Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
09-06-2018
Brouwerij "Brochus"
BROUWERIJ BROCHUS
Brochus is waarschijnlijk de kleinste commerciële brouwerij ter wereld, die gevestigd is in de Constitutiestraat nr 28 te Antwerpen.
Het iseen experimentele brouwerij, opgericht en ingericht om u zo veel mogelijk te laten ontdekken. Elk recept wordt slechts één keer gebrouwen.
In 2016 brouwde Brochus in de twintig verschillende saisons. De stijl laat veel vrijheid voor experimentatie. Kenmerkend zijn de typische gist en het doordrinkbaar karakter. Uiteindelijk hebben we een Edelsaison op een iets groter volume uitgebracht.
Porters en stouts: Sinds onze begindagen brouwen we Porters en Stouts in de Britse traditie. Ze zijn niet te zwaar in alcohol en vlot doordrinkbaar. Kenmerkend is het gebruik van geroosterde mouten. Die kunnen ook koffie-, chocolade of nootachtige tonen geven.
Scottish Ales: De Scottish Ales verlaten de brouwerij zelden. Ze worden met een hoge gist gedurende lange tijd op lagere temperaturen vergist. Vervolgens volgt een rijping van minstens een half jaar. Het alcoholpercentage is verraderlijk hoog.
Red Ale: Via onze experimenten met bitters kwamen we terecht bij Irish Red Ales. Die krijgen hun rode kleuring door toevoeging van een zeer kleine hoeveelheid geroosterde mout. Uiteindelijk hebben we een intensere versie uitgebracht op een iets groter volume.
Specialer: Niet zelden permitteren we ons de luxe om buiten de lijntjes te kleuren. Zo hebben we ook experimentjes gehad met jeneverbessen, honing, chilipepers,…
Bronnen : de site van de brouwerij https://brochus.com/wp/ + site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Brouwerij Broers werd eind 2013 opgericht door de (schoon)broers Bram Bossuyt, Ruben Laureys, en Thomas Laureys. enb bevindt zich te Gent aan de Vuurstokestraat nr 30.
Gestart als leuk tijdverdrijf, werd het brouwen van eigen bier al snel een passie. Gaandeweg groeide ook het idee om het bier echt te verkopen, en uiteindelijk werd Brouwerij Broers opgericht. Aangezien de investering voor een eigen brouwerij aanvankelijk te groot was, werden de bieren eerst gebrouwen bij brouwerij Boelens (zie ons album op Facebook van Alfons Van Camp) in Belsele.
Intussen werd een gebruikte brouwinstallatie overgekocht en geïnstalleerd in Wachtebeke, mede dankzij een succesvolle crowdfunding campagne.B
Hobbybrouwerij Bueckenholt is een initiatief van Koen Peeters en Joris Recko en bbevindt zich in Veltem (Herent) aan de Grote Spekstraat nr5a..
Koen en Joris zijn twee gezworen kameraden die reeds lange tijd een gemeenschappelijke passie voor bier delen. Door hun zoektocht naar nieuwe en vooral smaakvolle bieren werd het hen steeds meer duidelijk hoe rijk de traditie van het Belgische bier wel is. Wat echter opviel was dat er in de omgeving (Joris woont te Berg-centrum, Koen te Beneden-Veltem) weinig overbleef van die prachtige traditie.
Omdat tradities niet verloren mogen gaan, begonnen ze in 2010 zelf met het brouwen van bier: hobbybrouwerij Bueckenholt was een feit.
Deze hobby groeide uit tot een passie. Gebeten door de rijkheid aan traditie van de Belgische biercultuur en de passie voor het zelf brouwen van lekkere, evenwichtige en smaakvolle bieren, begonnen ze in 2013 met het commercialiseren van hun bier en richtten ze de bierfirma Bueckenholt brouwbroeders op. Hun eerste 2 recepten werden sindsdien gebrouwen door Brouwerij Bier Anders in Halen. Vanaf februari 2015 brouwen ze hun bier zelf in de brouwerij van Campenhout.
