Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
20-11-2017
Brouwerij Lamot
BROUWERIJ LAMOT
In 1855 werden Charles en zijn neef Richard Lamot de eigenaars van Brouwerij De Croon en iets later kochten ze ook de brouwerij De Plein. Kort daarop fuseerden beide brouwerijen onder de naam Brouwerij De Kroon en De Plein. De vader van Charles, Minandus, bezat de Brouwerij Het Kanton te Willebroek. De vader van Richard, Johannes Baptist, bezat de Brouwerij De Rolaf te Boom.
Hun beider grootoom en stichter was Petrus Jacobus Lamot, die al vanaf 1802 bier brouwde in Boom, als uitbater van Brouwerij De Rolaf. Hij had in 1796 de gelijknamige herberg geërfd van Petrus Lamot en Maria-Catharina Vellemans.
Na de dood van Charles Lamot in 1906nam zoon César Lamot de brouwerij over.
César Lamot sloot in 1924 een akkoord met Louis Lamot, eigenaar van Brouwerij Rolaf uit Boom. De toenmalige eigenaars trokken zich terug en in 1927 kregen Louis en zoon Julien het beheer over de nieuwe maatschappij die vanaf toen Lamot Limited heette.
Vanaf 1935 tot 1969 volgden diverse overnames.
Vanaf 1970 maakte Lamot deel uit van de Belgische tak van de groep Bass Charrington. In 1981 werd Lamot overgenomen door Brouwerij Piedboeuf, later Interbrew, later Inbev en vanaf 2008 Anheuser-Busch InBev. Vanaf 1994 werd er gestopt met brouwen op de Mechelse locatie.
Brouwerij Lamot is een sedert1994 gesloten bierbrouwerij in de Van Beethovenstraat in Mechelen in de Belgische provincie Antwerpen.
De brouwerijgeschiedenis van deze locatie gaat terug tot 1627 met brouwerij De Croon.
Bron : Wikipedia.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bierviltjes door hen uitgegeven:
Meerdere folkloreviltjes van Lamot zijn te bekijken op mijn Facebook-album onder de naam van "Alfons Van Camp".
Brasserie Dupont sprl is een Belgische brouwerij gelegen in Tourpes, in de provincie Henegouwen. De vader van Louis Dupont kocht voor zijn zoon op 6 april 1920 de brouwerij van François Rimaux samen met 10 cafés, dit om hem ervan te weerhouden naar Canada te emigreren. Omdat het huwelijk van Louis kinderloos bleef was het Sylva Rosier, de dochter van Louis’ zuster die vanaf 1943 een adviseursrol op zich nam in de brouwerij. Zij had studies brouwingenieur gevolgd te Gent. Toen Louis Dupont in 1964 stierf kwam Marc Rosier, de zoon van Sylva aan het hoofd van de brouwerij. Marc was degene die in 1990 begon met het brouwen van biologische bieren, het assortiment bestaat anno 2011 uit 6 biobieren. In 1990 kwam met Olivier Dedeyker de vierde generatie in de brouwerij. Olivier is de zoon van Marcs zuster Ghislaine. Olivier is als brouwingenieur verantwoordelijk voor de productie in de brouwerij. Marc Dekeyser, de echtgenoot van Isabel Rosier is technisch directeur. In 2002 stopte Marc Rosier met zijn activiteiten in de brouwerij.
In 2010 bedroegen de biologische bieren 26% van het totale gamma.
Enkele bieren door hen gebrouwd zijn : Spécial de Nouvel An, in het begin uitsluitend verkrijgbaar in de maand december. Dit bier groeide uit tot hun succesbier en is nu onder de naam Bons Voeux het gehele jaar beschikbaar.
(Bron : Wikipedia)
- Moinette blond, bruin en amber - Saison Dupont - Cervesia - Mount Stout
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Enkele bierviltjes en etiketten van de brouwerij :
Wanneer Roger Demarche, geboren te Leignon op 23 mei 1931 en overleden op 3 januari 2017, ontdekte dat er zo maar eventjes 231 herbergen waren voor 4.867 inwoners van Ciney, kwam hij op het gedacht een eigen bier op de markt te brengen.
Het bier kreeg de naam van Ciney, een sterk bier, sterker dan de kerktoren van Ciney, die op de labels van de flesjes staat afgebeeld. Deze toren stortte in 2010 van de torenspits tijdens een zwaar onweer.
Ciney is een Belgisch bier van hoge gisting, dat wordt gebrouwen door Alken-Maes. Het bier komt in twee varianten, blond en bruin
Men kent Ciney blond, dat een zoete aanzet heeft, volmondig en fruitig overkomt met de fruitsoorten, peer, meloen en banaan, met alcoholgehalte van 7%. Daarentegen Ciney Bruin fruitig is banaan en vijgen, met de smaak van karamel.
Het streekbier is het geesteskind van drankenhandelaar Roger Demarche uit Ciney, die het aanvankelijk liet brouwen bij Bt-Saint-Guibert. Op 23 juni 1978 werd voor het eerst een "Cuvée de Ciney" Brune getapt in café Rubens onder de kerktoren van Ciney. Het bier werd oorspronkelijk enkel op vat afgevuld.
Wegens het grote succes wordt in 1980 ook een blonde variant gebrouwen, die ook aanslaat. Pas in het midden van de jaren tachtig wordt de verkorte naam "Ciney" gebruikt. In 1986 komt ook de sterkere Ciney Speciale 10 (9% alcohol) op de markt.
