BELGISCH BIER
GEEN 16 JAAR = GEEN BIER of WIJN
GEEN 18 JAAR = GEEN STERKE DRANK
EN
"DRINK MET MATE"
De wet rond het verkopen, schenken en aanbieden van alcohol aan minderjarigen (B.S. 31/12/'09) zegt in essentie het volgende: Het is verboden om alcoholhoudende dranken (bier, wijn,…) te verkopen, schenken of aan te bieden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.
Wist U dat ... de Belgische biercultuur sinds korte tijd behoort tot het Cultureel Erfgoed van de UNESCO ?.
Het jaar 1364 staat voor het geboortejaar van de Belgische biercultuur. De Duitse keizer Karel IV vaardigde toen een nieuwe brouwwet uit, nl. "de Novus Modus Fermentandi Cervisiam" die het gebruik van hop verplichtte om het bierbrouwen naar een hoger niveau te tillen. Deze wet was van toepassing in het Heilig Roomse Rijk der Duitse Natiën, waar o.a. Brabant en Rijks-Vlaanderen behoorde.
Dank zij de monniken werden in kloosters en abdijen steeds meer hop gebruikt, gezien zij vrijgesteld waren van de verplichting om gruit te kopen.
Tijdens de Franse Revolutie (1789-1794) werden de abdijen op droog zaad gezet en verbood Keizer Jozef II hen in 1783 nog langer bier te brouwen.
De Franse scheikundige Louis Pasteur ontdekte in 1870 de werking van biergist wat de aanzet betekende tot het brouwen van pils. De ontdekking werd nog versneld door de Deense bioloog Emil Christian Hansen, door gistcellen op de kweken door suiker toe te voegen. Hansen was van 1879 tot 1909 directeur van de fysiologische afdeling van brouwerij Carlsberg.
Het succes van bier bereikte haar hoogtepunt aan het begin van de 20ste eeuw, toen telde België ruim 3.000 brouwerijen en 200.000 cafés.
Bron : summiere tekst geschreven door Bart Vandormael, in S-magazine van januari 2018.
-o-o-o-O-o-o-o-
27-06-2017, 00:00 geschreven door Fonne2017
|