Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
22-03-2018
Brouwerij "D'Oude Maalderij"
BROUWERIJ D'OUDE MAALDERIJ
Brouwerij D'Oude Maalderij werd gesticht in 2011, en is gevestigd in de Tieltsestraat nr 14 te Koolskamp.
In het najaar van 2012 stelde brouwerij d'Oude maalderij met trots haar eerste unieke en volledig afgewerkte bier voor; de Qantelaar.
In September 2015 openden zij trots hun eigen café: 'Estaminet De Brouwerij' in Izegem
In het voorjaar van 2016 werd de eigen 10HL installatie in gebruik genomen in Izegem.
Het is voor D'Oude Maalderij van uitermate belang om bij het tot stand komen van deze brouwsels de roerstok steeds zelf ter hand te nemen, teneinde de kwaliteit van het bier te vrijwaren en om ons ervan te vergewissen dat enkel kwalitatief hoogstaande ingrediënten gebruikt worden en alle processen op een correcte manier verlopen.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl.http://www.doudemaalderij.com/+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brouwerij Contreras, vroeger Brouwerij Latte genoemd, is een Belgische familiale brouwerij opgericht in 1818 door Valère Latte en gelegen, in de Molenstraat nr 115 in de Oost-Vlaamse gemeente Gavere. Het bedrijf kwam in handen van de familie Contreras toen René Contreras het in 1898 opkocht. Hij verkocht het bedrijf in 1920 aan zijn neef Marcel Contreras. Diens zoon Willy Contreras nam later de roerstok over. De brouwerij wordt tegenwoordig geleid door het echtpaar Frederik De Vrieze en Anne Contreras (dochter van Willy Contreras).
Bieren gebrouwen in deze brouwerij : Contrapils, ook wel bekend als Pils Contreras - X-Mas Beer - Tonneke - Especial Mars - Valeir Blond - Valeir Donker - (voorheen Carlos) Valeir Divers - Valeir Extra - (voorheen El Toro).
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij, nl. :http://www.contreras.be/+ de de site van Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brasserie de Cazeau is een Belgische brouwerij, gelegen aan de rue de Cazeau nr 67 te Templeuve in de provincie Henegouwen.
Volgens documenten uit 1753 is er al sprake van een hoevebrouwerij met de naam Brasserie du Vert Fachaux, die in dat jaar geërfd wordt door Nicolas Deschamps. In 1852 kwam de brouwerij in handen van Jean-Baptiste Agache, een jongeman uit Noord-Frankrijk. Diens zonen Arthur en Charles begonnen opnieuw te brouwen in 1892 en de brouwerij floreerde dankzij hun investeringen in gebouwen en machines tot 1914 toen tijdens de Eerste Wereldoorlog de Duitse bezetter, zoals bij zoveel andere brouwerijen, het koper opeiste. In 1918 fusioneerde de brouwerij met twee andere plaatselijke brouwerijen en brouwden voorlopig bij Brasserie Duchâtelet te Néchin. Pas in 1926 werd een nieuwe brouwinstallatie operationeel en kwam het bestuur in handen van Maurice Agache, de tweede zoon van Charles. Er werden vier bieren gebrouwen: Scotch, Priming (klassiek bier), Triple Agache (sterk bier) en een tafelbier Super Familia. In 1952 kwam het beheer van de brouwerij in handen van diens tweede zoon, Jean Agache, die door zijn jongste broer Maurice werd bijgestaan. Hun succesvolste bier was Cazbier, een Pale Ale. Maar door de concurrentie van de pils in de naoorlogse periode moesten veel kleine artisanale brouwerijen sluiten, zo ook Brasserie de Cazeau die in 1969 de brouwactiviteiten stopzette.
In 2004, 35 jaar na de laatste brouwactiviteiten, startte Laurent Agache, de tweede zoon van Jean een vennootschap met zijn neef en vriend Quentin Mariage, om de brouwerij nieuw leven in te blazen. Ze renoveerden de gebouwen en kochten tweedehands materiaal in het noorden van Engeland, waarna op 1 mei van dat jaar hun eerste bier Tournay gebrouwen werd. In 2011 bedroeg hun jaarproductie iets meer dan 450 hl.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brasserie, nl. :http://www.basseriedecazeau.be/+ de site van de Belgische Bierbrouwerijen "Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
De brasserie is gelegen in de rue de Condé, nr 62 te Basècles, België.
