Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
11-06-2018
Brouwerij "Den Buiten"
BROUWERIJ DEN BUITEN
Deze brouwerij is gelegen in Kortemarkt in de Torhoutstraat nr 14.
Peter zelfstandig meubelmaker (Kortemark) en Pieter projectleider wegenbouw (Wichelen) Beide schoonbroers drinken graag een bierken en van het één kwam het ander. Tijdens de zomer van 2013 tussen pot en pint ontstond de gedachte om te starten met het brouwen van bier. In oktober 2013 was ons eerste brouwsel een feit. Vandaag is de hobby uitgegroeid tot een klein bedrijfje. De brouwers van Den Buiten zijn fier op hun artikelen. We beschikken reeds over de bieren Levir en Meubelmaekerke, die altijd verkrijgbaar zijn. Ook hebben we reeds enkele speciale bieren gemaakt zoals ’t nestje (Kortemark), Wichels Grysolleken (Wichelen), Weretha (Werken),
Deze brouwerij bevindt zich in Antwerpen aan de Oude Steenweg nr 104.
OVER HUN VAKMANSCHAP Bier transformeren tot een smaakvolle mousserende aperitiefdrank is geen sinecure. Dat weten we bij Dame Jeanne maar al te goed, want we hebben ons net gespecialiseerd in het klaren en ontgisten van brut bieren volgens de traditionele methode (méthode champenoise).
Bier champagniseren is een uiterst precies procedé en de meeste brouwers verklaren hen gek. Bij deze brut bieren worden er bij de hergisting op fles immers dubbel zoveel suikers vergist als gebruikelijk wat het risico op exploderende flessen aanzienlijk vergroot. Een uitdaging van formaat dus en eentje waar best wat vakmanschap, kennis en geduld komt kijken.
Deze brouwerij bevindt zich te Gullegem aan de Driemasten nr 126.
Dieter Van Biervliet ontwikkelde pas recent zijn passie voor het bierbrouwen. Eerder toevallig kwam hij in aanraking met dit product. Maar eens gebeten door het brouwvirus ontwikkelt hij met passie en heel veel gevoel voor smaak verschillende streekbiertjes.
Momenteel hebben ze 7 soorten : - Moorseles Bukske 6,5° - Bux Blond 6,5° - Bux Amber 6,5° - Bux Gold (blond) 6,5° - Bux Tripel 8,5° - Bux Bruin 7,5° - Bux Blond Session 2,8° Alle bieren worden gebrouwen bij de Brew Society te Heule.
Deze brouwerij is gelegen aan de Alsembergsesteenweg nr 75 te Sint-Gillis
De bijzondere brouwerij van Olivier en Arthur ontstond vanuit hungedeelde passie. “Hij had carrière gemaakt in de hotelsector, maar na 25 jaar hield hij het voor bekeken. Hij had zin om zich op een nieuw project te storten”, steekt Olivier van wal. “Bij hem kriebelde het altijd al om te ondernemen”, vult Arthur aan. “hij is een enorme bierliefhebber en had bovendien net mijn diploma Marketing en internationale handel op zak. Beerstorming was de ideale uitdaging!”
Brasserie du Val de Sambre is een Belgische brouwerij, gelegen in Jemeppe-sur-Sambre, aan de rue de Jemeppe n° 19 in de provincie Henegouwen.
De brouwerij werd opgericht in 1998 nabij de ruïnes van de abdij van Aulne. Vanaf juli 2000 werd begonnen met het brouwen van de abdijbieren Abbaye d'Aulne. De bieren worden gebotteld bij Brasserie du Bocq. (zie ons album op Facebook van Alfons Van Camp).
Hun Bieren : Abbaye d'Aulne, reeks abdijbieren - Blanche de Charleroi, witbier, 5% - La Chérie, fruitbier, 5%
Deze brouwerij is gelegen aan de Bilzersteenweg nr 19d te Hoeselt.
