Belgische bieren + bierviltjes
Inhoud blog
  • Brouwerij "Rodenbach"
  • Brouwerij " 't Duo"
  • Brouwerij "Wenbrew"
  • Brasserie "Warsage"
  • Brouwerij "Weldebrouck"

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Foto

    Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings.  Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.


    Belgische bieren
    05-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palm,- Belgian Craft Brewers

                                               BELGIAN  CRAFT  BREWERS

                                                           "PALM BIEREN"

                       

              Het ontstaan van de brouwerij Palm gaat terug tot 1525.   De hofstede die later "De Hoorn" zou worden genoemd, komt reeds voor in de geschiedenis van Steenhuffel. Deze was in 1380 eigendom van Peter Vander Smessen. 

              Omstreeks 1525 vermelden oude documenten de naam "Hoorn", een herberg uitgebaat door Joos De Lichte, die in de 16de eeuw in de as werd gelegd door zwaar oorlogsgeweld.   Rond 1700 werd De Hoorn bewoond door Urbaan Lecocq, een edelman. Hij verkocht het goed aan Andries Van Doorselaer en Joanna Van Accoleyen, afkomstig van Maalderen,uit die er uiteindelijk met brouwen zouden starten.

              Later neemt Jean-Baptiste De Mesmaecker de brouwerij over en hij wordt ook burgemeester van Steenhuffel. In 1908 huwt dochter Henriette De Mesmaecker met Arthur Van Roy, telg van het brouwersgeslacht uit Wieze. Arthur start met de industriële ontwikkeling van de brouwerij om ook ver buiten de gemeentegrenzen zijn bieren te verkopen. Hij creëert bovendien zijn eigen ‘Spéciale Belge’.

             De eerste wereldoorlog breekt uit en ook Brouwerij DE HOORN blijft niet gespaard. In 1914 wordt de brouwerij bij een bombardement bijna volledig vernield. Tijdens de heropbouw kan er niet geïnvesteerd worden in ‘koudetechnologie’ noodzakelijk voor het brouwen van het in opgang zijnde nieuwe biertype, pils van lage gisting. De brouwerij blijft daarom noodgedwongen hogegistingsbier brouwen. In 1929 geeft Arthur Van Roy zijn ‘Spéciale Belge’ de merknaam ‘Spéciale PALM’ als teken van overwinning van hogegistingsbier op het laaggistende pilsbier. Hij is er vast van overtuigd dat zijn ‘Spéciale PALM’ meer aroma en smaak te bieden had dan pils.

             De brouwerij komt ongeschonden uit de tweede wereldoorlog en begint daarna aan haar expansie. Deze groei is grotendeels te danken aan het steeds groter wordende succes van de ‘Spéciale PALM’. in 1947, brengt zoon Alfred Van Roy het iets vollere feestbier Dobbel PALM uit dat nadien verder leeft als eindejaarsbier. Tijdens Expo 58, de wereldtentoonstelling in Brussel, krijgt Alfred Van Roy door loting de beste plaats toegewezen op het marktplein van de Ancienne Belgique. Hij bouwt er zijn imposante PALM-Hof, dat het merk meteen nationale bekendheid geeft. Telkens de Ancienne Belgique aan bod komt, op postkaarten of op het nieuwe medium televisie, komt het PALM-Hof immers in beeld. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, wordt de brouwerij fors uitgebreid: de pastorij en boerderij worden gesloopt en aan de overkant van de straat heropgebouwd.

             Ook in de jaren 60 blijft de brouwerij groeien. Dankzij de comeback van de traditionele streekbiercultuur in België, als gevolg van de studentenrevolte en de flowerpowerbeweging in 1968, wordt Alfred Van Roy de hoofdrolspeler en sterkste groeier met zijn Brabantse amberbier ‘Spéciale PALM’. In de volksmond wordt Brouwerij DE HOORN steeds vaker de brouwerij van de PALM genoemd. In 1974 verandert ze dan ook haar naam in Brouwerij PALM.  

              Alfred Van Roy geeft het vaandel door aan zijn eef Jan Toye die de brouwerij tot een nationale en internationale kenbaarheid verwerft.  In 1980 komt het Belgisch trekpaard als logo op het etiket, wat de Brabantse herkomst symboliseert.

              In 1998 wordt de brouwerij RODENBACH overgenomen (zie rubriek Brouwerij Rodenbach).

              In 2014 wordt Palm Breweries omgedoopt tot Palm Belgian Craft Brewers en uit erkentelijkheid voor het verleden wordt de Brouwerij "De Hoorn" genoem (zie rubriek "Brouwerij De  Hoorn".

             op 10 mei 2016 verwerft De Nederlandse brouwersfamilie Swinkels Palm Belgian Craft Brewers.