Deze hobby groeide uit tot een passie. Gebeten door de rijkheid aan traditie van de Belgische biercultuur en de passie voor het zelf brouwen van lekkere, evenwichtige en smaakvolle bieren, begonnen ze in 2013 met het commercialiseren van hun bier en richtten ze de bierfirma Bueckenholt brouwbroeders op. Hun eerste 2 recepten werden sindsdien gebrouwen door Brouwerij Bier Anders in Halen. Vanaf februari 2015 brouwen ze hun bier zelf in de brouwerij van Campenhout.
Bronnen : Wikipedia + sitehttp://bueckenholt.be/ + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Deze Brasserie is gelegen in Mouscron in de rue de la Vellerie.
In oktober 2016 werd Brasserie Béquin geboren in Moeskroen, op initiatief van twee vrienden. Thomas Mulliez en Jalil Lahirichi hebben de droom van vele bierliefhebbers gerealiseerd: het produceren van hun eigen drank. De " Béquin " (die zijn naam ontleent aan een studentgezang mouscronnois) is een amber van ambachtelijke bier beschreven als zoet, bitter en sterk gehopt door zijn producenten, genoeg om de smaakpapillen van Hurlus te plezieren. Het is het weekend dat dit bier wordt gebrouwen in een kelder, gelegen onder het restaurant Court-Circuit (Rue des Brasseurs 21b, 7700 Moeskroen). Sinds februari 2018 produceren ze ook de "Mouscronnoise", een drievoudige blonde met 100% organische mout!
Bronnen : de site van de brasserie + de site van Belgenbier www.belgenbier.be
Deze is gevestigd in Sint-Pieters-Leeuw in de Georges Wittouckstraat nr 61.
De belgoo bieren zijn ambachtelijk gebrouwen hoogvergistings bieren.
Op basis van een mix van verschillende graansoorten zoals gerst, tarwe, spelt en haver en verschillende rijkelijk toegediende hopsoorten, brouwen we 6 verschillende goed uitgebalanceerde belgoo bieren, elk met zijn eigen karakter.
Hun bieren : Belgoo Arboo - Luppoo -Magus - Bio Blond.
Bronnen : de site van de brouwerij nl.www.belgobeer.be + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
DE BELSE BROUWERIJ BELLEKETELS IS EEN HOBBYBROUWERIJ VAN BOB WILLEMS EN JO ABBELOOS,
DEZE KLEINE BROUWERIJ IS GELEGEN IN HET MOOIE DENDERBELLE IN OOST-VLAANDEREN BELGIË. WAT BEGON ALS EEN HOBBY IS MEER EN MEER EEN PASSIE GEWORDEN EN VANDAAG BROUWEN BOB EN JO VERSCHILLENDE BIEREN. AANGEZIEN BOB WILLEMS EN JO ABBELOOS REEDS JAREN LANG MET BIERPROEVEN BEZIG WAREN WERD ER IN 2007 BESLOTEN OM IN EIGEN BROUWERIJ BIER TE BROUWEN. VIA DE KENNIS VAN HET BROUWEN KUNNEN WIJ ZO MEER DE ECHTE SMAAK VAN DE VERSCHILLENDE BIEREN LEREN KENNEN.
IN 2010 HEEFT JO ABBELOOS HET DIPLOMA VAN BROUWER BEHAALD DIT IN DE BROUWERIJ SCHOOL VAN HET VROEGERE CTL NU CVO PANTA RHEI. JO ABBELOOS VERVOLMAAKTE ZICH IN HET BROUWEN DOOR HET VOLGEN VAN BROUWOPLEIDING IN HET ELISHOUT TE ANDERLECHT. VANAF 2014 HEEFT JO OOK HET GETUIGSCHRIFT ZYTHOLOOG OP ZAK.
