Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
09-06-2018
Brouwerij "Belga Blue"
BROUWERIJ BELGA BLUE
Deze brouwerij is gevestigd in Brussel aan de rue Fernand Bernier nr 15.
Bronnen : de site van de brouwerij nl. :http://www.belgablue.be/ + de site van Belgenbier www.belgenbier.be
Deze is gevestigd in Sint-Pieters-Leeuw in de Georges Wittouckstraat nr 61.
De belgoo bieren zijn ambachtelijk gebrouwen hoogvergistings bieren.
Op basis van een mix van verschillende graansoorten zoals gerst, tarwe, spelt en haver en verschillende rijkelijk toegediende hopsoorten, brouwen we 6 verschillende goed uitgebalanceerde belgoo bieren, elk met zijn eigen karakter.
Hun bieren : Belgoo Arboo - Luppoo -Magus - Bio Blond.
Bronnen : de site van de brouwerij nl.www.belgobeer.be + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
DE BELSE BROUWERIJ BELLEKETELS IS EEN HOBBYBROUWERIJ VAN BOB WILLEMS EN JO ABBELOOS,
DEZE KLEINE BROUWERIJ IS GELEGEN IN HET MOOIE DENDERBELLE IN OOST-VLAANDEREN BELGIË. WAT BEGON ALS EEN HOBBY IS MEER EN MEER EEN PASSIE GEWORDEN EN VANDAAG BROUWEN BOB EN JO VERSCHILLENDE BIEREN. AANGEZIEN BOB WILLEMS EN JO ABBELOOS REEDS JAREN LANG MET BIERPROEVEN BEZIG WAREN WERD ER IN 2007 BESLOTEN OM IN EIGEN BROUWERIJ BIER TE BROUWEN. VIA DE KENNIS VAN HET BROUWEN KUNNEN WIJ ZO MEER DE ECHTE SMAAK VAN DE VERSCHILLENDE BIEREN LEREN KENNEN.
IN 2010 HEEFT JO ABBELOOS HET DIPLOMA VAN BROUWER BEHAALD DIT IN DE BROUWERIJ SCHOOL VAN HET VROEGERE CTL NU CVO PANTA RHEI. JO ABBELOOS VERVOLMAAKTE ZICH IN HET BROUWEN DOOR HET VOLGEN VAN BROUWOPLEIDING IN HET ELISHOUT TE ANDERLECHT. VANAF 2014 HEEFT JO OOK HET GETUIGSCHRIFT ZYTHOLOOG OP ZAK.
Bronnen : de site van de Brouwerij nl. : http://www.belleketels.com/ voor betreft de tekst en de afgebeelde etiketten. De meeste etiketten werden gemaakt ter gelegenheid van de kermis
Deze brouwerij bevindt zich in de Kortrijksestraat nr 11 in Ardooie.
De Bier Butlers willen u het leven nog aangenamer maken door het brouwen van diverse artisanale bieren. Na vele proefbrouwsels werd in maart 2015 uiteindelijk “Ardoois Blond” geboren. Dit eerste brouwsel heeft zijn rijpingsproces prima doorstaan en wordt ondertussen te koop aangeboden. Intussen werken wij verder aan een nieuw bier. Misschien wordt er binnenkort een bruin broertje verwekt?
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij :http://www.bierbutlers.be/ + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Deze brouwerij is gelegen in de Frans Raatsstraat nr 2 te Kalmthout.
Een uit de hand gelopen hobby of een doelbewuste keuze? Het verhaal van een vader en zijn 2 zonen die een eigen biertje brouwen en hiervoor een kleine brouwerij opstarten. Door een samenloop van omstandigheden zijn Peter, Hans en Maarten Bosmans onder de watertoren in Kalmthout terecht gekomen om hun droom te realiseren. In 2013 kwam hun eerste bier op de markt: Bossie amber. Ondertussen hebben ze ook een blonde- en donkere Bossie in hun assortiment.
In het aanpalende café 't Brouwershuis kan je terecht voor geschenkverpakkingen, flessen Bossie of om gewoon gezellig onze bieren te degusteren.
Bronnen : de site van de brouwerjj nl. :http://www.labigote.be/ + de site van Belgenbier www.belgenbier.be
Deze brouwerij is gelegen in het Industriepark nr 6 te Diest.
Brouwerij Buvens is ontstaan uit de passie voor bier en het bierbrouwen. Hethobbybrouwen groeide uit tot een volwaardige brouwerij. In 2017 wonnen ze met hun twee bieren de bronzen medaille tijdens het "Great Brittisch Beer Festival" op de "World beer awards" in categorie: Belgian Style Triple.
