Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
17-08-2017
Brouwerij Cornelissen
BROUWERIJ CORNELISSEN
Dank zij de schitterende medewerking van Dhr Bert Kerkhofs van de brouwerij Cornelissen, die ons de toelating gaf summiere teksten en foto's in dit bericht te gebruiken, kon deze brouwerij een plaats in ons blog krijgen, waarvoor onze hartelijke dank.
Brouwerij Cornelissen (voorheen Brouwerij Sint-Jozef) is gesitueerd in Opitter. De huidige eigenaar van de brouwerij is Jef Cornelissen.
Brouwerij Cornelissen is een familibedrijf. De exacte stichtingsdatum is niet bekend, maar de familie Vissers, oprichters van de brouwerij, zijn terug te traceren tot begin 19e eeuw. De brouwerij werd opgericht onder de naam brouwerij Sint-Jozef.
Het betrof hier met name Johannes Vissers, die ook burgemeester van Opitter is geweest, welke een herenhuis bewoonde waaraan ook stallingen en een brouwerij verbonden waren. Zijn dochter Maria Sophia Carolina huwde ene Joseph Cornelissen, en het echtpaar kreeg drie zonen: Jozef, Jaak en Leo. Jozef begon een limonadefabriek, Leo een bottelarij en Jaak was brouwer. In 1934-1935 bouwde hij een nieuwe brouwerij, en sinds 1937 werd daar Ops-Ale gebrouwen,
alsmede Pax Pils.
Eind jaren 40 van de 20e eeuw nam Jaak de bottelarij en de limonadefabriek van zijn broers over. Later kwam het bedrijf in handen van Jaak's zoons Jan en Leo en in 1980 trad Jef Cornelissen aan als eigenaar van de zaak. Hij breidde de brouwerij sterk uit. De huidige zaakvoerder, Jef Jr. Cornelissen, vijfde generatie, kwam in 2004 voltijds in het bedrijf. In 2013 nam hij het roer over van zijn vader.
In 2015 werd besloten de naam van de brouwerij te veranderen in "brouwerij Cornelissen", waardoor het familiale karakter meer op de voorgrond kwam.
Bieren die buiten Pax Pils geproduceerd worden door de brouwerij zijn:
Coccinelle, is een hoogblond, artisanaal tripelbier van hoge gisting. De mooie balans tussen het fruitig-kruidig aroma en de milde hoppige bitterheid zorgen voor een aangename nabitterheid die je doet verlangen naar de volgende slok. De Coccinelle is een natuurlijke beschermer van de hopplant. Dit artisanaal tripelbier van hoge gisting heeft een hoppig en kruidig karakter. Recept uit Hasselt, gebrouwen bij Bier Anders in Halen (zie ook Brouwerij Anders)
De naam Coccinelle is het Franse woord voor lieveheersbeestje. Het lieveheersbeestje is een natuurlijke beschermer van de hopplant.
Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) zijn een groep van kevers (Coleoptera). Sommige soorten zijn zeer bekend, omdat ze algemeen voorkomen, bijvoorbeeld het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata).
Lieveheersbeestjes leven zowel van planten en schimmels als van kleine diertjes en veel soorten zijn sterk gespecialiseerd. De bladluisetende soorten worden vaak als nuttig gezien, maar soorten die schimmels of planten eten verspreiden ziektes en worden beschouwd als plaaginsecten.
Een tweede bier dat onlangs op de markt werd gebracht is
Grasshopper , dat een blond, ongefilterd bier is van hoge ‘goesting’. De 3 hop soorten zorgen voor een aangename blend die goed blijft hangen. Tomahowk zorgt voor de bitterheid. Citra geeft een aangenaam citrusaroma en Mosaic geeft het bier een kruidige afdronk. Met 6%Alc vol is het een ideaal verfrissend zomerbier!
Het kreeg als naam "grashopper"' dat de Engelse benaming is voor "sprinkhaan".
Brouwerij De Brabandere werd in 1894 opgericht en in 1895 in gebruik genomen door Adolphe De Brabandere, landbouwer op het "Hof ter Koutere" in Bavikhove.] In 1909 werd Jozef De Brabandere eigenaar. Hij vergrootte de brouwerij en veranderde de naam in brouwerij Sint-Antonius. Tijdens de WO I lag de brouwerij stil, maar nadien werd alles terug opgestart. Na de dood van Jozef De Brabandere in 1929 neemt zijn weduwe het beheer over en doet verdere uitbreidingen. In 1950 komen er nieuwe eigenaars: Paul, Albert en Suzanne De Brabandere. Zij veranderen de naam terug in brouwerij De Brabandere. Oorspronkelijk werd het gebrouwen bier alleen verkocht aan cafés en particulieren, maar sinds 1950 ook aan bierhandelaars. Vanaf 1959 zijn Paul en Albert De Brabandere de bestuurders. Halverwege de jaren 70 werd ook de horecasector een belangrijke klant. Later stappen Ignace en Vincent De Brabandere in het bedrijf. In 1990 werd de brouwerij als bedrijf afgesplitst van andere activiteiten van de familie (cafés).
Op dat moment werd de naam brouwerij Bavik ingevoerd. In 2013 trad de vijfde generatie aan: Albert De Brabandere.] Begin 2014 werd de oorspronkelijke naam brouwerij De Brabandere terug officieel.
De brouwerij is nog altijd een familiebedrijf en één van de grootste onafhankelijke brouwerijen in België, waar de volgende bieren worden gebrouwd :
De brouwerij De Kluis is een Belgische bierbrouwerij, gevestigd in de Vlaamse gemeente Hoegaarden.
De brouwerij werd gesticht in 1966 door Pierre Celis, enkele jaren nadat de laatste ambachtelijke brouwer van Hoegaarden, Tomsin, de productie had gestaakt. Pierre Celis die de brouwersstiel bij Tomsin leerde, herbegon uit nostalgie op zijn hooizolder met een testbrouwsel. Jaar na jaar groeide de productie.
In de jaren tachtig investeerde Celis in de aankoop van Hougardia, een oude limonadefabriek en vormde deze om tot brouwerij. Een paar jaar later werd deze vestiging vernietigd door een brand. Dit ongeluk was de aanleiding voor de overname van de brouwerij door Interbrew, het huidige InBev. Met kapitaal van de Leuvense brouwer werden een aantal belendende panden aangekocht en werden de huidige gebouwen opgetrokken.
Naast het Hoegaards Witbier brouwt De Kluis ook nog De Verboden Vrucht, Grand Cru Julius en Das.
In de winter komt daar nog de Hoegaarden Spéciale bij. Al deze bieren zijn ongefilterde witbieren. Tijdens de jaren zeventig brouwde men ook nog Bénédict, een bruin abdijbier. (Bron : Wikipedia)
De Verboden Vrucht is een bier van hoge gisting met hergisting op fles. Het is een zwaar (8,5%) en fruitig bier met een roodbruine kleur. Het bevat mout, hop, water en toegevoegde suikers, wat het een zoete smaak geeft.
De Verboden Vrucht heeft ook een eigen glas: bolvormig, met een gedraaide voet.
Deze Abdij ligt midden in het groen van de bossen in de Noorderkempen.