Vanaf 1992 werden de bieren gebrouwen bij Brouwerij Union in Jumet, een onderdeel van Alken-Maes. In 2000 kocht Alken-Maes het merk en de drankenhandel over van de familie Demarche. Sinds de sluiting van de brouwerij in Jumet in 2007 worden de bieren gemaakt in de industriële brouwerij van Alken. De Ciney Speciale wordt niet langer gebrouwen (Bron : Wikipedia)
Tijdens de zomer van 1850 vestigt een kleine groep monniken zich op het wilde hoogland van Scourmont bij Chimay. Rond het klooster worden een boerderij, een brouwerij en een kaasmakerij gebouwd.
De Abdij van Scourmont stond aan de wieg van verschillende economische activiteiten, waardoor de regionale ontwikkeling op gang kwam.
Chimay is een authentiek trappistenbier: Dat betekent dat het gebrouwen wordt binnen een trappistenklooster, onder toezicht en verantwoordelijkheid van de kloostergemeenschap, die betrokken is bij het hele exploitatieproces van het bier.
De inkomsten uit deze activiteit worden grotendeels besteed aan de behoeften van de gemeenschap en aan sociale werken.
Hun bieren :
de trappistenbieren
chimay roodtripleblauwblauw in houten vaten.chimay goud
CHIMAY Goud
De Chimay Goud wordt gebrouwen in het hart van de abdij van Scourmont en was tot nu toe voorbehouden voor de kloostergemeenschap, haar gasten en medewerkers. Vandaag kan iedereen genieten van zijn verfrissende, kruidige en hoparoma’s. De Poteaupré kaas past goed samen met dit bier.
CHIMAY Rood
De Rode Chimay is het oudste bier van Chimay. Het heeft een mooie koperkleur en een fruitige en zachte smaak, die dit bruin bier bijzonder lekker maken. De smaak van het bier is zijdeachtig met een lichte toets bitterheid.
Het past wonderwel bij de kaas ‘À la Chimay Rouge’.
CHIMAY Tripel
De Chimay Tripel (of Cinq Cents in een fles van 75 cl) heeft een goudgele kleur en koppelt zachtheid aan bitterheid in een zeldzaam evenwicht.
De Tripel Chimay past harmonieus bij de «Vieux Chimay».
CHIMAY Blauw
De Blauwe Chimay is een donker bier met een krachtig aroma en een complexe smaak die met de jaren beter wordt. Het bier heeft een geur van fijne kruiden. De afdronk is relatief droog met een toets van karamel.
Een bier dat uitstekend past bij de kaas «Grand Chimay».
CHIMAY Grande Réserve gerijpt op eiken vaten
Deze rijpingsmethode geeft het bier een uitzonderlijk aroma en complexe smaak. De smaak varieert volgens het gebruikte vat. Het bier krijgt ook nog een derde gisting in de fles.
Dit bier past perfect met de zachtheid van de «Grand Chimay».
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bierviltjes van de abdij :
:
PS : zie ook op Facebook bij Alfons Van Camp, album "Brouwerij van Chimay".
De brouwerij bevindt zich in de Kerkstraat 96 - 9255 Buggenhout en werd opgericht in 1791 door Everarist Bosteels en is tot op heden reeds 7 generaties in handen van dezelfde familie. Achtereenvolgens werd de brouwerij geleid door stichter Everarist, Jozef, Martin, Leon, Antoine, Ivo en Antoine Bosteels. In 2014 kwam een deel van de brouwerij evenwel in handen van het overnamefonds Waterland. Op 8 september 2016 werd bekendgemaakt dat de brouwerij overgenomen worden door biergigant AB InBev, Antoine Bosteels blijft echter voorzitter van de Raad van Bestuur en zal ook operationeel betrokken blijven om de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Bovendien zullen de brouwactiviteiten gezeteld blijven in Buggenhout.
Enkele van de door hun gebrouwde bieren : Kwak - Triple Karmeliet - Prosit.
albeers.com.br
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Andere bierviltjes en etiketten zijn te bekijken op Facebook bij "Alfons Van Camp" in zijn album "Bierviltjes van de Brouwerij Bosteels"
De Brouwerij Anders! werd in 2011 opgericht door Bart Durlet en Davy Daniels en is gelegen Stadsbeemd 1400 te 3545 Halen. n maart 2012 werd het eerste brouwsel gebrouwen.
Brouwerij Anders! produceert geen eigen bieren, maar specialiseert zich in het mee uitwerken en ontwikkelen van recepten in opdracht van de klanten, zoals verenigingen die een eigen bier laten brouwen, steden en gemeenten die een streekbier willen lanceren en hobbybrouwers die hun receptuur willen commercialiseren. Daarnaast houdt de brouwerij zich bezig met receptuurontwikkeling, productie en loonafvullingen. Er wordt bier gebrouwen voor brouwerijen en organisaties doorheen België, maar ook voor brouwerijen in Spanje, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Finland, Zweden,...[
Bij Anders! heersen er vrijdenkers. De enige limiet die zij hebben is kwaliteit. Alles kan, alles mag! Van traditionele Belgische tripel tot bier met komkommer en szechuan-pepers! Zij staan voor het creëren van een meerwaarde in het bierlandschap, hun Belgische trots die ondertussen de wereld heeft veroverd! Zij zijn zich er van bewust dat het opzetten van een brouwerij die kwalitatieve bieren kan produceren een onderneming is waar niet iedereen zomaar aan kan beginnen, maar beseffen daardoor des te meer dat heel veel goede bieren daardoor helemaal niet gecreëerd kunnen worden. De brouwerij geeft iedereen de kans om hun creativiteit de vrije loop te laten, zonder beperkingen! (Bron : Wikipedia).
