Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
20-02-2018
Brouwerij "Montaigu"
BROUWERIJ MONTAIGU
Brouwerij Montaigu is een bierfirma uit Vlaams-Brabant, gelegen aan de Demerlaan nr 24 te Scherpenheuvel.
De volgende bieren worden er gebrouwen: 400, Diesterse Beker, Drunk monk series 3 en Love comes love goes. Bienvenue de Montaigu, Nondedju de Mont.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl : http://www.brouwerij.montaigu.be + de site van "Belg en Bier".
Brasserie Saint-Monon is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue Principale nr 45 te y (Nassogne) in de provincie Luxemburg.
Deze familiale brouwerij werd opgericht in een boerderij in 1996 door Pierre Jacob. Hij was toen de jongste brouwer in Wallonië. De naam van de brouwerij verwijst naar de heilige Monon. Dit was een kluizenaar van Schotse afkomst die rond 600 in de Ardennen kwam leven. Hij stierf in Nassogne. In 2007-2008 werd de brouwinstallatie uitgebreid met een brouwketel van 20 hl en einde 2008 werd een extra opslagcapaciteit van 500 m² in gebruik genomen.
Bronnen: Wikipedia + de site van de Brasserie nl. :http://www.saintmonon.be/+ de site van "Belg en Bier".
Brouwerij Loterbol is een Belgische brouwerij uit Diest, gelegen aan de Michel Theysstraat nr 58a.
De brouwerij is tegelijk een café. Het is gevestigd in een oud gebouw. In het café vermeldt een steen de datum “1706”. Vermoedelijk werd er toen al gebrouwen. Zeker is dat voorheen Brouwerij De Brouwketel er gevestigd was en later Brouwerij Duysters. Deze laatste stopte in 1969. In 1992 kocht Marc Beirens de vervallen gebouwen en restaureerde ze eigenhandig. Het kostte hem veel inspanning om de gebouwen te mogen behouden en de sloopverplichting ongedaan te maken.
In 1995 was alles klaar en werd Brouwerij Loterbol opgericht. Eerst werd gebrouwen in een 18e-eeuws gedeelte van de vroegere brouwerij. Brouwerij Loterbol was toen een huisbrouwerij met een kleine installatie met een capaciteit van 470 liter wort. Deze wordt nog steeds gebruikt voor het aanmaken van Loterbol van 6°. In 2002 werd een nieuwe brouwzaal en installatie in gebruik genomen in het gedeelte van het gebouw dat dateert van 1908. Deze installatie heeft een capaciteit van 2800 liter wort en wordt gebruikt voor de bieren van 8°.
De naam verwijst naar één van de bijnamen van de inwoners van Diest: loterbollen. De naam heeft verschillende betekenissen. Enerzijds verwijst het naar “loteren”, niet vast zitten en waggelen. Anderzijds kan het verwijzen naar een knappe kop (bol) die plezier maakt (leute, lote).
Op de website van de toeristische dienst van de stad Diest staan de Loterbol-bieren vermeld als streekproduct.
De brouwerij is gelegen in de Botermelkstraat nr 24 te Sint-Niklaas enlesage bieren worden aldaar ambachtelijk gebrouwen. Hun bieren : Lesage blond en bruin - Lambinus
De brouwerij van de Lesse in Eprave, een dorpje in Rochefort,aan de rue du Treux nr 43b waar de droom van twee vrienden in vervulling is gegaan.
In 2011 kregen twee vrienden uit Rochefort, die gepassioneerd zijn door bier en door de streek, het idee om een brouwerij op te richten. Deze ambachtelijke brouwerij is een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk, die, met haar productie, alternatieve oplossingen zoekt voor de economische, energie- en milieucrisis.
Bieren van de brouwerij Het hele jaar door brouwt de brouwerij van de Lesse 3 bieren van hoge gisting: de Chinette (blond), de Cambrée (amber) en de Rouge-Croix (bruin). Dit mooie aanbod wordt uitgebreid met een blond bier in de lente en de zomer, en met de HIVEResse, een bruin winterbier.
De Cambrée heeft in 2012 de prijs van beste amberbier van Wallonië gekregen in de categorie 'amberbier met een alcoholgehalte tussen 6 en 8%'. De Marie Blanche won de prijs van 'Best Belgian Beer of Wallonia' in 201.
