Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
08-03-2018
Brouwerij "Leysen"
BROUWERIJ LEYSEN
Brouwerij Leysen is gevestigd in de Meivuurstraat nr 2 te Herentals.
De liefde voor het brouwen is gegroeid uit de liefde voor bier. De rijke Belgische biergeschiedenis en de smakelijke bieren hebben ertoe geleid om zelf een stap in de brouwwereld te zetten.Gestart in 2000 met het hobbybrouwen hebben ze veel bieren kunnen ontwikkelen. Het ene lekker en snel op, het andere wat minder en snel weg. Toch evolueerde het bier en het werd steeds beter gesmaakt door vrienden en familie.
De installatie groeide ook van de 30l naar 100l en verder naar 200l. Sinds september 2015 is de brouwerij gestart. Klein en ambachtelijk maar met de volle goesting om de bierliefhebbers van lekkere en toegankelijke bieren te voorzien
Na hun start zijn ze stapsgewijs gegroeid.in 2016 zijn er 2 nieuwe ketels bijgekomen (400 en 500 liter). Eind 2017 een nieuwe afvullijn. Zo werken ze verder aan de uitbouw van hun brouwerij. Maar het ambachtelijke en toch constante kwaliteit leveren blijven vaste waardes naar de toekomst toe.
Baskwadder, het monster dat `s nachts in de bossen van de Kempen zou ronddwalen en zelfs prikkeldraad zou eten. Dit fantasiewezen werd gebruikt om de kinderen bang te maken. Zodat ze zeker voor het donker uit de bossen huiswaarts gingen.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. :http://www.brouwerijleysen.be/+ de site van "Belg en Bier" voor wat betreft de etiketten
Deze brouwerij is gevestigd in de Beverhoutsveldstraat nr 30 te Oedelem.
Al jaren brouwden Andy Dewilde en zijn vader samen met Daniël Stevens en Patric Van Puyenbroeck bieren in de kelder, maar het verhaal van de Vliegende Paard Brouwers begint echt in 2010. Met een recept dat al twee jaar op punt stond, schreven ze in voor de Brouwland biercompetitie.
Préaris Quadrupel van de Vliegende Paard Brouwers won en de zoektocht naar een brouwerij kon beginnen.
Sindsdien is Préaris niet meer weg te slaan uit de Belgische bierscene en worden er in Oedelem maandelijks proef middagen gehouden.
Bronnen : de site van de brouwerij nl.http://prearis.be/+ "Belgische bieren" + "Belg en Bier".
Brouwerij Urthel (voorheen Brouwerij De Leyerth) is een Belgische brouwerij, gelegen aan de Krommekeerstraat nr 21 te Ruiselede in de provincie West-Vlaanderen.
Hildegard (Odette) Overmeire studeerde af als industrieel ingenieur met als specialisatie brouwerij. Na enkele jaren les geven en andere opdrachten voor brouwerijen begon ze in 2000 met het brouwen van eigen bier, samen met haar man Bas van Ostaden die onder meer tekenaar is en de tekeningen voor de etiketten maakt. Rond het bier fantaseren ze Erthel-legenden. Sinds 2007 worden de Urthel-bieren gebrouwen in brouwerij De Koningshoeven in Berkel-Enschot (bekend van La Trappe).
In februari 2011 werd een microbrouwerij gekocht en geïnstalleerd, zodat er vanaf juli 2011 niet meer sprake is van bierfirma Brouwerij De Leyerth maar van microbrouwerij Urthel. De MBS 150 Microbrewery is ontworpen door de Italiaanse firma Spadoni en heeft een brouwketel van 150 liter.
De drie basisbieren blijven gebrouwen bij La Trappe en de microbrouweel Brouwerij Urthel (voorheen Brouwerij De Leyerth) is een Belgische brouwerij te Ruiselede in de provincie West-Vlaanderen.
Brouwerij Slaapmutske is een Belgische bierfirma gelegen Oefenpleinstraat nr 18 te Melle in de provincie Oost-Vlaanderen.