Eén van hun bieren is de PK, dat staat voor PaardenKracht, wat verwijst naar het trekpaard op de fles.
Andere bieren zijn :- Paljas - Ne Rogerke - Halen Quadruppel - Brand en Nonneke.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Enkele bierviltjes en etiketten :
PS. : meerdere viltjes en etiketten zijn te bekijken op Facebook onder de naam Alfons Van Camp" op zijn album "Brouwerij Anders".
Dank zij de medewerking van de Brouwerij Haacht, die ons de toelating gaf summiere teksten en de foto's in dit bericht te gebruiken, kreeg deze brouwerij een plaats in ons blog, waarvoor onze hartelijke dank.
Brouwerij Haacht is een bierbrouwerij gevestigd in de gemeente Boortmeerbeek, aan de Provinciesteenweg 28. Hier werd in 1898 voor de eerste maal bier gebrouwen naar het idee van ingenieur Eugène De Ro en die aan de melkerij de naam gaf van"Brouwerij en Melkerij van Haecht" .
In 1929 stopte de melkproductie en ging men over op het brouwen van bier, vooral van het merk Bock, Export, Pils en Stout-Ale.
Door de modernisering van het bedrijf werd er in 1945 van vatenbier overgeschakeld naar flessenbier. Ook kwam er limonade en mineraalwater onder de naam "Val" op de markt. Daardoor werd Brouwerij Haacht in 1953 de tweede brouwerij in België.
De pils die aanvankelijk "Super 8" heette werd in 1975
omgedoopt tot "Primus" genoemd naar Hertog Jan I van Brabant. Vanaf 1990 werden de Abdijbieren van Tongerlo in productie genomen.
Tongerlo Blond won in september 2014 een prestigieuze prijs genaamd World Beer Awards.
Overzicht van bieren die gebrouwen worden door Brouwerij Haacht:
Adler (pils) is een blonde pils in de stijl van de Duitse Dortmunder-bieren en heeft een alcoholpercentage van 6,5%. Adler is reeds sinds 1955 op de markt.-
Bavaro (3,6 %) (c) afb. van Brouwerij Haacht) is een blond tafelbier.
- Blonde - Coq Hardi(pils) - Horst bier
Eupener (pils) Eupener wordt speciaal gebrouwen voor de inwoners van de Belgische Oostkantons is enkel daar verkrijgbaar. Het is een blonde pils met alcoholpercentage van 5,2%. Het bier wordt gemaakt volgens de regels van het Duitse Reinheitsgebot waardoor het zo geliefd is bij de inwoners vanEupen en omstreken.
Keizer Karel (afb. van Wikipdia)
Ommegang Keizer Karelis een strogeel bier met een alcoholpercentage van 8% en een aroma van citrusvruchten. Het werd in 2011 voor het eerst gebrouwen en was enkel te proeven op de Ommegang van Brussel. Tijdens deze Ommegang wordt de blijde inkomst van Keizer Karel in 1549 herdacht.
(foto's eigen beheer)
Leeuw Pilsener(c) afbeelding van Brouwerij Haacht
heeft een fris aroma en een licht moutige aanzet die evolueert in een zachte, evenwichtige smaak om te eindigen in een frisse bitterheid. Alcohol volume : 5%
- nieuw in het gamma zijn de SUPER 8 bieren: een eerste bier in dit gamma, SUPER 8 Export, werd een kleine twee jaar geleden gelanceerd, gevolgd voor SUPER 8 IPAen recent SUPER 8 Blanche(= witbier, ter vervanging van White by Mystic). 5 andere bieren volgen nog in de nabije toekomst, om uiteindelijk 8 bieren in het SUPER 8 gamma te hebben. Info en packshots kan je ook terugvinden op de website.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bronnen : - website van Brouwerij Haacht
- Wikipedia
- de getoonde bierviltjes komen uit onze verzameling .
Floris verwijst naar Melle, dat bekend is voor zijn begonia’s. Deze bieren worden ook uitgebracht onder de naam Florisgaarden of Floris Garden beer. Sinds 1995 brouwt Brouwerij Huyghe te Melle deze fruitbieren op basis van hun witbier Floris Blanche.
Chocolat, kastanjebruin troebel bier met een alcoholpercentage van 4,2% (met chocolade)
Kriek, dieprood troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met zure krieken)Appel, geelblond troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met appel)
Framboos, diep wijnrood troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met framboos)
Mango, goudgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met mango)Ninkeberry, goudgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met 5 fruitsoorten, onder andere perzik, abrikoos, passievrucht en mango)
BIRA Awards 2011, Tel Aviv – Award Best of Fruited Wheat Beers
Passion, goudgeel troebel bier met een alcoholpercentage van 3,6% (met passievrucht)
Honey, blond troebel bier met een alcoholpercentage van 4,5% (met Acaia honing)
Cactus, lichtgroen troebel bier met een alcoholpercentage van 4,2% (met green lemon en tequila)
Mirabella, amberbruin troebel bier met een alcoholpercentage van 3,5% (met mirabelle)
Pêche, donkerblond troebel bier met een alcoholpercentage van 3% (met perzik)
Pear, lichtblond troebel bier met een alcoholpercentage van 3,5% (met peer)
Dank zij de schitterende medewerking van Dhr Bert Kerkhofs van de brouwerij Cornelissen, die ons de toelating gaf summiere teksten en foto's in dit bericht te gebruiken, kon deze brouwerij een plaats in ons blog krijgen, waarvoor onze hartelijke dank.
