Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
24-05-2018
"Bossuwé" Brewing Company
BOSSUWE BREWING CY
Deze brouwerij bevindt zich in Kortrijk, aan de Engelse Wandeling 2KBK.
Gaëtan Vandenbulcke en Géraldine Legein hadden al langer het idee om “iets” te doen. In december 2016 werd hen duidelijk dat dat “iets” als basis bier zou hebben. Bossuwé Brewing was geboren. Niet als gewone brouwerij, maar als mix van verschillende talenten
De eerste probeersels maakten ze thuis in de tuin, in februari 2017 was het eerste grote volume klaar bij Eutropius.
Het doel van de twee is om met een uitgekiende strategie Vlaanderen en de wereld te veroveren. Om dat te doen brengen ze iedere seizoen een ander bier op de markt waarvan de naam altijd een alliteratie van de “b” zal bevatten.
Deze voormalige brouwerij was gelegen aan de Belle Ruelle nr 47a in Jamagne.
De Brouwerij Mortal's Beers is een voormalige Belgische brouwerij te Jamagne. Men startte met brouwen in 1997 maar het eerste officiële brouwsel werd gebrouwen op 4 maart 2003. De brouwerij staakte op 8 juni 2008 de activiteiten.
Bieren :Yelow Mortal - Kool Mortal - Black Mortal - Christmas Mortal - Season Mortal - Sun Mortal.
Deze geuzerie bevindt zich aan de Chaussée Maïeuz Habils nr 10 in Rebcq 'Bierghes"
Gueuzerie Tilquin ging van start in februari 2009. Hetwas 12 jaar geleden dat er nog een geuzeproducent was bijgekomen in het Brabantse (de laatste was geuzestekerij De Cam P/.S. zie ook ons album "De Cam" op het Facebook van Alfons Van Camp) uit Gooik, die in 1997 werd opgericht).
Tilquin is de allereerste geuzestekerij van Wallonië. Het bedrijf is gevestigd in Bierk (Bierghes, Rebecq), op 200 meter van de taalgrens, en wordt geleid door Pierre Tilquin. Pierre is bio-ingenieur en behaalde een doctoraat in statistiek en genetica. Nadien volgde hij een intensieve
Deze brouwerij bevindt zich in de Reibroeckstraat nr 101 te Evergem.
Jaren geleden raakten Klaas en Liesbeth gepassioneerd door speciaalbier. Zoals de meesten begonnen ze eerst met voorzichtig minder bekende tripels te proeven, maar altijd was er een honger naar het onbekende.
Zo kwam er snel de drang om zelf bier te brouwen, stap voor stap werd de installatie beter en in 2013 werd deelgenomen aan de eerste wedstrijden. De IPA werd meteen derde in de Brouwland Biercompetitie en de Chili Stout won “So You Think You Can Brew”
De bieren werden op de markt gebracht onder het motto: “Wij brouwen bier zoals de meeste Belgen dat niet zouden doen”. Ze streven naar verrassende maar kwalitatief hoogstaande bieren.
Deze brouwerij bevindt zich in de Rekkemsestraat nr 64 in Kortrijk-Marke.
Brouwerij Toye is een ambachtelijke brouwerij waar het bier "Goedendag" gebrouwen wordt volgens originele receptuur. De brouwerij is gevestigd in een voormalige vlasschuur en werd genoemd naar de goedendag. Dit wapen werd gebruikt tijdens de Slag der Gulden Sporen in 1302. De goedendag lag mee aan de basis van de historische overwinning tegen het onoverwinnelijk gewaande Franse ridderleger.
Deze brouwerij is gelegen in Lubbeek in de Bollenweg nr 57.
Brouwerij Van Hellemont bestaat reeds sinds 1838 en werd opgestart door Johannes Fransiscus Van Hellemont. In de 19de en 20ste eeuw vormde deze brouwerij één van de belangrijkste industriële activiteiten in Lubbeek. De brouwerij werd in 1910 gemoderniseeerd en gemechaniseerd. In 1944 nam Marcel Van Hellemont, gediplomeerd brouwer, samen met zijn broer de leiding over. Zij brouwden de populaire bieren "Gold-Pils" en "Export". In de jaren '60 werd de brouwerij overgelaten.
Na 60 jaar, in 2017, brengen de vier kleinkinderen van Marcel Van Hellemont hulde aan hun grootvader door Brouwerij Van Hellemont weer nieuw leven in te blazen. Deze 6de generatie wil immers de rijke geschiedenis van de brouwerij in Lubbeek niet verloren laten gaan. In samenwerking met de gemeente Lubbeek worden de familiegeschiedenis, het brouwproces, het culturele leven gebundeld in een nieuwe uitgave van Lubbeekse Historische Tijdingen.
