ABDIJ van LEFFE
De Abdij van Leffe, opgericht in 1152, was een norbertijnenabdij waar kanunniken in een gemeenschap samenleefden met bijzondere aandacht voor opvang en gastvrijheid; talrijke pelgrims konden altijd in de Abdij van Leffe terecht.
In 1240 besloten de kanunniken een brouwerij te bouwen om een gezonde en versterkende drank te bereiden (in die periode heersten ziektes zoals de pest en het koken van water tijdens het brouwproces van het Leffe bier doodde alle ziektekiemen). Na de Franse Revolutie werd de abdij in 1929 heropgericht; ook de abdijkerk op het oude abdijdomein werd heropgebouwd nadat de mooie 18de-eeuwse kerk was afgebroken. Iedere kloosterling vervulde een specifieke taak en verbond zich ertoe de parochies te bedienen.
De abdij en brouwerij werden gesloten tijdens de Franse Revolutie en leken slechts een verre herinnering, totdat de abdij in 1929 heropgericht werd. In 1952 besloten abt Nys en Albert Lootvoet de brouwtraditie en de goedbewaarde receptuur van Leffe te hervatten om een gamma van heerlijke Leffe bieren aan te bieden. AB-InBev heeft de fakkel overgenomen en stelt zich tot taak de traditie van het Leffe bier, die kan nagetrokken worden tot 1240, voort te zetten (Bron : www.leffe.com)
Het abdijbier kreeg de naam van LEFFE, gebrouwen door AB InBev. en is vernoemd naar de abdij van Leffe in Dinant.
De bieren die o.a. gebrouwd worden in de Abdij zijn
LEFFE - BLOND
Dit bier is zacht en subtiel en heeft een alcoholgehalte van 6,6 %. Het is authentiek waar een vleughe bitterheid doorschemert en is lekker opelk uur van de dag.
LEFFE BRUIN
LEFFE ROYALE CASCADE IPA + WHITBREAD GOLDING
LEFFE NECTAR
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bierviltjes uitgegeven door de Abdij van Leffe :
-o-o-o-O-o-o-o-
|