Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
14-06-2018
Brouwerij "La Wépionnaise"
BROUWERIJ LA WEPIONNAISE
Deze brouwerij bevindt zich in de rue des Charmes nr 10 in Namen.
Wépion ligt op 8 km ten zuiden van Namen, langs de Maas, en is de Belgische hoofdstad van aardbei. Aardbeien worden hier al meer dan 150 jaar gekweekt, omdat Wépion profiteert van een microklimaat, plantages blootgesteld aan de zon op de westelijke heuvel en een schalievriendelijk land geschikt voor dit gewas. Wépionnaise, een aardbeienbier van Wépion.
Brasserie La Ferme au Chêne is een Belgische microbrouwerij te Durbuy in de provincie Luxemburg.
De artisanale microbrouwerij in het kleinste dorp van België werd opgericht door de gebroeders Jacques en Michel Trine. Er werd samengewerkt met brouwer Dany Prignon van Brasserie Fantôme (zie album op FB van Alfons Van Camp). Hun bier Marckloff verwijst naar Philippe Marckloff die rond 1560 eigenaar was van een brouwerij in Durbuy. Eén maal per jaar werd Louisane gebrouwen. Na het overlijden van Jacques in 2011 werd de zaak voortgezet door Michel Trine en zijn schoonzuster Charline Paulus. In oktober 2013 werd de zaak gesloten en in 2014 terug heropend. Het bier Marckloff werd opnieuw gebrouwen en kreeg een vernieuwd etiket.
Bronnen : de site van de brasserie nl. : http://www.lafermeauchene.be + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Deze brasserie bevindt zich in de Metaalstraat nr 19 te Sint-Gillis
Twee vrienden die samen brouwen, het klinkt bijna cliché. Grégoire en Max kennen elkaar reeds van op de schoolbanken, een paar jaar geleden kwamen ze samen om doelen te stellen: de Marathon des Sables lopen en zelf bier brouwen.
In 2016 liep Max de marathon en werd het dus tijd om het tweede doel te verwezenlijken. Brouwerij Hendrix, genoemd naar de gelijknamige brouwerij die werkzaam was in Peer van 1797 tot 1981, zag in januari 2017 het licht. De naam werd gekozen vanwege het bierverleden van de schoonfamilie van Gregoire. Aan vaderskant, Primus en aan moederskant brouwerij Hendrix.
Helaas voor hen werd er bij het deponeren van het merk protest aangetekend.
Brouwerij de Halve Maan (zie ook ons album op het Facebook van Alfons Van Camp) had met Straffe Hendrik al een stevige poot in de bierwereld en kreeg gelijk.
Slapeloze nachten volgden voor Max en Gregoire. Uiteindelijk herdoopten ze de brouwerij tot L’Annexe, het gebouw waarin de brouwerij zich vestigt.
Bron : de site van de brasserie nl. : http://www.lannexe.brussels.
De brasserie bevindt zich in Sart-Dames-Avelines, aan de rue du Try n° 20.
Brasserie artisanale met een bar die 3 nachten per week open is.De beste omgeving om hun goed bieren te ontdekken vrienden te ontmoeten en te luisteren naar mooie muziek. (bron :http://brasserie-echappe-belle.be/)
Brasserie Jean Tout Seul is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue d'Horlebaix nr 57 in Lessines te Lessenbos in de provincie Henegouwen.
Pierre Campion, echtgenote Marielle Coenjaerts en Jimmy Halleux (twee ingenieurs en een ontwerper) startten deze brouwerij op in de familiale boerderij van Marielle. Campion volgde eerst twee jaar brouwcursus aan de Hogeschool te Gent alvorens de bouw te beginnen van een eigen brouwerij. Die werd samengesteld met tweedehands materiaal, onder andere oude melkketels. Nadat de nodige vergunningen verleend werden, kon het brouwen beginnen en in december 2009 werd het eerste bier La Trompeuse gelanceerd. De brouwerij werd genoemd naar Jean, een oudoom van Coenjaarts die de laatste bewoner van de boerderij was vooraleer Pierre en Marielle zich er vestigden. Het was een eenzame figuur met een chagrijnig karakter die in de streek gekend was als Jean tout seul.
Deze brouwerij is gelegen in Lebbele in de Kruisstraat 1A.
Deze bieren zijn niet alleen een eerbetoon aan de stamvader van de familie Caudron)Spanoghe, maar ook aan de vroegere burgemeester (jaar 1600) van Moorsel bij Aalst Egidius Caudron.
