Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
20-05-2018
Brouwerij "Bieren van Begeerte"
BROUWERIJ BIEREN VAN BEGEERTE
Deze brouwerij is gelegen in de Marie-Josélaan nr 51 te Berchem.
Na jaren van proefondervindelijk onderzoek kregen zij als enthousiaste bierliefhebbers in 2002 het plan om zelf eigen bier te brouwen. De thuisbrouwerij werd kleinschalig opgestart in de Van Geertstraat in de Antwerpse binnenstad en al snel werd er geëxperimenteerd met nieuwe recepten die uitsluitend voor eigen gebruik werden gebrouwen., Met veel geduld sleutelend aan nieuwe recepten en technieken en voortdurend op zoek naar de meest geschikte ingrediënten kregen een vijftal brouwseizoenen later de eerste eigen bieren vorm. En dat smaakte naar meer. De thuisbrouwerij werd uitgebreid en verhuisde naar Berchem., Onder meer door een groeiend aantal liefhebbers werd in 2010 gestart met de productie van onze eerste eigen creatie, in samenwerking met de proefbrouwerij. Het Bercherms bier Kamil is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde maar daarnaast brouwen zij verschillende bijzondere speciaalbieren in beperkte oplages, ook in samenwerking met andere brouwers., Als kleinschalige microbierbrouwers houden zij één doel voor ogen: geduldig brouwen van speciaalbier op basis van de beste ingrediënten en afgewerkt tot in de puntjes.
Bronnen : de site van de microbrouwerij, nl. : http://bierenvanbegeerte.be/ + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier".
Deze brouwerij is gelegen in Helchteren in de Helzondstraat nr 26.
Savio is in 2007 ontstaan in de nabijheid van de Helchterense Mangelbeek. Een groep leiders van de plaatselijke Chiro besloot hun eigen bier te gaan brouwen., Na 7 jaar experimenteren brachten ze in 2014 met Soorske hun eerste bier op de markt., ,
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. :http://www.brouwerijsavio.be/+ de site van de "Belgische Bieren -Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
De Kustbrouwerij maakt typische Belgische streekbieren met een eigen accentje van de kuststreek. Ze is gelegen in de Kuiperstraat nr 9 te Leffinge Er wordt gebrouwen in 100-jaar oude installaties om zo nog echt ambachtelijk bier te brouwen. Eigen bieren zijn Dunekeun en Dronkenput.
De Kustbrouwerij maakt typische Belgische streekbieren met een eigen accentje van de kuststreek.l Ze is gelegen in de Kuiperstraat nr 9 te Leffinge
Deze brouwerij bevindt zich in de Assestraat nr 36 te Affligem.
Rangske, hun bier wordt gebrouwen door de beste hobbybrouwer van Vlaams-Brabant
In 1858 kocht Martinus van de Putte een houten windmolen te Schendelbeke. Het was een onderkruier: het hele molenlijf moest in de goede windrichting geplaats worden. De molen stond nog op het grondgebied van Asse, het molenaarshuis lag echter in Essene. De laatste molenaar was Guillam De Smedt die de molen liet slopen. Nu x aantal jaar later dragen zij hun bier graag op aan deze mooie windmolen van de tijd van toen.
Het bier van de Huisbrouwerij Den Houten Molen is een Belgische tarwetripel: een goudblond bier van hoge gisting. Dit bier werd anno 2012 voorgesteld als Affligems ambassadeursbier (via Vlaanderen Lekkerland), toen nog met een alcoholpercentage van 9%. Een jaar later besliste “bierarchitect” Johnny Delplace het bier in een nieuw jasje te steken, met de huidige naam, een alcoholpercentage van 7,5% alc. vol. en de toevoeging van een vleugje koriander en sinaaszeste
Deze brasserie bevindt zich in Boussu in de rue d'Hanneton, nr 8.
In 2010 ontwikkelde voedingsingenieur Sebastien Deseveaux zijn bier Sarazen als brouwmeester in Leuven.
Het duurde tot 2015 voordat hij de stap zette naar een eigen brouwerij, deze richtte hij op in het hart van de vallei van Hanneton. De oude boerderij, lokaal “La Ferme Rose” genoemd, ligt in de Rue d’Hanneton in Boussu, vlak aan de Hanneton die de brouwerij van kwaliteitswater voorziet. Al in 2008 begon Sebastien met de installatie van de brouwerij ,die anno 2017 een jaarlijkse productie van 500 hl aankan.
De bieren van hoge gisting worden met artisanaal en met natuurlijke ingrediënten gebrouwen.
Deze brouwerij bevindt zich in Desselgem in de Hooistraat 13.
