Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
17-05-2018
Brasserie "Cosse"
BRASSERIE COSSE
Brasserie Cosse is een Belgische microbrouwerij, gelegen in de rue de cimetière, ne 73 te Grâce-Hollogne in de provincie Luik.
De brouwerij werd opgestart in 2009 door Pierre Frippiat. Hij zou een afstammeling zijn van R. Cosse, de laatste eigenaar van Brasserie Questiaux te Winenne (gesloten in 1932)[1], vandaar de naam van de brouwerij. De brouwinstallatie werd samengesteld uit tweedehands materiaal en opgebouwd in een oude garage. Het enige bier van de brouwerij La Belle Ardente verwijst naar Luik, la cité ardenté (de vurige stede).
Brouwerij Danny is een Belgische brouwerij uit Mere, gelegen aan de Klinkaard nr 126 te Lede, in de gemeente Erpe-Mere.
Danny Hoffelinck isopgeleid als elektricien-mecanicien en werkt als ruitenwasser. Samen met zijn vrouw Lesley volgde hij reeds lang geleden een brouwcursus. Rond de jaren 1990 begon hij met het maken van fruitwijn, maar enkele jaren later startte hij met het brouwen van bier. De garage van het huis werd omgebouwd tot een kleine, ambachtelijke huisbrouwerij. Aanvankelijk had de brouwinstallatie een capaciteit van 125 liter, in 2005 werd die uitgebreid tot 500 liter en was het de bedoeling de brouwerij officieel op te starten. Een brand zorgde echter voor forse vertraging.
In 2008 werd de stap naar het commercialiseren van het bier dan toch gezet en startte Brouwerij Danny officieel. Omwille van het succes van de bieren wordt de brouwruimte te klein. Tot op heden wordt nog steeds in de garage ambachtelijk gebrouwen en blijft Danny werken als ruitenwasser. Zowat alle stappen van de verwerking gebeuren ter plaatse: het brouwen, het bottelen, kleven van de etiketten en zelfs de bakken voor het bier maakt hij zelf. Vrouw Lesley helpt mee en ook zoon Sybren steekt soms een handje toe
Bronnen : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" nl. : https://www.belgenbier.be, voor wat betreft de afgebeelde etiketten. .
Brasserie de Bellevaux is een Belgische familiale huisbrouwerij gelegen in de rue de la Foncenale nr 1 in Malmedy..
Brasserie de Bellevaux werd opgestart in 2006 door de Nederlanders Carla en Wil Schuwer-Berghuis en zoon Tom. Wil Schuwer was lange tijd apotheker, maar werd op latere leeftijd bierbrouwer. De brouwerij serveert sinds 2007 bier en streekgerechten op afspraak in de 'verbruiksruimte', een volledig verbouwde boerderij met terras en kinderspeeltuin.
In 2011 zond de NCRV in het programma Altijd Wat een reportage uit over Brasserie de Bellevaux.
De bieren zijn op verschillende plaatsen verkrijgbaar, zowel in Wallonië als in Vlaanderen.
Deze brouwerij is gelegen in Borgerhout aan de Groenstraat nr 70.
In 2014 lanceerden 5 vrienden Cabardouche, hun doel: het bloeiende Antwerpse brouwerij verleden nieuw leven in blazen., Alle bieren krijgen een naam met een knipoog.
Deze brouwerij is gelegen in de Dorpstraat nr 69 te Serskamp.
Uit passie voor het bier beslisten collega’s Nico Synave uit Wetteren en Peter Van Hecke uit Serskamp in 2012 om een cursus artisanaal bier brouwen te volgen. Dit ging natuurlijk gepaard met de nodige proeverijen. Tot éénieders verbazing keerden ze na de eerste les terug en hadden ze enkel water geproefd … alle begin is moeilijk…, Over een naam voor ons eerste bier moest niet teveel worden nagedacht. Hun entourage bleef steeds zeggen : “ge zijt nogal kadée’s”. De naam “Kadée” was geboren!!!, Na het voltooļen van de cursus werd al gauw beslist een eigen installatie in elkaar te steken. Zo werden er gedurende anderhalf jaar in een zelfgemaakte installatie van 35 liter talloze proefbrouwsels gebrouwen. Momenteel worden de proefbrouwsels gebrouwen in een eigen installatie waar we tot 180 liter per dag kunnen brouwen.