Brouwerij Cornelissen (voorheen Brouwerij Sint-Jozef) is gesitueerd in Opitter. De huidige eigenaar van de brouwerij is Jef Cornelissen.
Brouwerij Cornelissen is een familibedrijf. De exacte stichtingsdatum is niet bekend, maar de familie Vissers, oprichters van de brouwerij, zijn terug te traceren tot begin 19e eeuw. De brouwerij werd opgericht onder de naam brouwerij Sint-Jozef.
Het betrof hier met name Johannes Vissers, die ook burgemeester van Opitter is geweest, welke een herenhuis bewoonde waaraan ook stallingen en een brouwerij verbonden waren. Zijn dochter Maria Sophia Carolina huwde ene Joseph Cornelissen, en het echtpaar kreeg drie zonen: Jozef, Jaak en Leo. Jozef begon een limonadefabriek, Leo een bottelarij en Jaak was brouwer. In 1934-1935 bouwde hij een nieuwe brouwerij, en sinds 1937 werd daar Ops-Ale gebrouwen,
alsmede Pax Pils.
Eind jaren 40 van de 20e eeuw nam Jaak de bottelarij en de limonadefabriek van zijn broers over. Later kwam het bedrijf in handen van Jaak's zoons Jan en Leo en in 1980 trad Jef Cornelissen aan als eigenaar van de zaak. Hij breidde de brouwerij sterk uit. De huidige zaakvoerder, Jef Jr. Cornelissen, vijfde generatie, kwam in 2004 voltijds in het bedrijf. In 2013 nam hij het roer over van zijn vader.
In 2015 werd besloten de naam van de brouwerij te veranderen in "brouwerij Cornelissen", waardoor het familiale karakter meer op de voorgrond kwam.
Bieren die buiten Pax Pils geproduceerd worden door de brouwerij zijn:
Coccinelle, is een hoogblond, artisanaal tripelbier van hoge gisting. De mooie balans tussen het fruitig-kruidig aroma en de milde hoppige bitterheid zorgen voor een aangename nabitterheid die je doet verlangen naar de volgende slok. De Coccinelle is een natuurlijke beschermer van de hopplant. Dit artisanaal tripelbier van hoge gisting heeft een hoppig en kruidig karakter. Recept uit Hasselt, gebrouwen bij Bier Anders in Halen (zie ook Brouwerij Anders)
De naam Coccinelle is het Franse woord voor lieveheersbeestje. Het lieveheersbeestje is een natuurlijke beschermer van de hopplant.
Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) zijn een groep van kevers (Coleoptera). Sommige soorten zijn zeer bekend, omdat ze algemeen voorkomen, bijvoorbeeld het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata).
Lieveheersbeestjes leven zowel van planten en schimmels als van kleine diertjes en veel soorten zijn sterk gespecialiseerd. De bladluisetende soorten worden vaak als nuttig gezien, maar soorten die schimmels of planten eten verspreiden ziektes en worden beschouwd als plaaginsecten.
Een tweede bier dat onlangs op de markt werd gebracht is
Grasshopper , dat een blond, ongefilterd bier is van hoge ‘goesting’. De 3 hop soorten zorgen voor een aangename blend die goed blijft hangen. Tomahowk zorgt voor de bitterheid. Citra geeft een aangenaam citrusaroma en Mosaic geeft het bier een kruidige afdronk. Met 6%Alc vol is het een ideaal verfrissend zomerbier!
Het kreeg als naam "grashopper"' dat de Engelse benaming is voor "sprinkhaan".
Brouwerij De Brabandere werd in 1894 opgericht en in 1895 in gebruik genomen door Adolphe De Brabandere, landbouwer op het "Hof ter Koutere" in Bavikhove.] In 1909 werd Jozef De Brabandere eigenaar. Hij vergrootte de brouwerij en veranderde de naam in brouwerij Sint-Antonius. Tijdens de WO I lag de brouwerij stil, maar nadien werd alles terug opgestart. Na de dood van Jozef De Brabandere in 1929 neemt zijn weduwe het beheer over en doet verdere uitbreidingen. In 1950 komen er nieuwe eigenaars: Paul, Albert en Suzanne De Brabandere. Zij veranderen de naam terug in brouwerij De Brabandere. Oorspronkelijk werd het gebrouwen bier alleen verkocht aan cafés en particulieren, maar sinds 1950 ook aan bierhandelaars. Vanaf 1959 zijn Paul en Albert De Brabandere de bestuurders. Halverwege de jaren 70 werd ook de horecasector een belangrijke klant. Later stappen Ignace en Vincent De Brabandere in het bedrijf. In 1990 werd de brouwerij als bedrijf afgesplitst van andere activiteiten van de familie (cafés).
Op dat moment werd de naam brouwerij Bavik ingevoerd. In 2013 trad de vijfde generatie aan: Albert De Brabandere.] Begin 2014 werd de oorspronkelijke naam brouwerij De Brabandere terug officieel.
De brouwerij is nog altijd een familiebedrijf en één van de grootste onafhankelijke brouwerijen in België, waar de volgende bieren worden gebrouwd :
De brouwerij De Kluis is een Belgische bierbrouwerij, gevestigd in de Vlaamse gemeente Hoegaarden.