Dany De Smet, eenbrouwerij-ingenieur begon in 1992 samen met zijn echtgenote thuis bier te brouwen. Ter gelegenheid van de geboorte van zijn zoon in 1999 werd een speciaal amberkleurig bier van 9% gebrouwen dat goed in de aarde viel bij familie en kennissen. De Smet besloot het recept aan te passen, richtte een bierfirma op en bracht zijn eerste bier Slaapmutske winterbier (roodbruin, 6%) op de lokale markt einde 2000. In maart 2001 volgde Slaapmutske blond en begin 2002 kwam het derde bier op de markt, Slaapmutske tripel. De bieren worden gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Hijfte. In mei 2004 worden de eerste bieren geëxporteerd naar Nederland en later dat jaar naar Zuid-Afrika. De volgende jaren werden steeds meer bieren geëxporteerd naar steeds meer landen. Voor Spanje werd in 2007 exclusief Slaapmutske Dry Hopped Lager geproduceerd. In januari 2009 werd de eerste Slaapmutske Bio Tripel op de markt gebracht, eerst exclusief voor Frankrijk, later ook voor België en andere landen.
De brouwerij is gelegen in Damme, aan de Damme Vaart-Oost 1
Onder de naam Siphon Brewing brouwt de Siphon zijn eigen bieren die je op vat kan komen degusteren.
"Blinker", een blond Saisonbier, "Damme Nation", een bitter, amberkleurig bier met Amerikaanse hop en aroma van tropisch fruit, en tot slot "Cassandra", een zwart stoutbier. Daarnaast zal ons aanbod ook aangevuld worden met seizoensgebonden bieren.
Brasserie de Silenrieux is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue Noupré nr 1 te Silenrieux, een deelgemeente van Cerfontaine in de provincie Namen.
Een oude schuur heeft men verbouwd tot een brouwerij met bar-restaurant. Een aantal brouwprofessoren hebben, in samenwerking met een groepje plaatselijke landbouwers, het gebruik van zeldzame, in de streek geteelde gewassen (boekweit en spelt) nieuw leven ingeblazen.
Brasserie Sainte-Hélène is een Belgische artisanale brouwerij, gelegen in de rue de la Colline te Ethe (Virton) in de provincie Luxemburg.
Eddy Pourtois begon met brouwen in Orsainfaing in 1999 in de Rue Sainte-Hélène, vandaar de benaming van de brouwerij. De brouwerij verhuisde in 2003 naar Ethe en datzelfde jaar werd 160 hl gebrouwen. In 2005 vond een volgende uitbreiding plaats zodat de capaciteit per brouwsel 14 hl werd. In 2011 was een nieuwe uitbreiding noodzakelijk en in juni werden de etiketten volledig vernieuwd. De brouwerij heeft nu een capaciteit van 2500 liter per brouwsel.
Deze brouwerij is gevestigd in de Ernest Claesstraat nr 130 te Scherpenheuvel-Zichem.
Paters & Prinsen staat symbool voor het land tussen Nete en Demer, de regio op de grens tussen de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Paters & Prinsen verwijst naar het verleden. Menige paters zijn immers verbonden met deze streek. Kijk maar naar de geschiedenis van de Norbertijnen, gehuisvest in de abdijen van Averbode en Tongerlo. Bewonder de Basiliek van Scherpenheuvel of de Maagdentoren in Zichem. Sinds meer dan 1000 jaar is hun geschiedenis bepalend voor deze regio. Dan zijn er ook nog de prinsen. Zoals de generaties van de familie de Merode te Westerlo. Of de heren van het Kasteel Meerlaer te Vorst-Laakdal. Zij bepaalden in goede en slechte dagen mee het uitzicht en de geschiedenis van de streek.
Het land tussen Nete en Demer heeft zijn paters en prinsen van het verleden herontdekt en is fier op zijn nieuwe ambassadeurs. Deze streek is immers een heerlijke regio om te vertoeven. Verdwalen met Willem Elsschot in de prinselijke Merodebossen, kattenkwaad uithalen in de Demerbroeken met De Witte van Ernest Claes, een bezoekje aan de monumenten van de streek, zoals de abdijen van Averbode of Tongerlo, de Maagdentoren in Zichem, de basiliek van Scherpenheuvel, het kasteel Meerlaer, ... En vergeet vooral de prachtige natuurmonumenten niet! Wonen, fietsen, wandelen of dolen. Met vrienden of alleen. Proef van het schoon en het lekkers van de streek. Paters & Prinsen neemt je mee op weg.