Een gekke waard, een dikke Jan en een gedreven kandidaat brouwer. Meer was erniet nodig om met deze mix van vrienden een concept te maken dat uiteindelijk resulteerde in de creatie van een eerste bier 'Dikke Jan'. Na de cursus 'Artisanaal brouwen' te hebben gevolgd werd gedurende een jaar lang geëxperimenteerd met de 'Braümeister', een kleinschalige, handige brouwketel, om een eigen bier te ontwikkelen. Het werd een donkerblonde tripel met eigenzinnige kenmerken.
De vele aangeboden bieren zijn, al dan niet artisanaal gebrouwen, dikwijls monotoon van smaak en lijken sterk op elkaar. Daar willen de mannen van Dikke Jan verandering in brengen. De hoppige toets in bier vindt steeds meer aanhang en deze tendens volgt de 'Dikke Jan' dan ook perfect. Een heerlijke neus voor het degusteren scherpt de zintuigen en bereidt ze voor om de krachtige smaak te proeven en de uiteindelijke licht bittere afdronk te appreciëren.
De drie verschillende moutvarianten en evenveel hopsoorten geven dit bier, gebrouwen in een échte artisanale brouwerij uit Woesten, een uniek karakter. Samen met een lichte kruidentoets resulteert dit alles in een smaak 'Dikke Jan' waardig.
Het alcoholpercentage werd bewust niet opgedreven zodat een tweede biertje zich algauw opdrin(k)gt.
Dikke Jan is een donkerblonde tripel van 7,2 alc vol% met een smaak die blijft hangen! Prosit!!
Deze firma bevindt zich In de Oude Pastorijstraat nr 58 in Achel.
Wie is bierfirma Waggewild? Reeds vele jaren drinken de vier schoonbroers van Waggewild op regelmatige basis een lekker (speciaal)biertje. Begin 2013 werd voor het eerst het idee voor een eigen bier geopperd. Ergens in dat gesprek werd de vraag gesteld: “Maar hoe gaan we dat blonde bier dan noemen?”.
De eerste nonchalante reactie hierop was “waggewild”. Dialect voor “Wat je wil”. En moesten we ooit een donkere gaan brouwen dan zou deze “waggewoud” gaan heten…
Sinds dat gesprek is het hard gegaan en in januari 2014 is ons eerste bier op de markt te verkrijgen. De naam Waggewild heeft het uiteindelijk niet gered als naamgeving voor ons eerste bier. Maar aangezien dat ene gesprek aan de basis ligt hebben we onze bierfirma de naam Waggewild gegeven.
Brouwerij of Bierfirma? Op dit moment beschikken ze nog niet over een eigen brouwinstallatie en huren zij de brouwketels van brouwerij Anders in Halen (zie ook hun album op ons Facebook). Hierdoor mogen ze zich officieel nog geen brouwerij noemen maar spreken we van een bierfirma.
Het spreekt voor zich dat dit wel uit eindelijk hun doel is, een officiële brouwerij worden.
Het spreekt voor zich dat dit wel uit eindelijk hun doel is, een officiële brouwerij worden.ouwerijen" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gelegen in de Konijnestraat nr 86 te Sint-Pieters-Leeuw.
In het najaar van 2012 kwam Raymond De Saegher op het idee om een kleine hobbybrouwerij op te starten. Vanuit die brouwerij kan men streekproducten uit het Pajottenland promoten, aan foodpairing doen (het juiste bier bij het juiste gerecht), en vooral veel plezier beleven aan het brouwen van artisanaal bier.
Al snel waren er 3 andere kandidaten om het project mee op te starten: Geert Van Dorsselaer, Gert Wauters en Frederiek Bouljon. Hieruit is de naam 4Pajot ontstaan.
In april 2013 hebben ze voor het eerst samen gebrouwen. Raymond en Frederiek hadden toen al een ruime ervaring als technicus in de bierfermentatie, via een opleiding in COOVI-CERIA in Anderlecht. Gert heeft ervaring als bio-ingenieur. Geert is meer gespecialiseerd in techniek, automatisatie en sinds kort ook als inoxbewerker.
De brouwerijs is gelegen in de Kerkstraat nr 54A te Niel.
Gepassioneerd door bier, is Olivier Op De Beeck, zowel privé als professioneel, steeds op zoek gegaan naar het hoe en waarom bij verschillende brouwers/brouwerijen in binnen- en buitenland. In 2012 nam hij dan ook de eerste maal de roerstok zelf in handen en creëerde zo zijn eerste biertjes. Toen hij in 2014 trouwde kon het ook niet anders dan dat het bier-aanbod voor een groot deel uit eigen brouwsels bestond, wat bij kenners en niet-kenners enorm goed in de smaak viel. En toen is het dromen begonnen..." wat als ik die passie voor het pure, ambachtelijke brouwen van bier nu eens zou gaan delen voor en samen met bierliefhebbers". In 2016 is het zover: Brouwerij De Klem brengt haar eerste bier Hellegat Blond op de markt, vestigt zich in Niel (Galileilaan) en zal er voortaan geregeld zijn deuren openstellen om iedere geïnteresseerde in te wijden in het reilen en zeilen van de dorpsbrouwerij... uiteraard met de nodige degustaties en animaties.
