Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
07-07-2017
Den Gouden Boom
DEN GOUDEN BOOM
DE GOUDEN BOOM is gelegen in de oude binnenstad van het historische Brugge waar een zekere Jan Hugheins bier brouwde sinds 1455. Generaties lang is er afwisselend een brouwerij, dan weer een stokerij. Jules Vanneste koopt het gebouw dat in die tijd nog stokerij ‘t Hamerken huisvest in 1872. In 1889 zet hij de stap om de stokerij definitief te verbouwen tot een brouwerij. Al snel zijn de hogegistingsbieren van ‘t Hamerken een begrip in de Brugse regio.
In 1983 krijgt de brouwerij de naam DE GOUDEN BOOM. Deze naam verwijst naar het huwelijk van Margaretha van York met Karel de Stoute in 1468, waar de winnaar van het riddertornooi een Gouden Boom – het Brugse stadssymbool – meekreeg als trofee.
Het geheim van het, door DE GOUDEN BOOM gebrouwen, historische stadsbier BRUGGE Tripel en de abdijbieren van STEENBRUGGE is het kruidenmengsel ‘gruut’ waarmee ze verrijkt zijn. Gruuthuse in Brugge, dat nu nog steeds als museum te bezoeken is, had immers tot laat in de de eeuw het monopolie op de verkoop van ‘gruut’.
Het beschermde mouterijgebouw van de oude brouwerij in Brugge werd geïntegreerd in een nieuwbouw woonproject. De productie van de Brugse stads-en abdijbieren werd in 2004 om milieutechnische redenen overgebracht naar de hogegistingsbrouwerij PALM, die de traditie verderzet.
Sint-Pietersabdij Steenbrugge
Arnoldus van Tiegem sticht in 1084 de Abdij van Oudenburg, hij promoveert nadien tot bisschop van Soisson en wordt later heilig verklaard. Drinkwater is dan nog onzuiver en verspreidt allerlei ziektes. Om zijn gelovigen daarvan te vrijwaren leert hij hen zuiver bier drinken in plaats van besmet water. Tijdens de periode van de pest worden zo velen van de dood gered. Begrijpelijk dat de brouwers hem benoemen tot hun patroonheilige, Sint Arnoldus. De rechten van de abdij van Oudenburg gaan in 1934 over op de nieuwe Sint-Pietersabdij te Steenbrugge. Deze abdij bezit een brouwhuis en brouwt er bier tot aan het uitbreken van de tweede wereldoorlog.
In 2003 verleent de prior van de Sint-Pietersabdij in Steenbrugge aan Brouwerij PALM de licentie om de abdijbieren STEENBRUGGE te brouwen. Hij draagt Belgiës grootste familiale brouwer op de erfenis van Sint-Arnoldus zorgvuldig te bewaren voor het nageslacht. De brouwerij belooft plechtig te waken over het unieke, oude recept.
STEENBRUGGE TRIPEL
Het abdijbier STEENBRUGGE Tripel is een goudblond bier met een afgerond moutkarakter, een geparfumeerde hoptoets, een warme, volle smaak en een fruitig lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel gruut. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles (8,7 Vol. % Alc.), en op vat (8,5 Vol. % Alc.).
STEENBRUGGE ABDIJ BOCK
Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een STEENBRUGGE Abdij Bock.
Het abdijbier STEENBRUGGE Abdij Bock is een bruin/robijnkleurig bockbier met een rondborstig karamelmoutkarakter en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma. In combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op kaneel, geeft het dit bockbier zijn heerlijke smaak. Bier van hoge gisting - op fles (6,5 Vol. % Alc.), vat (6,5 Vol. % Alc.).
HET BRUGSE GRUUT
Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen bij het kruidenhuis van de stad, ‘Gruuthuse’ genaamd. In STEENBRUGGE Abdij Bock wordt deze middeleeuwse traditie verdergezet.
BRUGGE TRIPEL BLOND
l
Het van oudsher Brugse stadsbier, krachtig en bitterzoet. BRUGGE Tripel heeft een mooie goudblonde kleur en een stevig, rotsachtig schuim dat een tekening van Brugs kantwerk achterlaat op het glas. Het aroma heeft een typisch fenolisch gerookte toets en de smaak is bitter, rijk en romig. Hoge gisting - Hergist op fles (8,7 Vol. % Alc.), vat (8,5 Vol. % Alc.). Het geheim van het stadsbier BRUGGE Tripel is gelegen in de eigen samenstelling van het kruidenmengsel‘gruut’, dat haar smaak en aroma verrijkt.
STEENBRUGGE - BLOND
STEENBRUGGE DUBBEL BRUIN
Het abdijbier STEENBRUGGE Dubbel Bruin is een bruin bier met een rondborstig karamel-moutkarakter en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op kaneel. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles. (6,5 Vol. % Alc.), vat (6,3 Vol. % Alc.)