Als uitbater van een natuurwinkel te Hoeselt met als logo een klaverbloem ontstond een tijd geleden het idee om een tripel bier te creëren mits toevoeging van deze bijzondere maar toch alledaagse plant. Dankzij een goede vriend werd er een eerste proefbrouwsel gebrouwen… welk positief onthaald werd door een aantal proefpersonen. Onder begeleiding van biologische brouwerij Jessenhofke (zie ook het album op FB) werd het recept verfijnd.
Bronnen : de site van de brouwerij en van de "Belgische bieren.be"
Brouwerij De Neus is gevestigd aan de Hulsterweg nr 47 in Tessenderlo en brouwt sinds 2014 de Neuzebieren waarvan de ontstaansgeschiedenis teruggaat tot 1984. De naam van deze Limburgse brouwerij is vernoemd naar haar ligging, nl. ‘de neus van Limburg’
‘ De Roerders’ dat zijn twee Waarschootse kameraden, Steven De Clercq en Matthias Scheir, die samen bier brouwen. Ze richtten hun eigen bedrijfje op en brouwen bier met passie en met respect voor de smaak van de grondstoffen.
Het brouwersbloed stroomt echter al een hele tijd door hun aderen: het verhaal begon in 2014. Onder de naam ‘De Roerders’ startten ze met hun eerste brouwsels:
Hun bier : de ‘Elschelot tripel
‘Elschelot’, de naam van hun eerste 3 bieren, is dan weer een ode aan hun twee partners: Els en Charlotte. Het doel van deze kleinschalige brouwerij is om met het Elschelot-gamma krachtige streekbieren op de markt te brengen, in beperkte oplage weliswaar, met een eigenzinnige smaak en waarin de toets van hop duidelijk te smaken is.
Dieter Dhondt en Sylvie Vyncke zijn volop bezig hun droom vorm te geven. – Een eigen brouwerij.
in 2017 is de installatie/brouwerij naar hun eigen geboorte-dorp Nazareth verhuisdnaar Eke,Steenweg 159c.
De komende jaren hebben ze de ambitie alles lokaal te organiseren en produceren – en natuurlijk verder bier te brouwen volgens de regels van de kunst, gebrouwen met de beste ingrediënten.
Hun Bieren : Hopliet en het Blondje van Nazareth
Bronnen : Wikipedia en de site van de brouwerij nl. :http://www.hopliet.be/+ de site van "Belgenbier"www.belgenbier.be+ de site van "Zent" voor de afgebeelde affiches.
Deze brouwerij bevindt zich in Laakdal aan De Heuvels nr 22
Waar Evert-Jan zijn horeca-ervaring opdeed op de Hotelschool, brouwt Nico al bier sinds zijn 17e, waarmee hij verschillende prijzen in de wacht sleepte. Vanuit een passie om recepten te ontwikkelen, te experimenteren met Belgische bieren en bieren naar eigen smaak te brouwen, ontstond onze vriendschap en het concept voor De Twee Leeuwen. Met de Belgische klassieke basis van Nico en de Hollandse roots van EvertJan, brouwen ze traditionele bieren met een modern sausje. Zo kwam ook hun logo tot stand: een combinatie van de leeuw op de Nederlandse en op de Vlaamse vlag
Deze brasserie bevindt zich in La Gleize (Stoumont) aan het centre 33.
De passie voor de smaak van goede bieren en de omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat er een microbrouwerij opgericht werd in het atelier in het historische dorp La Gleize.
Het etiket van de bieren refereert aan het offensief in de Tweede Wereldoorlog dat gestopt werd in dit dorp.
Deze brouwerij bevindt zich in Zemst in de Pontstraat nr 24
Het Leuvense "kruidbier" Waar de Leuvense bieren in de 18de eeuw over het algemeen weinig hop bevatten, was het Leuvense “kruidbier” de uitzondering. Het “kruidbier” zoals het door Dr. Vrancken in 1828 werd beschreven, werd in de Leuvense “kruidketels” gebrouwen met gerst, tarwe en haver, maar dankte zijn naam aan de grote hoeveelheid “hoppekruid” of hop die werd toegevoegd. Na de bereiding werd het “kruidbier” vermengd met andere brouwsels die zonder hop werden gebrouwen en zo maakte men het Leuvens bier. Het “kruidbier” kon dan ook alleen door brouwers zelf geproefd worden en werd niet verkocht.