De Norbertijnen van Postel begonnen bier te brouwen in 1611. Tijdens de Frans revolutie werden de kanunniken uit hun abdij gedreven. Gelukkige werden de brouwformules gered en . Vandaag wordt Postel gebrouwen door Affligem Brouwerij BDS (eigendom van Heiniken)), gevestigd te Opwijk. beerimages.pintley.com
De brouwerij werd opgericht in 1876 door Jules Lefèbvre. Tijdens de WO I, in 1916 werd de brouwerij ontmanteld door de Duitse bezetter. In 1921 verhuisde Auguste, de zoon van Jules, de brouwerij van het dorpscentrum naar een hoger gelegen gedeelte. Daar werd de huidige locatie gevonden in de gebouwen van een failliete brouwerij. Datzelfde jaar werd door Gaston Lefèbvre, de derde generatie een bottellijn geïnstalleerd. Tijdens de WO II werd de brouwerij niet ontmanteld maar draaide zoals de meeste overgebleven brouwerijen op een klein pitje. In 1954 deed, met Pierre Lefèbvre, de vierde generatie zijn intrede in de brouwerij en werden de bieren Super-Houblo en Porph-Ale gelanceerd. In 1975 kwam Philippe Lefèbvre, de vijfde generatie, aan het roer en vanaf 1978 begon men de abdijbieren Abbaye de Bonne-Espérance te brouwen. Sinds 1983 brouwt Lefebvre ook de Floreffe-bieren, onder licentie van de abdij van Floreffe. In 2002 voegde Paul Lefèbvre, zoon van Philippe, zich bij het team waar ook zijn zus Céline en zijn moeder Ann bijhoren.
Bieren die door de brouwerij gebrouwd worden :
Barbär - Barbär Bok - Belgian Kriek - Belgian Peches -Hopus -Manneken Pis - Moeder Overste - Floreffe.
De Abdij van Leffe, opgericht in 1152, was een norbertijnenabdij waar kanunniken in een gemeenschap samenleefden met bijzondere aandacht voor opvang en gastvrijheid; talrijke pelgrims konden altijd in de Abdij van Leffe terecht.
In 1240 besloten de kanunniken een brouwerij te bouwen om een gezonde en versterkende drank te bereiden (in die periode heersten ziektes zoals de pest en het koken van water tijdens het brouwproces van het Leffe bier doodde alle ziektekiemen). Na de Franse Revolutie werd de abdij in 1929 heropgericht; ook de abdijkerk op het oude abdijdomein werd heropgebouwd nadat de mooie 18de-eeuwse kerk was afgebroken. Iedere kloosterling vervulde een specifieke taak en verbond zich ertoe de parochies te bedienen.
De abdij en brouwerij werden gesloten tijdens de Franse Revolutie en leken slechts een verre herinnering, totdat de abdij in 1929 heropgericht werd. In 1952 besloten abt Nys en Albert Lootvoet de brouwtraditie en de goedbewaarde receptuur van Leffe te hervatten om een gamma van heerlijke Leffe bieren aan te bieden. AB-InBev heeft de fakkel overgenomen en stelt zich tot taak de traditie van het Leffe bier, die kan nagetrokken worden tot 1240, voort te zetten (Bron : www.leffe.com)
Het abdijbier kreeg de naam van LEFFE, gebrouwen door AB InBev. en is vernoemd naar de abdij van Leffe in Dinant.
De bieren die o.a. gebrouwd worden in de Abdij zijn
LEFFE - BLOND
Dit bier is zacht en subtiel en heeft een alcoholgehalte van 6,6 %. Het is authentiek waar een vleughe bitterheid doorschemert en is lekker opelk uur van de dag.
De Scheldebrouwerij is een in 1994 begonnen ambachtelijke brouwerij die voortkwam uit het Bergse Bierbrouwersgilde te Bergen op Zoom; nadien verhuisde ze naar het Belgische Hoogstraten. Gangmakers waren Kees van Loenhout en Peter van der Eijnden.
Hier wordt een Belgisch bier gebrouwen met Hollandse wortels en het is een Nederlands speciaal bier in een Belgische jas.
Scheldebieren worden gekenmerkt door hun opvallende benamingen, vaak geïnspireerd op volksverhalen en de geboortegrond van onze brouwerij. Sinds jaar en dag tekent illustratorJos Thommassen voor de bijpassende en herkenbare illustraties op onze etiketten.
(afb. van de scheldebrouwerij)
Al hun bieren hebben speciale namen van Witheer tot Krab
Dank zij de schitterende medewerking van Liesbet Vanlandschoote, management assistent van de brouwerij, die ons de toelating gaf summiere teksten en de door haar toegezonden foto's in dit bericht te gebruiken, kon deze brouwerij een plaats in ons blog krijgen, waarvoor onze hartelijke dank.
Deze brouwerij, ook bekend als Brouwerij Henri Maes is een familiale brouwerij gelegen in de Belgische stad Brugge, aan het Walplein 26. Het stadsregister vermeldt reeds in 1564 het bestaan van een brouwerij Die Maene aan het Walplein.
In 1856 werd Henri (Leon) Maes eigenaar van het pand en met de steun van zijn oom, kanunnik Petrus-Johannes Maes, bouwde hij Die Maene uit tot een moderne brouwerij: De Halve Maan. Men brouwde toen op een ambachtelijke manier troebel en zurig bier van hoge gisting met een beperkte houdbaarheid. Dit werd al eeuwen zo gedaan. De productie en verdeling gebeurde ook alleen maar in tonnen.
Zonen Henri II en Achère namen na de dood van Henri I (1867) de brouwerij over. Henri II ging in volle industriële revolutie in Engeland de nieuwste technieken leren, om deze later in Brugge toe te passen. Zo werden bij De Halve Maan een mouterij en een eest opgetrokken en werden Engelse bieren zoals stout en pale ale gebrouwen. Vanaf 1883 nam de productie gestaag toe, nadat de broers hadden geïnvesteerd in een moderne stoomketel.
In 1905 overleden Achère en Henri II echter op jonge leeftijd en hun weduwen zetten de brouwerij voort.
In 1919 nam Henri III de touwtjes in handen. Op dat moment was Duitsland toonaangevend op brouwkundig vlak, dus ging Henri daar extra brouwerskennis opdoen. Hij leerde er de bieren van lage gisting kennen en besloot om ook dergelijke bieren in Brugge te gaan brouwen. In 1928 investeerde hij hiertoe in nieuwe koelinstallaties. Hij lanceerde "Bock", een licht pilsbier, wat de verkoop gevoelig deed stijgen. Tijdens de jaren 1930 begon hij ook aandacht te schenken aan de nieuwste trends van softdrinks (cola en limonade) en waters. Van thuisbedeling met paard en kar maakte Henri III een specialiteit. In 1946 nam hij de naastliggende brouwerij Brugge Zeehaven over, wat grote verbouwingswerken mogelijk maakte. Dit was nodig voor de stijgende productie. Het complex kreeg toen ongeveer zijn huidige vorm, met een koelschip, een grote moutvloer en een eest naar Duits model.
In de jaren 1950 werd Henri IV ook in de brouwerij actief. De brouwerij kende een sterke groei, met thuisbedeling als grote troef. Het tafelbier en de "Domino"-limonades deden het toen erg goed. Men had een hele ploeg ter beschikking die met paard en kar en later met vrachtwagens in West-Vlaanderen dranken aan huis leverde. Tijdens de jaren 1970 veranderden de leefomstandigheden echter vrij drastisch, waardoor het sterktepunt van de brouwerij het zwaktepunt werd. Warenhuisketens werden steeds populairder, maar de brouwerij was te kleinschalig om daar te kunnen leveren.
In 1981 brouwde Henri IV, die ondertussen de hulp van zijn dochter Véronique had gekregen, een speciaal "straf" bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers, in Brugge. Het bier kreeg de naam "Straffe Hendrik", naar de verschillende generaties Henri Maes, en kende een groot succes. Tijdens de jaren 1980 vormde men de brouwerij om tot een huisbrouwerij, opengesteld voor het publiek. De voormalige bottelarijen en mouterij werden ingericht tot gelagzalen. Véronique Maes liet hierbij de industrieel archeologische site restaureren. Het merk en het handelsfonds van Straffe Hendrik werden in 1988 echter door Brouwerij Riva uit Dentergem overgenomen. De productie in Brugge werd sterk teruggeschroefd, om ze in 2002 uiteindelijk te beëindigen en in Dentergem voort te zetten.
Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes en de huidige bedrijfsleider, startte in 2005 de brouwerij opnieuw op na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie.
Tevens kreeg het interieur een ander opzicht met een mooie verbruikerszaal, waar de rekken de rijke oogst aan producten tentoonstellen, met een duidelijke aanduiding van de prijs.
Wie ter plaatse van de talrijke bieren op een rustige en kalme manier wilt proeven kan dit, temeer dat deze nog geserveerd worden door een opgeleid en vriendelijk personeel.
.
Het nieuwe bier Brugse Zot werd gelanceerd. Het bier viel onmiddellijk in de smaak, zowel in Brugge als ver daarbuiten. Na het winnen van verschillende prestigieuze kwaliteitsprijzen op het allerhoogste niveau voor het bier, en door de stijgende populariteit ervan, moest de brouwerij haar capaciteit al meerdere keren zwaar uitbreiden. In 2005 verhuisde tevens het Brouwerijmuseum van de voormalige brouwerij De Gouden Boom, waarvan de gebouwen aan een projectontwikkelaar waren verkocht, naar de kelderverdieping van De Halve Maan.
Door het faillissement van Liefmans Breweries uit Dentergem in 2007 kwam het biermerk Brugse Straffe Hendrik tijdelijk in handen van Duvel-Moortgat. In 2008 sloot De Halve Maan een koopovereenkomst met Duvel-Moortgat voor het merk. De Halve Maan begon de Straffe Hendrik opnieuw te brouwen zoals dat oorspronkelijk werd gedaan: een tripel van 9%. Liefmans had van Straffe Hendrik namelijk een blonde en bruine versie van respectievelijk 6 en 8,5% gemaakt. In het najaar van 2008 werd tevens het seizoensbier
Brugse Bok voor het eerst gebrouwen. Vanaf september is dit bokbier telkens in beperkte hoeveelheid beschikbaar.
Sinds 2010 beschikt de brouwerij ook over een eigen bottelarij en logistiek centrum op het bedrijventerrein Waggelwater. De activiteiten die daar plaatsvinden werden voorheen uitbesteed aan een brouwerij uit Melle. Voor de nodige installaties werd de brouwerij Wolf in het Duitse Fuchsstadt overgenomen. Die werd ontmanteld, waarna de bottellijn en vatenlijn naar Brugge werden overgebracht. Ook werden zeven grote nieuwe tanks geplaatst, die samen 320.000 liter bier kunnen opslaan.
In het najaar van 2010 werd Straffe Hendrik Quadruppel gelanceerd, een zware versie van de tripel Straffe Hendrik, met een alcoholpercentage van 11%.
Brugse Zot is een heerlijk goudblond bier dat wordt vervaardigd volgens een unieke receptuur en met respect voor traditie. Het kent een bruine variant onder de naam
Brugse Zot Dubbel, een iets zwaarder bier met een unieke bittere toets.
Daarnaast brouwt De Halve Maan ook het seizoensbier
Brugse Bok, een amberkleurig bier met een vol moutig aroma door het gebruik van geroosterde moutsoorten.
Heden ten dage is de Brugze Zot, samen met Straffe Hendrik het enige bier dat in de Brugse binnenstad, buiten Bourgognes Des Flandres dat ook in Brugge wordt gebrouwen. Het is een natuurlijk bier waarvan enkel de beste ingrediënten worden gebruikt.
Brouwerij De Halve Maan staat dan ook steeds garant voor een bier van optimale kwaliteit en smaak.
Tevens worden er dagelijks doorlopend rondleidingen in het Nederlands, Frans en Engels georganiseerd en dit tussen 11h00 en 16h00. Op zaterdag kan een extra rondleiding om 17h00 gevolgd worden. Een bezoek in het Duits kan op aanvraag.
Het bezoek kost 9,00 euro per persoon en duurt 45 minuten. Aansluitend krijgt u een degustatie van het huisbier Brugse Zot Blond. U betaalt 8,50 euro per persoon voor groepen vanaf 20 personen en voor tickets via de website.
Deze brouwerij is gevestigd in de Guido Gezellelaan 49 te 2800 Mechelen.
Het begijnhof bezat een belangrijk "Krankenhuis" gesitueerd op de huidige site van de brouwerij, waarvan nog enkele gebouwen dateren uit de 15e en 16e eeuw, waaronder de oude St.-Bernardusrefuge van de Abdij van Hemiksem.
In 1872 koopt de familie Van Breedam de brouwerij en bouwt een moderne brouwerij met stoomketel. (afb. van catawiki)
Vanwaar komt de naam "Carolus" ? Dit Mechels bier, van hoge gisting, is vernoemd naar keizer Karel V en met name naar de houden muntstukken uit de 16° eeuw met de beeltenis van Keizer Karel
Gouden Carolus Classic Gouden Carolus Tripel
Gouden Carolus Ambrio Goude Carolus Hopsinjoor
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Rood
Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused Gouden Carolus Indulgence
Gouden Carolus Indulgence Gouden Carolus Christmas
Lucifer Boscoli
(afb. van catawiki)
Lucifer is een blond speciaalbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8%. Het heeft een densiteit van 17° Plato en is 3 jaar houdbaar die het begin 2009 terug op de markt bracht. Het Anker is geen eigenaar van het merk, maar heeft de productie- en verkoopsrechten. Duvel-Moortgat behoudt het eigendom van het merk, zodat ze kunnen verhinderen dat Lucifer een concurrent van Duvel wordt.
Boscoli : In 2004 verscheen het bier onder de naam Anker Boscoulis, dat een rood fruitbier van hoge gisting was, en gemaakt op basis van witbier, verrijkt met natuurlijk bosvruchtensap.. In 2009 werd het alcoholpercentage gewijzigd en eveneens de naam. Het werd toen Boscoli.
Maneblusser (afb. van Biernet)
De naam “Maneblusser” verwijst naar de bijnaam van de Mechelaars: maneblussers. Deze naam gaat terug op een legende volgens dewelke een dronkaard in 1687 tijdens een bewolkte nacht de volle maan achter de Sint-Romboutstoren zag en dacht dat die brandde. Hij sloeg alarm en de Mechelaars kwamen ijlings blussen, tot ze op de toren merkten dat het vals alarm was. Op het etiket van het bier stond tot 2013 de Sint-Romboutstoren. In 2013 werd het etiket vernieuwd. Sindsdien staat er een brandweerman op met een emmer met flesjes bier in de ene hand en in de andere hand een glas bier.
Maneblusser is een blond speciaalbier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 5,8%. Het wort heeft een densiteit van 14,2° Plato en het bier is 2 jaar houdbaar. Het bier werd gelanceerd in juni 2009.[
Maneblusser Bok (afb. van Catawiki)
Maneblusser Lente Maneblusser Wit
Buiten de voormelde bieren is de productie uitgebreid met producten van Konishi, één van de oudste sake-brouwerijen in Japan. Konishi startte in 1988 met de import van Belgische speciaal- bieren naar Japan, o.a. het gamma Gouden Carolus bieren.
Shirayuki Classic Konishi Silver
Shirayuki Classic (betekent witte sneeuw) is een volmondige sake met droge afdronk. Gebrouwen met zuiver water uit het Japanse Rokko-gebergte nabij de stad Kobe door de Japanse brouwersfamilie Konishi.