Brouwerij Het Sas, ook Brouwerij Leroy genoemd, is een bierbrouwerij in Boezinge, gelegen aan de Diksmuidesteenweg nr 404,een deelgemeente van de Belgische stad Ieper.
Brouwerij Het Sas werd opgericht aan het kanaal in 1572 in Boezinge. Na te zijn platgebrand tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij herbouwd in het centrum van Boezinge waar sinds 1924 non-stop gebrouwen wordt.
In de late middeleeuwen bouwden de Spanjaarden bij Boezinge een sluis, wat men in het West-Vlaams "Sas" noemde, vandaar de latere naam. De brouwerij, die toen nog "De Bauw Overdragh" noemde, was daar gevestigd tot in de Eerste Wereldoorlog de ganse omgeving alsook het bedrijf werd verwoest. Omwille van die verwoestingen is er weinig informatie van de werking voor 1900. De brouwerij bestond in elk geval reeds in 1572, wat haar tot één der oudste van het land maakt. De brouwerij was aanvankelijk in bezit van de familie Clarisse. Carolus Leroy, zoon van een brouwersfamilie uit Zuidschote, huwde met de dochter uit de familie Clarisse en na het overlijden van zijn schoonvader, kwam de brouwerij aan het sas in handen van Carolus Leroy.
Nieuwe start Sylvère Leroy (1885-1961) en zijn echtgenote Rachel Sys (1881-1954) kochten een verwoeste boerderij in het dorp van Boezinge en gingen in 1924 opnieuw van start en noemden hun bedrijf Brouwerij Het Sas. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon men verder brouwen en zoon Karel zette vanaf 1952 het bedrijf verder. Na zijn overlijden begin 1988, namen zijn zonen Philip en Hendrik Leroy, 10e brouwersgeneratie van de familie Leroy, de leiding over. Sinds juli 2016 staat Karel Leroy, zoon van Philip Leroy, mee aan de leiding van de brouwerij.
In 1962 kwam Brouwerij Van Eecke (zie album op Facebook) door familiebanden in handen van de familie Leroy. De samenwerking tussen beide familiebrouwerijen werd steeds beter en beide bedrijven geraakten meer en meer verbonden met elkaar. Op beide sites wordt tot op de dag van vandaag nog gebrouwen maar de botteling van alle bieren vindt plaats in Boezinge. Brouwerij Het Sas is ook het logistiek centrum van deze samenwerking.
Leroy Breweries In 2016 werden enkele belangrijke beslissingen genomen om de toekomst te verzekeren en competitief te blijven. In juli 2016 kwam Karel Leroy, de 11e brouwersgeneratie, het managementteam versterken om de opvolging te verzekeren. Later dat jaar, in november, werd de samenwerking tussen Brouwerij Het Sas en Brouwerij Van Eecke verder versterkt door vanaf dan onder één naam naar buiten te komen: Leroy Breweries.
Deze brouwerij bevindt zich in Anderlecht in de rue Lambert Crickx,nr 24-28 en opende haar deuren in 2017. Het werd meteen de zesde brouwerij in Brussel. De drie jonge brouwers aan het hoofd van L'Ermitage opende haar deuren e, hebben momenteel vier permanente bieren in hun gamma en enkele seizoensbieren.
Hun bieren : Lanterne - Saison de l'ermite - Théoreme de l'empereur - Ménage à trois - Soleil - Noire du Midi.
De brouwerij is gevestigd in een oud depot van sigarettenfabrikant Saint-Michel. De productie werd gestart in juli.
De brouwerij, biedt ook ruimte aan tentoonstellingen.
Bronnen : De Morgen en de site van "Belg en Bier".
De Abdij van Villers (Frans: Abbaye de Villers) is een voormalige cisterciënzerabdij, gelegen aan de rue d'Abbaye nr 5 in de Belgische gemeente Villers-la-Ville, waarvan bijzonder indrukwekkende ruïnes bewaard bleven.