100% Belgische hop Geïnspireerd op dit Leuvense “Kruidbier” creëerde Luvanium de Hopschieter, een blond bier van 8% Vol. Alc. gebrouwen met gerst, tarwe, haver en 100% Belgische hop uit Poperinge. Naast de traditionele hoptoevoeging die zorgt voor een aangename bitterheid in de nasmaak werd het bier verfijnd met een dry-hopping om de hoparoma’s optimaal tot hun recht te laten komen.
Deze brasserie bevindt zich in Romerée, in de rue des Tilleuls.
Het is in het kleine Belgische dorpje Romerée, op de grens van de provincieNamen, dat de Brasserie des Eaux Vives eind 2015 werd geboren. Bijna vier jaar werk was nodig voor de restauratie een oude schuur uit de vroege achttiende eeuw. Het is in dit kader multicentenaire, in deze wieg die blijft verfraaien, dat het begin van 2016, we concentreerden ons op het doopvontje, onze kleine eerste die toen de lieve naam van MAM'ZELLE BIBICHE droeg.
Deze eerstgeborene is een blond bier dat ongeveer 7 ° is. Met zijn prachtige gouden kleur, vrucht van gepassioneerd onderzoek, wordt het gebrouwen zonder toevoeging van specerijen, suikers of hulpstoffen. 100% pure mout, verrijkt met een hop op enkele kilometers van de brouwerij, waardoor het een echte plaatselijke verankering is. Verwijs in fles, wordt het gebruikt door de gisten die de bodem van de fles voeren niet te verwaarlozen en wordt bij voorkeur geproefd bij 8 tot 10 ° C. Deze frisheid, een mooie dichte mousse en een fruitige en florale neus kondigen een veelbelovend proeverij-einde aan met een verfrissende, mooie bitterheid.
Het is begin 2017 dat de verrassende brunette MONSIEUR MOUCHE zal arriveren. Zeer verrassend voor een brunette, het is niet zwaar of zoet, de kruiden die het samenstellen geven het eerder lichte en verfrissende tonen.
Na de noodzaak om de naam voor de mooie blonde te veranderen, organiseerde het team van de brouwerij Eaux Vives op 9 december de bruiloft van MAM'ZELLE BIBICHE en MONSIEUR MOUCHE, de eerste die de facto een ... DAME BIBICHE. (zie afgebeelde etiket afkomstig van Faecebook)
Bronnen : de site van de brasserie nl. : http://www.brasseriedeseauxvives.be/ + de site van Belgenbier :www.belgenbier.be
Het is in een garage aan de rue de la Mer, n° 7 in Pousset dat de brouwerijexperimenten van de Brasserie O zijn begonnen.
De 20 literbrouwsels werden als een familie gehouden. Ze eindigden met een drankje en een goede maaltijd.
Michaël volgde een opleiding tot micro-brouwer om zijn kennis te verdiepen en zo een droom te realiseren: om hun eigen bier te ontwerpen en te maken.
Bij het vinden van een naam voor hun brouwerij, leek het idee voor de hand te liggen. De straat van de zee ... het water ... water is het hoofdbestanddeel van het bier ... Ze besloten het Brasserie Ô (uitgesproken water) te noemen
De Ô Ephémère werd geboren en het is door dit bier dat de verschillende recepten van de Brasserie Ô zijn ontwikkeld. De eerste was een blond bier dat de O Blonde zou worden ... Toen het recept door de familie, vrienden en collega's werd gevalideerd, was het tijd voor de Efemerale om in een ander soort bier te veranderen ...
Vandaag maakt de Brasserie Ô 150L-bieren door middel van hun ambachtelijke installatie.