De vier laten zich nog verder inspireren door hun grootvader en zetten meteen ook een traditionele pils op de kaart: de Linus Pils.
Adam Verstraete, van brouwerij Verstraete huist aan De Grote Dijk, nr 3 in Diksmuide. Dit is een klein straatje vol met grootse authentiekegebouwen. Adam is afkomstig van Roeselare, maar woont nu in Diksmuide. Hij brouwt al zeventien jaar, maar het is pas sinds drie jaar dat hij met zijn eigen merk “Papegaei” op de markt kwam.
Brouwerij Vissenaken is een Belgische microbrouwerij te Vissenaken (Tienen) in de provincie Vlaams-Brabant, gelegen in de Metselstraat nr 74.
Deze microbrouwerij werd in 2007 opgericht door Rudy Scheys. Deze kleinschalige ambachtelijke brouwerij brouwt twee bieren Himelein en Fasso het gehele jaar door en een kerstbier De Nacht. Er wordt ook in opdracht gebrouwen. Op de etiketten van de brouwerij staat een magische spiraal (deze werd teruggevonden in Ierland in de ruïnes van een oude tempel daterend uit de Bronstijd). Daaronder staat het jaartal MDCLVII (1657) verwijzend naar het brouwersverleden van de familie Scheys.
Hun bieren : Himelein, bruin, 6% - Fasso, blond, 6,5% - De Nacht, kerstbier, 5,2%.
Deze brouwerij bevindt zich in Boechout in de Zilverenhoek nr 16.
In 2010, toen 3 vrienden samen een starterskit bierbrouwen kochten, zag Vleesmeester Brewery het licht. , De naam is gekozen doordat nieuwsgierige kijkers tijdens het schroten dachten dat bier werd gemaakt met een vleesmolen en de brouwers dus vleesmeesters waren., Er werd veel geexperimenteerd en geproefd en het vertrouwen van metalband “Your Highness” werd gewonnen. In 2014 kwam het eerste bier Hoogheid daarom op de markt.
Deze brouwerij bevindt zich in Maasmechelen in de Heesterstraat nr 27/1
Kompel is een initiatief van twee door bier gepassioneerde ondernemers uit Maasmechelen. Aangezien de grootouders van beiden nog in de mijn werkten, werd het concept rond Kompel verder uitgewerkt in een uniek bierrecept met verwijzingen naar de multiculturele sfeer die Maasmechelen typeert.
Mijnwerkers gingen door het leven als ‘kompels’ en het Duitse Kumpel betekent ‘vriend’. Kompel Bovengronds kende al snel succes en een half jaar later was het de beurt aan Kompel Ondergronds. Met mondjesmaat groeit nu een reeks bieren met de beeltenis van een mijnwerker, gewapend met helm, lamp en stofdoek.
Bronnen : de site van de brouwerij nl. :http://www.kompel-bier.be/+ de site van "Belgische bieren en brouwerijen".
Deze brouwerij bevindt zich in Ieper, aan het Houten Paard nr 1
De kazematten aan het Houten Paard werden gebouwd rond 1680 naar plannen van Vauban, de grote vestingingenieur van Lodewijk XIV. Deze drie unieke kazematten of soutterains maken deel uit van de 17e Eeuwse vestingen die de stad Ieper omwallen.
Gedurende de eeuwen werden deze souterrains gebruikt als opslagplaats voor munitie en legermaterieel. Ze deden ook dienst als slaap- en schuilplaats voor de troepen die Ieper tijdens de vele belegeringen hebben verdedigd.Zo richtten de Britse troepen tijdens Wereldoorlog I de kazematten in als 'mess' voor de officieren. Ook hun commandopost, rustplaats en veldhospitaal werden in 'Hotel de Remparts', zoals de kazematten ironisch werden genoemd, ondergebracht. Ook de Britse soldatenkrant The Wipers Times werd er gedrukt.En nu is er dus een stadsbrouwerij op deze unieke locatie.
Deze brouwerij bevindt zich in Kortrijk in de Pervijzestraat nr 29.
Hugel is de brouwfirmanaam van Koen Hugelier. Na een opleiding farmaceutische en biologische technieken en medische laboratoriumtechnologie werkte Koen Hugelier bijna tien jaar aan de Universiteit Gent mee aan diverse wetenschappelijke studies. In 2009 werd hij gediplomeerd tot zytholoog en kreeg op die manier de brouwmicrobe te pakken.