STEENBRUGGE WIT-BLANCHE
Het abdijbier STEENBRUGGE Wit-Blanche is een tarwebier gebrouwen met 40% ongemouten tarwe en 60% mout. Het heeft een verfrissende smaak en een fruitig, lichtgerookt gistingsaroma in combinatie met het subtiele Brugse kruidenmengsel ‘gruut’, met nadruk op koriander en curaçao. Bier van hoge gisting met nagisting in de fles (5,0 Vol. % Alc.), vat (4,8 Vol. % Alc.)
HET BRUGSE GRUUT
Het geheim van het abdijbier STEENBRUGGE is het eigen kruidenmengsel ‘gruut’, wat dit bier zijn zalige smaak geeft. Elke stad had vroeger een bier met een eigen karakter. In Brugge werd dat bepaald door een kruidenmengsel dat de brouwers verplicht dienden aan te kopen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van Palm Belgian Craft Brewers,mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.
De dorpsbrouwerij "De Hoorn" in Steenhuffel maakt deel uit van de "Belgian Craft Brewers" en heeft haar naam te danken aan een 500 jaar oude herberg, die eigendom was van Peter Vander Smessen.
Omstreeks 1525 vermelden echter oude documenten de naam "De Hoorn", een herberg die uitgebaat werd door Joose De Lichte. Wegens oorlogsgeweld in de 16de eeuw waarbij De Hoorn is as werdgelegd, zou het een en hele tijd duren tot de familie Mertens, als nieuwe eigenaar, de gebouwen terug oprichtte.
Rond 1700 werd "De Hoorn" bewoond door Urbaan Lecocq, een edelman, die het goed verkocht aan Andries Van Doorselaer en Joanna Van Accoleyen, die uiteindelijk met het brouwen zouden starten.
In 2014 herstelde Palm Belgian Craft Brewers de 300 jaar oude dorpsbrouwerij in al haar glorie. Een microbrouwerij waar geëxperimenteerd wordt met kruiden, hop, fruit en hout kreeg de naam De Hoorn.
Eén van hun bieren is
CORNET
dat een oaked , zwaar blond Belgisch bier is van hoge gisting met een alcoholgehalte van 8,5%. en heeft een subtiele vanilletoetst dankzij de eikenhouten snippers (verse eik) tijdens het brouwen worden toegevoegd. Het wordt gebrouwen ter ere van Salomon de Maldeghem, Ridder uit de 11de eeuw.
Eén van hun andere bieren is
ARTHUR'S LEGACY
Dit bier verwijst naar Arthur Van Roy, de grootoom van de huidige familiale brouwer en eigenaar, Jan Toye. Arthur zag het succes in hoge gisting bieren en kreeg gelijk, zodat de craft-brouwsels uit 4 ingrediëntmeesters werden aangesteld, die zich specialiseerden in het gebruik van kruiden, hop, fruit en hout in bier.
De DOBBEL PALM daarentegen
werd door meesterbrouwer Alfred Van Roy gelanceerd als eindejaarsfeestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren.Dit bier is een amberbier van hoge gisting, met nog meer uitgesproken mouten hopkarakter dan PALM met een alcoholgehalte van 5,7% . De unieke ambermouten geven een basissmaak van Dobbel Palm en heeft lichte karamelsmaken met een honingachtig malsheid.
PALM ROYALE
Kreeg dan weer de naam PALM Royale (ROY-ALE) dat in 2003 gecreëerd werd voor de 90ste verjaardag van PALM-brouwer Alfred Van Roy. Een bier dat perfect tot uiting komt om er royaal van te genieten, vandaar de naam. Het is koperkleurig, met rijk wit en wandklevend schuim. Het aroma doet denken aan banaan, de smaak is volmondig en met veel ‘body’. Het bier is lichtzoet door de alcohol maar ook wat bitter en fruitig, en heeft een alcoholgehalte van 7,5 %.
ESTAMINET
In de 16e eeuw trok het katholieke Spaanse leger in de Lage Landen (België, Nederland, Luxemburg en bepaalde delen van Noord-Frankrijk) ten strijde tegen het oprukkende protestantisme. De Spaanse soldaten, onder leiding van Alva, keken uit naar herbergen waar het aangenaam vertoeven was door de lekkere dranken, heerlijke maaltijden en gezellige sfeer. De levendige serveersters waren een extra attractie. Dat is de reden waarom ‘Esta Minetta’ (er zijn meisjes) de codenaam was voor de betere herbergen. ESTAMINET is nu de naam van de betere of ‘premium pils’ van PALM Breweries. ESTAMINET dankt zijn uitstekende kwaliteit aan de selectie van de beste natuurlijke ingrediënten: zacht water, 100% hoogwaardige zomergerst, een onderscheidende gist en zeer kostbare Saaz-hop. De volle densiteit, de trage en traditionele lange gisting die er het fruitige karakter aan geven en een rijping van 6 volle weken maken dat ESTAMINET een echte Belgische premiun pils.
