Belgische bieren + bierviltjes
Inhoud blog
  • Brouwerij "Rodenbach"
  • Brouwerij " 't Duo"
  • Brouwerij "Wenbrew"
  • Brasserie "Warsage"
  • Brouwerij "Weldebrouck"

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Foto

    Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings.  Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.


    Belgische bieren
    01-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpse Brouw Compagnie

                                         ANTWERPSE BROUW COMPAGNIE

                   Afbeeldingsresultaat voor bootjesbier

              Deze brouwerij is gevestigd te Antwerpen, aan de Indiënstraat 21, tussen de Kattendijkdok Oost -en Westkaai.  Een brouwerij die de bierbrug bouwde tussen België en Amerika, wat de smaak betreft van het Seefbier of Seef, dat vele landverhuizers 100 jaar geleden dronken voor ze  met de Red Star Line naar New York afreisden.

    Afbeeldingsresultaat voor red star lineAfbeeldingsresultaat voor red star line

              De eerste vermelding van Seefbier vinden we terug in de 17e eeuw, waar Seefbier in 1677 mee vermeld staat in de aankopen van de Toneelkring van de Sint Lucasgilde. Het bier was eeuwenlang bijzonder populair in en rond Antwerpen en lag in de 19e eeuw zelfs aan de basis van de naamgeving van de toen nieuwe wijk 'Seefhoek': een volkse wijk berucht om de vele cafés en danszalen, en waar bijgevolg veel Seef gedronken werd.

              In de Seefhoek, aan de Trapstraat, een straat gelegen tussen de Dambrugge -en de Lazarusstraat, naast de trap naar het Viaduct, bevindt zich een blinde muur die beschilderd werd met een buurtscene, met als thema van de schilderij "Seefbier", dat ons  doet denken aan de naam "Seef-hoek", de popularie naam van deze wijk.  Spijtig genoeg 'bladdert" de verf van de muur en is er praktisch niets meer te zien van de tekening.

              foto van Alfons Van Camp

              Met de opkomst van de grote industriële brouwerijen en ten gevolge van de WO I verdwenen de kleine artisanale brouwerijen in en rond Antwerpen, en met hen het Seefbier.

              Sinds 9 maart 2012 wordt het bier opnieuw gebrouwen en verkocht. Het initiatief kwam van Johan van Dyck die de Antwerpse Brouw Compagnie had opgericht om verdwenen bieren nieuw leven in te blazen. Seefbier is het eerste bier dat de brouwerij op de markt bracht. Burgemeester Patrick Janssens was in het stadhuis degene die de eerste slok mocht nemen en doopte het prompt tot tweede stadsbier van Antwerpen. Als historisch bier van de stad Antwerpen is Seefbier sinds 2016 ook erkend als streekproduct.

    Bron : Wikipedia en Bierpassire Magazine nr 69 /2016            

    Seef of Seefbier is een troebel blond bier met een kruidige smaak.

    Afbeeldingsresultaat voor seefbier antwerpenAfbeeldingsresultaat voor bierviltjes van seefbier

              In navolging van het Seef werd het "Bootjes bier" gebrouwd, met op de etiket een verwijzing naar een Seefmannetje als matroos voor een schip van de Red Star Line. Hier combineert de brouwerij de Belgische en Amerikaanse aromatische hopsoorten met vooral aandacht naar de aroma's van citrus en tropisch fruit

    Bootjes Bier is een Belgisch bier van hoge gisting. De Red Star Line, een Belgische rederij die een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York, is een inspirerende bron geweest tijdens de ontwikkeling van het bier. Het bier legt een brug tussen de Belgische speciaalbieren - gekend voor evenwicht en balans - en de meer expressieve Amerikaanse craftbieren.

      Afbeeldingsresultaat voor bootjesbierAfbeeldingsresultaat voor bootjesbier                                                                             

                                                                    -o-o-o-O-o-o-o-  

    01-07-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huisbrouwerij 't Pakhuis

                                                  HUISBROUWERIJ  'T PAKHUIS

              Huisbrouwerij ’t Pakhuis bevindt zich aan de Vlaamsekaai 76 in het Antwerpse trendy Zuid, in een origineel pand van 1881.  Het is één van die brouwerijen waar nog op de authentieke wijze bier wordt gebrouwen, dat wil zeggen met louter natuurlijke grondstoffen, zonder filtrage en zonder pasteurisatie.         

    foto van Albert Gelens.