Bronnen : de site van de Belgische Bieren.be + de site van de brouwerij nl. :http://www.kadee.be/+ de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" nl https:www.belgenbier.be
Deze brouwerij is gelegen aan de Bilzersteenweg nr 19d te Hoeselt.
Als uitbater van een natuurwinkel te Hoeselt met als logo een klaverbloem ontstond een tijd geleden het idee om een tripel bier te creëren mits toevoeging van deze bijzondere maar toch alledaagse plant. Dankzij een goede vriend werd er een eerste proefbrouwsel gebrouwen… welk positief onthaald werd door een aantal proefpersonen. Onder begeleiding van biologische brouwerij Jessenhofke (zie ook het album op FB) werd het recept verfijnd.
Bronnen : de site van de brouwerij en van de "Belgische bieren.be".
Deze brouwerij is gelegen in de K.L. Ledeganckstraat nr 51 te Zomergem.
In 2016 toverde De Biersmid in Zomergem, met zijn bierschuppe, Kamielke te voorschijn. Kamielke - Zomergems Blond is een fris, gebalanceerd bier dat zich op elk evenement laat smaken. De Hopkamiel 2017 is de jongste spruit in de familie.
Bronnen : de site van " Belgenbier" voor de afgebeelde etiketten betreft + de site van de brouwerij, nl. : https://www.debiersmid.be/
Deze brouwerij is gelegen in Arendonk, De Huiskens nr 24.
Hun bier "Keikop" is een Belgisch bier van hoge gisting.
Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij De Graal (zie het album "De Graal" op ons Facebook", te Brakel in opdracht van Brouwerij De Kassei te Arendonk. De eerste brouwsels werden in 2009 thuis gebrouwen en een jaar later werd de naam geregistreerd. Eerst werd de Keikop Tripel gebrouwen en in 2013 kwam de Keikop Saison er bij.
Bronnen : de site van de brouwerij : nl. : http://www.brouwerijdekassei.be/ + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Dit café is gelegen aan de O. De Kerckhove d'Exaerde, nr 16 te Buizingen.
Op 1 februari 2007 openden Bart Devillé en Ann Heremans café ‘Den Herberg’. Aanvankelijk was het echter niet de bedoeling een café uit te baten. Dit idee is langzaamaan ontstaan. Ze kochten het gebouw in 2000 aan om er een brouwerij in op te starten. Stilaan groeide het idee om er onze ambachtelijk gebrouwen bieren ook zelf te verkopen. Ruimte was er voldoende en mits enige grondige aanpassingswerken was het café nog voor de brouwerij af. Één jaar na de opening van het café was ook de brouwerij klaar voor productie.
Bronnen : site van het café-brouwerij, nl. :http://www.denherberg.be/+ de site van de http://www.Belgenbier.be/brouwerijen, voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gevestigd te Damme in de Burgemeester Capellelaan nr 55.
Damme. Stad van mythen en legendes.
De vlag en het wapenschild van de stad vinden hun oorsprong in een legende. Damme heette vroeger Hondsdamme, dat eigenlijk van "honte" komt. Honte is een oud woord voor een modderig gebied aan een monding. Aan de verbastering tot "hond" werd achteraf een legende gehangen. De duivel zelf zou in de gedaante van een hond in Damme heel wat schrik aangejaagd hebben bij de bewoners. Na drie dagen vol gehuil ontstond er een storm die een bres in de dijk veroorzaakte. De dijkbouwers joegen op de hond, maakten hem af en stopten de bres dicht met het duivelse dier. De duivel en het oprukkende water waren verslagen, Damme was gered.
Op onze etiketten hebben we de hond gevangen in een ster, zoals de versterkte vesten er in de Middeleeuwen uitzagen, en nog steeds zichtbaar zijn in het huidige landschap!
Bronnen : de site van de brouwerij nl : www.dammebier.be + de site van "www.Belgenbier.be/brouwerijen" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gelegen in de Hemelstraat nr 12 te Oelegem.