Bronnen : de site van de Brouwerij nl. : http://www.belleketels.com/ voor betreft de tekst en de afgebeelde etiketten. De meeste etiketten werden gemaakt ter gelegenheid van de kermis
Deze brouwerij bevindt zich in de Kortrijksestraat nr 11 in Ardooie.
De Bier Butlers willen u het leven nog aangenamer maken door het brouwen van diverse artisanale bieren. Na vele proefbrouwsels werd in maart 2015 uiteindelijk “Ardoois Blond” geboren. Dit eerste brouwsel heeft zijn rijpingsproces prima doorstaan en wordt ondertussen te koop aangeboden. Intussen werken wij verder aan een nieuw bier. Misschien wordt er binnenkort een bruin broertje verwekt?
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij :http://www.bierbutlers.be/ + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Deze brouwerij is gelegen in de Frans Raatsstraat nr 2 te Kalmthout.
Een uit de hand gelopen hobby of een doelbewuste keuze? Het verhaal van een vader en zijn 2 zonen die een eigen biertje brouwen en hiervoor een kleine brouwerij opstarten. Door een samenloop van omstandigheden zijn Peter, Hans en Maarten Bosmans onder de watertoren in Kalmthout terecht gekomen om hun droom te realiseren. In 2013 kwam hun eerste bier op de markt: Bossie amber. Ondertussen hebben ze ook een blonde- en donkere Bossie in hun assortiment.
In het aanpalende café 't Brouwershuis kan je terecht voor geschenkverpakkingen, flessen Bossie of om gewoon gezellig onze bieren te degusteren.
Bronnen : de site van de brouwerjj nl. :http://www.labigote.be/ + de site van Belgenbier www.belgenbier.be
Deze brouwerij is gelegen in het Industriepark nr 6 te Diest.
Brouwerij Buvens is ontstaan uit de passie voor bier en het bierbrouwen. Hethobbybrouwen groeide uit tot een volwaardige brouwerij. In 2017 wonnen ze met hun twee bieren de bronzen medaille tijdens het "Great Brittisch Beer Festival" op de "World beer awards" in categorie: Belgian Style Triple.
Zij brouwen op een "traditionele" manier bovengistend bier met hergisting op de fles. Ze gebruiken verse hopbloemen, zo worden de lupulines, de werkzame bestanddelen uit hop, maximaal benut om bij te dragen aan de juiste smaak. De zorgvuldig uitgezochte mouten worden in huis geschroot, nét voor het brouwproces, om geen kwaliteitsverlies te hebben. Zelfs het spoelen van het graan gebeurt handmatig om maximale controle te hebben op het eindresultaat. De keuze van de juiste gist en de manier van vergisting is erg belangrijk voor het eindresultaat. Zij kiezen voor bier met een gemiddeld koolzuurgehalte, net genoeg om aangenaam fris te zijn. Na het brouwen duurt het twee maanden vooraleer het bier rijp is.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. :http://brouwerijbuvens.be/+ de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brasserie de Bertinchamps is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue de Bertinchamps te Gembloers in de provincie Namen.
Deze familiebrouwerij begon in 2013 zijn eerste bier te brouwen, vlakbij Gembloers in een oude vierkantshoeve van Bertinchamps. Daarom wordt de brouwerij ook "de brouwerijhoeve" genoemd. Benoît Humblet, die in de brouwerij van Val-Dieu (zie ook het album op FB) heeft gewerkt, is de meesterbrouwer. Het etiket representeert een grote B.
De bieren zijn in meerdere landen verkrijgbaar: naast verschillende plaatsen in België ook onder meer in Frankrijk, Hongkong, Luxemburg, China, Rusland en Spanje.[3] In 2015 ging bijna de helft van de productie naar de export.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brasserie nl. :http://www.bertinchamps.be/#home. en de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Abrio Beers is gelegen in de Boswijk nr 3 te Ranst.
De uitbater is als kleine jongen altijd geïntrigeerd geweest door de rood-gemutste kabouters van het charmevolle gehucht Achouffe (zie ons album op Facebook van Alons Van Camp).