De brouwerij werd gesticht in 1966 door Pierre Celis, enkele jaren nadat de laatste ambachtelijke brouwer van Hoegaarden, Tomsin, de productie had gestaakt. Pierre Celis die de brouwersstiel bij Tomsin leerde, herbegon uit nostalgie op zijn hooizolder met een testbrouwsel. Jaar na jaar groeide de productie.
In de jaren tachtig investeerde Celis in de aankoop van Hougardia, een oude limonadefabriek en vormde deze om tot brouwerij. Een paar jaar later werd deze vestiging vernietigd door een brand. Dit ongeluk was de aanleiding voor de overname van de brouwerij door Interbrew, het huidige InBev. Met kapitaal van de Leuvense brouwer werden een aantal belendende panden aangekocht en werden de huidige gebouwen opgetrokken.
Naast het Hoegaards Witbier brouwt De Kluis ook nog De Verboden Vrucht, Grand Cru Julius en Das.
In de winter komt daar nog de Hoegaarden Spéciale bij. Al deze bieren zijn ongefilterde witbieren. Tijdens de jaren zeventig brouwde men ook nog Bénédict, een bruin abdijbier. (Bron : Wikipedia)
De Verboden Vrucht is een bier van hoge gisting met hergisting op fles. Het is een zwaar (8,5%) en fruitig bier met een roodbruine kleur. Het bevat mout, hop, water en toegevoegde suikers, wat het een zoete smaak geeft.
De Verboden Vrucht heeft ook een eigen glas: bolvormig, met een gedraaide voet.
Deze Abdij ligt midden in het groen van de bossen in de Noorderkempen.
De Norbertijnen van Postel begonnen bier te brouwen in 1611. Tijdens de Frans revolutie werden de kanunniken uit hun abdij gedreven. Gelukkige werden de brouwformules gered en . Vandaag wordt Postel gebrouwen door Affligem Brouwerij BDS (eigendom van Heiniken)), gevestigd te Opwijk. beerimages.pintley.com
De brouwerij werd opgericht in 1876 door Jules Lefèbvre. Tijdens de WO I, in 1916 werd de brouwerij ontmanteld door de Duitse bezetter. In 1921 verhuisde Auguste, de zoon van Jules, de brouwerij van het dorpscentrum naar een hoger gelegen gedeelte. Daar werd de huidige locatie gevonden in de gebouwen van een failliete brouwerij. Datzelfde jaar werd door Gaston Lefèbvre, de derde generatie een bottellijn geïnstalleerd. Tijdens de WO II werd de brouwerij niet ontmanteld maar draaide zoals de meeste overgebleven brouwerijen op een klein pitje. In 1954 deed, met Pierre Lefèbvre, de vierde generatie zijn intrede in de brouwerij en werden de bieren Super-Houblo en Porph-Ale gelanceerd. In 1975 kwam Philippe Lefèbvre, de vijfde generatie, aan het roer en vanaf 1978 begon men de abdijbieren Abbaye de Bonne-Espérance te brouwen. Sinds 1983 brouwt Lefebvre ook de Floreffe-bieren, onder licentie van de abdij van Floreffe. In 2002 voegde Paul Lefèbvre, zoon van Philippe, zich bij het team waar ook zijn zus Céline en zijn moeder Ann bijhoren.
Bieren die door de brouwerij gebrouwd worden :
Barbär - Barbär Bok - Belgian Kriek - Belgian Peches -Hopus -Manneken Pis - Moeder Overste - Floreffe.
De Abdij van Leffe, opgericht in 1152, was een norbertijnenabdij waar kanunniken in een gemeenschap samenleefden met bijzondere aandacht voor opvang en gastvrijheid; talrijke pelgrims konden altijd in de Abdij van Leffe terecht.
In 1240 besloten de kanunniken een brouwerij te bouwen om een gezonde en versterkende drank te bereiden (in die periode heersten ziektes zoals de pest en het koken van water tijdens het brouwproces van het Leffe bier doodde alle ziektekiemen). Na de Franse Revolutie werd de abdij in 1929 heropgericht; ook de abdijkerk op het oude abdijdomein werd heropgebouwd nadat de mooie 18de-eeuwse kerk was afgebroken. Iedere kloosterling vervulde een specifieke taak en verbond zich ertoe de parochies te bedienen.
De abdij en brouwerij werden gesloten tijdens de Franse Revolutie en leken slechts een verre herinnering, totdat de abdij in 1929 heropgericht werd. In 1952 besloten abt Nys en Albert Lootvoet de brouwtraditie en de goedbewaarde receptuur van Leffe te hervatten om een gamma van heerlijke Leffe bieren aan te bieden. AB-InBev heeft de fakkel overgenomen en stelt zich tot taak de traditie van het Leffe bier, die kan nagetrokken worden tot 1240, voort te zetten (Bron : www.leffe.com)
Het abdijbier kreeg de naam van LEFFE, gebrouwen door AB InBev. en is vernoemd naar de abdij van Leffe in Dinant.
De bieren die o.a. gebrouwd worden in de Abdij zijn
LEFFE - BLOND
Dit bier is zacht en subtiel en heeft een alcoholgehalte van 6,6 %. Het is authentiek waar een vleughe bitterheid doorschemert en is lekker opelk uur van de dag.