Bronnen : de site van de brouwerij nl. : http://brouwerijdeklem.be/ en de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier" voor de afgebeelde etiketten.
De brouwerij is gelegen aan de Moerkerkebrug nr 3 te Moerkerke.
Het verhaal van Bryggja Brewery begint in 2012. Vier brouwvrienden: Franky, Hugo, Kurt Persyn en Mario Vermeersch (medevennoot Bryggja) besluiten om met hun lekkere tripel deel te nemen aan de Brouwland Biercompetitie. Uit een selectie van meer dan 90 bieren wordt de Bryggja Tripel door een professionele jury verkozen tot het beste hobbybier van België.
Deze overwinning overtuigt hen, als hobbybrouwers, om verder te gaan met Bryggja. Kort na de finale kiezen zij dus een naam, flesje en passend etiketontwerp voor ons bier. Bryggja wordt gelanceerd tijdens het Brugs Bierfestival van 2013. Een jaar later komt het tweede bier, ‘Amuse’, op de markt. Aanvankelijk worden beide bieren nog extern gebrouwen maar eind 2014 nemen we uiteindelijk de beslissing om te starten met hun eigen brouwerij. Een geschikt pand in Moerkerke maakt deze beslissing definitief en in het voorjaar van 2015 wordt de brouwinstallatie er geplaatst.
Bronnen : de site van de van de brouwerij, nl. http://www.bryggjabrewery.be/ + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brouwerij Cluysenaer, ook bekend als Brouwerij Johan Van Hoecke, is een kleinschalige Belgische bierfirma, opgericht in 2002 en gelegen in de Oost-Vlaamse plaats Kluizen, deelgemeente van de gemeente Evergem en is gelegen in de Kluizendorpstraat nr 16.l
De huidige bedrijfsleiders zijn Johan Van Hoecke en Chris Van Hijfte.
Het productieproces vindt plaats in De Proefbrouwerij (Andelot) in Hijfte, een dorp in de gemeente Lochristi.
Bronnen : Wikipedia en de site van de "Belgische bierbrouwerijen - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gelegen Kluis nr 1 te Hamont-Achel.
De Sint-Benedictusabdij van Achel, dikwijls ook de Achelse Kluis genoemd, is een cisterciënzerabdij deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied; het Belgische gedeelte ligt in de gemeente Hamont-Achel, het Nederlandse in de gemeente Heeze-Leende.
Officieel heet de abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Trappe-van-de-Heilige-Benedictus. Deze monnikengemeenschap kiest voor een leven volgens het evangelie, in de blijde verwachting van de wederkomst van Jezus Christus. De abdij staat onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen.
Bronnen : wikipedia + de site van de Achelse Kluis, nl http://www.achelsekluis.org/general/home.htm + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gelegen te Steenhuffel, Steenhuffeldorp nr 3.
Palm Belgian Craft Brewers (voorheen Brouwerij Palm) is een Belgische brouwerij uit Steenhuffel, een deelgemeente van de Belgische gemeente Londerzeel. De brouwerij is vooral bekend van het gelijknamige bier Palm. Sinds 1998 maakt ook Rodenbach deel uit van Palm, dat is omgedoopt tot Palm Breweries. (zie ook de respectievelijke albums op FB)
In mei 2016 kocht het Nederlandse Bavaria N.V. een meerderheidsbelang in het bedrijf met de intentie de overige aandelen in 2021 te kopen.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij nl. : http://amburonbelgiancraftbrewery.be/ + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde eiketten.
In 2016 besloot taxichauffeur Joeri Cools uit Evergem zijn leven over een andere boeg te gooien. Samen met zijn echtgenote Anita liet hij zich letterlijk inspireren door de liefde om een bier op de markt te brengen., De bedoeling is het Libidus concept ook verder uit te breiden met andere bieren en producten.
Brasserie Cosse is een Belgische microbrouwerij, gelegen in de rue de cimetière, ne 73 te Grâce-Hollogne in de provincie Luik.