Tijdens zijn studententijd heeft bier, zoals het vaak gaat bij studenten, altijd een rode draad gevormd doorheen zijn uitgaansleven en ook dan werden regelmatig leuke uitstapjes georganiseerd naar het dorpje waar zijn bierroots liggen.
Volgend op mijn opleiding tot ingenieur chemie, enkele jaren werkervaring in de chemische sector en zijn steeds gebleven interesse voor de horeca, begon het toch te kriebelen om iets meer met bier te gaan doen dan het enkel maar te degusteren….
In 2014 en samen met enkele bevriende hobbybrouwers, heeft hij zijn eerste stappen gezet in de hobbybrouw-wereld. Na heel wat uren opzoekwerk op hobbybrouw-fora, informatie over receptuuropbouw verwerken, apparatuur en processen, sloeg de brouw-microbe toe en is hij gestart met de bouw van een eigen nano-installatie. Zoals bij elke hobby start dit altijd met een eenvoudig opzet, maar door de drang naar controleerbaarheid, reproduceerbaarheid en automatisatie werd zijn garage al snel omgebouwd tot een heuse nanobrouwerij met alle noodzakelijke apparatuur aanwezig om recepten in optimale omstandigheden te kunnen uitproberen. Van meerdere ketels voorzien van elektronische sturingen tot klimaatkasten, koelers, vergistingsvaten enz. …..alles heeft er toe geleid dat er op enkele jaren tijd enkele leuke biertjes geproduceerd werden.
Betekenis van een nanobrouwerij : Een nanobrouwerij is een kleinschalige brouwerij. Vaak staat bij deze bier brouwerijen kwaliteit voorop. Omdat er geen massa's liters bier geproduceerd worden is er extra aandacht om uniek speciaalbier te creëren. Sommige nanobrouwerijen hebben geen eigen materiaal om bier te brouwen. Deze brouwerijen bedenken zelf bier recepten om ze vervolgens in een andere brouwerij te laten brouwen
Eind 2016 lanceerde Vincent Versele, achterkleinzoon van Alfred Versele, stichter van de brouwerij ANGLO-BELGE te Zulte in 1891, een bier genaamd naar zijn overgrootvader ALFRED.
Het was toen namelijk precies 125 jaar geleden dat zijn overgrootvader Alfred Versele samen met Ernest Martens ( vader van schrijver en dichter Gaston Martens ) een brouwerij opstartte die later de naam ANGLO-BELGE meekreeg.
Gedurende 3 generaties was ANGLO-BELGE een waar begrip in het Belgisch bierlandschap met afnemers tot ver buiten de landsgrenzen. Eind van de jaren ’70 was de brouwerij zelfs uitgegroeid tot één van de voornaamste brouwerijen in Vlaanderen met meer dan 300 personeelsleden.
Na de afbraak van de gebouwen van de brouwerij en het overlijden van zijn vader Ignace Versele ( 3 de en laatste generatie brouwers ) waren de laatste restanten van een rijke geschiedenis uit het zicht maar zeker niet uit het hart verdwenen. Maar om dit stuk erfgoed niet te laten verloren gaan kwam gelukkig het initiatief voor de lancering van het ALFRED bier. Als groot paardenliefhebber had Alfred in 1920 het Kasteel te Lake te Zulte gekocht om er een hengstenfokkerij in onder te brengen. Het paardje werd trouwens ook het logo van de brouwerij Anglo-Belge. Het logo van ALFRED, opgesteld in een retro lettertype, verwijst naar beide activiteiten: het hoefijzertje als symbool voor het paardje dat destijds het logo van Anglo-Belge was. het hopbelltetje, voornaamste grondstof van het bier.
Inglorious Brew Stars bevindt zich in Deurne (Antwerpen), in de Seraphin de Grootestraat nr 33.