PALM HOP SELECT
PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier van hoge gisting met een verstandig alcoholgehalte. Zijn specifieke hoparoma is afkomstig van de aromarijke hopvariant Hallertau Mittelfrüh. De zorgvuldig geselecteerde PALM-gist geeft dit bier zijn banaanachtige fruitigheid, de speciale PALM-mouten zijn subtiele karameltoets. De hergisting op fles verzekert een fijne pareling en uitstekende bewaring. PALM Hop Select ondergaat een hopping in 3 fasen. Een eerste hopgave bij het begin van het kookproces zorgt voor de bittere smaak. Het specifieke hoparoma komt van de Hallertau Mittelfrüh. Deze aromarijke hopvariant wordt als tweede hopgave op het einde van het koken toegevoegd en als derde hopgave tijdens de ‘dryhopping’ (einde gisting), waarbij Hallertau Mittelfrüh van ons eigen hopveld wordt gebruikt.
PALM
De bierstijl‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte. De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie.
PALM N*A
Voor alcoholvrij genieten van de harmonie tussen de honingzachte PALM-mouten en de fijne aromahoppen uit Kent. Hoge gisting - Amberkleurig - Alcoholvrij ≤ 0,25 Vol. % Alc.
- - - - - - - - - - -
P.S. : P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van Palm Belgian Craft Brewers,mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.
Het ontstaan van de brouwerij Palm gaat terug tot 1525. De hofstede die later "De Hoorn" zou worden genoemd, komt reeds voor in de geschiedenis van Steenhuffel. Deze was in 1380 eigendom van Peter Vander Smessen.
Omstreeks 1525 vermelden oude documenten de naam "Hoorn", een herberg uitgebaat door Joos De Lichte, die in de 16de eeuw in de as werd gelegd door zwaar oorlogsgeweld. Rond 1700 werd De Hoorn bewoond door Urbaan Lecocq, een edelman. Hij verkocht het goed aan Andries Van Doorselaer en Joanna Van Accoleyen, afkomstig van Maalderen,uit die er uiteindelijk met brouwen zouden starten.
Later neemt Jean-Baptiste De Mesmaecker de brouwerij over en hij wordt ook burgemeester van Steenhuffel. In 1908 huwt dochter Henriette De Mesmaecker met Arthur Van Roy, telg van het brouwersgeslacht uit Wieze. Arthur start met de industriële ontwikkeling van de brouwerij om ook ver buiten de gemeentegrenzen zijn bieren te verkopen. Hij creëert bovendien zijn eigen ‘Spéciale Belge’.
De eerste wereldoorlog breekt uit en ook Brouwerij DE HOORN blijft niet gespaard. In 1914 wordt de brouwerij bij een bombardement bijna volledig vernield. Tijdens de heropbouw kan er niet geïnvesteerd worden in ‘koudetechnologie’ noodzakelijk voor het brouwen van het in opgang zijnde nieuwe biertype, pils van lage gisting. De brouwerij blijft daarom noodgedwongen hogegistingsbier brouwen. In 1929 geeft Arthur Van Roy zijn ‘Spéciale Belge’ de merknaam ‘Spéciale PALM’ als teken van overwinning van hogegistingsbier op het laaggistende pilsbier. Hij is er vast van overtuigd dat zijn ‘Spéciale PALM’ meer aroma en smaak te bieden had dan pils.
De brouwerij komt ongeschonden uit de tweede wereldoorlog en begint daarna aan haar expansie. Deze groei is grotendeels te danken aan het steeds groter wordende succes van de ‘Spéciale PALM’. in 1947, brengt zoon Alfred Van Roy het iets vollere feestbier Dobbel PALM uit dat nadien verder leeft als eindejaarsbier. Tijdens Expo 58, de wereldtentoonstelling in Brussel, krijgt Alfred Van Roy door loting de beste plaats toegewezen op het marktplein van de Ancienne Belgique. Hij bouwt er zijn imposante PALM-Hof, dat het merk meteen nationale bekendheid geeft. Telkens de Ancienne Belgique aan bod komt, op postkaarten of op het nieuwe medium televisie, komt het PALM-Hof immers in beeld. Om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen, wordt de brouwerij fors uitgebreid: de pastorij en boerderij worden gesloopt en aan de overkant van de straat heropgebouwd.
Ook in de jaren 60 blijft de brouwerij groeien. Dankzij de comeback van de traditionele streekbiercultuur in België, als gevolg van de studentenrevolte en de flowerpowerbeweging in 1968, wordt Alfred Van Roy de hoofdrolspeler en sterkste groeier met zijn Brabantse amberbier ‘Spéciale PALM’. In de volksmond wordt Brouwerij DE HOORN steeds vaker de brouwerij van de PALM genoemd. In 1974 verandert ze dan ook haar naam in Brouwerij PALM.
Alfred Van Roy geeft het vaandel door aan zijn eef Jan Toye die de brouwerij tot een nationale en internationale kenbaarheid verwerft. In 1980 komt het Belgisch trekpaard als logo op het etiket, wat de Brabantse herkomst symboliseert.
In 1998 wordt de brouwerij RODENBACH overgenomen (zie rubriek Brouwerij Rodenbach).
In 2014 wordt Palm Breweries omgedoopt tot Palm Belgian Craft Brewers en uit erkentelijkheid voor het verleden wordt de Brouwerij "De Hoorn" genoem (zie rubriek "Brouwerij De Hoorn".
op 10 mei 2016 verwerft De Nederlandse brouwersfamilie Swinkels Palm Belgian Craft Brewers.