Konishi Gold Shirayuki Vintage
Deze unieke, amberkleurige sake wordt gebrouwen volgens een eeuwenoud receptuur van de Japanse brouwersfamilie Konishi. Serveer deze vintage sake puur of on the rocks. Een lichte, frisse sake die mooi past bij zuivere gerechten met een pure smaak zoals gestoomde kip, witte asperges, kom- kommersalade, oesters, krab en licht gegrilde witte vis.
En.... beschikken zij over een uitstekende verfijnde Whisky , die gedistilleerd wordt uit het moutbeslag van het bier "Gouden Carolus Tripel". De opeenvolgende rijping in First Fill Bourbon vaten gevolgd door een verdere rijping in 'Anker' vaten (houten vaten bewerkt door de tonnenmaker volgens onze eigen specificaties) resulteert in een verfijnde whisky met een volle en evenwichtige smaak. De subtiel aanwezige fruitaroma’s worden mooi aangevuld met toetsen van hout en vanille.
Gouden Carolus Single Malt
- - -- - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : - voor het samenstellen van dit onderwerp en het gebruik van tekst en foto's kregen wij de toelating van Dhr Zjef De Loose van de Brouwerij Het Anker, waarvoor onze hartelijke dank.
Brasserie d'Achouffe is een Belgische brouwerij gelegen in het Luxemburge dorp Achouffe, onderdeel van Wibrin, een geelgemeente van Houffalize in de Outthevallei.
De brouwerij werd opgestart in 1982 door de schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts in een oude boerderij die ze huurden van Albert Masson. Op 27 augustus 1982 werden de eerste 49 liter bier gebrouwen
De kabouters van de Vallei der Feeën houden het meest van dit gouden bier. LA CHOUFFE, met zijn licht hoppige smaak, toetsen van verse koriander en fruitige accenten, lijkt wel een toverdrank voor hun levenslust. Althans, dat is toch wat deze guitige wezentjes elke keer vertellen wanneer de zin om hun dorst te lessen weer eens bovenkomt. Van generatie op generatie bewaarden ze angstvallig hun geheim. Tot ze op een dag, om hun vriendschap met de mensen te bezegelen, het recept in hun oor fluisterden. Van alle verhalen uit de streek van de Ardennen is de legende van LA CHOUFFE de boeiende om door te geven.
In de brouwerij worden de volgende bieren gebrouwd :
La Chouffe - Mc Chouffe - Houblon Chouffe.
N'Ice Chouffe - Chouffe Soleil - Couffe Bok
Cherry Chouffe rouge - Big Chouffe
De Magnum van LA CHOUFFE (1,5l) bestaat al sinds 2005 in Collector's Edition. Elk jaar nodigen zij een bekend striptekenaar uit om zijn interpretatie te geven van de Achouffe kabouter
au d’Ychouffe houdt het midden tussen bier en wijn. Zij brouwen dit bier in een gelimiteerde en genummerde oplage.
Dit jaar hebben we maar liefst 2 varianten van Château d’YCHOUFFE gebrouwen! Eén op basis van most van witte druiven en één op basis van most van rode druiven. Te degusteren als aperitief of bij een dessert in wijnglazen.
En dan..... is nog CHOUFFE Coffee een likeur op basis van Esprit d'Achouffe (bierbrandewijn) verkregen door het distilleren van CHOUFFE.Toevoeging van graanalcohol, 100 % natuurlijke koffie-extracten en een stevige scheut Mc CHOUFFE geven dit uitzonderlijk resultaat: een overheerlijke koffielikeur!
CHOUFFE Coffee drink je warm (max. 60° C.) met een laagje slagroom of ijskoud, doch nooit alleen want ... alle kabouters zijn er dol op
en natuurlijk hun L'ESPRIT D'ACHOUFFE
een zeer fijne eau de vie die een beetje weg heeft van 'grappa' en gedistilleerd wordt op basis van een bier van 5 jaar oud. Geleverd in een stenen stoopje van 50cl met opdruk in zeefdruk. Bij voorkeur in de koelkast of diepvries bewaren. Schenken aan 0 à 10°C in een glaasje van 4cl.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : - voor het samenstellen van dit onderwerp en het gebruik van tekst en foto's kregen wij de toelating van Sylvanie Ummels van de Brasserie d'Achouffe, waarvoor onze hartelijke dank.
Turnhout is de stad van de speelkaarten maar ondertussen ook wel een beetje van de bieren. En zeg nu zelf, speelkaarten en bier dat is toch de perfecte combinatie op café, vandaar de idee voor een bierTROEFroute, een soort ‘kroegentocht’ langs verschillende cafés in Turnhout. (Bron : brouwerijhetnest.be).
Bieren die in deze brouwerij gebrouwd worden zijn o.a. :
KLEVERE TIEN
SCHUPPEN BOER
KOEKEDAM
HERTENHEER
SCHUPPENAAS
DEAD MAN'S HAND
TWOFACEDJACK
SCHUPPENBOER
POKERFACE
FOR ACES BLACK IPA
FOUR ACES BLACK IPA
Donker volmondig bier met karakter. Het overvloedig gebruik van edele Amerikaanse hopvariëteiten zorgt voor een aangenaam citrus aroma en smaak
FOUR ACES BARLEY WINE
FOUR ACES
BARLEY WINE
Amberkleurig volmondig bier met een mooie balans tussen bittere hoptoetsen en een licht zoete moutigheid
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S : de afbeeldingen en de tekst zijn afkomstig van de site van Brouwerij Het Nest mits toelating van Dhr Gust Hermans, waarvoor onze dank.
In Oud-Turnhout, op de steenweg op Mol, aan het nummer 118 ligt het voormalig augustijner klooster de Priorij van Corsendonk waaraan Corsendonk zijn naam dankt., In de 19e eeuw brouwde Brouwerij Keersmaekers reeds Patersbier, maar 1982 startte de familie Keersmaekers, in opdracht van het Turnhoutse VVV, met de productie van Corsendonk bier.
De bieren, gebrouwen door Brasserie du Bocq, gelegen te Purnode (Yvoir) aan de rue de la Brasserie 4, kennen internationaal een groot succes.
Sinds oktober 2015 is de familie Keersmaekers 100% eigenaar van Brasserie du Bocq
Brouwerij du Bocq, beter bekend als Brasserie du Bocq, was een Waals familiebedrijf gelegen in Purnode, een dorpje in de gemeente Yvoir in de Condroz. De brouwerij is genoemd naar de Bocq, een zijriviertje van de Maas. In 2015 werd de brouwerij overgenomen door brouwerij Corsendonk.
RAMEE AMBER en BLOND
Ramée is een Belgisch abdijbier. Het bier wordt sinds 2001 in opdracht van Jacques Mortelmans voor de Abdij van La Ramée gebrouwen, eerst in Brasserie de Brunehaut, te Rongy, vanaf 2006 bijBrasserie du Bocq te Purnode. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier.
De bieren van du Bocq zijn : Ramée - Den Deugniet - Blanche de Namur - Gauloise Ambrée - Gauloise Bruin - Gauloise Blond - Gauloise Triple - Gauloise X-mas - Blanche de Namur Appel - Blanche de Namur Rosée en Redbocq.