De Scheldebrouwerij is een in 1994 begonnen ambachtelijke brouwerij die voortkwam uit het Bergse Bierbrouwersgilde te Bergen op Zoom; nadien verhuisde ze naar het Belgische Hoogstraten. Gangmakers waren Kees van Loenhout en Peter van der Eijnden.
Hier wordt een Belgisch bier gebrouwen met Hollandse wortels en het is een Nederlands speciaal bier in een Belgische jas.
Scheldebieren worden gekenmerkt door hun opvallende benamingen, vaak geïnspireerd op volksverhalen en de geboortegrond van onze brouwerij. Sinds jaar en dag tekent illustratorJos Thommassen voor de bijpassende en herkenbare illustraties op onze etiketten.
(afb. van de scheldebrouwerij)
Al hun bieren hebben speciale namen van Witheer tot Krab
Dank zij de schitterende medewerking van Liesbet Vanlandschoote, management assistent van de brouwerij, die ons de toelating gaf summiere teksten en de door haar toegezonden foto's in dit bericht te gebruiken, kon deze brouwerij een plaats in ons blog krijgen, waarvoor onze hartelijke dank.
Deze brouwerij, ook bekend als Brouwerij Henri Maes is een familiale brouwerij gelegen in de Belgische stad Brugge, aan het Walplein 26. Het stadsregister vermeldt reeds in 1564 het bestaan van een brouwerij Die Maene aan het Walplein.
In 1856 werd Henri (Leon) Maes eigenaar van het pand en met de steun van zijn oom, kanunnik Petrus-Johannes Maes, bouwde hij Die Maene uit tot een moderne brouwerij: De Halve Maan. Men brouwde toen op een ambachtelijke manier troebel en zurig bier van hoge gisting met een beperkte houdbaarheid. Dit werd al eeuwen zo gedaan. De productie en verdeling gebeurde ook alleen maar in tonnen.
Zonen Henri II en Achère namen na de dood van Henri I (1867) de brouwerij over. Henri II ging in volle industriële revolutie in Engeland de nieuwste technieken leren, om deze later in Brugge toe te passen. Zo werden bij De Halve Maan een mouterij en een eest opgetrokken en werden Engelse bieren zoals stout en pale ale gebrouwen. Vanaf 1883 nam de productie gestaag toe, nadat de broers hadden geïnvesteerd in een moderne stoomketel.
In 1905 overleden Achère en Henri II echter op jonge leeftijd en hun weduwen zetten de brouwerij voort.
In 1919 nam Henri III de touwtjes in handen. Op dat moment was Duitsland toonaangevend op brouwkundig vlak, dus ging Henri daar extra brouwerskennis opdoen. Hij leerde er de bieren van lage gisting kennen en besloot om ook dergelijke bieren in Brugge te gaan brouwen. In 1928 investeerde hij hiertoe in nieuwe koelinstallaties. Hij lanceerde "Bock", een licht pilsbier, wat de verkoop gevoelig deed stijgen. Tijdens de jaren 1930 begon hij ook aandacht te schenken aan de nieuwste trends van softdrinks (cola en limonade) en waters. Van thuisbedeling met paard en kar maakte Henri III een specialiteit. In 1946 nam hij de naastliggende brouwerij Brugge Zeehaven over, wat grote verbouwingswerken mogelijk maakte. Dit was nodig voor de stijgende productie. Het complex kreeg toen ongeveer zijn huidige vorm, met een koelschip, een grote moutvloer en een eest naar Duits model.
In de jaren 1950 werd Henri IV ook in de brouwerij actief. De brouwerij kende een sterke groei, met thuisbedeling als grote troef. Het tafelbier en de "Domino"-limonades deden het toen erg goed. Men had een hele ploeg ter beschikking die met paard en kar en later met vrachtwagens in West-Vlaanderen dranken aan huis leverde. Tijdens de jaren 1970 veranderden de leefomstandigheden echter vrij drastisch, waardoor het sterktepunt van de brouwerij het zwaktepunt werd. Warenhuisketens werden steeds populairder, maar de brouwerij was te kleinschalig om daar te kunnen leveren.
In 1981 brouwde Henri IV, die ondertussen de hulp van zijn dochter Véronique had gekregen, een speciaal "straf" bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers, in Brugge. Het bier kreeg de naam "Straffe Hendrik", naar de verschillende generaties Henri Maes, en kende een groot succes. Tijdens de jaren 1980 vormde men de brouwerij om tot een huisbrouwerij, opengesteld voor het publiek. De voormalige bottelarijen en mouterij werden ingericht tot gelagzalen. Véronique Maes liet hierbij de industrieel archeologische site restaureren. Het merk en het handelsfonds van Straffe Hendrik werden in 1988 echter door Brouwerij Riva uit Dentergem overgenomen. De productie in Brugge werd sterk teruggeschroefd, om ze in 2002 uiteindelijk te beëindigen en in Dentergem voort te zetten.
Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes en de huidige bedrijfsleider, startte in 2005 de brouwerij opnieuw op na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie.
Tevens kreeg het interieur een ander opzicht met een mooie verbruikerszaal, waar de rekken de rijke oogst aan producten tentoonstellen, met een duidelijke aanduiding van de prijs.
Wie ter plaatse van de talrijke bieren op een rustige en kalme manier wilt proeven kan dit, temeer dat deze nog geserveerd worden door een opgeleid en vriendelijk personeel.
.