Dobbel PALM
In 1947 lanceerde meesterbrouwer Alfred Van Roy de Dobbel PALM als eindejaarsfeestbier om de 200ste verjaardag van de brouwerij te vieren. Hij bood het zonder meerprijs aan, als blijk van dank aan al zijn trouwe klanten. Het bier was zo succesvol dat hij er een jaarlijkse traditie van maakte. Dobbel PALM is een amberbier van hoge gisting, met een nog meer uitgesproken mouten hopkarakter dan PALM. Dobbel PALM is met een alcoholvolume van 5,7 % het ideale degustatiebier voor de eindejaarsdagen.
Het is een bier van hoge gisting - amberkleurig en een erkend streekproduct - 5,7 % alcohol.
PALM Royale
Dit ‘ale’ bier, dat de naam PALM Royale (ROY-ALE) kreeg, werd in 2003 gecreëerd voor de 90ste verjaardag van PALM-brouwer Alfred Van Roy. Zijn passie voor de nadrukkelijke gistingsfruitigheid van zijn zelf geselecteerde PALM-gist komt in PALM Royale perfect tot uiting: een bier om royaal van te genieten. Het uitzicht is koperkleurig, met rijk wit en wandklevend schuim. Het aroma doet denken aan banaan, de smaak is volmondig en met veel ‘body’. Het bier is lichtzoet door de alcohol maar ook wat bitter en fruitig. Het is van hoge gisting - hergist op fles en is koperkleurig (liachtamber) - 7,5 % alcohol.
ESTAMINET
In de 16e eeuw trok het katholieke Spaanse leger in de Lage Landen (België, Nederland, Luxemburg en bepaalde delen van Noord-Frankrijk) ten strijde tegen het oprukkende protestantisme. De Spaanse soldaten, onder leiding van Alva, keken uit naar herbergen waar het aangenaam vertoeven was door de lekkere dranken, heerlijke maaltijden en gezellige sfeer. De levendige serveersters waren een extra attractie. Dat is de reden waarom ‘Esta Minetta’ (er zijn meisjes) de codenaam was voor de betere herbergen. ESTAMINET is nu de naam van de betere of ‘premium pils’ van PALM Breweries. ESTAMINET dankt zijn uitstekende kwaliteit aan de selectie van de beste natuurlijke ingrediënten: zacht water, 100% hoogwaardige zomergerst, een onderscheidende gist en zeer kostbare Saaz-hop. De volle densiteit, de trage en traditionele lange gisting die er het fruitige karakter aan geven en een rijping van 6 volle weken maken dat ESTAMINET een echte Belgische premium pils is..
PALM HOP SELECT
PALM Hop Select is een complex maar gebalanceerd degustatiebier van hoge gisting met een verstandig alcoholgehalte. Zijn specifieke hoparoma is afkomstig van de aromarijke hopvariant Hallertau Mittelfrüh. De zorgvuldig geselecteerde PALM-gist geeft dit bier zijn banaanachtige fruitigheid, de speciale PALM-mouten zijn subtiele karameltoets. De hergisting op fles verzekert een fijne pareling en uitstekende bewaring. PALM Hop Select ondergaat een hopping in 3 fasen. Een eerste hopgave bij het begin van het kookproces zorgt voor de bittere smaak. Het specifieke hoparoma komt van de Hallertau Mittelfrüh. Deze aromarijke hopvariant wordt als tweede hopgave op het einde van het koken toegevoegd en als derde hopgave tijdens de ‘dryhopping’ (einde gisting), waarbij Hallertau Mittelfrüh van ons eigen hopveld wordt gebruikt.
PALM
De bierstijl ‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte. De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie. Hoge gisting - Amberkleurig - Spéciale Belge - Ale Erkend streekproduct - 5,2 Vol. % Alc.
Speciale PALM
PALM N*A
Voor alcoholvrij genieten van de harmonie tussen de honingzachte PALM-mouten en de fijne aromahoppen uit Kent. Hoge gisting - Amberkleurig - Alcoholvrij ≤ 0,25 Vol. % Alc.
De PALM-ambermouten
De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van PALM N.A: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces gebeurt volgens de specifieke voorschriften van PALM en is gericht op een natuurlijke bruinkleuring die de specifieke smaak aan het bier.
- - - - - - - - - -
P.S. : de afbeeldingen en de summiere tekst zijn afkomstig van de site van Palm Belgian Craft Brewers, mits toelating van Dhr Peter Buelens, waarvoor onze dank.
Deze familiale brouwerij werd opgericht in 1871, door Jan Leonardus Moortgat en is gelegen in het Antwerpse Breendonk, een deelgemeente van Puurs
Duvel is een natuurlijk bier met een subtiele bitterheid, een verfijnd aroma en een uitgesproken hopkarakter. Het unieke brouwproces, dat zo’n 90 dagen duurt, garandeert een pure stijl, een delicate pareling en een aangename alcoholzoete smaak
. In 2007 gingen onze Duvel brouwers voor het eerst met een derde hopsoort aan de slag om Duvel een verrassende toets en extra bitterheid te schenken. Het resultaat was een unieke Duvel Tripel Hop die één keer per jaar het gamma van Duvel aanvulde. Zes Duvel Tripel Hop edities later, lanceerden we in april 2016 een zoektocht naar dé ultieme Duvel Tripel Hop en luisterden daarvoor in eerste instantie naar onze Duvel fans.