De brouwerij werd opgestart in 2009 door Pierre Frippiat. Hij zou een afstammeling zijn van R. Cosse, de laatste eigenaar van Brasserie Questiaux te Winenne (gesloten in 1932)[1], vandaar de naam van de brouwerij. De brouwinstallatie werd samengesteld uit tweedehands materiaal en opgebouwd in een oude garage. Het enige bier van de brouwerij La Belle Ardente verwijst naar Luik, la cité ardenté (de vurige stede).
Brouwerij Danny is een Belgische brouwerij uit Mere, gelegen aan de Klinkaard nr 126 te Lede, in de gemeente Erpe-Mere.
Danny Hoffelinck isopgeleid als elektricien-mecanicien en werkt als ruitenwasser. Samen met zijn vrouw Lesley volgde hij reeds lang geleden een brouwcursus. Rond de jaren 1990 begon hij met het maken van fruitwijn, maar enkele jaren later startte hij met het brouwen van bier. De garage van het huis werd omgebouwd tot een kleine, ambachtelijke huisbrouwerij. Aanvankelijk had de brouwinstallatie een capaciteit van 125 liter, in 2005 werd die uitgebreid tot 500 liter en was het de bedoeling de brouwerij officieel op te starten. Een brand zorgde echter voor forse vertraging.
In 2008 werd de stap naar het commercialiseren van het bier dan toch gezet en startte Brouwerij Danny officieel. Omwille van het succes van de bieren wordt de brouwruimte te klein. Tot op heden wordt nog steeds in de garage ambachtelijk gebrouwen en blijft Danny werken als ruitenwasser. Zowat alle stappen van de verwerking gebeuren ter plaatse: het brouwen, het bottelen, kleven van de etiketten en zelfs de bakken voor het bier maakt hij zelf. Vrouw Lesley helpt mee en ook zoon Sybren steekt soms een handje toe
Bronnen : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" nl. : https://www.belgenbier.be, voor wat betreft de afgebeelde etiketten. .
Brasserie de Bellevaux is een Belgische familiale huisbrouwerij gelegen in de rue de la Foncenale nr 1 in Malmedy..
Brasserie de Bellevaux werd opgestart in 2006 door de Nederlanders Carla en Wil Schuwer-Berghuis en zoon Tom. Wil Schuwer was lange tijd apotheker, maar werd op latere leeftijd bierbrouwer. De brouwerij serveert sinds 2007 bier en streekgerechten op afspraak in de 'verbruiksruimte', een volledig verbouwde boerderij met terras en kinderspeeltuin.
In 2011 zond de NCRV in het programma Altijd Wat een reportage uit over Brasserie de Bellevaux.
De bieren zijn op verschillende plaatsen verkrijgbaar, zowel in Wallonië als in Vlaanderen.
Deze brouwerij is gelegen in Borgerhout aan de Groenstraat nr 70.
In 2014 lanceerden 5 vrienden Cabardouche, hun doel: het bloeiende Antwerpse brouwerij verleden nieuw leven in blazen., Alle bieren krijgen een naam met een knipoog.
Deze brouwerij is gelegen in de Dorpstraat nr 69 te Serskamp.
Uit passie voor het bier beslisten collega’s Nico Synave uit Wetteren en Peter Van Hecke uit Serskamp in 2012 om een cursus artisanaal bier brouwen te volgen. Dit ging natuurlijk gepaard met de nodige proeverijen. Tot éénieders verbazing keerden ze na de eerste les terug en hadden ze enkel water geproefd … alle begin is moeilijk…, Over een naam voor ons eerste bier moest niet teveel worden nagedacht. Hun entourage bleef steeds zeggen : “ge zijt nogal kadée’s”. De naam “Kadée” was geboren!!!, Na het voltooļen van de cursus werd al gauw beslist een eigen installatie in elkaar te steken. Zo werden er gedurende anderhalf jaar in een zelfgemaakte installatie van 35 liter talloze proefbrouwsels gebrouwen. Momenteel worden de proefbrouwsels gebrouwen in een eigen installatie waar we tot 180 liter per dag kunnen brouwen.
Bronnen : de site van de Belgische Bieren.be + de site van de brouwerij nl. :http://www.kadee.be/+ de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" nl https:www.belgenbier.be
Deze brouwerij is gelegen aan de Bilzersteenweg nr 19d te Hoeselt.
Als uitbater van een natuurwinkel te Hoeselt met als logo een klaverbloem ontstond een tijd geleden het idee om een tripel bier te creëren mits toevoeging van deze bijzondere maar toch alledaagse plant. Dankzij een goede vriend werd er een eerste proefbrouwsel gebrouwen… welk positief onthaald werd door een aantal proefpersonen. Onder begeleiding van biologische brouwerij Jessenhofke (zie ook het album op FB) werd het recept verfijnd.
Bronnen : de site van de brouwerij en van de "Belgische bieren.be".