Het nieuwe bier Brugse Zot werd gelanceerd. Het bier viel onmiddellijk in de smaak, zowel in Brugge als ver daarbuiten. Na het winnen van verschillende prestigieuze kwaliteitsprijzen op het allerhoogste niveau voor het bier, en door de stijgende populariteit ervan, moest de brouwerij haar capaciteit al meerdere keren zwaar uitbreiden. In 2005 verhuisde tevens het Brouwerijmuseum van de voormalige brouwerij De Gouden Boom, waarvan de gebouwen aan een projectontwikkelaar waren verkocht, naar de kelderverdieping van De Halve Maan.
Door het faillissement van Liefmans Breweries uit Dentergem in 2007 kwam het biermerk Brugse Straffe Hendrik tijdelijk in handen van Duvel-Moortgat. In 2008 sloot De Halve Maan een koopovereenkomst met Duvel-Moortgat voor het merk. De Halve Maan begon de Straffe Hendrik opnieuw te brouwen zoals dat oorspronkelijk werd gedaan: een tripel van 9%. Liefmans had van Straffe Hendrik namelijk een blonde en bruine versie van respectievelijk 6 en 8,5% gemaakt. In het najaar van 2008 werd tevens het seizoensbier
Brugse Bok voor het eerst gebrouwen. Vanaf september is dit bokbier telkens in beperkte hoeveelheid beschikbaar.
Sinds 2010 beschikt de brouwerij ook over een eigen bottelarij en logistiek centrum op het bedrijventerrein Waggelwater. De activiteiten die daar plaatsvinden werden voorheen uitbesteed aan een brouwerij uit Melle. Voor de nodige installaties werd de brouwerij Wolf in het Duitse Fuchsstadt overgenomen. Die werd ontmanteld, waarna de bottellijn en vatenlijn naar Brugge werden overgebracht. Ook werden zeven grote nieuwe tanks geplaatst, die samen 320.000 liter bier kunnen opslaan.
In het najaar van 2010 werd Straffe Hendrik Quadruppel gelanceerd, een zware versie van de tripel Straffe Hendrik, met een alcoholpercentage van 11%.
Brugse Zot is een heerlijk goudblond bier dat wordt vervaardigd volgens een unieke receptuur en met respect voor traditie. Het kent een bruine variant onder de naam
Brugse Zot Dubbel, een iets zwaarder bier met een unieke bittere toets.
Daarnaast brouwt De Halve Maan ook het seizoensbier
Brugse Bok, een amberkleurig bier met een vol moutig aroma door het gebruik van geroosterde moutsoorten.
Heden ten dage is de Brugze Zot, samen met Straffe Hendrik het enige bier dat in de Brugse binnenstad, buiten Bourgognes Des Flandres dat ook in Brugge wordt gebrouwen. Het is een natuurlijk bier waarvan enkel de beste ingrediënten worden gebruikt.
Brouwerij De Halve Maan staat dan ook steeds garant voor een bier van optimale kwaliteit en smaak.
Tevens worden er dagelijks doorlopend rondleidingen in het Nederlands, Frans en Engels georganiseerd en dit tussen 11h00 en 16h00. Op zaterdag kan een extra rondleiding om 17h00 gevolgd worden. Een bezoek in het Duits kan op aanvraag.
Het bezoek kost 9,00 euro per persoon en duurt 45 minuten. Aansluitend krijgt u een degustatie van het huisbier Brugse Zot Blond. U betaalt 8,50 euro per persoon voor groepen vanaf 20 personen en voor tickets via de website.
Deze brouwerij is gevestigd in de Guido Gezellelaan 49 te 2800 Mechelen.
Het begijnhof bezat een belangrijk "Krankenhuis" gesitueerd op de huidige site van de brouwerij, waarvan nog enkele gebouwen dateren uit de 15e en 16e eeuw, waaronder de oude St.-Bernardusrefuge van de Abdij van Hemiksem.
In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij en bouwt een moderne brouwerij met stoomketel. (afb. van catawiki)
Vanwaar komt de naam "Carolus" ? Dit Mechels bier, van hoge gisting, is vernoemd naar keizer Karel V en met name naar de houden muntstukken uit de 16° eeuw met de beeltenis van Keizer Karel
Gouden Carolus Classic Gouden Carolus Tripel
Gouden Carolus Ambrio Goude Carolus Hopsinjoor
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused Gouden Carolus Indulgence
Gouden Carolus Indulgence Gouden Carolus Christmas
Lucifer Boscoli
(afb. van catawiki)
Lucifer is een blond speciaalbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8%. Het heeft een densiteit van 17° Plato en is 3 jaar houdbaar die het begin 2009 terug op de markt bracht. Het Anker is geen eigenaar van het merk, maar heeft de productie- en verkoopsrechten. Duvel-Moortgat behoudt het eigendom van het merk, zodat ze kunnen verhinderen dat Lucifer een concurrent van Duvel wordt.
Boscoli : In 2004 verscheen het bier onder de naam Anker Boscoulis, dat een rood fruitbier van hoge gisting was, en gemaakt op basis van witbier, verrijkt met natuurlijk bosvruchtensap.. In 2009 werd het alcoholpercentage gewijzigd en eveneens de naam. Het werd toen Boscoli.
Maneblusser (afb. van Biernet)
De naam “Maneblusser” verwijst naar de bijnaam van de Mechelaars: maneblussers. Deze naam gaat terug op een legende volgens dewelke een dronkaard in 1687 tijdens een bewolkte nacht de volle maan achter de Sint-Romboutstoren zag en dacht dat die brandde. Hij sloeg alarm en de Mechelaars kwamen ijlings blussen, tot ze op de toren merkten dat het vals alarm was. Op het etiket van het bier stond tot 2013 de Sint-Romboutstoren. In 2013 werd het etiket vernieuwd. Sindsdien staat er een brandweerman op met een emmer met flesjes bier in de ene hand en in de andere hand een glas bier.
