes en veel soorten zijn sterk gespecialiseerd. De bladluisetende soorten worden vaak als nuttig gezien, maar soorten die schimmels of planten eten verspreiden ziektes en worden beschouwd als plaaginsecten.
Een tweede bier dat onlangs op de markt werd gebracht is
Grasshopper , dat een blond, ongefilterd bier is van hoge ‘goesting’. De 3 hop soorten zorgen voor een aangename blend die goed blijft hangen. Tomahowk zorgt voor de bitterheid. Citra geeft een aangenaam citrusaroma en Mosaic geeft het bier een kruidige afdronk. Met 6%Alc vol is het een ideaal verfrissend zomerbier!
Het kreeg als naam "grashopper"' dat de Engelse benaming is voor "sprinkhaan".
Brouwerij De Brabandere werd in 1894 opgericht en in 1895 in gebruik genomen door Adolphe De Brabandere, landbouwer op het "Hof ter Koutere" in Bavikhove.] In 1909 werd Jozef De Brabandere eigenaar. Hij vergrootte de brouwerij en veranderde de naam in brouwerij Sint-Antonius. Tijdens de WO I lag de brouwerij stil, maar nadien werd alles terug opgestart. Na de dood van Jozef De Brabandere in 1929 neemt zijn weduwe het beheer over en doet verdere uitbreidingen. In 1950 komen er nieuwe eigenaars: Paul, Albert en Suzanne De Brabandere. Zij veranderen de naam terug in brouwerij De Brabandere. Oorspronkelijk werd het gebrouwen bier alleen verkocht aan cafés en particulieren, maar sinds 1950 ook aan bierhandelaars. Vanaf 1959 zijn Paul en Albert De Brabandere de bestuurders. Halverwege de jaren 70 werd ook de horecasector een belangrijke klant. Later stappen Ignace en Vincent De Brabandere in het bedrijf. In 1990 werd de brouwerij als bedrijf afgesplitst van andere activiteiten van de familie (cafés).
Op dat moment werd de naam brouwerij Bavik ingevoerd. In 2013 trad de vijfde generatie aan: Albert De Brabandere.] Begin 2014 werd de oorspronkelijke naam brouwerij De Brabandere terug officieel.
De brouwerij is nog altijd een familiebedrijf en één van de grootste onafhankelijke brouwerijen in België, waar de volgende bieren worden gebrouwd :
De brouwerij De Kluis is een Belgische bierbrouwerij, gevestigd in de Vlaamse gemeente Hoegaarden.
De brouwerij werd gesticht in 1966 door Pierre Celis, enkele jaren nadat de laatste ambachtelijke brouwer van Hoegaarden, Tomsin, de productie had gestaakt. Pierre Celis die de brouwersstiel bij Tomsin leerde, herbegon uit nostalgie op zijn hooizolder met een testbrouwsel. Jaar na jaar groeide de productie.
In de jaren tachtig investeerde Celis in de aankoop van Hougardia, een oude limonadefabriek en vormde deze om tot brouwerij. Een paar jaar later werd deze vestiging vernietigd door een brand. Dit ongeluk was de aanleiding voor de overname van de brouwerij door Interbrew, het huidige InBev. Met kapitaal van de Leuvense brouwer werden een aantal belendende panden aangekocht en werden de huidige gebouwen opgetrokken.
Naast het Hoegaards Witbier brouwt De Kluis ook nog De Verboden Vrucht, Grand Cru Julius en Das.
In de winter komt daar nog de Hoegaarden Spéciale bij. Al deze bieren zijn ongefilterde witbieren. Tijdens de jaren zeventig brouwde men ook nog Bénédict, een bruin abdijbier. (Bron : Wikipedia)
De Verboden Vrucht is een bier van hoge gisting met hergisting op fles. Het is een zwaar (8,5%) en fruitig bier met een roodbruine kleur. Het bevat mout, hop, water en toegevoegde suikers, wat het een zoete smaak geeft.
De Verboden Vrucht heeft ook een eigen glas: bolvormig, met een gedraaide voet.