Wij zijn de tweelingbroers Erwin en Benny Van Aerschot, die de onderneming Inglorious Brew Stars BVBA opgericht hebben in 2014, nadat we de prijs gewonnen hadden voor Beste Hobbybier der Lage Landen tijdens de Brouwland Biercompetitie, met ons bier Inglorious Quad (IQ).
In 2015 werd Cum Laude gelanceerd, het blonde huisbier van de Universiteit Antwerpen.
In hetzelfde jaar won IQ de gouden medaille tijdens de Brussels Beer Challenge, een wereldwijde wedstrijd meer dan 1000 deelnemende bieren!
Geuzestekerij Hanssens Artisanaal is een Belgische geuzesteker, gelegen in de Vroenenbosstraat nr 15 te Dworp (Beersel) in de provincie Vlaams-Brabant.
In 1896 werd door Bartholomé Hanssens een oude boerderij-melkerij gekocht en verbouwd tot brouwerij. Het bedrijf is nu nog steeds gevestigd op deze locatie. De brouwerij kreeg de naam “Sint-Antonius” en er werd in tegenstelling tot andere brouwerijen in de buurt geen lambiek gebrouwen maar een bruin tafelbier. Batholomé Hanssens was ook burgemeester van Dworp vanaf 1914 tot 1927.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, zoals in vele brouwerijen, al het koperwerk aangeslagen door de Duitse bezetter. In 1918 besliste Batholomé om de brouwerij niet meer op te starten maar enkel nog wort aan te kopen en te versnijden. De brouwerij werd geuzestekerij, wat in die tijd veel voorkomend was. Vanaf 1929 nam Theo Hanssens het bedrijf over en brak de laatste restanten van de brouwerij af. Hij ontwierp een flessendroogrek dat nu nog steeds in gebruik is. Hij werd naast geuzesteker ook verdeler voor brouwerij Wielemans. Het bier “Forst” en tafelbier werd in houten vaten van 100 liter geleverd en afgevuld bij Hanssens. Het tonnenmerk “T.H.V.” dat nog steeds in gebruik is, verwijst naar “Theo Hanssens-Vastiau”.
Theo werd in 1974 opgevolgd door zijn zoon Jean. Wanneer deze in 1997 de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, besloot hij bij gebrek aan opvolging geen wort meer in te kopen en zijn lambiekvoorraden op te werken.
Een beetje onverwacht werd de geuzestekerij Hanssens toch voortgezet door zijn dochter Sidy samen met haar echtgenoot John Matthys en op 1 januari 1998 werd “Hanssens Artisanaal bvba” opgericht. Eind 1997 was er al terug wort aangekocht, de drankenhandel werd afgesloten en de aandacht werd volledig op de geuzestekerij gericht. In 1999 kwam er behalve de Oude Geuze en de Oude Kriek ook een nieuwe aardbeienlambiek Oudbeitje op de markt.
Deze brouwerij is gelegen aan de Ursene nr 13 te Londerzeel
De geschieden van het Wit Peerd begint in Sint-Jozef, In de 17de eeuw was 't Wit Peerd een van de elf brouwerijen die Londerzeel rijk was. Men heeft er bier gebrouwen tot in de 19de eeuw, in 1851 wordt de brouwerij verkocht, en in 1880 afgebroken. Het is niet zeker waarom de brouwactiviteiten in de 18de eeuw gestopt zijn. Mogelijk omdat er te veel investeringen nodig waren. Of misschien heeft het te maken met de tragische dood van een jongen, ten gevolge van een ongelukkige val in de kokende brouwkuip. Op de plaats waar vroeger de brouwerij stond, woont nu een zekere Peter Buelens, bierliefhebber. Hij stak samen met Kris Boelens van brouwerij Boelens (zie ook het album op Facebook van Alfons Van Camp) de koppen bij elkaar, met als mooi resultaat een nieuw bier onder de naam Wit Peerd, en Londerzeelse roots.
Bronnen : Bierwiki en de site van de brouwerij :www.witpeerd.be