    Dobbel PALM

                     Afbeeldingsresultaten voor bierviltjes van dobbel palm  

             In 1947 lanceerde meesterbrouwer Alfred Van Roy de Dobbel PALM als eindejaarsfeestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren. Hij bood het zonder meerprijs aan, als blijk van dank aan al zijn trouwe klanten. Het bier was zo succesvol dat hij er een jaarlijkse traditie van maakte.
    Dobbel PALM is een amberbier van hoge gisting, met een nog meer uitgesproken mouten hopkarakter dan PALM. Dobbel PALM is met een alcoholvolume van 5,7 % het ideale degustatiebier voor de eindejaarsdagen.

              Het is een bier van hoge gisting - amberkleurig en een erkend streekproduct - 5,7 % alcohol.

    PALM Royale

                  Afbeeldingsresultaten voor palm royal

    Dit ‘ale’ bier, dat de naam PALM Royale (ROY-ALE) kreeg, werd in 2003 gecreëerd voor de 90ste verjaardag van PALM-brouwer Alfred Van Roy. Zijn passie voor de nadrukkelijke gistingsfruitigheid van zijn zelf geselecteerde PALM-gist komt in PALM Royale perfect tot uiting: een bier om royaal van te genieten. Het uitzicht is koperkleurig, met rijk wit en wandklevend schuim. Het aroma doet denken aan banaan, de smaak is volmondig en met veel ‘body’. Het bier is lichtzoet door de alcohol maar ook wat bitter en fruitig.  Het is van hoge gisting - hergist op fles en is koperkleurig (liachtamber) - 7,5 % alcohol.

    ESTAMINET

                          Afbeeldingsresultaten voor bierviltjes van estaminet

             In de 16e eeuw trok het katholieke Spaanse leger in de Lage Landen (België, Nederland, Luxemburg en bepaalde delen van Noord-Frankrijk) ten strijde tegen het oprukkende protestantisme. De Spaanse soldaten, onder leiding van Alva, keken uit naar herbergen waar het aangenaam vertoeven was door de lekkere dranken, heerlijke maaltijden en gezellige sfeer. De levendige serveersters waren een extra attractie. Dat is de reden waarom ‘Esta Minetta’ (er zijn meisjes) de codenaam was voor de betere herbergen. ESTAMINET is nu de naam van de betere of ‘premium pils’ van PALM Breweries. ESTAMINET dankt zijn uitstekende kwaliteit aan de selectie van de beste natuurlijke ingrediënten: zacht water, 100% hoogwaardige zomergerst, een onderscheidende gist en zeer kostbare Saaz-hop. De volle densiteit, de trage en traditionele lange gisting die er het fruitige karakter aan geven en een rijping van 6 volle weken maken dat ESTAMINET een echte Belgische premium pils is..

    PALM HOP SELECT

                  Afbeeldingsresultaten voor hop selecet                   foto van Alfons Van Camp.                                          

    PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier van hoge gisting met een verstandig alcoholgehalte. Zijn specifieke hoparoma is afkomstig van de aromarijke hopvariant Hallertau Mittelfrüh. De zorgvuldig geselecteerde PALM-gist geeft dit bier zijn banaanachtige fruitigheid, de speciale PALM-mouten zijn subtiele karameltoets. De hergisting op fles verzekert een fijne pareling en uitstekende bewaring.
    PALM Hop Select ondergaat een hopping in 3 fasen. Een eerste hopgave bij het begin van het kookproces zorgt voor de bittere smaak. Het specifieke hoparoma komt van de Hallertau Mittelfrüh. Deze aromarijke hopvariant wordt als tweede hopgave op het einde van het koken toegevoegd en als derde hopgave tijdens de ‘dryhopping’ (einde gisting), waarbij Hallertau Mittelfrüh van ons eigen hopveld wordt gebruikt.

    PALM

            Afbeeldingsresultaten voor palm bier

    De bierstijl ‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte.
    De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie. Hoge gisting - Amberkleurig - Spéciale Belge - Ale Erkend streekproduct - 5,2 Vol. % Alc.

    Speciale PALM

    Afbeeldingsresultaten voor palm speciale bier

    PALM N*A

                          Afbeeldingsresultaten voor palm N*A

    Voor alcoholvrij genieten van de harmonie tussen de honingzachte PALM-mouten en de fijne aromahoppen uit Kent. Hoge gisting - Amberkleurig - Alcoholvrij ≤ 0,25 Vol. % Alc.

    De PALM-ambermouten

    De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van PALM N.A: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces gebeurt volgens de specifieke voorschriften van PALM en is gericht op een natuurlijke bruinkleuring die de specifieke smaak aan het bier.

    - - - - - - - - - -

    P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van  Palm Belgian Craft  Brewers, mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes van Palm :

    foto van Alfons Van Camp.foto van Alfons Van Camp.

    foto van Alfons Van Camp.foto van Alfons Van Camp.

    foto van Alfons Van Camp. foto van Alfons Van Camp.

    foto van Alfons Van Camp.foto van Alfons Van Camp.

     foto van Alfons Van Camp.  foto van Alfons Van Camp. foto van Alfons Van Camp.                                  

                                                                  -o-o-o-O-o-o-o-



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 10/04-16/04 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!