Deze brouwerij bevindt zich in de Lindestraat nr 49 te Herne
Kurt Marcelis is computerdeskundige van beroep en werkt bij Brussels Airlines.maar zijn grote hobby is bier brouwen. Onlangs studeerde hij in avondschool af als brouwer. Crystalstick is zijn eerste grote creatie.
'Ik ben een Bourgondiër en hou van lekker eten en drinken. En zo komt van het ene het andere. Op een dag wil je dan zelf ook wel eens een eigen biertje brouwen", staat Kurt er bij te glunderen. "Als afstudeerproject maakte ik de Crystalstick Wild Blond, die ik nadien nog verder verfijnde. Het werd een krachtig blond bier met een citrusaroma waardoor het fruitig smaakt. Nadien maakte ik nog een andere versie: een bitter bier voor de echte bierliefhebbers dat helemaal uitgegist is op de fles. Dat is de Crystalstick Blond geworden", vertelt Kurt Marcelis.
"Ondertussen heb ik verschillende bierfestivals meegedaan en de reacties zijn positief. Daarom wil ik het bier nu op grotere schaal lanceren. Proefborouwerij 't Kroontje (zie ook ons album op Facebook bij Alfons Van Camp) maakte van mijn recept zo'n 2.000 liter.
"De naam verwijst naar een elfenstaf die ook in het logo voorkomt. Ik heb iets met vliegen en vliegende wezens. In mijn bieren zal de luchtvaart wel altijd als rode draad in de namen terug te vinden zijn", aldus Kurt Marcelis.
Deze brouwerij is gelegen in Kortemarkt in de Torhoutstraat nr 14.
Peter zelfstandig meubelmaker (Kortemark) en Pieter projectleider wegenbouw (Wichelen) Beide schoonbroers drinken graag een bierken en van het één kwam het ander. Tijdens de zomer van 2013 tussen pot en pint ontstond de gedachte om te starten met het brouwen van bier. In oktober 2013 was ons eerste brouwsel een feit. Vandaag is de hobby uitgegroeid tot een klein bedrijfje. De brouwers van Den Buiten zijn fier op hun artikelen. We beschikken reeds over de bieren Levir en Meubelmaekerke, die altijd verkrijgbaar zijn. Ook hebben we reeds enkele speciale bieren gemaakt zoals ’t nestje (Kortemark), Wichels Grysolleken (Wichelen), Weretha (Werken),
Deze brouwerij bevindt zich in Antwerpen aan de Oude Steenweg nr 104.
OVER HUN VAKMANSCHAP Bier transformeren tot een smaakvolle mousserende aperitiefdrank is geen sinecure. Dat weten we bij Dame Jeanne maar al te goed, want we hebben ons net gespecialiseerd in het klaren en ontgisten van brut bieren volgens de traditionele methode (méthode champenoise).
Bier champagniseren is een uiterst precies procedé en de meeste brouwers verklaren hen gek. Bij deze brut bieren worden er bij de hergisting op fles immers dubbel zoveel suikers vergist als gebruikelijk wat het risico op exploderende flessen aanzienlijk vergroot. Een uitdaging van formaat dus en eentje waar best wat vakmanschap, kennis en geduld komt kijken.
Deze brouwerij bevindt zich te Gullegem aan de Driemasten nr 126.
Dieter Van Biervliet ontwikkelde pas recent zijn passie voor het bierbrouwen. Eerder toevallig kwam hij in aanraking met dit product. Maar eens gebeten door het brouwvirus ontwikkelt hij met passie en heel veel gevoel voor smaak verschillende streekbiertjes.
Momenteel hebben ze 7 soorten : - Moorseles Bukske 6,5° - Bux Blond 6,5° - Bux Amber 6,5° - Bux Gold (blond) 6,5° - Bux Tripel 8,5° - Bux Bruin 7,5° - Bux Blond Session 2,8° Alle bieren worden gebrouwen bij de Brew Society te Heule.
Deze brouwerij is gelegen aan de Alsembergsesteenweg nr 75 te Sint-Gillis
De bijzondere brouwerij van Olivier en Arthur ontstond vanuit hungedeelde passie. “Hij had carrière gemaakt in de hotelsector, maar na 25 jaar hield hij het voor bekeken. Hij had zin om zich op een nieuw project te storten”, steekt Olivier van wal. “Bij hem kriebelde het altijd al om te ondernemen”, vult Arthur aan. “hij is een enorme bierliefhebber en had bovendien net mijn diploma Marketing en internationale handel op zak. Beerstorming was de ideale uitdaging!”