DEN DEUGNIET
Naam van het bier, genaamd naar de Belgische folkloregroep gesticht in 1992
BLANCHE DE NAMUR
Dit bier werd opgedragen aan Blanche de Namur, dochter van Jan I van Namen en Maria Van Artesië, die leefde in de 14° eeuw. Zij huwde Magnus Erikson, Koning van Zweden en Noorwegen. In 1335 vertrok ze naar Scandinavië en zou nooit meer terugkeren (Bron : Wikipedia)
Alles begon in 1858, toen Martin Belot, een boer in Purnode, voor het eerst bier brouwde in een schuur van zijn boerderij. Eerst maakte hij alleen in de winter bier, wanneer er weinig werk was op het veld. De ontdekking van een grondwaterlaag van uitzonderlijke kwaliteit en kwantiteit in Purnode was een geweldige troef. (Bron : hhtp://bocq.be/nl)
GAULOISE BLOND en BRUIN
(afb. basserie du bocq)
GAULOISE TRIPLE BLOND
(brasserie du bocq)
GAULOISE CHRISTMAS
(afb. servecas special)
BLANCHE DE NAMUR Appel en Rosée
(afb. bresserie du bocq)
Fruitbier van hoge gisting. Aroma's van rood fruit en zwarte bes, licht zoete smaak met het zurige van witbier.
REDBOCQ
Fruitbier van hoge gisting. Aroma's van rood fruit en zwarte bes, licht zoete smaak met het zurige van witbier.
Brouwerij du Bocq, beter bekend als Brasserie du Bocq, was een Waalsfamiliebedrijf gelegen in Purnode, een dorpje in de gemeente Yvoir in de Condroz. De brouwerij is genoemd naar de Bocq, een zijriviertje van de Maas. In 2015 werd de brouwerij overgenomen door brouwerij Corsendonk
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bierviltje
Met deze reeks van ,6 exclusieve bierviltjes werd voor de 35ste verjaardag van de "Kiekeboes" in 2012, Merho de stadstekenaar en werden deze in de verschillende Turnhoutse horecazaken gebruikt om het glas van de verbruiker op te plaatsen.
Het was de allereerste keer dat er bierviltjes verschijnen met personages uit de "Kiekeboes", uitgegeven door de brouwerij Corsendonk.
Jupiler is een Belgisch pilsbier dat gebrouwen wordt door brouwerij Piedboeuf (onderdeel van Anheuser-Busch InBev), gelegen in de rue des Anciennes Houblonnières 2, in het plaatsje Jupille-sur-Meuse (4020), een geelgemeente van Luik. Ook bekend als Brouwerij Jupiler Zij werd opgericht in 1853 door Jean-Théodore Piedboeuf en kwam vooral na 1905 tot ontwikkeling onder impuls van Henri Piedboeuf en zijn schoonbroer Albert Van Damme.
De naam Jupiler is in 1966 gevormd met het achtervoegsel -er bij de plaatsnaam.
Het embleem van Jupiler is altijd al een stier geweest.
(afb. van swolfsfeestverhuur.nl)
De slogan van Jupiler is "Mannen weten waarom".
(afb. van catawiki.nl) (afb. van Colnect.com)
Brouwerij Piedbœuf fuseerde in 1988 met Brouwerij Artois te Leuven om de groep Interbrew te vormen .Piedboeuf is een familie van tafelbieren van lage gisting – verfrissend, gemakkelijk verteerbaar en van nature evenwichtig. Deze tafelbieren van lage gisting worden gebrouwen op basis van mout, water, hop, en gist. Toch heeft elk lid van de Piedboeuf-familie een eigen, typerend karakter. Piedboeuf Blond heeft een heldere, goudblonde kleur, een licht karakter en een alcoholgehalte van 1,5%.
De volgende bieren worden er met zekerheid gebrouwen :
DELHAIZE TAFELBIER BLOND + BRUIN zijn tafelbieren van 1,5 % en zijn de moederbieren van Delhaize Tafelbier Blond en Bruin, en zijn beiden etiketbieren.
(afb. van pinkgron.nl) (afb. van catawiki)
En.... in het gamma van Piedboeuf :
PIEDBOEUF BLOND
(foto van ah.nl) (foto van users.telenet.be)
PIEDBOEUF BRUIN
(foto van wikipedia) (Door Jasper K - Eigen werk, CC BY-SA 3.0)
PIEDBOEUF FONCEE
( foto van jacquestrifin.be)
PIEDBOEUF TRIPLE (3,8 % alc.)
(afb. van Soti)
In de soort Piedboeuf Triple bestaan eveneens Triple-Jurist - Triple-K en Bux-Triple
Buiten de bovenvermelde bieren wordt er in de brouwerij het bier van het merk Jupiler gebrouwen,merk dat zijn naam gaf aan de
Jupiler Pro League (afb. nl.pinterest.com)
en als Jupiler official FIFA world cup beer (afb.advertentiezoeker.nl)
Jupiler is het N°1 bier in België, het land der bieren. De bitterzachte pils wordt gebrouwen met de beste ingrediënten (mout, maïs, water, hop en gist), volgens een onberispelijk vakmanschap.
Van Jupiler kun je genieten op elk moment, dankzij zijn fris karakter, vlotte verteerbaarheid en toegankelijke smaak. De constante, uitzonderlijke kwaliteit van het bier blijft ook vandaag gewaarborgd in de brouwerij van Jupille.
De ideale schenktemperatuur voor Jupiler (alcoholpercentage 5,2%) bedraagt 3°C en in het typische ribbeltjesglas is een ultieme smaakervaring verzekerd!
JUPILER BLUE
Een perfect gekoeld pintje, met de verfrissende smaak van een bitterzachte Jupiler en wat minder alcohol. Dat is Jupiler Blue. Bevat slechts 3,3% alcohol.
En dan is er
JUPILER 0,0 %
de nieuwe alcoholvrije Jupiler, die slechts 0,0% heeft doch de verfrissende smaak van echt bier weergeeft. Het wordt eerst volledig gegist en dan gede-alcoholiseerd.
JUPILER BLUE LEMON & LIME
Jupiler Blue Lemon & Lime is de fruitige versie van Jupiler Blue. Heerlijk verfrissend, een op-en-top natuurlijke citrussmaak en 3,3% alcohol. Het lekkerst is Jupiler Blue Lemon & Lime op een zomerse dag. IJskoud en licht prikkelend. Kies voor een blik van 33cl of een flesje van 25cl. Gegarandeerd genieten.
De brouwerij is vanaf 1366 gevestigd te Leuven,, waar ook de oorspronkelijke brouwerij Den Hoorn werd opgericht. De Hoorn, in het embleem verwijst naar de Brouwerij..
Sébastian Artois werd in 1708 toegelaten tot de Leuvense Brouwersgilde, en slechts negen jaar later kocht hij de brouwerij reeds over. In memoriam, vindt u zijn naam op de brouwerij en op elke fles in de hele wereld.
De naam "Stella", ster in het Latijn, verwijst dus naar de kerstster en die vind je vandaag nog steeds op elk flesje Stella Artois.
Stella Artois gedronken in het speciaal ontworpen glas
komt volledig tot zijn recht bij een geschonken temperatuur van 3-5° Celsius, maar tegenwoordig wordt het ook geschonken in een modern glas (zie foto).
Van Stella Artois bestaan er vele bierviltjes met verschillende onderwerpen, zoals bv die van "Rubens" - "boten" en vele anderen, die men ofwel kan bekijken via mijn Facebookalbum en door te surfen naar bierviltjes van Stella Artois.
De Rodenbachs vestigden zich vanuit Andernach am Rhein in het West-Vlaamse Roeselare. Het geslacht Rodenbach kende in zijn rangen veel militairen, dichters, schrijvers, brouwers, ondernemers, maar ook pragmatische revolutionairen en politici.
Zo neemt Pedro Rodenbach deel aan de veldtocht van Napoleon in Rusland en voert hij in 1830 de Belgische omwenteling aan die leidt tot de onafhankelijkheid van België. Drie Rodenbachs waren lid van de grondwetgevende vergadering bij de stichting van België. Constantijn Rodenbach is de auteur van de Brabançonne, het Belgische volkslied.
In 1836 sticht Pedro Rodenbach samen met zijn ondernemende vrouw, Regina Wauters, de brouwerij.