En.... uiteraard werden door de brouwerij ook bierviltjes uitgegeven.
De originele bierviltjes met tekst zijn in ons bezit.
Maredsous is een Belgisch abdijbier.
Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Duvel Moortgat, te Breendonk. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 1999. Het recept van het eerste abdijbier Maredsous 6 wordt in 1949 door pater Attout samen metbrouwerij du Faleau in Châtelineau uitgewerkt, een amberkleurig bier van 6%. Het gedeponeerde merk en recept zijn eigendom van de abdij. In het najaar komt er een kerstbier brassin de Noël van 8% bij, later omgedoopt tot Maredsous 8. Brouwerij du Faleau sluit in 1960 de deuren en wordt overgenomen doorbrouwerij Caulier, die op haar beurt opgaat in Brasserie de Ghlin. De kwaliteit van het bier laat te wensen over en men gaat op zoek naar een andere brouwer. Vanaf 1964 worden de abdijbieren gebrouwen bijbrouwerij Duvel Moortgat, die de oorspronkelijke recepten verbeterde. Vanaf 1972 komt er een tripel Maredsous 9 bij en later de blonde Maredsous 6. In 2001 stopt men de productie van de bruine Maredsous 6 en verandert de naam van de tripel in Maredsous 10.
Er bestaan 3 varianten:
Maredsous 6, blond bier met een alcoholpercentage van 6%
Maredsous 8, bruin bier met een alcoholpercentage van 8%
Maredsous 10, donkerblond bier met een alcoholpercentage van 10%
Deze brouwerijen zijn gevestigd in de Blarenberglaan, 3 te 2800 Mechelen en is het tweede grootste brouwbedrijf in België. Het ontstond in 1988 uit de fusie van Brouwerij Maes en de Brouwerij van Alken. Sinds 2008 maakt het deel uit van de Heiniken-groep.
Evenals bij de Brouwerij De Koninck gaf Cristal Alken een verscheidenheid van mooie bierviltjes uit, met o.a. afbeeldingen van dieren uit de Nationale Zoo van Antwerpen.
Tevens van een mooie verzameling van figuren uit de tijd van P.P. Rubens.
In 1988 fuseerde Brouwerij Maes met Brouwerij Alken-Kronenburg van de Franse voedingsgroep BSN (Boussois-Souchon-Neuvesel) en brachten hun Belgische belangen samen in de nieuwe groep Brouwerijen Alken-Maes.
Theo Maes legde in 1933 zijn functie als gedelegeerd bestuurder neer en verkocht zijn aandeel van 25% aan hoofdaandeelhouder BSN, dat met een meerderheid 85% van de aandelen volledige zeggenschap kreeg.
In 1995 verkocht BSN alle brouwerijen in Frankrijk, Italië en België aan Scottish & Newcastle uit het Verenigd Koninkrijk.
In 2008 werd Scottish & Newcastle op hun beurt opgekocht door Heineken en Carlsberg voor een bedrag van € 10,4 miljard. Na de opdeling kwam Alken-Maes Carlslberg terecht in de Nederlandse groep Heineken.
De fusiemaatschappij Alken-Maes nam in 1988 de Brouwerij Campina uit Dessel over en sloot ze in 1989. Ze kocht zich in 1989 voor 50% in in Brouwerij De Keersmaeker, makers van de Mort Subite-lambiekbieren, die op hun beurt Brouwerij Eylenbosch uit Schepdaal overnamen en sloten.
Mort Subite Gueuze Lambic en Mort Subite
In 2000 werd Brouwerij De Keersmaeker, vanaf dan Brouwerij Mort Subite genaamd, volledig ingelijfd. De merken Brugs Tarwebier en Ciney werden hetzelfde jaar opgekocht.
Brugs Tarwebier
.
Ciney Blond en Bruin
Brouwerij Louwaege uit Kortemark werd in 2002 overgenomen en vervolgens gesloten.
Na de overname van de moedermaatschappij Scottish & Newcastle door Heineken in 2008, kwam Alken-Maes onder dezelfde paraplu als Brouwerij Affligem. Op 1 mei 2010 werd het vennootschap "Affligem Brouwerij BDS" opgeheven en werd het een onderdeel van Alken-Maes.
Affligem bieren
Hapkin bier
Hapkin is een sterk blond bovengistend bier door de Belgische brouwerijgroep Alken-Maes wordt gebrouwen. Het heeft een alcoholgehalte van 8,5%.
Hapkin was oorspronkelijk een product van brouwerij Louwaege in het West-Vlaamse Kortemark. De naam Hapkin is ontleend aan graaf Boudewijn VIII van Vlaanderen (1093-1119), bijgenaamd "Hapkin" of "met de bijl"
.
