BROUWERIJ van CINEY
Wanneer Roger Demarche, geboren te Leignon op 23 mei 1931 en overleden op 3 januari 2017, ontdekte dat er zo maar eventjes 231 herbergen waren voor 4.867 inwoners van Ciney, kwam hij op het gedacht een eigen bier op de markt te brengen.
Het bier kreeg de naam van Ciney, een sterk bier, sterker dan de kerktoren van Ciney, die op de labels van de flesjes staat afgebeeld. Deze toren stortte in 2010 van de torenspits tijdens een zwaar onweer.
Ciney is een Belgisch bier van hoge gisting, dat wordt gebrouwen door Alken-Maes. Het bier komt in twee varianten, blond en bruin
Men kent Ciney blond, dat een zoete aanzet heeft, volmondig en fruitig overkomt met de fruitsoorten, peer, meloen en banaan, met alcoholgehalte van 7%. Daarentegen Ciney Bruin fruitig is banaan en vijgen, met de smaak van karamel.
Het streekbier is het geesteskind van drankenhandelaar Roger Demarche uit Ciney, die het aanvankelijk liet brouwen bij Bt-Saint-Guibert. Op 23 juni 1978 werd voor het eerst een "Cuvée de Ciney" Brune getapt in café Rubens onder de kerktoren van Ciney. Het bier werd oorspronkelijk enkel op vat afgevuld.
Wegens het grote succes wordt in 1980 ook een blonde variant gebrouwen, die ook aanslaat. Pas in het midden van de jaren tachtig wordt de verkorte naam "Ciney" gebruikt. In 1986 komt ook de sterkere Ciney Speciale 10 (9% alcohol) op de markt.
Vanaf 1992 werden de bieren gebrouwen bij Brouwerij Union in Jumet, een onderdeel van Alken-Maes. In 2000 kocht Alken-Maes het merk en de drankenhandel over van de familie Demarche. Sinds de sluiting van de brouwerij in Jumet in 2007 worden de bieren gemaakt in de industriële brouwerij van Alken. De Ciney Speciale wordt niet langer gebrouwen (Bron : Wikipedia)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bierviltjes en etiketten van Ciney :
-o-o-o-O-o-o-o-
|