             De huisbrouwerij is gekend voor zijn "Antwerps blond" - "Antwerps bruin" - " Den Bangelijke" - "De zwarte Sinjoor" en "Het Stalen Ros".    

    Het Antwerps Blond is een Belgisch bier van hoge gisting en wordt sinds 1996 gebrouwen in de huisbrouwerij. Het is een blond bier met een alcoholpercentage van 5%. en is enkel verkrijgbaar in ’t Pakhuis zelf, waar de microbrouwerij geïnstalleerd is.

                              Antwerpse Blonde - Huisbrouwerij 't Pakhuis

    Antwerps Bruin is een eveneens van hoge gisting en wordt zoals het Antwerps Blond sins 1996 in Huisbrouwerij gebrouwen.  Het is een bruin bier met een alcoholpercentage van 5,8% en is evenals het Antwerp Blond enkel verkrijgbaar in ’t Pakhuis zelf, waar de microbrouwerij geïnstalleerd.

    Den Bangelijke  is een bier met een zeer aparte geur en aangenaam om te drinken. Vroeger was het alleen te verkrijgen bij 't Pakhuis zelf, maar nu heeft men meer verkooppunten, onder meer bij Delhaize.  De smaak is likeurachtig en doet denken aan Elixir d'Anvers, met een alcoholpercentage van 8,3%. 

                                                      Afbeeldingsresultaat voor den bangelijke bier

      De Zwarte Sinjoor  is een bier met geschiedenis dat verwijst naar een unieke stout gebrouwen op basis van een Engels recept uit 1914, dank  zij de Hoogstratenaar Ed Van Den Ouweland, dat gebrouwen werd sinds 2014. De Zwarte Sinjoor is een herwerkte versie van het bier dat in de oorlog verboden werd in Engeland. Het is een bier dat eerder geschikt is voor de winterperiode, maar met 6,7 procent alcohol blijft het wel toegankelijk.

                               Den Zwarte Sinjoor bier

    Het Stalen Ros bier is een kruidig bier met 6,8 % alcoholpecentage.  Het heeft een bloemige en fruitige geur met een lange bittere afdronk..  De naam verwijst naar een oude Antwerpse benaming voor stalpaarden.

                                Het Stalen Ros Bierparadijs

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bierviltjes van de huisbrouwerij 't Pakhuis :

    foto van Albert Gelens.

    foto van Alfons Van Camp.  Dit bierviltje verschilt met het vorige, wegens de Franse tekst.

                                                                                -o-o-o-O-o-o-o-

    01-07-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij De Koninck

                                                                      DE KONINCK

             De Brouwerij De Koninck is een bierbrouwerij gelegen aan de Boomgaardstraat in de Belgische stad Antwerpen. Het bedrijf werd opgericht in 1833 door Johannes Vervliet, toen deze besliste om een bestaande afspanning om te bouwen. De brouwerij werd aanvankelijk ook Brouwerij De Hand

                                                                                      (foto van Alfons Van Camp)

    genoemd naar een grenspaal met een hand als grensteken. Dit teken waar heraldisch een bronsgroen schild met een zilverwitte opgeheven hand naar verwijst, ligt in de voormalige Warande (nu Koning Albertpark) aan de voormalige Pride- of Boomgaardbeek die sinds de overgang van de 7e naar de 8e eeuw de grens vormt tussen Haringrode (later behorend tot de stad Antwerpen en Berchem.

             

          (foto van Alfons Van Camp)
    - deze oorspronkelijk in 1827 "De Plaisante Hof"genoemd werd en gekocht werd door de familie De Koninck.

               De brouwerij vooral bekend is voor zijn  "bolleke" foto van Alfons Van Camp.

                                  HET BIER VAN MAAAIN STAD !

    In Vlaanderen, het "kloppende bierhart" staat het decreet van 3 maart 1976 tot bescherming van monumenten en stads- en dorpsgezichten (hierna het Monumentendecreet genoemd) en haar uitvoeringsbesluiten ter beschikking voor het behoud van het bouwkundig erfgoed. Volgens de juridische instrumentaria kunnen deze worden gebruikt om het bouwkundig erfgoed te beschermen : opname in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed, bescherming als monument of stads- of dorpsgezicht. 

                                 

                   Het wapenschild van Antwerpen klimt op tot de middeleeuwen en werd reeds op 28 september 1881 bij Koninklijk Besluit aan de stad toegekend.  Na de fusie van Antwerpen met haar 7 randgemeenten besloot men het oude wapen te behouden.  De wapens van de rand-gemeenten waren immers alle van jongere datum en sommigen ervan waren afgeleid van familiewapens.