Het project Brasserie des Carrières werd geboren uit de passie van twee vrienden voor lokale producten, met name bier, een nationale specialiteit die internationaal wordt erkend.
In juni 2000 besloten Julien Slabbinck en François Amorison, na hun middelbare schoolopleiding, meer te willen weten over de Belgische brouwerspecialiteiten, samen op een brommertocht te gaan om de belangrijkste Waalse brouwerijen te bezoeken.
Tien jaar later, na een carrière in de brouwerijsector voor Julien, en in de sector van de houtindustrie voor François, ondernemen de twee vrienden het project om hun eigen brouwerij in Basècles op te zetten.
Bleef om een locatie te vinden ... De infrastructuur van de voormalige zagerij Amorison, gelegen aan de rue de Condé, had een interessant potentieel, met enkele voorzieningen en een goede opfrisbeurt!
De doelstelling was gericht op de productie van een ambachtelijk lokaal bier, gebrouwen met regionale natuurlijke producten. Gerst wordt verbouwd door twee boeren op het dorpsterrein op 1 km van de brouwerij en wordt omgetoverd tot mout bij de mout van het kasteel op 7 km van Basècles. De hop komt voor een deel van hopplant die op het terrein van de brouwerij wordt gekweekt. Hout, historisch erfgoed van de site, zal worden gebruikt voor de productie van bakken in de brouwerij. De keuze viel op de populier van Henegouwen.
Twee jaar waren nodig om de uitrusting te verwerven (die we bij gelegenheid hadden overgenomen van verschillende Belgische brouwerijen die niet aarzelden om de twee jonge mensen te helpen aan de slag te gaan) en de restauratie van de gebouwen, en het is in november 2012 die de schoorsteen van de brouwerij voor de eerste keer liet ontsnappen aan een zoete geur van hop ...
Het was nog steeds nodig om het dit bier te noemen! Na veel onderzoek in de literatuur over de geschiedenis van de demonstranten, leek Dîole het goede compromis te zijn, want als het gereedschap waaruit men de staarten trok om het marmer te polijsten, op dat moment uit de herinneringen van de meerderheid was gewist, dan zou de term "Diole" is nog steeds goed aanwezig in het lokale dialect, en daalde bovendien in vele sauzen! Het deeltje "Di" verwijst ook naar de twee vrienden van dit prachtige verhaal.
Zonderik is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door De Proefbrouwerij te Hijfte (Lochristi) voor bierfirma Zonderik/Columbus Management te Zonhoven, gelegen aan de Heuvenstraat 77/12.
De Zonderik-bieren worden gebrouwen in opdracht van Luc Van Esch, van Columbus Management bvba. Het eerste bier kwam in 2009 op de markt, een half jaar later dan aanvankelijk gepland. De vertraging had te maken met de oorspronkelijke naam: “Holsteenbier”, een verwijzing naar De Holsteen, de verzamelnaam voor acht grote, prehistorische zandstenen in de gemeente Zonhoven. Brouwerij Carlsberg maakte bezwaar tegen die naam omdat ze zelf een “Holsten Pils” brouwen in Denemarken. Daarom werd de naam gewijzigd in Zonderik. De naam “Zonderik” verwijst (zoals de naam van de gemeente Zonhoven) naar de “Son”, de vroegere naam van de Roosterbeek. In de buurgemeente heet deze beek de Zonderikbeek. De Zonderikbieren worden door de gemeente gepromoot als streekproducten. De etiketten van de bieren vormen een soort stripverhaal, getekend door striptekenaar Geert De Sutter naar een idee van Luc Van Esch. De rode draad wordt gevormd door prehistorische figuren die met bier bezig zijn.
Bronnen : site van de brouwerij nl. : http://www.zonderik.be + de site "Belgische Bierbrouwerijen" - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Het Brouwerskot Bierfestival is een initiatief van VZW 't Brouwerskot. Het doel is om kleine artisanale brouwerijen en bierfirma's de kans te geven om hun bier aan een breder publiek voor te stellen. Adres : Steenakker 30 - Wervik-Kruiseke.