Postelbier Blond en Bruin
De naam van het bier verwijst naar de abdij van Postel, gelegen te Postel, een deelgemeente van Mol.
P.S. : De productie van bieren gebeurt thans in de industriële brouwerij in Alken, in Kobbegem (Mort Subite) en inOpwijk (Affligem). De brouwerijen in Waarloos en Jumet werden gesloten in respectievelijk 2003 en 2007. De hoofdzetel is sinds begin 2011 gevestigd in Mechelen.
Deze brouwerij is gevestigd te Antwerpen, aan de Indiënstraat 21, tussen de Kattendijkdok Oost -en Westkaai. Een brouwerij die de bierbrug bouwde tussen België en Amerika, wat de smaak betreft van het Seefbier of Seef, dat vele landverhuizers 100 jaar geleden dronken voor ze met de Red Star Line naar New York afreisden.
De eerste vermelding van Seefbier vinden we terug in de 17e eeuw, waar Seefbier in 1677 mee vermeld staat in de aankopen van de Toneelkring van de Sint Lucasgilde. Het bier was eeuwenlang bijzonder populair in en rond Antwerpen en lag in de 19e eeuw zelfs aan de basis van de naamgeving van de toen nieuwe wijk 'Seefhoek': een volkse wijk berucht om de vele cafés en danszalen, en waar bijgevolg veel Seef gedronken werd.
In de Seefhoek, aan de Trapstraat, een straat gelegen tussen de Dambrugge -en de Lazarusstraat, naast de trap naar het Viaduct, bevindt zich een blinde muur die beschilderd werd met een buurtscene, met als thema van de schilderij "Seefbier", dat ons doet denken aan de naam "Seef-hoek", de popularie naam van deze wijk. Spijtig genoeg 'bladdert" de verf van de muur en is er praktisch niets meer te zien van de tekening.
foto van Alfons Van Camp
Met de opkomst van de grote industriële brouwerijen en ten gevolge van de WO I verdwenen de kleine artisanale brouwerijen in en rond Antwerpen, en met hen het Seefbier.
Sinds 9 maart 2012 wordt het bier opnieuw gebrouwen en verkocht. Het initiatief kwam van Johan van Dyck die de Antwerpse Brouw Compagnie had opgericht om verdwenen bieren nieuw leven in te blazen. Seefbier is het eerste bier dat de brouwerij op de markt bracht. Burgemeester Patrick Janssens was in het stadhuis degene die de eerste slok mocht nemen en doopte het prompt tot tweede stadsbier van Antwerpen. Als historisch bier van de stad Antwerpen is Seefbier sinds 2016 ook erkend als streekproduct.
Bron : Wikipedia en Bierpassire Magazine nr 69 /2016
Seef of Seefbier is een troebel blond bier met een kruidige smaak.
In navolging van het Seef werd het "Bootjes bier" gebrouwd, met op de etiket een verwijzing naar een Seefmannetje als matroos voor een schip van de Red Star Line. Hier combineert de brouwerij de Belgische en Amerikaanse aromatische hopsoorten met vooral aandacht naar de aroma's van citrus en tropisch fruit
Bootjes Bier is een Belgisch bier van hoge gisting. De Red Star Line, een Belgische rederij die een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York, is een inspirerende bron geweest tijdens de ontwikkeling van het bier. Het bier legt een brug tussen de Belgische speciaalbieren - gekend voor evenwicht en balans - en de meer expressieve Amerikaanse craftbieren.
Huisbrouwerij ’t Pakhuis bevindt zich aan de Vlaamsekaai 76 in het Antwerpse trendy Zuid, in een origineel pand van 1881. Het is één van die brouwerijen waar nog op de authentieke wijze bier wordt gebrouwen, dat wil zeggen met louter natuurlijke grondstoffen, zonder filtrage en zonder pasteurisatie.
De huisbrouwerij is gekend voor zijn "Antwerps blond" - "Antwerps bruin" - " Den Bangelijke" - "De zwarte Sinjoor" en "Het Stalen Ros".
Het Antwerps Blond is een Belgisch bier van hoge gisting en wordt sinds 1996 gebrouwen in de huisbrouwerij. Het is een blond bier met een alcoholpercentage van 5%. en is enkel verkrijgbaar in ’t Pakhuis zelf, waar de microbrouwerij geïnstalleerd is.
Antwerps Bruin is een eveneens van hoge gisting en wordt zoals het Antwerps Blond sins 1996 in Huisbrouwerij gebrouwen. Het is een bruin bier met een alcoholpercentage van 5,8% en is evenals het Antwerp Blond enkel verkrijgbaar in ’t Pakhuis zelf, waar de microbrouwerij geïnstalleerd.
Den Bangelijke is een bier met een zeer aparte geur en aangenaam om te drinken. Vroeger was het alleen te verkrijgen bij 't Pakhuis zelf, maar nu heeft men meer verkooppunten, onder meer bij Delhaize. De smaak is likeurachtig en doet denken aan Elixir d'Anvers, met een alcoholpercentage van 8,3%.
