DEN GOUDEN BOOM
DE GOUDEN BOOM is gelegen in de oude binnenstad van het historische Brugge waar een zekere Jan Hugheins bier brouwde sinds 1455. Generaties lang is er afwisselend een brouwerij, dan weer een stokerij. Jules Vanneste koopt het gebouw dat in die tijd nog stokerij ‘t Hamerken huisvest in 1872. In 1889 zet hij de stap om de stokerij definitief te verbouwen tot een brouwerij. Al snel zijn de hogegistingsbieren van ‘t Hamerken een begrip in de Brugse regio.
In 1983 krijgt de brouwerij de naam DE GOUDEN BOOM. Deze naam verwijst naar het huwelijk van Margaretha van York met Karel de Stoute in 1468, waar de winnaar van het riddertornooi een Gouden Boom – het Brugse stadssymbool – meekreeg als trofee.
Het geheim van het, door DE GOUDEN BOOM gebrouwen, historische stadsbier BRUGGE Tripel en de abdijbieren van STEENBRUGGE is het kruidenmengsel ‘gruut’ waarmee ze verrijkt zijn. Gruuthuse in Brugge, dat nu nog steeds als museum te bezoeken is, had immers tot laat in de de eeuw het monopolie op de verkoop van ‘gruut’.
Het beschermde mouterijgebouw van de oude brouwerij in Brugge werd geïntegreerd in een nieuwbouw woonproject. De productie van de Brugse stads-en abdijbieren werd in 2004 om milieutechnische redenen overgebracht naar de hogegistingsbrouwerij PALM, die de traditie verderzet.
Sint-Pietersabdij Steenbrugge
Arnoldus van Tiegem sticht in 1084 de Abdij van Oudenburg, hij promoveert nadien tot bisschop van Soisson en wordt later heilig verklaard. Drinkwater is dan nog onzuiver en verspreidt allerlei ziektes. Om zijn gelovigen daarvan te vrijwaren leert hij hen zuiver bier drinken in plaats van besmet water. Tijdens de periode van de pest worden zo velen van de dood gered. Begrijpelijk dat de brouwers hem benoemen tot hun patroonheilige, Sint Arnoldus. De rechten van de abdij van Oudenburg gaan in 1934 over op de nieuwe Sint-Pietersabdij te Steenbrugge. Deze abdij bezit een brouwhuis en brouwt er bier tot aan het uitbreken van de tweede wereldoorlog.
In 2003 verleent de prior van de Sint-Pietersabdij in Steenbrugge aan Brouwerij PALM de licentie om de abdijbieren STEENBRUGGE te brouwen. Hij draagt Belgiës grootste familiale brouwer op de erfenis van Sint-Arnoldus zorgvuldig te bewaren voor het nageslacht. De brouwerij belooft plechtig te waken over het unieke, oude recept.
STEENBRUGGE TRIPEL
Het abdijbier STEENBRUGGE Tripel is een goudblond bier met een afgerond moutkarakter, een geparfumeerde hoptoets, een warme, volle smaak en een fruitig lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel gruut. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles (8,7 Vol. % Alc.), en op vat (8,5 Vol. % Alc.).
STEENBRUGGE ABDIJ BOCK
Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een STEENBRUGGE Abdij Bock.
Het abdijbier STEENBRUGGE Abdij Bock is een bruin/robijnkleurig bockbier met een rondborstig karamelmoutkarakter en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma. In combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op kaneel, geeft het dit bockbier zijn heerlijke smaak. Bier van hoge gisting - op fles (6,5 Vol. % Alc.), vat (6,5 Vol. % Alc.).
HET BRUGSE GRUUT
Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen bij het kruidenhuis van de stad, ‘Gruuthuse’ genaamd. In STEENBRUGGE Abdij Bock wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet.
BRUGGE TRIPEL BLOND
l
Het van oudsher Brugse stadsbier, krachtig en bitterzoet. BRUGGE Tripel heeft een mooie goudblonde kleur en een stevig, rotsachtig schuim dat een tekening van Brugs kantwerk achterlaat op het glas. Het aroma heeft een typisch fenolisch gerookte toets en de smaak is bitter, rijk en romig. Hoge gisting - Hergist op fles (8,7 Vol. % Alc.), vat (8,5 Vol. % Alc.). Het geheim van het stadsbier BRUGGE Tripel is gelegen in de eigen samenstelling van het kruidenmengsel ‘gruut’, dat haar smaak en aroma verrijkt.
STEENBRUGGE - BLOND
STEENBRUGGE DUBBEL BRUIN
Het abdijbier STEENBRUGGE Dubbel Bruin is een bruin bier met een rondborstig karamel-moutkarakter en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op kaneel. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles. (6,5 Vol. % Alc.), vat (6,3 Vol. % Alc.)
STEENBRUGGE WIT-BLANCHE
Het abdijbier STEENBRUGGE Wit-Blanche is een tarwebier gebrouwen met 40% ongemouten tarwe en 60% mout. Het heeft een verfrissende smaak en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op koriander en curaçao. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles (5,0 Vol. % Alc.), vat (4,8 Vol. % Alc.)
HET BRUGSE GRUUT
Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van Palm Belgian Craft Brewers,mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.
-o-o-o-O-o-o-o-
|