Deze brouwerij bevindt zich in Slijpe in de Spermaliestraat nr 230
De familie Bernaert heeft altijd iets met brouwen en bier te maken gehad. Achtereenvolgens hadden we overgrootvader Georges, grootvader Wilfried, vader Georges (beter bekend als Jo) en sinds kort ook zoon David.
“Alles is begonnen bij mijn overgrootvader een landbouwer, en een van diens zonen Georges. Omdat hij niet de eerste in rij was en dus geen aanspraak maakte op de boerderij nam hij een brouwerij over van de familie Houvenaghel, die slechts een verbeterd tafelbier met weinig graden verdeelde.
Sinds eind 2014 verkopen vader en zoon het bier aan horecazaken en aan particulieren.
Deze brouwerij is gevestigd in Verviers in de rue Fernand Houget.
Het BrewLab is een groep van vervietois-brouwers.Geanimeerd door de liefde van mout en hop.
Ze maken deel uit van deze generatie brouwers die hun carrière begonnen als brouwers in de keuken, passie voor ambachtelijke bieren en meer in het algemeen producten die smaak hebben.
De wens om deze passie te delen, leidde hun naar hun avontuur in 2014 in hun kleine brouwerij in een voormalige textielfabriek in Verviers.
Aan het einde van 2016, met de wens om de brouwerij te professionaliseren en een breder assortiment aan te bieden, evenals een volume dat in staat was om de vele verzoeken te volgen, begon het team met het bouwen van de brouwerij. een nieuw brouwgereedschap met een capaciteit van 3 Hectolitre per brouwsel.
Brochus is waarschijnlijk de kleinste commerciële brouwerij ter wereld, die gevestigd is in de Constitutiestraat nr 28 te Antwerpen.
Het iseen experimentele brouwerij, opgericht en ingericht om u zo veel mogelijk te laten ontdekken. Elk recept wordt slechts één keer gebrouwen.
In 2016 brouwde Brochus in de twintig verschillende saisons. De stijl laat veel vrijheid voor experimentatie. Kenmerkend zijn de typische gist en het doordrinkbaar karakter. Uiteindelijk hebben we een Edelsaison op een iets groter volume uitgebracht.
Porters en stouts: Sinds onze begindagen brouwen we Porters en Stouts in de Britse traditie. Ze zijn niet te zwaar in alcohol en vlot doordrinkbaar. Kenmerkend is het gebruik van geroosterde mouten. Die kunnen ook koffie-, chocolade of nootachtige tonen geven.
Scottish Ales: De Scottish Ales verlaten de brouwerij zelden. Ze worden met een hoge gist gedurende lange tijd op lagere temperaturen vergist. Vervolgens volgt een rijping van minstens een half jaar. Het alcoholpercentage is verraderlijk hoog.
Red Ale: Via onze experimenten met bitters kwamen we terecht bij Irish Red Ales. Die krijgen hun rode kleuring door toevoeging van een zeer kleine hoeveelheid geroosterde mout. Uiteindelijk hebben we een intensere versie uitgebracht op een iets groter volume.
Specialer: Niet zelden permitteren we ons de luxe om buiten de lijntjes te kleuren. Zo hebben we ook experimentjes gehad met jeneverbessen, honing, chilipepers,…
Bronnen : de site van de brouwerij https://brochus.com/wp/ + site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Brouwerij Broers werd eind 2013 opgericht door de (schoon)broers Bram Bossuyt, Ruben Laureys, en Thomas Laureys. enb bevindt zich te Gent aan de Vuurstokestraat nr 30.
Gestart als leuk tijdverdrijf, werd het brouwen van eigen bier al snel een passie. Gaandeweg groeide ook het idee om het bier echt te verkopen, en uiteindelijk werd Brouwerij Broers opgericht. Aangezien de investering voor een eigen brouwerij aanvankelijk te groot was, werden de bieren eerst gebrouwen bij brouwerij Boelens (zie ons album op Facebook van Alfons Van Camp) in Belsele.
Intussen werd een gebruikte brouwinstallatie overgekocht en geïnstalleerd in Wachtebeke, mede dankzij een succesvolle crowdfunding campagne.B