Maneblusser is een blond speciaalbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 5,8%. Het wort heeft een densiteit van 14,2° Plato en het bier is 2 jaar houdbaar. Het bier werd gelanceerd in juni 2009.[
Maneblusser Bok (afb. van Catawiki)
Maneblusser Lente Maneblusser Wit
Buiten de voormelde bieren is de productie uitgebreid met producten van Konishi, één van de oudste sake-brouwerijen in Japan. Konishi startte in 1988 met de import van Belgische speciaal- bieren naar Japan, o.a. het gamma Gouden Carolus bieren.
Shirayuki Classic Konishi Silver
Shirayuki Classic (betekent witte sneeuw) is een volmondige sake met droge afdronk. Gebrouwen met zuiver water uit het Japanse Rokko-gebergte nabij de stad Kobe door de Japanse brouwersfamilie Konishi.
Konishi Gold Shirayuki Vintage
Deze unieke, amberkleurige sake wordt gebrouwen volgens een eeuwenoud receptuur van de Japanse brouwersfamilie Konishi. Serveer deze vintage sake puur of on the rocks. Een lichte, frisse sake die mooi past bij zuivere gerechten met een pure smaak zoals gestoomde kip, witte asperges, kom- kommersalade, oesters, krab en licht gegrilde witte vis.
En.... beschikken zij over een uitstekende verfijnde Whisky , die gedistilleerd wordt uit het moutbeslag van het bier "Gouden Carolus Tripel". De opeenvolgende rijping in First Fill Bourbon vaten gevolgd door een verdere rijping in 'Anker' vaten (houten vaten bewerkt door de tonnenmaker volgens onze eigen specificaties) resulteert in een verfijnde whisky met een volle en evenwichtige smaak. De subtiel aanwezige fruitaroma’s worden mooi aangevuld met toetsen van hout en vanille.
Gouden Carolus Single Malt
- - -- - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : - voor het samenstellen van dit onderwerp en het gebruik van tekst en foto's kregen wij de toelating van Dhr Zjef De Loose van de Brouwerij Het Anker, waarvoor onze hartelijke dank.
Brasserie d'Achouffe is een Belgische brouwerij gelegen in het Luxemburge dorp Achouffe, onderdeel van Wibrin, een geelgemeente van Houffalize in de Outthevallei.
De brouwerij werd opgestart in 1982 door de schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts in een oude boerderij die ze huurden van Albert Masson. Op 27 augustus 1982 werden de eerste 49 liter bier gebrouwen
De kabouters van de Vallei der Feeën houden het meest van dit gouden bier. LA CHOUFFE, met zijn licht hoppige smaak, toetsen van verse koriander en fruitige accenten, lijkt wel een toverdrank voor hun levenslust. Althans, dat is toch wat deze guitige wezentjes elke keer vertellen wanneer de zin om hun dorst te lessen weer eens bovenkomt. Van generatie op generatie bewaarden ze angstvallig hun geheim. Tot ze op een dag, om hun vriendschap met de mensen te bezegelen, het recept in hun oor fluisterden. Van alle verhalen uit de streek van de Ardennen is de legende van LA CHOUFFE de boeiende om door te geven.
In de brouwerij worden de volgende bieren gebrouwd :
La Chouffe - Mc Chouffe - Houblon Chouffe.
N'Ice Chouffe - Chouffe Soleil - Couffe Bok
Cherry Chouffe rouge - Big Chouffe
De Magnum van LA CHOUFFE (1,5l) bestaat al sinds 2005 in Collector's Edition. Elk jaar nodigen zij een bekend striptekenaar uit om zijn interpretatie te geven van de Achouffe kabouter
au d’Ychouffe houdt het midden tussen bier en wijn. Zij brouwen dit bier in een gelimiteerde en genummerde oplage.
Dit jaar hebben we maar liefst 2 varianten van Château d’YCHOUFFE gebrouwen! Eén op basis van most van witte druiven en één op basis van most van rode druiven. Te degusteren als aperitief of bij een dessert in wijnglazen.
En dan..... is nog CHOUFFE Coffee een likeur op basis van Esprit d'Achouffe (bierbrandewijn) verkregen door het distilleren van CHOUFFE.Toevoeging van graanalcohol, 100 % natuurlijke koffie-extracten en een stevige scheut Mc CHOUFFE geven dit uitzonderlijk resultaat: een overheerlijke koffielikeur!
CHOUFFE Coffee drink je warm (max. 60° C.) met een laagje slagroom of ijskoud, doch nooit alleen want ... alle kabouters zijn er dol op
en natuurlijk hun L'ESPRIT D'ACHOUFFE
een zeer fijne eau de vie die een beetje weg heeft van 'grappa' en gedistilleerd wordt op basis van een bier van 5 jaar oud. Geleverd in een stenen stoopje van 50cl met opdruk in zeefdruk. Bij voorkeur in de koelkast of diepvries bewaren. Schenken aan 0 à 10°C in een glaasje van 4cl.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : - voor het samenstellen van dit onderwerp en het gebruik van tekst en foto's kregen wij de toelating van Sylvanie Ummels van de Brasserie d'Achouffe, waarvoor onze hartelijke dank.