Zij brouwen op een "traditionele" manier bovengistend bier met hergisting op de fles. Ze gebruiken verse hopbloemen, zo worden de lupulines, de werkzame bestanddelen uit hop, maximaal benut om bij te dragen aan de juiste smaak. De zorgvuldig uitgezochte mouten worden in huis geschroot, nét voor het brouwproces, om geen kwaliteitsverlies te hebben. Zelfs het spoelen van het graan gebeurt handmatig om maximale controle te hebben op het eindresultaat. De keuze van de juiste gist en de manier van vergisting is erg belangrijk voor het eindresultaat. Zij kiezen voor bier met een gemiddeld koolzuurgehalte, net genoeg om aangenaam fris te zijn. Na het brouwen duurt het twee maanden vooraleer het bier rijp is.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. :http://brouwerijbuvens.be/+ de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brasserie de Bertinchamps is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue de Bertinchamps te Gembloers in de provincie Namen.
Deze familiebrouwerij begon in 2013 zijn eerste bier te brouwen, vlakbij Gembloers in een oude vierkantshoeve van Bertinchamps. Daarom wordt de brouwerij ook "de brouwerijhoeve" genoemd. Benoît Humblet, die in de brouwerij van Val-Dieu (zie ook het album op FB) heeft gewerkt, is de meesterbrouwer. Het etiket representeert een grote B.
De bieren zijn in meerdere landen verkrijgbaar: naast verschillende plaatsen in België ook onder meer in Frankrijk, Hongkong, Luxemburg, China, Rusland en Spanje.[3] In 2015 ging bijna de helft van de productie naar de export.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brasserie nl. :http://www.bertinchamps.be/#home. en de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Abrio Beers is gelegen in de Boswijk nr 3 te Ranst.
De uitbater is als kleine jongen altijd geïntrigeerd geweest door de rood-gemutste kabouters van het charmevolle gehucht Achouffe (zie ons album op Facebook van Alons Van Camp).
Tijdens zijn studententijd heeft bier, zoals het vaak gaat bij studenten, altijd een rode draad gevormd doorheen zijn uitgaansleven en ook dan werden regelmatig leuke uitstapjes georganiseerd naar het dorpje waar zijn bierroots liggen.
Volgend op mijn opleiding tot ingenieur chemie, enkele jaren werkervaring in de chemische sector en zijn steeds gebleven interesse voor de horeca, begon het toch te kriebelen om iets meer met bier te gaan doen dan het enkel maar te degusteren….
In 2014 en samen met enkele bevriende hobbybrouwers, heeft hij zijn eerste stappen gezet in de hobbybrouw-wereld. Na heel wat uren opzoekwerk op hobbybrouw-fora, informatie over receptuuropbouw verwerken, apparatuur en processen, sloeg de brouw-microbe toe en is hij gestart met de bouw van een eigen nano-installatie. Zoals bij elke hobby start dit altijd met een eenvoudig opzet, maar door de drang naar controleerbaarheid, reproduceerbaarheid en automatisatie werd zijn garage al snel omgebouwd tot een heuse nanobrouwerij met alle noodzakelijke apparatuur aanwezig om recepten in optimale omstandigheden te kunnen uitproberen. Van meerdere ketels voorzien van elektronische sturingen tot klimaatkasten, koelers, vergistingsvaten enz. …..alles heeft er toe geleid dat er op enkele jaren tijd enkele leuke biertjes geproduceerd werden.
Betekenis van een nanobrouwerij : Een nanobrouwerij is een kleinschalige brouwerij. Vaak staat bij deze bier brouwerijen kwaliteit voorop. Omdat er geen massa's liters bier geproduceerd worden is er extra aandacht om uniek speciaalbier te creëren. Sommige nanobrouwerijen hebben geen eigen materiaal om bier te brouwen. Deze brouwerijen bedenken zelf bier recepten om ze vervolgens in een andere brouwerij te laten brouwen
Eind 2016 lanceerde Vincent Versele, achterkleinzoon van Alfred Versele, stichter van de brouwerij ANGLO-BELGE te Zulte in 1891, een bier genaamd naar zijn overgrootvader ALFRED.
Het was toen namelijk precies 125 jaar geleden dat zijn overgrootvader Alfred Versele samen met Ernest Martens ( vader van schrijver en dichter Gaston Martens ) een brouwerij opstartte die later de naam ANGLO-BELGE meekreeg.
Gedurende 3 generaties was ANGLO-BELGE een waar begrip in het Belgisch bierlandschap met afnemers tot ver buiten de landsgrenzen. Eind van de jaren ’70 was de brouwerij zelfs uitgegroeid tot één van de voornaamste brouwerijen in Vlaanderen met meer dan 300 personeelsleden.