De abdij van Villers werd in 1146 gesticht, als dochterabdij van Clairvaux, door een groepje monniken in opdracht van Sint Bernardus. De grond werd geschonken door drie plaatselijke landheren (Judith van Marbais, Anselm van Huneffe en Engelbert van Schoten), maar de eerste monniken moesten tot tweemaal toe verhuizen vooraleer zij de geschikte plek vonden die beantwoordde aan de behoeften van de gemeenschap. De stichting van de abdij werd bekrachtigd door paus Eugenius III (zelf een leerling van Bernardus) en de Luikse prins-bisschop Hendrik II van Leyen. De abdij lag in het grensgebied van het graafschap Namen en het hertogdom Brabant, maar vanaf 1209 verkoos de gemeenschap uitdrukkelijk om tot de Brabantse invloedssfeer te behoren, een keuze die de hertogen met allerlei weldaden beloonden. De abt van Villers zetelde ambtshalve in de Staten van Brabant.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Sinds 1847 werd in Binche een brouwerij geëxploiteerd werd door de familie Pourbaix. In 1871 werd de brouwerij verkocht aan Jules Paternottedie in 1928 de activiteiten staakte. Meesterbrouwer André Graux hervatte in 1989 de brouwactiviteiten in de voormalige mouterij van Binche, gelegen aan de Faubourg Sint-Paul.
De roerstok werd overgedragen aan Bruno De Ghorain in 2002.
Bronnen : site van de brouwerij nl. http://www.brouwerijlabinchoise.be/ + Belgische Bieren en de site van "Belg en Bier".
Deze brasserie is gelegen aan de chaussée de Lessines nr 7 in Soignies - Hainaut in België, . Het is tevens een Micro en Artisanale brasserie, die creatief werkt
Bronnen : site "lartdenbrasser" en "Belg en Bier".
Op de Oude Geelsebaan nr 102/3 in Veerle (Laakdal) hebben de broers Johan en Tom Heselmans hun eigen brouwerij Karbo gevestigd, samen met hun vijf zelf gebrouwen bieren, nl "Blanca" - "Bruno" - "Rosso" - "Inferno" en "Lumo".
Johan lustte vroeger geen bier maar zijn broer Tom ging een cursus bierbrouwen volgen en hij volgde hem.
Het waren mijnwerkerszonen, zonen van kleine Bruno uit Groot-Vorst (Laakdal), die samen met twee Brusselse vrienden een brouwexperiment begonnen in de keuken van vader Bruno. Wat later bouwden ze een brouwerij op de Oude Geelsebaan in Veerle (Laakdal).
Bronnen : de site van Karbo en Gazet van Antwerpen.
Brouwerij Jessenhofke is een brouwerij gelegen in de Jessenhofstraat nr 8 te Kuringen-Hasselt in de provincie Limburg in België. De vroegerehobbybrouwerij Jessenhofke werd in augustus 2010 officieel erkend als brouwerij. De brouwerij brouwt enkel bieren met biologische producten.
t Jordens begon in 2000 als hobbybrouwer met een brouwinstallatie met een capaciteit van 32 liter. Zo ontwikkelde hij zijn eerste biobier, Jessenhofke Triple, dat in 2002 bekroond werd tot beste amateurbrouwsel van Limburg. In 2005 werd een semi-professionele installatie aangekocht met een capaciteit van 125 liter. In 2006 startte de verkoop van het eerste huisbier. Eerst volgde Jordens de lessen amateurbrouwer in de Hamse Biergilde. Daarna behaalde hij (in 2008) het brouwersdiploma te Gent aan het CTL en volgde ook de opleiding Zytholoog (biersommelier) bij SYNTRA (in 2010). Sinds 2015 is hij docent Zythologie bij Syntra Hasselt in het eerste jaar voor de vakken grondstoffen en fabricage.
Deze brouwerij mag sinds 2012 het logo "Belgische Hop-Houblon Belge–Belgian Hops" gebruiken. Dit kwaliteitslabel werd in september 2011 gelanceerd en wordt enkel toegekend aan bieren die gebrouwen worden met minimum 50% Belgische hop. Vanaf september 2012 kregen alle bieren een restyling met nieuwe namen en nieuwe etiketten.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Brouwerij Den Hopperd is een Belgische ambachtelijke huisbrouwerij gelegen aan de Netestraat 67 te Hulshout in de provincie Antwerpen.