't BrouwersKot Ooit begonnen als een schoolproject, is het bierbrouwen stillaan een obsessie geworden. Na enkele succesvolle brouwsels thuis op bescheiden niveau (10 liter) werd samen met enkele vrienden een verwarmingsketel omgebouwd naar een brouwketel. Hierdoor kregen we een brouwcapaciteit van 100 liter. Ondertussen werd uitgebreid naar een brouwcapaciteit van 200 liter.
Daarom werd met een vriendengroep beslist om een VZW op te richten. Deze VZW heeft als doel om thuisbrouwen te promoten en ook om diverse brouwstijlen aan het publiek voor te stellen. Het is onze bedoeling om op deze manier te experimenteren met brouwstijlen en biersmaken en aan de hand van activiteiten ons bier aan een breder publiek voor te stellen.
De Brasserie is gelegen aan de Chemin du Bon-Pays nr 41 te Florenville.
Oprichting van twee gepassioneerde amateurs, het project van de Brasserie de la Semois werd in 2007 geboren. Bruno COLLARD de Florenville en Philippe HUSSON van Sainte-Marie sur Semois. Benieuwd naar het hop-universum, zoals vele amateurs, ze maken een paar recepten in hun pannen. Na een paar pogingen willen ze snel meer brouwen. Moet nog steeds een leuke naam voor hun bier vinden ... Mooie broers in het leven, we zijn met twee zussen getrouwd ... de naam is allemaal gevonden, het wordt "La Frangine" genoemd!
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. : http://frangine.e-monsite.com/ + de site van "Brasserie de la Semois/Terroir Lux + de site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gelegen in de Elzenstraat nr 10 te Beveren.
Brunn is Zweeds voor bron en uit die van brouwer Bruno Schelkens borrelen vier heel diverse bieren op die een uniek verhaal vertellen. In hun vrije tijd hullen Bruno en zijn gezin zich in vikingkleren en slaan ze hun tenten op bij re-enactments. Dit verklaart meteen ook twee van de vier bieren die Brunn brouwt, de Valland Finn en de Valland Brunn, beide op basis van kruiden die ook de Vikingen gebruikten voor hun bieren.
Hun bieren : Eveline - Valland Finn - Kaffee en Valland Brunn.
Bronnen : site van de brouwerij + site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten + sitewww.planbier.be/nl/brunn
Brasserie de Blaugies is een Belgische familiale brouwerij te Blaugies (Dour) in de provincie Henegouwen, gelegen aan de rue de la Frontèrenr 435.
De brouwerij werd in 1988 opgericht door het echtpaar Pierre-Alex Carlier en Marie-Robert Pourtois. Op 24 maart werd het eerste brouwsel gebrouwen dat de naam La Moneuse kreeg. Door de firma Meura werd een brouwinstallatie van 7 hl op maat gemaakt. In 1992 werd geïnvesteerd in een bottellijn. De oudste zoon Kevin Carlier staat nu aan het hoofd van de brouwerij, samen met zijn echtgenote Bérangère Deschamps en zijn schoonvader Claude Deschamps. Hun bieren worden geëxporteerd naar Canada, Frankrijk, Amerika en Zwitserland.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij nl. :http://www.brasseriedeblaugies.com/+ de site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Deze Belgische brouwerij is gelegen in een bierkelder aan de rue du Calvare, nr 21 in Boussu-Lez-Mons. Aldaar worden ook ambachtelijke bieren verkocht) zijner een zythologieworkshops, maar ook een brouwerij die haar eigen bieren produceert. Dit alles worden verwezenlijkt door de bio ingenieur Antoine, gepassioneerd in bieren en Catherine van beroep apotheker, gepassioneerd in de gastronomie.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. :http://www.cabrassepourmoi.be/+ de site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brasserie de Bouillon is een Belgische brouwerij, gelegen rue de la Girafe 76 te Sensenruth (Bouillon) in de provincie Luxemburg.
In 1994 startten Nathalie Louis en Jacques Pougin een kruidenierszaak in Bouillon. Ze besloten bij hun kazen ook een assortiment streekbieren aan te bieden en algauw werden er een vijftigtal bieren aangeboden in de winkel. Doordat de interesse gewekt was, begon Pougin te experimenteren met eigen bierrecepten en in 1996 liet hij zijn eigen eerste bier Cuvée de Bouillon brouwen. Omdat het bier goed verkocht werd uitgekeken om een eigen brouwerij te installeren. In juni 1998 werd de brouwerij officieel geopend in het magazijn achter de winkel. De winkel werd vanaf dan ook enkel een winkel in streekbieren. Er werden niet enkel eigen bieren maar ook originele bieren voor derden gebrouwen.