Na de afbraak van de gebouwen van de brouwerij en het overlijden van zijn vader Ignace Versele ( 3 de en laatste generatie brouwers ) waren de laatste restanten van een rijke geschiedenis uit het zicht maar zeker niet uit het hart verdwenen. Maar om dit stuk erfgoed niet te laten verloren gaan kwam gelukkig het initiatief voor de lancering van het ALFRED bier. Als groot paardenliefhebber had Alfred in 1920 het Kasteel te Lake te Zulte gekocht om er een hengstenfokkerij in onder te brengen. Het paardje werd trouwens ook het logo van de brouwerij Anglo-Belge. Het logo van ALFRED, opgesteld in een retro lettertype, verwijst naar beide activiteiten: het hoefijzertje als symbool voor het paardje dat destijds het logo van Anglo-Belge was. het hopbelltetje, voornaamste grondstof van het bier.
Inglorious Brew Stars bevindt zich in Deurne (Antwerpen), in de Seraphin de Grootestraat nr 33.
Wij zijn de tweelingbroers Erwin en Benny Van Aerschot, die de onderneming Inglorious Brew Stars BVBA opgericht hebben in 2014, nadat we de prijs gewonnen hadden voor Beste Hobbybier der Lage Landen tijdens de Brouwland Biercompetitie, met ons bier Inglorious Quad (IQ).
In 2015 werd Cum Laude gelanceerd, het blonde huisbier van de Universiteit Antwerpen.
In hetzelfde jaar won IQ de gouden medaille tijdens de Brussels Beer Challenge, een wereldwijde wedstrijd meer dan 1000 deelnemende bieren!
Geuzestekerij Hanssens Artisanaal is een Belgische geuzesteker, gelegen in de Vroenenbosstraat nr 15 te Dworp (Beersel) in de provincie Vlaams-Brabant.
In 1896 werd door Bartholomé Hanssens een oude boerderij-melkerij gekocht en verbouwd tot brouwerij. Het bedrijf is nu nog steeds gevestigd op deze locatie. De brouwerij kreeg de naam “Sint-Antonius” en er werd in tegenstelling tot andere brouwerijen in de buurt geen lambiek gebrouwen maar een bruin tafelbier. Batholomé Hanssens was ook burgemeester van Dworp vanaf 1914 tot 1927.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, zoals in vele brouwerijen, al het koperwerk aangeslagen door de Duitse bezetter. In 1918 besliste Batholomé om de brouwerij niet meer op te starten maar enkel nog wort aan te kopen en te versnijden. De brouwerij werd geuzestekerij, wat in die tijd veel voorkomend was. Vanaf 1929 nam Theo Hanssens het bedrijf over en brak de laatste restanten van de brouwerij af. Hij ontwierp een flessendroogrek dat nu nog steeds in gebruik is. Hij werd naast geuzesteker ook verdeler voor brouwerij Wielemans. Het bier “Forst” en tafelbier werd in houten vaten van 100 liter geleverd en afgevuld bij Hanssens. Het tonnenmerk “T.H.V.” dat nog steeds in gebruik is, verwijst naar “Theo Hanssens-Vastiau”.
Theo werd in 1974 opgevolgd door zijn zoon Jean. Wanneer deze in 1997 de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, besloot hij bij gebrek aan opvolging geen wort meer in te kopen en zijn lambiekvoorraden op te werken.
Een beetje onverwacht werd de geuzestekerij Hanssens toch voortgezet door zijn dochter Sidy samen met haar echtgenoot John Matthys en op 1 januari 1998 werd “Hanssens Artisanaal bvba” opgericht. Eind 1997 was er al terug wort aangekocht, de drankenhandel werd afgesloten en de aandacht werd volledig op de geuzestekerij gericht. In 1999 kwam er behalve de Oude Geuze en de Oude Kriek ook een nieuwe aardbeienlambiek Oudbeitje op de markt.
Deze brouwerij is gelegen aan de Ursene nr 13 te Londerzeel
De geschieden van het Wit Peerd begint in Sint-Jozef, In de 17de eeuw was 't Wit Peerd een van de elf brouwerijen die Londerzeel rijk was. Men heeft er bier gebrouwen tot in de 19de eeuw, in 1851 wordt de brouwerij verkocht, en in 1880 afgebroken. Het is niet zeker waarom de brouwactiviteiten in de 18de eeuw gestopt zijn. Mogelijk omdat er te veel investeringen nodig waren. Of misschien heeft het te maken met de tragische dood van een jongen, ten gevolge van een ongelukkige val in de kokende brouwkuip. Op de plaats waar vroeger de brouwerij stond, woont nu een zekere Peter Buelens, bierliefhebber. Hij stak samen met Kris Boelens van brouwerij Boelens (zie ook het album op Facebook van Alfons Van Camp) de koppen bij elkaar, met als mooi resultaat een nieuw bier onder de naam Wit Peerd, en Londerzeelse roots.