Rudi Daems is de bezielende kracht achter Paters & Prinsen. Hij werkt projecten uit rond leefmilieu, energie en streekontwikkeling in de Meroderegio. “Waarom ik mijn hart verloor aan deze streek? Omdat het een prachtig gebied is. En omdat er de voorbije jaren zulke mooie dynamiek is gegroeid. Waarom ik mijn hart verloor aan een streekbier? Omdat ik vind dat we onze rijke Belgische biercultuur niet mogen laten verloren gaan. Maar vooral omdat ik er rotsvast in geloof dat streekontwikkeling en het verankeren van lokale producten in de lokale gemeenschap dé economie van de toekomst zullen zijn. Lokale ondernemers zijn het fundament van een duurzame economie. Al meer dan 20 jaar ben ik bezield door streekproducten, en door streekbieren in het bijzonder. In 2007 begon ik ervan te dromen om een eigen biertje te brouwen. Jammer genoeg had ik de kunst van het brouwen niet onder de knie en evenmin had ik het kapitaal voor een eigen brouwinstallatie. Daarom trok ik met het recept van Gelenaar Willy Maes naar Achiel in Itegem, de brouwer van de Serafijn-bieren. Achiel was bereid om mijn brouwsel uit te proberen. In 2011 is er met de hulp van brouwerij Lupus uit Aarschot een tripel bijgekomen, en sinds 2015 een aperitiefbier op basis van framboos."
Brasserie Artisanale de Rulles is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue Maurice Grévisse nr 3, te Rulles in de provincie Luxemburg.
De brouwerij werd opgestart in 2000 door Grégory Verhulst met een brouwketel van 10 hl. Het eerste bier La Rulles Biére de Gaume, later omgedoopt naar La Rulles Blonde, werd op de markt gebracht en dat jaar werd 129 hl geproduceerd. In 2001 werd een tweede bier La Rulles Cuvée 1er anniversaire op de markt gebracht, dit bier kreeg later de benaming La Rulles Brune. In 2003 kwam het derde bier La Rulles Triple op de markt en werd de opslagcapaciteit verhoogd. In 2004 bedroeg de jaarproductie reeds 567 hl. In 2005 werden twee nieuwe bieren gelanceerd, het verjaardagsbier La Rulles Estivale en het winterbier La Rulles Cuvée Meilleurs Voeux. In 2006 werd een grotere brouwinstallatie geïnstalleerd met een brouwketel van 30 hl. Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan in 2010 kwam er weer een nieuw bier bij, La Rulles La Grande 10 In 2011 werd er 2267 hl geproduceerd. In 2012 werd de brouwerij opnieuw uitgebreid met de bedoeling de jaarcapaciteit naar 5000 hl te brengen.
Bronnen : Wikipedia + de site van de Brasserie nl. : http//www.larulles.be/ + de site van "Belg en Bier".
De brouwerij bevindt zich op de Legen Heirweg nr 59 te Gavere.
Het verhaal van de OostEke Brouwers begint enkele jaren geleden in Eke, waareen liefhebber van de zwaardere Belgische bieren (Alain Senechal) besloot om zelf eens een poging te ondernemen om bier te brouwen. Omdat alleen toch maar alleen is, werd algauw de hulp ingeroepen van een bevriende bierfanaat uit Oostakker (Gert Cammerman). Vandaar ook de naam OostEke Brouwers. Ondertussen is er een derde biergepassioneerde opgestaan en zet ook Lode Dehu zijn schouders onder het OostEke Brouwers verhaal.
Brasserie Saint-Monon is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue Principale nr 45 te y (Nassogne) in de provincie Luxemburg.
Deze familiale brouwerij werd opgericht in een boerderij in 1996 door Pierre Jacob. Hij was toen de jongste brouwer in Wallonië. De naam van de brouwerij verwijst naar de heilige Monon. Dit was een kluizenaar van Schotse afkomst die rond 600 in de Ardennen kwam leven. Hij stierf in Nassogne. In 2007-2008 werd de brouwinstallatie uitgebreid met een brouwketel van 20 hl en einde 2008 werd een extra opslagcapaciteit van 500 m² in gebruik genomen.
Bronnen: Wikipedia + de site van de Brasserie nl. :http://www.saintmonon.be/+ de site van "Belg en Bier".