In 2015 begon Jan Verbrugge uit Oelegem met zijn bierfirma. Jan is ingenieur bio- en voedingstechnieken en al ruim 15 jaar bezig met brouwen. De recepten worden allemaal thuis ontwikkeld, maar de grotere volumes worden elders gebrouwen.
Bronnen : de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier", nl. : www.belgenbier.be/brouwerijen, voor betreft de afgebeelde etiketten + de site van de brouwerij nl. : http://www.dehemelbrouwers.be/
De brouwerij is het kloppend hart van het Craywinckelhof en is gelegen aan de Staatsbaan nr 263 te Lubbeek.
Het begon allemaal in 1893, toen Germaan Van Obbergen, zoals vele boeren destijds, een kleine hoevebrouwerij opstartte. De brouwerij was echter geen lang leven gegund, tijdens de eerste wereldoorlog legde de Duitse bezetter beslag op al het brouwmateriaal. In 2010 besloot Louis Schrevens, ondertussen de 5de generatie, om de brouwerij terug in ere te herstellen.
Ondertussen is Craywinckelhof een moderne micro-brouwerij met tal van mogelijkheden. In hun brouwerij brouwen ze niet alleen hun eigen straffe Hagelander, KraaiKe, maar brouwen we nog tal van andere bieren in opdracht van derden.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij, nl : http://www.craywinckelhof.eu/ + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier".,nl. : www.Belgenbier.be/brouwerijen". voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
In Zandvliet liggen de roots van Brouwerij Cydrale.
Deze brouwerij is gelegen op de Kalmhoutsebaan nr 406 te Zandvliet Carl Theuns die zijn strepen verdient als brouwmeester bij Van Steenberge in Ertvelde is er bezig met de opbouw van zijn eigen brouwerij. Hij wil er alles lokaal verankeren; Zoals hij zijn mout met de bakfiets ga halen, zo zal hij ook zijn bier met de fiets verdelen. Zijn doelgroep reikt zo ver als zijn fiets rijdt.
Bron : de site van de Belgische Bieren.be en de site van de "Belgoische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Brasserie de Bertinchamps is een Belgische brouwerij, gelegen in de rue de Bertinchamps te Gembloers in de provincie Namen. Deze familiebrouwerij begon in 2013 zijn eerste bier te brouwen, vlakbij Gembloers in een oude vierkantshoeve van Bertinchamps. Daarom wordt de brouwerij ook "de brouwerijhoeve" genoemd. Benoît Humblet, die in de brouwerij van Val-Dieu (zie ook ons album op FB) heeft gewerkt, is de meesterbrouwer. Het etiket representeert een grote B.
De bieren zijn in meerdere landen verkrijgbaar: naast verschillende plaatsen in België ook onder meer in Frankrijk, Hongkong, Luxemburg, China, Rusland en Spanje. In 2015 ging bijna de helft van de productie naar de export.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brasserie nl. : http://www.bertinchamps.be/#home. en de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gelegen in het Industriepark nr 6 te Diest.
Brouwerij Buvens is ontstaan uit de passie voor bier en het bierbrouwen. Het hobbybrouwen groeide uit tot een volwaardige brouwerij. In 2017 wonnen ze met hun twee bieren de bronzen medaille tijdens het "Great Brittisch Beer Festival" op de "World beer awards" in categorie: Belgian Style Triple.
Zij brouwen op een "traditionele" manier bovengistend bier met hergisting op de fles. Ze gebruiken verse hopbloemen, zo worden de lupulines, de werkzame bestanddelen uit hop, maximaal benut om bij te dragen aan de juiste smaak. De zorgvuldig uitgezochte mouten worden in huis geschroot, nét voor het brouwproces, om geen kwaliteitsverlies te hebben. Zelfs het spoelen van het graan gebeurt handmatig om maximale controle te hebben op het eindresultaat. De keuze van de juiste gist en de manier van vergisting is erg belangrijk voor het eindresultaat. Zij kiezen voor bier met een gemiddeld koolzuurgehalte, net genoeg om aangenaam fris te zijn. Na het brouwen duurt het twee maanden vooraleer het bier rijp is.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl. : http://brouwerijbuvens.be/ + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier" voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
De Brouwerij van Vlaanderen is een Belgische bierfirma met zetel in Wielsbeke, 1° Linie Regiment 15 in de provincie West-Vlaanderen.