Bronnen : Bierwiki en de site van de brouwerij :www.witpeerd.be
Deze brouwerij bevindt zich in de Dokter Duypersstraat nr 32 te Aartselaar.
In 2009 nam Paul Warmenbol een opdracht aan voor de oude brouwerij Feys-Callewaert in Beveren aan de IJzer. Oàk al had deze sinds de jaren zestig geen bierproductie meer, toch werd Paul geïntrigeerd door het brouwproces. In het voorjaar van 2014 begon hij daarom met bierbrouwen, eerste als hobbybrouwer, maar eind 2015 bracht hij zijn eerste eigen biobier op de markt., , Anno 2016 is Warmenbol 1 van de 2 biobrouwers van de provincie Antwerpen.
Deze brouwerij bevindt zich in Lennik in de Nellekensstraat nr 42A.
Lange tijd bleef de bierpassie van cartoonist Erwin Vanmol beperkt tothet proeven van kwaliteitsbieren, het brouwen van bieren thuis en het ontwerpen van etiketten voor zowel Belgische als Amerikaanse brouwers.
In 2016 vond hij in het Vlaams-Brabantse Eizeringen, vlakbij de oude Frankische dries van ’t Nelleken, een geschikte brouwlocatie en richtte hij de microbrouwerij Vrijstaat Vanmol op. Tijdens het ontwikkelen van nieuwe recepten en proefbrouwsels wordt Erwin bijgestaan door zijn brouwassistent Jan Panneels.
Alle bieren van de Vrijstaat Vanmol worden, in lijn met de eeuwenoude Brabantse traditie, gebrouwen met gerste mout, tarwe en haver.
Gronckel was het allereerste Vrijstaat-bier,dat op de markt werd gebracht. Enkele maanden later volgde de krachtige Tripel Gronckel. Dankzij een succesvolle crowdfunding campagne slaagde Jan (toen nog maar 15 jaar oud en meteen de jongste professionele brouwer van het land) erin om een vlasblond bier met een laag alcoholpercentage maar vol van smaak te lanceren, de Janimal. In de zomer van 2017 voegden Erwin en Jan een pittig witbier aan hun aanbod toe, de Prins van Brabant.
Deze brouwerij bevindt zich in de Pallokenstraat nr 10 te Lennik.
Na een succesvolle carrière in de marketing, wilde Philip Vandaele zelf een merk lanceren. In 2011 startte hij met een brouwersopleiding en 3 jaar later behaalde hij zijn diploma. , Begin 2016 komt het eerste bier van Belfort op de markt, maar Vandaele belooft dat er meer zullen volgens., Belfort wordt anno 2016 gebrouwen bij de Proefbrouwerij (zie ook het album van deze brouwerij op Facebook van Alfons Van Camp).
Deze brouwerij bevindt zich in Kortrijk, aan de Engelse Wandeling 2KBK.
Gaëtan Vandenbulcke en Géraldine Legein hadden al langer het idee om “iets” te doen. In december 2016 werd hen duidelijk dat dat “iets” als basis bier zou hebben. Bossuwé Brewing was geboren. Niet als gewone brouwerij, maar als mix van verschillende talenten
De eerste probeersels maakten ze thuis in de tuin, in februari 2017 was het eerste grote volume klaar bij Eutropius.
Het doel van de twee is om met een uitgekiende strategie Vlaanderen en de wereld te veroveren. Om dat te doen brengen ze iedere seizoen een ander bier op de markt waarvan de naam altijd een alliteratie van de “b” zal bevatten.
Deze voormalige brouwerij was gelegen aan de Belle Ruelle nr 47a in Jamagne.
De Brouwerij Mortal's Beers is een voormalige Belgische brouwerij te Jamagne. Men startte met brouwen in 1997 maar het eerste officiële brouwsel werd gebrouwen op 4 maart 2003. De brouwerij staakte op 8 juni 2008 de activiteiten.
Bieren :Yelow Mortal - Kool Mortal - Black Mortal - Christmas Mortal - Season Mortal - Sun Mortal.
Deze geuzerie bevindt zich aan de Chaussée Maïeuz Habils nr 10 in Rebcq 'Bierghes"
Gueuzerie Tilquin ging van start in februari 2009. Hetwas 12 jaar geleden dat er nog een geuzeproducent was bijgekomen in het Brabantse (de laatste was geuzestekerij De Cam P/.S. zie ook ons album "De Cam" op het Facebook van Alfons Van Camp) uit Gooik, die in 1997 werd opgericht).
Tilquin is de allereerste geuzestekerij van Wallonië. Het bedrijf is gevestigd in Bierk (Bierghes, Rebecq), op 200 meter van de taalgrens, en wordt geleid door Pierre Tilquin. Pierre is bio-ingenieur en behaalde een doctoraat in statistiek en genetica. Nadien volgde hij een intensieve