BROUWERIJ van CHIMAY
DE ABDIJ VAN SCOURMONT
Tijdens de zomer van 1850 vestigt een kleine groep monniken zich op het wilde hoogland van Scourmont bij Chimay. Rond het klooster worden een boerderij, een brouwerij en een kaasmakerij gebouwd.
De Abdij van Scourmont stond aan de wieg van verschillende economische activiteiten, waardoor de regionale ontwikkeling op gang kwam.
Chimay is een authentiek trappistenbier: Dat betekent dat het gebrouwen wordt binnen een trappistenklooster, onder toezicht en verantwoordelijkheid van de kloostergemeenschap, die betrokken is bij het hele exploitatieproces van het bier.
De inkomsten uit deze activiteit worden grotendeels besteed aan de behoeften van de gemeenschap en aan sociale werken.
Hun bieren :
de trappistenbieren
chimay roodtripleblauwblauw in houten vaten.chimay goud
CHIMAY Goud
De Chimay Goud wordt gebrouwen in het hart van de abdij van Scourmont en was tot nu toe voorbehouden voor de kloostergemeenschap, haar gasten en medewerkers. Vandaag kan iedereen genieten van zijn verfrissende, kruidige en hoparoma’s. De Poteaupré kaas past goed samen met dit bier.
CHIMAY Rood
De Rode Chimay is het oudste bier van Chimay. Het heeft een mooie koperkleur en een fruitige en zachte smaak, die dit bruin bier bijzonder lekker maken. De smaak van het bier is zijdeachtig met een lichte toets bitterheid.
Het past wonderwel bij de kaas ‘À la Chimay Rouge’.
CHIMAY Tripel
De Chimay Tripel (of Cinq Cents in een fles van 75 cl) heeft een goudgele kleur en koppelt zachtheid aan bitterheid in een zeldzaam evenwicht.
De Tripel Chimay past harmonieus bij de «Vieux Chimay».
CHIMAY Blauw
De Blauwe Chimay is een donker bier met een krachtig aroma en een complexe smaak die met de jaren beter wordt. Het bier heeft een geur van fijne kruiden. De afdronk is relatief droog met een toets van karamel.
Een bier dat uitstekend past bij de kaas «Grand Chimay».
CHIMAY Grande Réserve gerijpt op eiken vaten
Deze rijpingsmethode geeft het bier een uitzonderlijk aroma en complexe smaak. De smaak varieert volgens het gebruikte vat. Het bier krijgt ook nog een derde gisting in de fles.
Dit bier past perfect met de zachtheid van de «Grand Chimay».
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bierviltjes van de abdij :
:
PS : zie ook op Facebook bij Alfons Van Camp, album "Brouwerij van Chimay".
-o-o-o-O-o-o-o-
|