De Brouwerij van Vlaanderen ontstond in 2002 bij de viering van 700 jaar Guldensporenslag, een strijd tussen het graafschap Vlaanderen en de koning van Frankrijk. Aanvankelijk werd in 2002 het bier in opdracht gebrouwen bij De Proefbrouwerij te Hijfte, maar na een jaar werd de productie overgedragen naar brouwerij Van Steenberge (zie ook ons album op Facebook) te Ertvelde. In 2016 werd het merk overgedragen aan een bedrijf in Wielsbeke.
Bronnen : Wikipedia + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten om/en de site van de brouwerij nl. : http://www.vlaamscheleeuw.com/
Deze firma is gevestigd te Sint-Pauwels in de Potterstraat nr 10.
De brouwerij is gekend voor zijn Sinpalsken dat een Belgisch bier is van hoge gisting.
Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Van Steenberge (zie ook ons album op ons Facebook) te Ertvelde in opdracht van bierfirma De Cock Meesterbrouwers uit Sint-Pauwels sinds 1996. Dit bier wordt gebrouwen met enkel mout, hop, gist en water, zonder toevoeging van bewaarmiddelen. Er wordt enkel wat suiker toegevoegd voor de hergisting op de fles.
Bronnen : Wikipedia + de site van de "Belgische Bieren - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etikatten + de site van de brouwerij nl. http://www.brouwerijdecock.com/default.asp
Microbrouwerij Paeleman is een Belgische bierfirma, gelegen aan de Boekakker nr 1te Wetteren in de provincie Oost-Vlaanderen.
André Paeleman, een verpleegkundige, wonende te Wetteren volgde drie jaar brouwerijschool aan het CLB te Gent. In 1996 startte hij zijn eigen microbrouwerij op. In de gebouwen van een vroegere industriële bakkerij werd een brouwerij opgebouwd met oude inox melktanks en materiaal van onder andere Brouwerij Slagmuylder (Zie ook album op FB) uit Ninove en Brouwerij Jawadde uit Ronse. Eén maal per week wordt er 750 liter bier gebrouwen. Het eerste bier dat op de markt kwam was Uitzet 1730, later gevolgd door Lam Gods, dat eerst een seizoenbier was (Kerstmis & Pasen) maar nu het gehele jaar door gebrouwen wordt. Daarna volgden de fruitbieren Uitzet Kriekbier en Druivenbier. Uitzet Kriekbier wordt nog gebrouwen in de microbrouwerij zelf terwijl Uitzet 1730 en Lam Gods in grotere hoeveelheden gebrouwen worden bij Brouwerij Van Steenberge te Ertvelde. Druivenbier wordt niet meer gebrouwen.
Bronnen : De site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier",v oor wat betreft de afgebeelde etiketten + de site van de brouwerij, nl : http://users.pandora.ne/dewarande/index.htm. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Deze brouwerij is gelegen in de Varenbroekstraat 12 te Rumst.
Brouwerij Varenbroek uit Reet is een soloproject van 'multibrouwer' Marc Knops, in een ver verleden brouwer bij o.a. Maes in Waarloos, Villers in Puurs, Domus in Leuven en Les Brasseurs de la Grand Place in Brussel. Samen met broeder Antoine verfijnde hij de Achel 8 en schiep hij de goddelijke Achel Bruin Extra. Knops bleef aan boord als reddende engel toen de laatste brouwer/broeder Jules in 2013 de orde verliet en Brouwerij De Achelse Kluis een onzekere toekomst wachtte. Met Brouwerij Varenbroek heeft Marc in eigen beheer een vijftal bieren gebrouwen, waaronder het Joske die in het tuinhuis van ex-Maes-collega Patrick Volders, naar diens recept, werd voorgebrouwen. Joske is een lokaal bier dat je vooral in de buurt van Rumst en Kontich op café en bij de drankenhandelaar kan vinden. Achel vind je bij haast elke gespecialiseerde drankenhandelaar.
Bronnen : de site van de brouwerij, nl : http://patrickvolders-bieren.be/ + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", vor wat betreft de afgebeelde etiketten.