    Het wapenschild van Antwerpen werd dan ook op 5 maart 1985 door de gemeenschapsminister van Cultuur bekrachtigd.  Het wordt als volgt beschreven :
    """In keel een burcht met drie geopende, gekanteelde torens van zilver, verlicht en gemetseld van sabel, de middelste toren in het schildhoofd vergezeld rechts van een schuingeplaatste rechter-hand en links van een schuingeplaatste linkerhand., beide van zilver.  Het schild omringd door een bladerkrans met 6 rozen, afwisselend van zilver en van keel, alle geknopt van goud en gepunt van sinopel, overtopt door een markiezenkroon en gehouden door een wildeman en een wildevrouw van vleeskleur, omgord en gekroond met klimopbladeren van sinopel en dragend op de schouder een knots van natuurlijke kleur, beiden staande op een losse grasgrond."""

    (Bron : uitgave "Wandelen door oud Antwerpen" van de stichting Monumenten -en Landschapszorg).

                  Dat de Sinjoren gekend zijn om hun chauvinisme en hun dikke nek, en dat Antwerpen, Antwerpen is en de rest parking is algemeen geweten, wat blijkt uit de hieronder afgebeelde bierviltjes.

    foto van Alfons Van Camp.   foto van Alfons Van Camp.

                  Dat Antwerpen een kunststad is onderstreept nogmaals het bierviltje uitgegeven door de Brouwerij De Koninck met de afbeelding vanO.L.V.-Kathedraal.

                                     

                   De kathedraal staat aan de Handschoenmarkt en is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. Ze is gewijd aan Maria. De kerk was een kathedraal tussen 1559 en 1803 en vanaf 1961 tot heden.

    Door de Brouwerij De Koninck werden vele bierviltjes verspreid, die we door onze beide vrienden Albert Gelens en vooral Walter Vanhuyck, te beschikking werden gesteld :

    KLEDERDRACHTEN in de tijd van RUBENS : 

              

    En ....

    FOLKLORISTISCHE FIGUREN uit de tijd van het poppentheater "De Poesjenellen"
                

    En.....

    VOGELS

               foto van Alfons Van Camp. 

    en nog vele anderen, zoals bv "De Gilden"- "cartoons" - "Loekie de Leeuw"

                           doch het zou onnodig en een gigantisch werk zijn, deze hier allemaal af te beelden, gezien er zo'n 300 verschillende bierviltjes zijn verschenen,  zoals er die zijn van de gebouwen in Antwerpen, enz... .   De meeste kunnen jullie bekijken op mijn Facebook album met de naam "bierviltjes".

              In de Brouwerij De Koninck worden eveneens de bieren

    "Triple d'Anvers"Triple d'Anvers  Afbeeldingsresultaat voor bierviltje van triple d'anvers  dat een bier is van hoge gisting met een blonde tot zeer lichte amberkleur.  Heeft een fruitig aroma tussen bleke -en karamelmouten.  Er zijn geen kruiden aan toegevoegd.

            Een ander bier dat in de brouwerij gebrouwd wordt is de 

    "Wild Jo".Afbeeldingsresultaat voor wild jo     Gerelateerde afbeelding

                  De "Wild Jo" is een degustatiebier, met een alcoholgehalte van 5,8 %.  De naam "Wild Jo" verwijst naar "wild = wilde gasten" en "Jo = Joseph Van den Bogaert, die na de wereldoorlog I de herstart van de brouwerij mogelijk maakte.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Bijkomende bierviltjes :

          


          


                      

    P.S. : 10tallen viltjes zijn nog te bekijken op mijn "Facebook-album" onder mijn naam : "Alfons Van Camp"

                                                                                    -o-o-o-O-o-o-o-                                           

    28-06-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    27-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch Bier

                                                                                BELGISCH  BIER

                                              GEEN 16 JAAR = GEEN BIER of WIJN 

                              GEEN 18 JAAR = GEEN STERKE DRANK

                                                               EN

                                             "DRINK  MET  MATE" 

               De wet rond het verkopen, schenken en aanbieden van alcohol aan minderjarigen (B.S. 31/12/'09) zegt in essentie het volgende: Het is verboden om alcoholhoudende dranken (bier, wijn,…) te verkopen, schenken of aan te bieden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.