Brouwer Bart Desaeger volgde les aan de brouwerijschool in Gent en begon tijdens zijn studies thuis te brouwen. Bij Brouwerij Piessens in Temse, kon hij in 1995 brouwketels en een bottelarij kopen en in 1996 kwam het eerste eigen bier op de markt.
Sinds 1999 wordt er in de brouwerij enkel nog biologisch bier gebrouwen.
Hof ten Dormaal is een Belgisch bier. Het wordt gebrouwen door Brouwerij Hof ten Dormaal gelegen aan de Caubergstraat 2 te Tildonk, een deelgemeente van Haacht.
Hof ten Dormaal is een hoevebrouwerij, opgericht door André Janssens. Uniek is dat de meeste ingrediënten voor de bieren ter plaatse worden gekweekt: vooral gerst en hop. Vanaf 2009 wordt er bier gebrouwen.
De bieren van brouwerij Hof ten Dormaal worden vermeld als Vlaams-Brabantse streekproducten en als streekproducten van het Dijleland.
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".
Het Brouwersatelier is een kleine 'zigeunerbrouwerij' / brouwfirma uit Waasmunster, gelegen aan de Neerstraat 173. Zij brouwen zo'n achttaljaren Belgisch gerstenat. In de beginjaren lag hun focus vooral op het nabrouwen van bestaande bieren in een gasinstallatie van 30, daarna 50 liter. De installatie zelf is ondertussen een H.E.R.M.S (Heat Exchange Recirculating Mash System) systeem van 100 liter geworden. Vergisting en lagering gebeuren in een temperatuurgecontroleerde conische tank. Alle brouwsels uit deze installatie kunnen enkel bij hen thuis geproefd worden...
...En soms wil je uw kindje de wereld laten zien. Daarom brouwen zij ondertussen nog steeds thuis onze eigen(zinnige) recepten maar ...
... alle officieel en ook elders verkrijgbare bieren worden nu zo'n 3 jaren gebrouwen in samenwerking met partners uit de brouwwereld en hebben steeds een uniek en eigen recept (dat steeds eerst thuis een proefdraai kende). Naast het standaard gamma werken zij ook met eenmalige conceptbieren, telkens met een aparte toets (bvb injectie van hopextract, chilipepers, oesters, ...). Deze vind je opwww.4horsemenbeers.com.
Bronnen : https://www.brouwersatelier.be/ en de site van "Belg en Bier".
Stadsbrouwerij Gruut is een brouwerij in de Rembert Dodoensdreef in het centrum van de Belgische stad Gent. Het is een van de zeldzame brouwerijen waar men gebruikmaakt van een kruidenmengsel (gruut) in plaats van het gebruikelijke hop. De brouwerij brouwt met de moderne brouwtechnologie maar volgens de oude tradities.
De Gentse Stadsbrouwerij Gruut werd opgericht in 2009 door brouwingenieur Annick De Splenter, telg van een brouwersfamilie. De familie De Splenter was eigenaar van brouwerij Riva in Dentergem. Om de bitterheid, bewaarbaarheid en andere smaak- en geurcomponenten van hop te vervangen, moest heel wat onderzoek gedaan worden naar een geschikte kruidensamenstelling. Hierbij kon men rekenen op subsidie uit een Vlaams innovatiefonds (IWT).
De brouwerij bevond zich eerst in het pand waar voorheen café Igor was gevestigd in de Grote Huidevettershoek 10. Daarna verhuisde de brouwerij nog tweemaal, in 2014 naar de Sint-Widostraat en in 2016 naar zijn huidige locatie.
De kleine brouwinstallatie samen met de gisttanks en lagertanks, bevindt zich in hetzelfde gebouw als de gelagzaal en heeft een capaciteit om 5 hectoliter Gruut te brouwen. Deze productie is genoeg voor de brasserie zelf en voor enkele cafés in het Gentse. De grotere volumes, onder meer voor export naar Amerika, worden gebrouwen bij brouwerij Bavik te Bavikhove. Daar worden ze ook gebotteld.
De Gentse Stadsbrouwerij is echter meer dan een brouwerij alleen. Het pand dat men ter beschikking heeft wordt voor tal van zaken gebruikt. Ten eerste is het natuurlijk een brouwerij, maar daarnaast is het ook een dag- en nachtcafé.