Brouwerij Loterbol is een Belgische brouwerij uit Diest, gelegen aan de Michel Theysstraat nr 58a.
De brouwerij is tegelijk een café. Het is gevestigd in een oud gebouw. In het café vermeldt een steen de datum “1706”. Vermoedelijk werd er toen al gebrouwen. Zeker is dat voorheen Brouwerij De Brouwketel er gevestigd was en later Brouwerij Duysters. Deze laatste stopte in 1969. In 1992 kocht Marc Beirens de vervallen gebouwen en restaureerde ze eigenhandig. Het kostte hem veel inspanning om de gebouwen te mogen behouden en de sloopverplichting ongedaan te maken.
In 1995 was alles klaar en werd Brouwerij Loterbol opgericht. Eerst werd gebrouwen in een 18e-eeuws gedeelte van de vroegere brouwerij. Brouwerij Loterbol was toen een huisbrouwerij met een kleine installatie met een capaciteit van 470 liter wort. Deze wordt nog steeds gebruikt voor het aanmaken van Loterbol van 6°. In 2002 werd een nieuwe brouwzaal en installatie in gebruik genomen in het gedeelte van het gebouw dat dateert van 1908. Deze installatie heeft een capaciteit van 2800 liter wort en wordt gebruikt voor de bieren van 8°.
De naam verwijst naar één van de bijnamen van de inwoners van Diest: loterbollen. De naam heeft verschillende betekenissen. Enerzijds verwijst het naar “loteren”, niet vast zitten en waggelen. Anderzijds kan het verwijzen naar een knappe kop (bol) die plezier maakt (leute, lote).
Op de website van de toeristische dienst van de stad Diest staan de Loterbol-bieren vermeld als streekproduct.
De brouwerij is gelegen in de Botermelkstraat nr 24 te Sint-Niklaas enlesage bieren worden aldaar ambachtelijk gebrouwen. Hun bieren : Lesage blond en bruin - Lambinus
De brouwerij van de Lesse in Eprave, een dorpje in Rochefort,aan de rue du Treux nr 43b waar de droom van twee vrienden in vervulling is gegaan.
In 2011 kregen twee vrienden uit Rochefort, die gepassioneerd zijn door bier en door de streek, het idee om een brouwerij op te richten. Deze ambachtelijke brouwerij is een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk, die, met haar productie, alternatieve oplossingen zoekt voor de economische, energie- en milieucrisis.
Bieren van de brouwerij Het hele jaar door brouwt de brouwerij van de Lesse 3 bieren van hoge gisting: de Chinette (blond), de Cambrée (amber) en de Rouge-Croix (bruin). Dit mooie aanbod wordt uitgebreid met een blond bier in de lente en de zomer, en met de HIVEResse, een bruin winterbier.
De Cambrée heeft in 2012 de prijs van beste amberbier van Wallonië gekregen in de categorie 'amberbier met een alcoholgehalte tussen 6 en 8%'. De Marie Blanche won de prijs van 'Best Belgian Beer of Wallonia' in 201.
Brouwerij Het Sas, ook Brouwerij Leroy genoemd, is een bierbrouwerij in Boezinge, gelegen aan de Diksmuidesteenweg nr 404,een deelgemeente van de Belgische stad Ieper.
Brouwerij Het Sas werd opgericht aan het kanaal in 1572 in Boezinge. Na te zijn platgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij herbouwd in het centrum van Boezinge waar sinds 1924 non-stop gebrouwen wordt.
In de late middeleeuwen bouwden de Spanjaarden bij Boezinge een sluis, wat men in het West-Vlaams "Sas" noemde, vandaar de latere naam. De brouwerij, die toen nog "De Bauw Overdragh" noemde, was daar gevestigd tot in de Eerste Wereldoorlog de ganse omgeving alsook het bedrijf werd verwoest. Omwille van die verwoestingen is er weinig informatie van de werking voor 1900. De brouwerij bestond in elk geval reeds in 1572, wat haar tot één der oudste van het land maakt. De brouwerij was aanvankelijk in bezit van de familie Clarisse. Carolus Leroy, zoon van een brouwersfamilie uit Zuidschote, huwde met de dochter uit de familie Clarisse en na het overlijden van zijn schoonvader, kwam de brouwerij aan het sas in handen van Carolus Leroy.