Omdat Hugelier veel kennis uit zijn opleidingen kon gebruiken, was het behoorlijk eenvoudig om zich te verdiepen in de geheimen van het brouwen. Na wat hobbybrouwen was Koen Hugelier in 2010 klaar voor het brouwen van één van zijn bieren in een ‘grote’ brouwerij.
Op die manier kwam Koen Hugelier bij Het Gulden Spoor terecht, waar hij intussen werkt als freelance brouwer en er zelf zijn eigen bieren brouwt. Naast het brouwen van zijn Zeven Zonden Gula, Luxuria, Invidia en Superbia, brouwde Hugelier in het verleden regelmatig tal van andere bieren. Zo is hij de ontwerper van het huisbier van studentencafé Den Chips in Kortrijk, waar Chipke al vier jaar het stambier is van Hans en David Masselis.
Koen Hugelier is bovendien al drie jaar de freelancebrouwer voor Brouwerij De Kazematten in Ieper. Hij brouwt er in opdracht hun Wipers Times 14, Wipers Times 16 en het bier Grotten Santé.
Bronnen : de site van de brouwerij nl. :http://www.hugel.be/+ de site van Belgenbier + de site van "Belgische bieren en brouwerijen" voor de afgebeelde etiketten.
De Cam is een geuzestekerij in het Brabantse Gooik gelegen in de Dorpstraat 67a en i, lid van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren.
De Oude Cam is een oude boerderij-brouwerij van de vroegere heren van Gooik. In de jaren negentig van de twintigste eeuw werd hier een gemeenschapscentrum opgericht, met onder meer een volkscafé en een muziekinstrumentenmuseum. Willem Van Herreweghen, zoon van de dichter Hubert en op dat ogenblik productiedirecteur bij Palm, richtte hier in 1992 in de bijgebouwen een geuzestekerij in. In 1997 werd de eerste plaatselijk gecoupeerde geuze voorgesteld.
Vanaf 2000 is de productie overgenomen door Karel Goddeau, tevens brouwmeester bij Slaghmuylder in het naburige Ninove.
Er wordt wort aangekocht bij lambiekbrouwerijen Boon, Girardin en Lindemans. (zie ook onze albums van deze respectievelijke brouwerijen op Facebook) Dit ondergaat een spontane gisting in Gooik. De zo verkregen jonge lambiek rijpt verder in vaten afkomstig van Pilsner Urquell. Vervolgens gebeurt de assemblage van lambiek van verschillende leeftijden, waarna het bier nog minstens een jaar op fles hergist.
De langzame, ambachtelijke, productiewijze levert jaarlijks een 100 hectoliter Oude Geuze en Oude Kriek op.
Deze brouwerij bevindt zich in Gavere in de Tempelstraat nr 65.
In augustus 2013 bottelden Janos de Baets en Leopold De Ketelaere hun eerste bier. Als “gypsy brewery” ontwikkelen zij zelf hun recepten en gaan de bieren produceren in externe brouwerijen., Hedonis verwijst naar Hedonisme, de leer waarbij streven naar genot het hoogste goed is. Het doel is de proever intens te laten genieten van innovatieve en experimentele bieren.
In augustus 2013 bottelden Janos de Baets en Leopold De Ketelaere hun eerste bier. Als “gypsy brewery” ontwikkelen zij zelf hun recepten en gaan de bieren produceren in externe brouwerijen., Hedonis verwijst naar Hedonisme, de leer waarbij streven naar ogenot het hoogste goed is. Het doel is de proever intens te laten genieten van innovatieve en experimentele bieren.
Bronnen : de site van de brouwerij : http://www.hedonisambachtsbier.com+ de site http://www.belgenbier/brouwerijen.be voor de afgebeelde etiketten + afbeeldingen van "hashtag twitters".
Brouwerij Walrave of Brouwerij Den Anker (zie ook ons album op Facebook van Alfons Van Camp) is een voormalige brouwerij in de Belgische gemeente Laarne aan de Lepelstraat nr 36.
Het bedrijfwerd in 1862 gesticht door Auguste Walrave (1812-1888) en noemde aanvankelijk Brouwerij Den Anker (zie ook het album op ons Facebook). De brouwerij is thans nog altijd in bezit van dezelfde familie en wordt geleid door de vijfde generatie. De huidige bedrijfsgebouwen en het kasteeltje (1870) van de stichter en eigenaar bevinden zich op een vroegere hofstede. Die was voorheen eigendom van griffier Guillaume Van der Moere, die het had aangekocht in 1742.