De Zwarte Sinjoor is een bier met geschiedenis dat verwijst naar een unieke stout gebrouwen op basis van een Engels recept uit 1914, dank zij de Hoogstratenaar Ed Van Den Ouweland, dat gebrouwen werd sinds 2014. De Zwarte Sinjoor is een herwerkte versie van het bier dat in de oorlog verboden werd in Engeland. Het is een bier dat eerder geschikt is voor de winterperiode, maar met 6,7 procent alcohol blijft het wel toegankelijk.
Het Stalen Ros bier is een kruidig bier met 6,8 % alcoholpecentage. Het heeft een bloemige en fruitige geur met een lange bittere afdronk.. De naam verwijst naar een oude Antwerpse benaming voor stalpaarden.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bierviltjes van de huisbrouwerij 't Pakhuis :
Dit bierviltje verschilt met het vorige, wegens de Franse tekst.
De Brouwerij De Koninck is een bierbrouwerij gelegen aan de Boomgaardstraat in de Belgische stad Antwerpen. Het bedrijf werd opgericht in 1833 door Johannes Vervliet, toen deze besliste om een bestaande afspanning om te bouwen. De brouwerij werd aanvankelijk ook Brouwerij De Hand
(foto van Alfons Van Camp)
genoemd naar een grenspaal met een hand als grensteken. Dit teken waar heraldisch een bronsgroen schild met een zilverwitte opgeheven hand naar verwijst, ligt in de voormalige Warande (nu Koning Albertpark) aan de voormalige Pride- of Boomgaardbeek die sinds de overgang van de 7e naar de 8e eeuw de grens vormt tussen Haringrode (later behorend tot de stad Antwerpen en Berchem.
(foto van Alfons Van Camp) - deze oorspronkelijk in 1827 "De Plaisante Hof"genoemd werd en gekocht werd door de familie De Koninck.
De brouwerij vooral bekend is voor zijn "bolleke"
HET BIER VAN MAAAIN STAD !
In Vlaanderen, het "kloppende bierhart" staat het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten en stads- en dorpsgezichten (hierna het Monumentendecreet genoemd) en haar uitvoeringsbesluiten ter beschikking voor het behoud van het bouwkundig erfgoed. Volgens de juridische instrumentaria kunnen deze worden gebruikt om het bouwkundig erfgoed te beschermen : opname in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed, bescherming als monument of stads- of dorpsgezicht.
Het wapenschild van Antwerpen klimt op tot de middeleeuwen en werd reeds op 28 september 1881 bij Koninklijk Besluit aan de stad toegekend. Na de fusie van Antwerpen met haar 7 randgemeenten besloot men het oude wapen te behouden. De wapens van de rand-gemeenten waren immers alle van jongere datum en sommigen ervan waren afgeleid van familiewapens.
Het wapenschild van Antwerpen werd dan ook op 5 maart 1985 door de gemeenschapsminister van Cultuur bekrachtigd. Het wordt als volgt beschreven : """In keel een burcht met drie geopende, gekanteelde torens van zilver, verlicht en gemetseld van sabel, de middelste toren in het schildhoofd vergezeld rechts van een schuingeplaatste rechter-hand en links van een schuingeplaatste linkerhand., beide van zilver. Het schild omringd door een bladerkrans met 6 rozen, afwisselend van zilver en van keel, alle geknopt van goud en gepunt van sinopel, overtopt door een markiezenkroon en gehouden door een wildeman en een wildevrouw van vleeskleur, omgord en gekroond met klimopbladeren van sinopel en dragend op de schouder een knots van natuurlijke kleur, beiden staande op een losse grasgrond."""
(Bron : uitgave "Wandelen door oud Antwerpen" van de stichting Monumenten -en Landschapszorg).
Dat de Sinjoren gekend zijn om hun chauvinisme en hun dikke nek, en dat Antwerpen, Antwerpen is en de rest parking is algemeen geweten, wat blijkt uit de hieronder afgebeelde bierviltjes.
Dat Antwerpen een kunststad is onderstreept nogmaals het bierviltje uitgegeven door de Brouwerij De Koninck met de afbeelding vanO.L.V.-Kathedraal.
De kathedraal staat aan de Handschoenmarkt en is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. Ze is gewijd aan Maria. De kerk was een kathedraal tussen 1559 en 1803 en vanaf 1961 tot heden.
Door de Brouwerij De Koninck werden vele bierviltjes verspreid, die we door onze beide vrienden Albert Gelens en vooral Walter Vanhuyck, te beschikking werden gesteld :
KLEDERDRACHTEN in de tijd van RUBENS :
En ....
FOLKLORISTISCHE FIGUREN uit de tijd van het poppentheater "De Poesjenellen"
En.....
VOGELS
en nog vele anderen, zoals bv "De Gilden"- "cartoons" - "Loekie de Leeuw"
doch het zou onnodig en een gigantisch werk zijn, deze hier allemaal af te beelden, gezien er zo'n 300 verschillende bierviltjes zijn verschenen, zoals er die zijn van de gebouwen in Antwerpen, enz... . De meeste kunnen jullie bekijken op mijn Facebook album met de naam "bierviltjes".