Na zes jaar brouwen werd de maximale capaciteit van 650 hl gehaald en diende men een beslissing te nemen. In 2005 verhuisde men daarom naar een grotere locatie en werd de naam van de onderneming S.A. Louis And Men, die nu bestaat uit een brouwerij met bijhorende horecazaak.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij, nl :http://www.brasseriedebouillon.be/+ de site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Het kroegske is gelegen in de Vijfwegenstraat nr 35 te Izegem en is een leuk eethuis en tevens bruine kroeg met een rustige sfeer, kaarslicht en een uniek interieur vol breweriana. Er wordt steeds aangepaste muziek van Middeleeuws, Folk, Celtic rock al over the 60's,70's, van Kleinkunst tot Songwriters van Rock en Blues naar Jazz gespeeld. De antieke brandende kolenkachel in de winter maakt de gezelligheid compleet. Het kroegske is dus the place to be. Gewoon Uniek in Izegem en omstreken!
Alle trappisten, abdijbieren, saisons, vlaams rood, speciaalbieren, zoals Dubbel, Tripel, Quadrupel, Tarwebier, Stout, Porter, Scotch, Ale en IPA zijn bij hen te verkrijgen. Daarnaast hebben ze een groot aanbod aan lambiekspecialiteiten en fruitbieren. Er wordt ook een mooie selectie 75cl flessen aangeboden. Bij hen wordt er geen PILS geschonken!
Bronnen : de site van het bierhuisje nl.http://www.kroegske/;be/homenl.html. +o de site van "Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brouwerij Bier en Karakter bestaat uit een vennootschap van drie vrienden, Chris Bruynooghe, Chris Callewaert en Brecht Dumoulin, en is gelegen in de Slijpstraat nr 46 te Moorslede..
Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studies in Gent. Terwijl ze verder studeerden, toonden ze allemaal dezelfde interesse: een lekker biertje. Net daardoor besloten ze om in 2010 een namiddag te brouwen. Brecht schreef een recept en van het een kwam het ander. Na een half jaar werden de plannen serieuzer en bleef het niet meer bij een namiddag bier maken. Ze bleven sleutelen aan het recept en gingen ondertussen op zoek naar een brouwinstallatie, een ontwerp voor hun etiket …
In oktober 2012 besloten de drie om een bvba op te starten onder de naam ‘Bier & Karakter’.
In de zaak hebben ze elk hun eigen taak. Chris Bruynooghe is de technische, administratieve kracht. Chris Callewaert ontfermt zich over de boekhouding en Brecht verdiept zich in het schrijven van de recepten.
‘Klets’ ontstond op het einde van 2012 en werd voor het eerst in grote hoeveelheid geproduceerd bij brouwerij Deca in Woesten. Tot op vandaag brouwen ze nog steeds daar, in afwachting van de installatie van hun eigen brouwerij in Moorslede. Ondertussen zijn de drie brouwers volop bezig met het experimenteren naar nieuwe, karakteristieke bieren met nieuwe brouwtechnieken.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl http://www.bierenkarakter.be/ - de site van "Belg en Bier" wat betreft de afgebeelde etiketten.
3 Fonteinen is een Belgische geuzestekerij en voormalige brouwerij te Beersel in de provincie Vlaams-Brabant, lid van HORAL en was gevestigdin de Molenstraat 47.