Bieren Er zijn momenteel vijf varianten: een witbier, een blonde, een amber, een bruine en Inferno.
Het muntstuk dat staat afgebeeld op het etiket van het bier is een "gruut", de lokale benaming van de groot, een muntstuk dat onder andere tijdens het bewind van Keizer Karel V werd gebruikt. In het middeleeuwse Gent werden de belastingen betaald met enkele en dubbele groten.
Bronnen : Wikipedia - de site van "Belg en Bier" en de afbeeldingen met de driehoeken komen uit de verzameling van onze vriend en medewerker Walter vanhuyck.
rouwerij Het Alternatief is een Belgische bierfirma, gelegen aan de Mechelsesteenweg 65 in het West-Vlaamse Izegem.
De bierfirma werd in2005 opgericht door bierliefhebbers Christine Opsomer en Piet Salomez. Piet Salomez volgde een cursus voor hobbybrouwers bij Brouwerij Alvinne en brouwde zijn eerste bier voor een wedstrijd voor amateurbrouwers. Dit bier werd winnaar in de categorie “blond” en kreeg de naam Hik blond. Een eerste brouwsel van 400 liter werd gebrouwen door Piet in de brouwerij van Alvinne te Ingelmunster en gecommercialiseerd. Er worden door Het Alternatief momenteel 8 verschillende bieren op de markt gebracht. Omdat men nog niet over een eigen brouwinstallatie beschikt worden de bieren gebrouwen bij brouwerij Alvinne of brouwerij De Graal te Brakel.
Brouwerij Het Alternatief ondersteunde ook Brouwerij De Plukker (zie album bij Facebook) uit Poperinge voor het op punt stellen van hun bier "Single Green Hop" 2012.
Brouwerij Gulden Spoor is een Belgische brouwerij gelegen in de Heulestraat 168 te Gullegem, een deelgemeente van Wevelgem, in de provincieWest-Vlaanderen.
Begin 21e eeuw richtten de uitbaters van restaurant 't Rusteel een brouwerij op genaamd 't Brouwkot. De naam verwees naar de oude schuur die gerenoveerd werd om dienst te doen als brouwerij. In 2007 werd een grotere brouwzaal gekocht (10 hectoliter per batch), waardoor de jaarlijkse brouwcapaciteit verdubbelde tot 1500 hl. Bij deze uitbreiding werd de naam van de brouwerij gewijzigd in zijn huidige naam: Gulden Spoor. De oude brouwinstallatie werd verkocht aan de startende Brouwerij Maenhout. In 2014 verhuisde de brouwerij naar een nieuwe locatie met een grotere opslagcapaciteit en in september 2014 werd een nieuwe bottelarij aangekocht. Vanaf januari 2015 kregen de bieren een grondige naamsverandering en uitbreiding.
Netebuk is vernoemd naar de vliegende geitenbok uit de bekende legende. Dronken cafégangers beweerden dat de buk de mascotte was waarmee ze thuis geraakten. Uiteraard gebeurde dit zelden zonder slag of stoot. Net als het dier zijn onze bieren onvoorspelbaar en memorabel. Vandaag leeft de legende verder in hun exclusieve gamma!
Bronnen : Wikipedia - de site van de brouwerij en de site van "Belg en Bier".
Brouwerij Fort Lapin is een Belgische artisanale brouwerij, gelegen Koolkerkse Suy nr 32 in Brugge. De naam van de brouwerij verwijst naar de buurt Fort Lapin, waar de brouwerij zich bevindt.
De brouwerij werd opgericht door Kristof Vandenbussche in 2011. Als zaakvoerder van een koeltechnisch bedrijf en na jarenlang proefbrouwsels te maken als hobbybrouwer nam hij het besluit om een brouwerij op te starten. De volledige brouwinstallatie is een eigen creatie. Het is de tweede brouwerij op het grondgebied Brugge. Begin 2012 werd het eerste bier Fort Lapin 8 op de markt gebracht.
Enkele van hun bieren : Brugse Lieve - Hibiscus - Quadruppel - Harlekijn en Tripel
Bronnen : Wikipedia en de site van "Belg en Bier".