Brasserie du Val de Sambre is een Belgische brouwerij, gelegen in Jemeppe-sur-Sambre, aan de rue de Jemeppe n° 19 in de provincie Henegouwen.
De brouwerij werd opgericht in 1998 nabij de ruïnes van de abdij van Aulne. Vanaf juli 2000 werd begonnen met het brouwen van de abdijbieren Abbaye d'Aulne. De bieren worden gebotteld bij Brasserie du Bocq. (zie ons album op Facebook van Alfons Van Camp).
Hun Bieren : Abbaye d'Aulne, reeks abdijbieren - Blanche de Charleroi, witbier, 5% - La Chérie, fruitbier, 5%
Deze brouwerij is gelegen aan de Bilzersteenweg nr 19d te Hoeselt.
Als uitbater van een natuurwinkel te Hoeselt met als logo een klaverbloem ontstond een tijd geleden het idee om een tripel bier te creëren mits toevoeging van deze bijzondere maar toch alledaagse plant. Dankzij een goede vriend werd er een eerste proefbrouwsel gebrouwen… welk positief onthaald werd door een aantal proefpersonen. Onder begeleiding van biologische brouwerij Jessenhofke (zie ook het album op FB) werd het recept verfijnd.
Bronnen : de site van de brouwerij en van de "Belgische bieren.be"
Brouwerij De Neus is gevestigd aan de Hulsterweg nr 47 in Tessenderlo en brouwt sinds 2014 de Neuzebieren waarvan de ontstaansgeschiedenis teruggaat tot 1984. De naam van deze Limburgse brouwerij is vernoemd naar haar ligging, nl. ‘de neus van Limburg’
‘ De Roerders’ dat zijn twee Waarschootse kameraden, Steven De Clercq en Matthias Scheir, die samen bier brouwen. Ze richtten hun eigen bedrijfje op en brouwen bier met passie en met respect voor de smaak van de grondstoffen.
Het brouwersbloed stroomt echter al een hele tijd door hun aderen: het verhaal begon in 2014. Onder de naam ‘De Roerders’ startten ze met hun eerste brouwsels:
Hun bier : de ‘Elschelot tripel
‘Elschelot’, de naam van hun eerste 3 bieren, is dan weer een ode aan hun twee partners: Els en Charlotte. Het doel van deze kleinschalige brouwerij is om met het Elschelot-gamma krachtige streekbieren op de markt te brengen, in beperkte oplage weliswaar, met een eigenzinnige smaak en waarin de toets van hop duidelijk te smaken is.
Dieter Dhondt en Sylvie Vyncke zijn volop bezig hun droom vorm te geven. – Een eigen brouwerij.
in 2017 is de installatie/brouwerij naar hun eigen geboorte-dorp Nazareth verhuisdnaar Eke,Steenweg 159c.
De komende jaren hebben ze de ambitie alles lokaal te organiseren en produceren – en natuurlijk verder bier te brouwen volgens de regels van de kunst, gebrouwen met de beste ingrediënten.
Hun Bieren : Hopliet en het Blondje van Nazareth
Bronnen : Wikipedia en de site van de brouwerij nl. :http://www.hopliet.be/+ de site van "Belgenbier"www.belgenbier.be+ de site van "Zent" voor de afgebeelde affiches.
Deze brouwerij bevindt zich in Laakdal aan De Heuvels nr 22
Waar Evert-Jan zijn horeca-ervaring opdeed op de Hotelschool, brouwt Nico al bier sinds zijn 17e, waarmee hij verschillende prijzen in de wacht sleepte. Vanuit een passie om recepten te ontwikkelen, te experimenteren met Belgische bieren en bieren naar eigen smaak te brouwen, ontstond onze vriendschap en het concept voor De Twee Leeuwen. Met de Belgische klassieke basis van Nico en de Hollandse roots van EvertJan, brouwen ze traditionele bieren met een modern sausje. Zo kwam ook hun logo tot stand: een combinatie van de leeuw op de Nederlandse en op de Vlaamse vlag
Deze brasserie bevindt zich in La Gleize (Stoumont) aan het centre 33.
De passie voor de smaak van goede bieren en de omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er een microbrouwerij opgericht werd in het atelier in het historische dorp La Gleize.
Het etiket van de bieren refereert aan het offensief in de Tweede Wereldoorlog dat gestopt werd in dit dorp.