In 1937 startte men met de aanmaak van pils onder de naam Pick Up, een bier dat nog steeds wordt gebrouwen en geleverd aan de herbergiers in Laarne en omstreken. De familie Walrave leverde verschillende burgemeesters in Laarne. De stichter Auguste Walrave was burgemeester van 1843 tot 1888 en werd opgevolgd door zijn zoon Urbain die in functie was tot 1903. Kleinzoon Joseph Walrave (1893-1976) was er burgemeester van 1946 tot 1964. De aldaar gebrouwen bieren waren de pils Pick Up (5,0%) en Toverhekske (5,8%). De brouwactiviteiten in Laarne werden stopgezet en de twee bieren worden nu elders gebrouwen.
In 2004 werden de brouwerij en de woning beschermd als monument.
Bronnen : wikipedia + de site "www.Belgenbier - brouwerijen.be"
Dit biershop is gelegen in de Langestraat 73 te Brugge.
De Bierboom is een biershop uitgegroeid uit het Brugse café “De Bierboom” van Rudy Vossen. Rudy laat zijn bieren brouwen bij Brouwerij Bryggja (zie ook het album "Bryggja" op ons Facebook) en is een van de “founding fathers” van de nieuwe brouwer De Vier Monniken.
De "Bierboom is de oude definitie van de stok waarmee vroeger twee bierdragers de biertonnen droegen.
"BIERSHOP DE BIERBOOM" is de logische uitbouw van 16 vruchtbare jaren van "CAFE DE BIERBOOM"
Brasserie Gigi is een Belgische familiale brouwerij, gelegen in de Grand Rue nr 36 te Gérouville in de provincie Luxemburg.
De brouwerij werd opgestart als Brasserie de l'étoile in 1842 door de familie Lépinoy. Na het faillissement van de vroegere eigenaar werden de gebouwen in 1888 opgekocht door Louis Gigi, een Duits ingenieur die begon met de productie van een tafelbier dat in de omgeving werd geleverd in houten vaten. In 1906 volgden Oscar en Eugène hun vader op. In 1919 vertrok Eugène naar Aubange waar hij de vroegere brouwerij Bernard heropstartte. In 1948 liet Oscar de brouwerij over aan zoon Eugène-Joseph die in 1997 stierf en op zijn beurt opgevolgd werd door zijn drie zonen. Gigi nam ook de bieren over van de verdwenen brasserie Maire.
Deze brouwerij bevindt zich in Gullegem, in de Kleine Ieperstraat nr 153.
Drie vrienden die elkaar leerden kennen tijdens hun opleiding bio-ingenieurswetenschappen te Gent, sloegen de handen ineen om hun passie voor bier concreet te maken. De kennis die verworven werd in de 'Koperen Uil' werd vanaf toen in de praktijk omgezet. Vandaag produceert Brouwerij De Landing ambachtelijke, artistieke bieren die zowel liefhebber als leek kunnen bekoren.
Deze brouwerij is gelegen in de Marie-Josélaan nr 51 te Berchem.
Na jaren van proefondervindelijk onderzoek kregen zij als enthousiaste bierliefhebbers in 2002 het plan om zelf eigen bier te brouwen. De thuisbrouwerij werd kleinschalig opgestart in de Van Geertstraat in de Antwerpse binnenstad en al snel werd er geëxperimenteerd met nieuwe recepten die uitsluitend voor eigen gebruik werden gebrouwen., Met veel geduld sleutelend aan nieuwe recepten en technieken en voortdurend op zoek naar de meest geschikte ingrediënten kregen een vijftal brouwseizoenen later de eerste eigen bieren vorm. En dat smaakte naar meer. De thuisbrouwerij werd uitgebreid en verhuisde naar Berchem., Onder meer door een groeiend aantal liefhebbers werd in 2010 gestart met de productie van onze eerste eigen creatie, in samenwerking met de proefbrouwerij. Het Bercherms bier Kamil is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde maar daarnaast brouwen zij verschillende bijzondere speciaalbieren in beperkte oplages, ook in samenwerking met andere brouwers., Als kleinschalige microbierbrouwers houden zij één doel voor ogen: geduldig brouwen van speciaalbier op basis van de beste ingrediënten en afgewerkt tot in de puntjes.
Bronnen : de site van de microbrouwerij, nl. : http://bierenvanbegeerte.be/ + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier".
Deze brouwerij is gelegen in Helchteren in de Helzondstraat nr 26.
Savio is in 2007 ontstaan in de nabijheid van de Helchterense Mangelbeek. Een groep leiders van de plaatselijke Chiro besloot hun eigen bier te gaan brouwen., Na 7 jaar experimenteren brachten ze in 2014 met Soorske hun eerste bier op de markt., ,
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. :http://www.brouwerijsavio.be/+ de site van de "Belgische Bieren -Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.