In 1883 werd de herberg annex geuzestekerij te Beersel gebouwd door Jacobus Vanderlinden. De naam 3 Fonteinen verwijst vermoedelijk naar de drie porseleinen handpompen die de bieren lambiek, faro en kriek lieten stromen. Zoon Jan-Baptist zette de zaak van zijn ouders voort. Jan-Baptist, beter gekend als Tisjeke Potter mengde zich vanaf 1947 in de gemeentepolitiek en was tussen 1953 en 1958 burgemeester van Beersel. In juli 1953 stopte hij met de “3 Fonteinen” en zocht, bij gebrek aan een opvolger, een overnemer voor de zaak. Gaston De Belder en zijn vrouw Raymonde Dedoncker die zich net in Beersel gevestigd hadden, besloten de zaak voort te zetten. De zaken gingen zo goed dat na 10 jaar uitbreiding noodzakelijk was en de zaak verhuisde naar de huidige locatie aan het Herman Teirlinckplein en het café werd ook restaurant. Voor het blenden van de Geuze 3 Fonteinen maakte hij gebruik van lambiek aangekocht bij Brouwerij Boon, Brouwerij Girardin en Brouwerij Lindemans. In 1982 liet Gaston de zaak over aan zijn twee zonen Armand en Guido. In 1998 werd een 10hl-brouwerij geïnstalleerd en in 1999 werd in de “3 Fonteinen” voor het eerst zelf lambiek gebrouwen. Deze lambiek werd gemengd met de aangekochte lambiek van de andere brouwerijen. Sinds 2001 werd Beersel Blond, een bier van hoge gisting gebrouwen in De Proefbrouwerij te Hijfte in opdracht van” 3 Fonteinen”, daarna volgde ook nog een bier van lage gisting Beersel Lager. Vanaf 2002 kwam er een opsplitsing tussen het café-restaurant, voortgezet door Guido, en de brouwerij-geuzestekerij, gerund door Armand. Door een defecte thermostaat in het pakhuis van Armand, ging in de nacht van 15 op 16 mei 2009 bijna de gehele voorraad geuze kapot. 5000 flessen waren kapot gesprongen en circa 80000 flessen geuze waren ondrinkbaar geworden. Deze flessen werden leeggegoten en de inhoud naar Distillerie de Biercé gebracht waar er Armand's Spirit van gestookt werd.[1] In dezelfde periode verliep het huurcontract van de brouwerijinstallatie en werd deze verkocht. Wegens deze financiële tegenvaller kon de geplande aankoop van een nieuwe brouwerij niet meteen doorgaan. Het laatste brouwsel dateert van maart 2009. Sinds het voorjaar 2012 wordt een nieuwe brouwinstallatie geplaatst die vanaf oktober 2012 actief zal zijn.
Door een defecte thermostaat in het pakhuis van Armand, ging in de nacht van 15 op 16 mei 2009 bijna de gehele voorraad geuze kapot. 5000 flessen waren kapot gesprongen en circa 80000 flessen geuze waren ondrinkbaar geworden. Deze flessen werden leeggegoten en de inhoud naar Distillerie de Biercé gebracht waar er Armand's Spirit van gestookt werd. In dezelfde periode verliep het huurcontract van de brouwerijinstallatie en werd deze verkocht. Wegens deze financiële tegenvaller kon de geplande aankoop van een nieuwe brouwerij niet meteen doorgaan. Het laatste brouwsel dateert van maart 2009. Sinds het voorjaar 2012 wordt een nieuwe brouwinstallatie geplaatst die vanaf oktober 2012 actief zal zijn.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij : http//www.3fonteinen.be + de site van Belg en Bier voor de afbeeldingen van de etiketten.
Deze brouwerij is gevestigd te Mol aan de Geelsebaan nr 31a.
Van zijn hobby zijn beroep maken, daar droomde Ivan Geudens, zoals zovelen, van., Een tiental jaar geleden volgde hij een brouwcursus bij de Geelse wijn- en biergilde en even later werden de eerste ketels afgehaald om thuis zelf te brouwen. De zoektocht naar het het recept kon beginnen., In 2013 kwam het eerste bier, toen gebrouwen bij “De Graal” te brakel, op de markt. Ondertussen wordt er gebrouwen bij “De Dool” (zie ook de respectievelijke albums FB en op http//blog.seniorennet.be/fonne2017).
Bronnen : site van de brouwerij, nl. : http//www.tdrankorgel.be/ + site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Brasserie Augrenoise is een Belgische ambachtelijke microbrouwerij, gelegen aan de Chaussée de Bruxelles nr 184 te Casteau (Soignies) in deprovincie Henegouwen.
De brouwerij werd opgericht in 2001 in een gebouw in het Home Saint-Alfred als integratieproject voor gehandicapte volwassenen van het home. Eenmaal per maand wordt er op artisanale wijze bier gebrouwen. De brouwinstallatie werd samengesteld uit inox ketels uit een industriële melkerij. De lagertanks werden gerecupereerd uit de experimentele minibrouwerij van de Katholieke Universiteit Leuven. De naam van de brouwerij is afkomstig van de plaatsnaam Augrenée, waar de brouwerij gevestigd is. Een groep vrijwilligers (Les Saugrenus genaamd) houden mee de brouwerij draaiende.