Het is echter aan Eugène Rodenbach dat RODENBACH zijn unieke kwaliteit en meesterlijke karakter te danken heeft.
RODENBACH GRAND CRU
De Grand Cru van RODENBACH gaat meer naar de bierstijl "Vlaams roodbruin bier", wegens haar langer verblijf in eiken foeders. Het bestaat uit 1/3 jong en 2/3 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. Het is een erkend streekproduct (6 Vol. % Alc.) .
RODENBACH CLASSIC
RODENBACH is het ‘Vlaamse roodbruine bier’, erkend als Traditioneel Streekproduct (5,2 Vol. % Alc.) De gemengde hoofdgisting en de rijping op eikenhouten vaten (foeders) geven het een zachtzure smaak en complexe fruitigheid net als bij wijn. RODENBACH bestaat uit 3/4 jong en 1/4 gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. RODENBACH is heel verfrissend en eetlustopwekkend: het perfecte aperitief!
RODENBACH ALEXANDER
RODENBACH Alexander werd voor het eerst gebrouwen in 1986, ter gelegenheid van de 200e verjaardag van Alexander Rodenbach, mede-oprichter van Brouwerij RODENBACH. Het is een bier dat voor het laatst gebrouwen werd in 2000, is één van de meest gegeerde bieren in de wereld. Het is is een ‘foederbier’ (een mengeling van bieren, dat tot 2 jaar lang rijpt op eiken foeders), gemacereerd met zure kersen. Dit bijzondere bier met zijn unieke, gebalanceerde palet, fruittoetsen en complexe afdronk is ongetwijfeld één van de beste Sour Ales die de brouweri ooit gemaakt heeft.
RODENBACH ROSSO
RODENBACH Rosso is een authentiek, licht verteerbaar, zuurzoet verfrissend bier en. wordt gebrouwen op basis van 2-jarig - op eikenhouten foeders gerijpt – RODENBACH-bier gemengd met jonge RODENBACH, het brouwsel ondergaat daarna deels een maceratie met veenbessen frambozen en zure krieken en wordt verder aangevuld met het natuurlijk sap van deze rode vruchten, waardoor het fris, fruitig en tevens zeer verfrissend is en de kleur heeft van jonge Bourgogne wijn met slechts 4,0 Vol. % Alc.. RODENBACH Rosso die een modern rood design meekrijgt wordt geserveerd in een origineel glas, rond bovenaan en ovaal in de voet.
RODENBACH VINTAGE
RODENBACH Vintage is het unieke resultaat van selectie, door onze RODENBACH-brouwmeesters, van de foeder die na 2 jaar rijping het beste bier heeft voortgebracht: ‘de beste foeder van het jaar.’ Op het etiket wordt altijd het nummer van de foeder vermeld en het jaartal wijst op het begin van de rijping. RODENBACH Vintage is 100% oud belegen bier, wat resulteert in een superieure RODENBACH Grand Cru. Zijn smaak is complex, rond, intens en verfrissend. Kenmerkend is de appelzurige fruitigheid in combinatie met karamel, wilde honing en eik met een toets van vanille, kers en zoethout. Zijn aroma bevat een vleugje karamel en eikenhout, alsook toetsen van groene appeltjes vermengd met honing en chocolade. De zachtzure, fruitige afdronk is lang en mooi in balans net als bij een grand cru wijn.
RODENBACH CARACTERE ROUGE
RODENBACH Caractère Rouge werd in 2011 ontwikkeld in samenwerking met topchef Viki Geunes. Dit exclusieve bier ontstaat door een 6-maand durende gistende maceratie van krieken, frambozen en veenbessen op bier dat zelf al een rijping van 2 jaar heeft ondergaan op eiken foeders. Het resultaat is een uitzonderlijke RODENBACH met een alcoholvolume van 7%. RODENBACH Caractère Rouge is vineus met een zeer complexe, fruitige neus van framboos en kriek in combinatie met toetsen van hout en karamel. De ondertoon bevat het aroma van viooltjes, leder en lichte tabak. Zijn smaak is eerder zuur, maar van een bijzondere puurheid. Met zijn lange, zuivere afdronk en zijn unieke combinatie van delicaatheid en kracht doet RODENBACH Caractère Rouge denken aan een frisse Bourgogne wijn.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : P.S. : de afbeeldingen en de tekst zijn afkomstig van de site van Palm Belgian Craft Brewers,mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.
DE GOUDEN BOOM is gelegen in de oude binnenstad van het historische Brugge waar een zekere Jan Hugheins bier brouwde sinds 1455. Generaties lang is er afwisselend een brouwerij, dan weer een stokerij. Jules Vanneste koopt het gebouw dat in die tijd nog stokerij ‘t Hamerken huisvest in 1872. In 1889 zet hij de stap om de stokerij definitief te verbouwen tot een brouwerij. Al snel zijn de hogegistingsbieren van ‘t Hamerken een begrip in de Brugse regio.
In 1983 krijgt de brouwerij de naam DE GOUDEN BOOM. Deze naam verwijst naar het huwelijk van Margaretha van York met Karel de Stoute in 1468, waar de winnaar van het riddertornooi een Gouden Boom – het Brugse stadssymbool – meekreeg als trofee.
Het geheim van het, door DE GOUDEN BOOM gebrouwen, historische stadsbier BRUGGE Tripel en de abdijbieren van STEENBRUGGE is het kruidenmengsel ‘gruut’ waarmee ze verrijkt zijn. Gruuthuse in Brugge, dat nu nog steeds als museum te bezoeken is, had immers tot laat in de de eeuw het monopolie op de verkoop van ‘gruut’.
Het beschermde mouterijgebouw van de oude brouwerij in Brugge werd geïntegreerd in een nieuwbouw woonproject. De productie van de Brugse stads-en abdijbieren werd in 2004 om milieutechnische redenen overgebracht naar de hogegistingsbrouwerij PALM, die de traditie verderzet.
Sint-Pietersabdij Steenbrugge
Arnoldus van Tiegem sticht in 1084 de Abdij van Oudenburg, hij promoveert nadien tot bisschop van Soisson en wordt later heilig verklaard. Drinkwater is dan nog onzuiver en verspreidt allerlei ziektes. Om zijn gelovigen daarvan te vrijwaren leert hij hen zuiver bier drinken in plaats van besmet water. Tijdens de periode van de pest worden zo velen van de dood gered. Begrijpelijk dat de brouwers hem benoemen tot hun patroonheilige, Sint Arnoldus. De rechten van de abdij van Oudenburg gaan in 1934 over op de nieuwe Sint-Pietersabdij te Steenbrugge. Deze abdij bezit een brouwhuis en brouwt er bier tot aan het uitbreken van de tweede wereldoorlog.
In 2003 verleent de prior van de Sint-Pietersabdij in Steenbrugge aan Brouwerij PALM de licentie om de abdijbieren STEENBRUGGE te brouwen. Hij draagt Belgiës grootste familiale brouwer op de erfenis van Sint-Arnoldus zorgvuldig te bewaren voor het nageslacht. De brouwerij belooft plechtig te waken over het unieke, oude recept.
STEENBRUGGE TRIPEL
Het abdijbier STEENBRUGGE Tripel is een goudblond bier met een afgerond moutkarakter, een geparfumeerde hoptoets, een warme, volle smaak en een fruitig lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel gruut. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles (8,7 Vol. % Alc.), en op vat (8,5 Vol. % Alc.).
STEENBRUGGE ABDIJ BOCK
Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een STEENBRUGGE Abdij Bock.
Het abdijbier STEENBRUGGE Abdij Bock is een bruin/robijnkleurig bockbier met een rondborstig karamelmoutkarakter en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma. In combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op kaneel, geeft het dit bockbier zijn heerlijke smaak. Bier van hoge gisting - op fles (6,5 Vol. % Alc.), vat (6,5 Vol. % Alc.).