Nieuwe start Sylvère Leroy (1885-1961) en zijn echtgenote Rachel Sys (1881-1954) kochten een verwoeste boerderij in het dorp van Boezinge en gingen in 1924 opnieuw van start en noemden hun bedrijf Brouwerij Het Sas. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon men verder brouwen en zoon Karel zette vanaf 1952 het bedrijf verder. Na zijn overlijden begin 1988, namen zijn zonen Philip en Hendrik Leroy, 10e brouwersgeneratie van de familie Leroy, de leiding over. Sinds juli 2016 staat Karel Leroy, zoon van Philip Leroy, mee aan de leiding van de brouwerij.
In 1962 kwam Brouwerij Van Eecke (zie album op Facebook) door familiebanden in handen van de familie Leroy. De samenwerking tussen beide familiebrouwerijen werd steeds beter en beide bedrijven geraakten meer en meer verbonden met elkaar. Op beide sites wordt tot op de dag van vandaag nog gebrouwen maar de botteling van alle bieren vindt plaats in Boezinge. Brouwerij Het Sas is ook het logistiek centrum van deze samenwerking.
Leroy Breweries In 2016 werden enkele belangrijke beslissingen genomen om de toekomst te verzekeren en competitief te blijven. In juli 2016 kwam Karel Leroy, de 11e brouwersgeneratie, het managementteam versterken om de opvolging te verzekeren. Later dat jaar, in november, werd de samenwerking tussen Brouwerij Het Sas en Brouwerij Van Eecke verder versterkt door vanaf dan onder één naam naar buiten te komen: Leroy Breweries.
Deze brouwerij bevindt zich in Anderlecht in de rue Lambert Crickx,nr 24-28 en opende haar deuren in 2017. Het werd meteen de zesde brouwerij in Brussel. De drie jonge brouwers aan het hoofd van L'Ermitage opende haar deuren e, hebben momenteel vier permanente bieren in hun gamma en enkele seizoensbieren.
Hun bieren : Lanterne - Saison de l'ermite - Théoreme de l'empereur - Ménage à trois - Soleil - Noire du Midi.
De brouwerij is gevestigd in een oud depot van sigarettenfabrikant Saint-Michel. De productie werd gestart in juli.
De brouwerij, biedt ook ruimte aan tentoonstellingen.
Bronnen : De Morgen en de site van "Belg en Bier".
De Abdij van Villers (Frans: Abbaye de Villers) is een voormalige cisterciënzerabdij, gelegen aan de rue d'Abbaye nr 5 in de Belgische gemeente Villers-la-Ville, waarvan bijzonder indrukwekkende ruïnes bewaard bleven.
De abdij van Villers werd in 1146 gesticht, als dochterabdij van Clairvaux, door een groepje monniken in opdracht van Sint Bernardus. De grond werd geschonken door drie plaatselijke landheren (Judith van Marbais, Anselm van Huneffe en Engelbert van Schoten), maar de eerste monniken moesten tot tweemaal toe verhuizen vooraleer zij de geschikte plek vonden die beantwoordde aan de behoeften van de gemeenschap. De stichting van de abdij werd bekrachtigd door paus Eugenius III (zelf een leerling van Bernardus) en de Luikse prins-bisschop Hendrik II van Leyen. De abdij lag in het grensgebied van het graafschap Namen en het hertogdom Brabant, maar vanaf 1209 verkoos de gemeenschap uitdrukkelijk om tot de Brabantse invloedssfeer te behoren, een keuze die de hertogen met allerlei weldaden beloonden. De abt van Villers zetelde ambtshalve in de Staten van Brabant.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Sinds 1847 werd in Binche een brouwerij geëxploiteerd werd door de familie Pourbaix. In 1871 werd de brouwerij verkocht aan Jules Paternottedie in 1928 de activiteiten staakte. Meesterbrouwer André Graux hervatte in 1989 de brouwactiviteiten in de voormalige mouterij van Binche, gelegen aan de Faubourg Sint-Paul.
De roerstok werd overgedragen aan Bruno De Ghorain in 2002.
Bronnen : site van de brouwerij nl. http://www.brouwerijlabinchoise.be/ + Belgische Bieren en de site van "Belg en Bier".