Bronnen : Wikipedia en de site van de brouwerij, nl. : http//www.augrenoise.com/ + de site van "Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
Forestinne is een Belgisch biermerk van hoge gistingsbieren.
Het bier wordt gebrouwen in Brasserie Caracole(zie album op FB) te Falmignouldoor het bierbrouwers collectief "B.G.V. Forestine" uit Haillot (Ohay), gelegen aan de rue Stocus nr 64c.
Varianten Ambrosia, amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 7,5% Gothika, bruin bier met een alcoholpercentage van 7,5% Mysteria, blond bier met een alcoholpercentage van 7,5% Nordika, donker amber kerstbier met een alcoholpercentage van 7,5% Primoria, koperblond bier met een alcoholpercentage van 7,5%
Bronnen : Wikipedia + site van de firma nl. : http//www.forestine.be/ + site van Belg en Bier voor de afgebeelde etiketten.
Brouwerij De Glazen Toren is een Belgische brouwerij gevestigd aan de Glazentorenweg nr 11 in Erpe-Mere, een deelgemeente van Erpe-Mere nabij Aalst.
Leraar en bierenthousiast Jef Van den Steen leerde zielsgenoot Dirk De Pauw eind jaren 1980 kennen via de gemeentepolitiek in Erpe-Mere. Zij begonnen bij wijze van hobby zelf te brouwen, maar omdat de brouwsels niet de verhoopte resultaten opleverden, besloten zij aan de Gentse hogeschool CTL (vandaag Hogeschool Gent) de opleiding tot brouwer te volgen. Hierna werd de kwaliteit van hun bier beter. Het succes van deze hobbybrouwsels zette beiden aan het denken om een meer professionele brouwerij op te zetten, zonder evenwel hun hoofdberoep op te geven. Uiteindelijk werd in 2002 de vennootschap De Glazen Toren opgericht, waarna het tweetal nog de versterking kreeg van een derde vennoot, Marc De Neef.
De brouwerij is officieel van start gegaan in 2004 met het eerste bier, Saison d'Erpe-Mere. De opbrengsten worden terug in de brouwerij geïnvesteerd.
De bieren worden uitsluitend in flessen van 75 centiliter afgevuld. Ze dragen geen etiket, maar een wikkel.
Bronnen : Wikipedia + d +e wite van de brouwerij nl. :http://www.glazentoren.be/+ de site van "Belg en Bier" voor de wikkels.
Brouwerij Leysen is gevestigd in de Meivuurstraat nr 2 te Herentals.
De liefde voor het brouwen is gegroeid uit de liefde voor bier. De rijke Belgische biergeschiedenis en de smakelijke bieren hebben ertoe geleid om zelf een stap in de brouwwereld te zetten.Gestart in 2000 met het hobbybrouwen hebben ze veel bieren kunnen ontwikkelen. Het ene lekker en snel op, het andere wat minder en snel weg. Toch evolueerde het bier en het werd steeds beter gesmaakt door vrienden en familie.
De installatie groeide ook van de 30l naar 100l en verder naar 200l. Sinds september 2015 is de brouwerij gestart. Klein en ambachtelijk maar met de volle goesting om de bierliefhebbers van lekkere en toegankelijke bieren te voorzien
Na hun start zijn ze stapsgewijs gegroeid.in 2016 zijn er 2 nieuwe ketels bijgekomen (400 en 500 liter). Eind 2017 een nieuwe afvullijn. Zo werken ze verder aan de uitbouw van hun brouwerij. Maar het ambachtelijke en toch constante kwaliteit leveren blijven vaste waardes naar de toekomst toe.
Baskwadder, het monster dat `s nachts in de bossen van de Kempen zou ronddwalen en zelfs prikkeldraad zou eten. Dit fantasiewezen werd gebruikt om de kinderen bang te maken. Zodat ze zeker voor het donker uit de bossen huiswaarts gingen.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. :http://www.brouwerijleysen.be/+ de site van "Belg en Bier" voor wat betreft de etiketten