HET BRUGSE GRUUT
Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen bij het kruidenhuis van de stad, ‘Gruuthuse’ genaamd. In STEENBRUGGE Abdij Bock wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet.
BRUGGE TRIPEL BLOND
l
Het van oudsher Brugse stadsbier, krachtig en bitterzoet. BRUGGE Tripel heeft een mooie goudblonde kleur en een stevig, rotsachtig schuim dat een tekening van Brugs kantwerk achterlaat op het glas. Het aroma heeft een typisch fenolisch gerookte toets en de smaak is bitter, rijk en romig. Hoge gisting - Hergist op fles (8,7 Vol. % Alc.), vat (8,5 Vol. % Alc.). Het geheim van het stadsbier BRUGGE Tripel is gelegen in de eigen samenstelling van het kruidenmengsel‘gruut’, dat haar smaak en aroma verrijkt.
STEENBRUGGE - BLOND
STEENBRUGGE DUBBEL BRUIN
Het abdijbier STEENBRUGGE Dubbel Bruin is een bruin bier met een rondborstig karamel-moutkarakter en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op kaneel. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles. (6,5 Vol. % Alc.), vat (6,3 Vol. % Alc.)
STEENBRUGGE WIT-BLANCHE
Het abdijbier STEENBRUGGE Wit-Blanche is een tarwebier gebrouwen met 40% ongemouten tarwe en 60% mout. Het heeft een verfrissende smaak en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op koriander en curaçao. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles (5,0 Vol. % Alc.), vat (4,8 Vol. % Alc.)
HET BRUGSE GRUUT
Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van Palm Belgian Craft Brewers,mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.
De dorpsbrouwerij "De Hoorn" in Steenhuffel maakt deel uit van de "Belgian Craft Brewers" en heeft haar naam te danken aan een 500 jaar oude herberg, die eigendom was van Peter Vander Smessen.
Omstreeks 1525 vermelden echter oude documenten de naam "De Hoorn", een herberg die uitgebaat werd door Joose De Lichte. Wegens oorlogsgeweld in de 16de eeuw waarbij De Hoorn is as werdgelegd, zou het een en hele tijd duren tot de familie Mertens, als nieuwe eigenaar, de gebouwen terug oprichtte.
Rond 1700 werd "De Hoorn" bewoond door Urbaan Lecocq, een edelman, die het goed verkocht aan Andries Van Doorselaer en Joanna Van Accoleyen, die uiteindelijk met het brouwen zouden starten.
In 2014 herstelde Palm Belgian Craft Brewers de 300 jaar oude dorpsbrouwerij in al haar glorie. Een microbrouwerij waar geëxperimenteerd wordt met kruiden, hop, fruit en hout kreeg de naam De Hoorn.
Eén van hun bieren is
CORNET
dat een oaked , zwaar blond Belgisch bier is van hoge gisting met een alcoholgehalte van 8,5%. en heeft een subtiele vanilletoetst dankzij de eikenhouten snippers (verse eik) tijdens het brouwen worden toegevoegd. Het wordt gebrouwen ter ere van Salomon de Maldeghem, Ridder uit de 11de eeuw.
Eén van hun andere bieren is
ARTHUR'S LEGACY
Dit bier verwijst naar Arthur Van Roy, de grootoom van de huidige familiale brouwer en eigenaar, Jan Toye. Arthur zag het succes in hoge gisting bieren en kreeg gelijk, zodat de craft-brouwsels uit 4 ingrediëntmeesters werden aangesteld, die zich specialiseerden in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier.
De DOBBEL PALM daarentegen
werd door meesterbrouwer Alfred Van Roy gelanceerd als eindejaarsfeestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren.Dit bier is een amberbier van hoge gisting, met nog meer uitgesproken mouten hopkarakter dan PALM met een alcoholgehalte van 5,7% . De unieke ambermouten geven een basissmaak van Dobbel Palm en heeft lichte karamelsmaken met een honingachtig malsheid.
PALM ROYALE
Kreeg dan weer de naam PALM Royale (ROY-ALE) dat in 2003 gecreëerd werd voor de 90ste verjaardag van PALM-brouwer Alfred Van Roy. Een bier dat perfect tot uiting komt om er royaal van te genieten, vandaar de naam. Het is koperkleurig, met rijk wit en wandklevend schuim. Het aroma doet denken aan banaan, de smaak is volmondig en met veel ‘body’. Het bier is lichtzoet door de alcohol maar ook wat bitter en fruitig, en heeft een alcoholgehalte van 7,5 %.
ESTAMINET
In de 16e eeuw trok het katholieke Spaanse leger in de Lage Landen (België, Nederland, Luxemburg en bepaalde delen van Noord-Frankrijk) ten strijde tegen het oprukkende protestantisme. De Spaanse soldaten, onder leiding van Alva, keken uit naar herbergen waar het aangenaam vertoeven was door de lekkere dranken, heerlijke maaltijden en gezellige sfeer. De levendige serveersters waren een extra attractie. Dat is de reden waarom ‘Esta Minetta’ (er zijn meisjes) de codenaam was voor de betere herbergen. ESTAMINET is nu de naam van de betere of ‘premium pils’ van PALM Breweries. ESTAMINET dankt zijn uitstekende kwaliteit aan de selectie van de beste natuurlijke ingrediënten: zacht water, 100% hoogwaardige zomergerst, een onderscheidende gist en zeer kostbare Saaz-hop. De volle densiteit, de trage en traditionele lange gisting die er het fruitige karakter aan geven en een rijping van 6 volle weken maken dat ESTAMINET een echte Belgische premiun pils.
PALM HOP SELECT
PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier van hoge gisting met een verstandig alcoholgehalte. Zijn specifieke hoparoma is afkomstig van de aromarijke hopvariant Hallertau Mittelfrüh. De zorgvuldig geselecteerde PALM-gist geeft dit bier zijn banaanachtige fruitigheid, de speciale PALM-mouten zijn subtiele karameltoets. De hergisting op fles verzekert een fijne pareling en uitstekende bewaring. PALM Hop Select ondergaat een hopping in 3 fasen. Een eerste hopgave bij het begin van het kookproces zorgt voor de bittere smaak. Het specifieke hoparoma komt van de Hallertau Mittelfrüh. Deze aromarijke hopvariant wordt als tweede hopgave op het einde van het koken toegevoegd en als derde hopgave tijdens de ‘dryhopping’ (einde gisting), waarbij Hallertau Mittelfrüh van ons eigen hopveld wordt gebruikt.
PALM
De bierstijl‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte. De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie.
PALM N*A
Voor alcoholvrij genieten van de harmonie tussen de honingzachte PALM-mouten en de fijne aromahoppen uit Kent. Hoge gisting - Amberkleurig - Alcoholvrij ≤ 0,25 Vol. % Alc.
- - - - - - - - - - -
P.S. : P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van Palm Belgian Craft Brewers,mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.
Het ontstaan van de brouwerij Palm gaat terug tot 1525. De hofstede die later "De Hoorn" zou worden genoemd, komt reeds voor in de geschiedenis van Steenhuffel. Deze was in 1380 eigendom van Peter Vander Smessen.
Omstreeks 1525 vermelden oude documenten de naam "Hoorn", een herberg uitgebaat door Joos De Lichte, die in de 16de eeuw in de as werd gelegd door zwaar oorlogsgeweld. Rond 1700 werd De Hoorn bewoond door Urbaan Lecocq, een edelman. Hij verkocht het goed aan Andries Van Doorselaer en Joanna Van Accoleyen, afkomstig van Maalderen,uit die er uiteindelijk met brouwen zouden starten.