    Wist U dat ... de Belgische biercultuur sinds korte tijd behoort tot het Cultureel Erfgoed van de UNESCO ?.

              Het jaar 1364 staat voor het geboortejaar van de Belgische biercultuur.  De Duitse keizer Karel IV vaardigde toen een nieuwe brouwwet uit, nl. "de Novus Modus Fermentandi Cervisiam" die het gebruik van hop verplichtte om het bierbrouwen naar een hoger niveau te tillen.  Deze wet was van toepassing in het Heilig Roomse Rijk der Duitse Natiën, waar o.a. Brabant en Rijks-Vlaanderen behoorde.

               Dank zij de monniken werden in kloosters en abdijen steeds meer hop gebruikt, gezien zij vrijgesteld waren van de verplichting om gruit te kopen.

               Tijdens de Franse Revolutie (1789-1794) werden de abdijen op droog zaad gezet en verbood Keizer Jozef II hen in 1783 nog langer bier te brouwen.

               De Franse scheikundige Louis Pasteur ontdekte in 1870 de werking van biergist wat de aanzet betekende tot het brouwen van pils.  De ontdekking werd nog versneld door de Deense bioloog Emil Christian Hansen, door gistcellen op de kweken door suiker toe te voegen.   Hansen was van 1879 tot 1909 directeur van de fysiologische afdeling van brouwerij Carlsberg.

               Het succes van bier bereikte haar hoogtepunt aan het begin van de 20ste eeuw, toen telde België ruim 3.000 brouwerijen en 200.000 cafés.

    Bron : summiere tekst geschreven door Bart Vandormael, in S-magazine van januari 2018.

                                                                                            -o-o-o-O-o-o-o-             

    27-06-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    15-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brouwerij Boon

                                                                          BROUWERIJ  BOON

                                   

    Brouwerij Boon is een Belgische lambiekbrouwerij in het Vlaams-Brabantse dorp Lembeek, deelgemeente van de stad Halle, met als adres Fonteinstraat 65.

    In 1680 begon Jean-Baptiste Claes met een jeneverstokerij in Lembeek. Lembeek was tijdens het Ancien régime een vrijstad, waar de gebruikelijke regels van de accijnzen niet golden. De zaken floreerden en Claes begon ook bier te brouwen in het gehucht Hondzocht. Na de Franse Revolutie was het brouwen en jenever stoken minder voordelig geworden: de familie Claes verhuurde de brouwerij in Hondzocht in 1809 aan Jean-Baptiste Paul. Diens zoon Louis Paul kocht de gebouwen in 1860 en herdoopte het geheel tot Brasserie Saint-Roch. Hij brouwde er lambiek en experimenteerde er met geuze. De brouwerij kwam in 1898 in handen van de familie Troch, die verder investeerde en een stoommachine installeerde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden de koperen brouwketels in beslag genomen. Na de oorlog werd de productie weer opgestart, maar Brouwerij Troch ging ten onder aan de crisis. In 1927 volgde het faillissement.

    De brouwerij werd opgekocht door de familie De Vits. René De Vits stopte met brouwen en werd geuzesteker. Het wort werd voortaan bij andere bedrijven gekocht en onderging hier een spontane gisting, rijping in vaten en versnijding tot geuze. In het bedrijf werd gedurende tientallen jaren nauwelijks geïnvesteerd. Op het laatst was er nog slechts een productie van 150 hectoliter per jaar. Uiteindelijk verkocht René De Vits de voormalige brouwerij in 1978 aan Frank Boon.

    Frank Boon begon in 1975 op 22-jarige leeftijd bescheiden als geuzesteker en bierhandelaar in Halle. Na de aankoop van de oude brouwerij De Vits vestigde hij zich op Hondzocht te Lembeek. In de jaren 80 kocht Boon een failliete metaalfabriek in Lembeek, en vormde deze om tot brouwerij: het eerste brouwsel werd er geproduceerd in het najaar van 1990. Tegelijk had Boon een akkoord gesloten met Brouwerij Palm, die een aandeel van 50% kreeg en de distributie op zich nam. (Op 1 januari 2016 is de samenwerking met Palm volledig stopgezet.) 

    Bron : Wikipedia

    Hun bieren : Faro - Kriek - Framboise - Duivels
    -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Etiketten van deze brouwerij

         

                                             

                                                                                         -o-o-o-O-o-o-o-

    15-04-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 10/04-16/04 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!