In de Brouwerij De Koninck worden eveneens de bieren
"Triple d'Anvers" dat een bier is van hoge gisting met een blonde tot zeer lichte amberkleur. Heeft een fruitig aroma tussen bleke -en karamelmouten. Er zijn geen kruiden aan toegevoegd.
Een ander bier dat in de brouwerij gebrouwd wordt is de
"Wild Jo".
De "Wild Jo" is een degustatiebier, met een alcoholgehalte van 5,8 %. De naam "Wild Jo" verwijst naar "wild = wilde gasten" en "Jo = Joseph Van den Bogaert, die na de wereldoorlog I de herstart van de brouwerij mogelijk maakte.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Bijkomende bierviltjes :
P.S. : 10tallen viltjes zijn nog te bekijken op mijn "Facebook-album" onder mijn naam : "Alfons Van Camp"
De wet rond het verkopen, schenken en aanbieden van alcohol aan minderjarigen (B.S. 31/12/'09) zegt in essentie het volgende: Het is verboden om alcoholhoudende dranken (bier, wijn,…) te verkopen, schenken of aan te bieden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.
Wist U dat ... de Belgische biercultuur sinds korte tijd behoort tot het Cultureel Erfgoed van de UNESCO ?.
Het jaar 1364 staat voor het geboortejaar van de Belgische biercultuur. De Duitse keizer Karel IV vaardigde toen een nieuwe brouwwet uit, nl. "de Novus Modus Fermentandi Cervisiam" die het gebruik van hop verplichtte om het bierbrouwen naar een hoger niveau te tillen. Deze wet was van toepassing in het Heilig Roomse Rijk der Duitse Natiën, waar o.a. Brabant en Rijks-Vlaanderen behoorde.
Dank zij de monniken werden in kloosters en abdijen steeds meer hop gebruikt, gezien zij vrijgesteld waren van de verplichting om gruit te kopen.
Tijdens de Franse Revolutie (1789-1794) werden de abdijen op droog zaad gezet en verbood Keizer Jozef II hen in 1783 nog langer bier te brouwen.
De Franse scheikundige Louis Pasteur ontdekte in 1870 de werking van biergist wat de aanzet betekende tot het brouwen van pils. De ontdekking werd nog versneld door de Deense bioloog Emil Christian Hansen, door gistcellen op de kweken door suiker toe te voegen. Hansen was van 1879 tot 1909 directeur van de fysiologische afdeling van brouwerij Carlsberg.
Het succes van bier bereikte haar hoogtepunt aan het begin van de 20ste eeuw, toen telde België ruim 3.000 brouwerijen en 200.000 cafés.
Bron : summiere tekst geschreven door Bart Vandormael, in S-magazine van januari 2018.
Brouwerij Boon is een Belgische lambiekbrouwerij in het Vlaams-Brabantse dorp Lembeek, deelgemeente van de stad Halle, met als adres Fonteinstraat 65.
In 1680 begon Jean-Baptiste Claes met een jeneverstokerij in Lembeek. Lembeek was tijdens het Ancien régime een vrijstad, waar de gebruikelijke regels van de accijnzen niet golden. De zaken floreerden en Claes begon ook bier te brouwen in het gehucht Hondzocht. Na de Franse Revolutie was het brouwen en jenever stoken minder voordelig geworden: de familie Claes verhuurde de brouwerij in Hondzocht in 1809 aan Jean-Baptiste Paul. Diens zoon Louis Paul kocht de gebouwen in 1860 en herdoopte het geheel tot Brasserie Saint-Roch. Hij brouwde er lambiek en experimenteerde er met geuze. De brouwerij kwam in 1898 in handen van de familie Troch, die verder investeerde en een stoommachine installeerde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de koperen brouwketels in beslag genomen. Na de oorlog werd de productie weer opgestart, maar Brouwerij Troch ging ten onder aan de crisis. In 1927 volgde het faillissement.
De brouwerij werd opgekocht door de familie De Vits. René De Vits stopte met brouwen en werd geuzesteker. Het wort werd voortaan bij andere bedrijven gekocht en onderging hier een spontane gisting, rijping in vaten en versnijding tot geuze. In het bedrijf werd gedurende tientallen jaren nauwelijks geïnvesteerd. Op het laatst was er nog slechts een productie van 150 hectoliter per jaar. Uiteindelijk verkocht René De Vits de voormalige brouwerij in 1978 aan Frank Boon.
Frank Boon begon in 1975 op 22-jarige leeftijd bescheiden als geuzesteker en bierhandelaar in Halle. Na de aankoop van de oude brouwerij De Vits vestigde hij zich op Hondzocht te Lembeek. In de jaren 80 kocht Boon een failliete metaalfabriek in Lembeek, en vormde deze om tot brouwerij: het eerste brouwsel werd er geproduceerd in het najaar van 1990. Tegelijk had Boon een akkoord gesloten met Brouwerij Palm, die een aandeel van 50% kreeg en de distributie op zich nam. (Op 1 januari 2016 is de samenwerking met Palm volledig stopgezet.)