Later neemt Jean-Baptiste De Mesmaecker de brouwerij over en hij wordt ook burgemeester van Steenhuffel. In 1908 huwt dochter Henriette De Mesmaecker met Arthur Van Roy, telg van het brouwersgeslacht uit Wieze. Arthur start met de industriële ontwikkeling van de brouwerij om ook ver buiten de gemeentegrenzen zijn bieren te verkopen. Hij creëert bovendien zijn eigen ‘Spéciale Belge’.
De eerste wereldoorlog breekt uit en ook Brouwerij DE HOORN blijft niet gespaard. In 1914 wordt de brouwerij bij een bombardement bijna volledig vernield. Tijdens de heropbouw kan er niet geïnvesteerd worden in ‘koudetechnologie’ noodzakelijk voor het brouwen van het in opgang zijnde nieuwe biertype, pils van lage gisting. De brouwerij blijft daarom noodgedwongen hogegistingsbier brouwen. In 1929 geeft Arthur Van Roy zijn ‘Spéciale Belge’ de merknaam ‘Spéciale PALM’ als teken van overwinning van hogegistingsbier op het laaggistende pilsbier. Hij is er vast van overtuigd dat zijn ‘Spéciale PALM’ meer aroma en smaak te bieden had dan pils.
De brouwerij komt ongeschonden uit de tweede wereldoorlog en begint daarna aan haar expansie. Deze groei is grotendeels te danken aan het steeds groter wordende succes van de ‘Spéciale PALM’. in 1947, brengt zoon Alfred Van Roy het iets vollere feestbier Dobbel PALM uit dat nadien verder leeft als eindejaarsbier. Tijdens Expo 58, de wereldtentoonstelling in Brussel, krijgt Alfred Van Roy door loting de beste plaats toegewezen op het marktplein van de Ancienne Belgique. Hij bouwt er zijn imposante PALM-Hof, dat het merk meteen nationale bekendheid geeft. Telkens de Ancienne Belgique aan bod komt, op postkaarten of op het nieuwe medium televisie, komt het PALM-Hof immers in beeld. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, wordt de brouwerij fors uitgebreid: de pastorij en boerderij worden gesloopt en aan de overkant van de straat heropgebouwd.
Ook in de jaren 60 blijft de brouwerij groeien. Dankzij de comeback van de traditionele streekbiercultuur in België, als gevolg van de studentenrevolte en de flowerpowerbeweging in 1968, wordt Alfred Van Roy de hoofdrolspeler en sterkste groeier met zijn Brabantse amberbier ‘Spéciale PALM’. In de volksmond wordt Brouwerij DE HOORN steeds vaker de brouwerij van de PALM genoemd. In 1974 verandert ze dan ook haar naam in Brouwerij PALM.
Alfred Van Roy geeft het vaandel door aan zijn eef Jan Toye die de brouwerij tot een nationale en internationale kenbaarheid verwerft. In 1980 komt het Belgisch trekpaard als logo op het etiket, wat de Brabantse herkomst symboliseert.
In 1998 wordt de brouwerij RODENBACH overgenomen (zie rubriek Brouwerij Rodenbach).
In 2014 wordt Palm Breweries omgedoopt tot Palm Belgian Craft Brewers en uit erkentelijkheid voor het verleden wordt de Brouwerij "De Hoorn" genoem (zie rubriek "Brouwerij De Hoorn".
op 10 mei 2016 verwerft De Nederlandse brouwersfamilie Swinkels Palm Belgian Craft Brewers.
Dobbel PALM
In 1947 lanceerde meesterbrouwer Alfred Van Roy de Dobbel PALM als eindejaarsfeestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren. Hij bood het zonder meerprijs aan, als blijk van dank aan al zijn trouwe klanten. Het bier was zo succesvol dat hij er een jaarlijkse traditie van maakte. Dobbel PALM is een amberbier van hoge gisting, met een nog meer uitgesproken mouten hopkarakter dan PALM. Dobbel PALM is met een alcoholvolume van 5,7 % het ideale degustatiebier voor de eindejaarsdagen.
Het is een bier van hoge gisting - amberkleurig en een erkend streekproduct - 5,7 % alcohol.
PALM Royale
Dit ‘ale’ bier, dat de naam PALM Royale (ROY-ALE) kreeg, werd in 2003 gecreëerd voor de 90ste verjaardag van PALM-brouwer Alfred Van Roy. Zijn passie voor de nadrukkelijke gistingsfruitigheid van zijn zelf geselecteerde PALM-gist komt in PALM Royale perfect tot uiting: een bier om royaal van te genieten. Het uitzicht is koperkleurig, met rijk wit en wandklevend schuim. Het aroma doet denken aan banaan, de smaak is volmondig en met veel ‘body’. Het bier is lichtzoet door de alcohol maar ook wat bitter en fruitig. Het is van hoge gisting - hergist op fles en is koperkleurig (liachtamber) - 7,5 % alcohol.
ESTAMINET
In de 16e eeuw trok het katholieke Spaanse leger in de Lage Landen (België, Nederland, Luxemburg en bepaalde delen van Noord-Frankrijk) ten strijde tegen het oprukkende protestantisme. De Spaanse soldaten, onder leiding van Alva, keken uit naar herbergen waar het aangenaam vertoeven was door de lekkere dranken, heerlijke maaltijden en gezellige sfeer. De levendige serveersters waren een extra attractie. Dat is de reden waarom ‘Esta Minetta’ (er zijn meisjes) de codenaam was voor de betere herbergen. ESTAMINET is nu de naam van de betere of ‘premium pils’ van PALM Breweries. ESTAMINET dankt zijn uitstekende kwaliteit aan de selectie van de beste natuurlijke ingrediënten: zacht water, 100% hoogwaardige zomergerst, een onderscheidende gist en zeer kostbare Saaz-hop. De volle densiteit, de trage en traditionele lange gisting die er het fruitige karakter aan geven en een rijping van 6 volle weken maken dat ESTAMINET een echte Belgische premium pils is..
PALM HOP SELECT
PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier van hoge gisting met een verstandig alcoholgehalte. Zijn specifieke hoparoma is afkomstig van de aromarijke hopvariant Hallertau Mittelfrüh. De zorgvuldig geselecteerde PALM-gist geeft dit bier zijn banaanachtige fruitigheid, de speciale PALM-mouten zijn subtiele karameltoets. De hergisting op fles verzekert een fijne pareling en uitstekende bewaring. PALM Hop Select ondergaat een hopping in 3 fasen. Een eerste hopgave bij het begin van het kookproces zorgt voor de bittere smaak. Het specifieke hoparoma komt van de Hallertau Mittelfrüh. Deze aromarijke hopvariant wordt als tweede hopgave op het einde van het koken toegevoegd en als derde hopgave tijdens de ‘dryhopping’ (einde gisting), waarbij Hallertau Mittelfrüh van ons eigen hopveld wordt gebruikt.
PALM
De bierstijl ‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte. De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie. Hoge gisting - Amberkleurig - Spéciale Belge - Ale Erkend streekproduct - 5,2 Vol. % Alc.
Speciale PALM
PALM N*A
Voor alcoholvrij genieten van de harmonie tussen de honingzachte PALM-mouten en de fijne aromahoppen uit Kent. Hoge gisting - Amberkleurig - Alcoholvrij ≤ 0,25 Vol. % Alc.
De PALM-ambermouten
De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van PALM N.A: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces gebeurt volgens de specifieke voorschriften van PALM en is gericht op een natuurlijke bruinkleuring die de specifieke smaak aan het bier.
- - - - - - - - - -
P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van Palm Belgian Craft Brewers, mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.