Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
10-06-2018
Brouwerij "De Vaart"
BROUWERIJ DE VAART
Deze brouwerij bevindt zich in Zemst in de Pontstraat nr 24
Het Leuvense "kruidbier" Waar de Leuvense bieren in de 18de eeuw over het algemeen weinig hop bevatten, was het Leuvense “kruidbier” de uitzondering. Het “kruidbier” zoals het door Dr. Vrancken in 1828 werd beschreven, werd in de Leuvense “kruidketels” gebrouwen met gerst, tarwe en haver, maar dankte zijn naam aan de grote hoeveelheid “hoppekruid” of hop die werd toegevoegd. Na de bereiding werd het “kruidbier” vermengd met andere brouwsels die zonder hop werden gebrouwen en zo maakte men het Leuvens bier. Het “kruidbier” kon dan ook alleen door brouwers zelf geproefd worden en werd niet verkocht.
100% Belgische hop Geïnspireerd op dit Leuvense “Kruidbier” creëerde Luvanium de Hopschieter, een blond bier van 8% Vol. Alc. gebrouwen met gerst, tarwe, haver en 100% Belgische hop uit Poperinge. Naast de traditionele hoptoevoeging die zorgt voor een aangename bitterheid in de nasmaak werd het bier verfijnd met een dry-hopping om de hoparoma’s optimaal tot hun recht te laten komen.
Deze brasserie bevindt zich in Romerée, in de rue des Tilleuls.
Het is in het kleine Belgische dorpje Romerée, op de grens van de provincieNamen, dat de Brasserie des Eaux Vives eind 2015 werd geboren. Bijna vier jaar werk was nodig voor de restauratie een oude schuur uit de vroege achttiende eeuw. Het is in dit kader multicentenaire, in deze wieg die blijft verfraaien, dat het begin van 2016, we concentreerden ons op het doopvontje, onze kleine eerste die toen de lieve naam van MAM'ZELLE BIBICHE droeg.
Deze eerstgeborene is een blond bier dat ongeveer 7 ° is. Met zijn prachtige gouden kleur, vrucht van gepassioneerd onderzoek, wordt het gebrouwen zonder toevoeging van specerijen, suikers of hulpstoffen. 100% pure mout, verrijkt met een hop op enkele kilometers van de brouwerij, waardoor het een echte plaatselijke verankering is. Verwijs in fles, wordt het gebruikt door de gisten die de bodem van de fles voeren niet te verwaarlozen en wordt bij voorkeur geproefd bij 8 tot 10 ° C. Deze frisheid, een mooie dichte mousse en een fruitige en florale neus kondigen een veelbelovend proeverij-einde aan met een verfrissende, mooie bitterheid.
Het is begin 2017 dat de verrassende brunette MONSIEUR MOUCHE zal arriveren. Zeer verrassend voor een brunette, het is niet zwaar of zoet, de kruiden die het samenstellen geven het eerder lichte en verfrissende tonen.
Na de noodzaak om de naam voor de mooie blonde te veranderen, organiseerde het team van de brouwerij Eaux Vives op 9 december de bruiloft van MAM'ZELLE BIBICHE en MONSIEUR MOUCHE, de eerste die de facto een ... DAME BIBICHE. (zie afgebeelde etiket afkomstig van Faecebook)
Bronnen : de site van de brasserie nl. : http://www.brasseriedeseauxvives.be/ + de site van Belgenbier :www.belgenbier.be
Het is in een garage aan de rue de la Mer, n° 7 in Pousset dat de brouwerijexperimenten van de Brasserie O zijn begonnen.
De 20 literbrouwsels werden als een familie gehouden. Ze eindigden met een drankje en een goede maaltijd.
Michaël volgde een opleiding tot micro-brouwer om zijn kennis te verdiepen en zo een droom te realiseren: om hun eigen bier te ontwerpen en te maken.
Bij het vinden van een naam voor hun brouwerij, leek het idee voor de hand te liggen. De straat van de zee ... het water ... water is het hoofdbestanddeel van het bier ... Ze besloten het Brasserie Ô (uitgesproken water) te noemen
De Ô Ephémère werd geboren en het is door dit bier dat de verschillende recepten van de Brasserie Ô zijn ontwikkeld. De eerste was een blond bier dat de O Blonde zou worden ... Toen het recept door de familie, vrienden en collega's werd gevalideerd, was het tijd voor de Efemerale om in een ander soort bier te veranderen ...
Vandaag maakt de Brasserie Ô 150L-bieren door middel van hun ambachtelijke installatie.
Deze brouwerij bevindt zich in Slijpe in de Spermaliestraat nr 230
De familie Bernaert heeft altijd iets met brouwen en bier te maken gehad. Achtereenvolgens hadden we overgrootvader Georges, grootvader Wilfried, vader Georges (beter bekend als Jo) en sinds kort ook zoon David.
“Alles is begonnen bij mijn overgrootvader een landbouwer, en een van diens zonen Georges. Omdat hij niet de eerste in rij was en dus geen aanspraak maakte op de boerderij nam hij een brouwerij over van de familie Houvenaghel, die slechts een verbeterd tafelbier met weinig graden verdeelde.
Sinds eind 2014 verkopen vader en zoon het bier aan horecazaken en aan particulieren.
Deze brouwerij is gevestigd in Verviers in de rue Fernand Houget.
Het BrewLab is een groep van vervietois-brouwers.Geanimeerd door de liefde van mout en hop.
Ze maken deel uit van deze generatie brouwers die hun carrière begonnen als brouwers in de keuken, passie voor ambachtelijke bieren en meer in het algemeen producten die smaak hebben.
De wens om deze passie te delen, leidde hun naar hun avontuur in 2014 in hun kleine brouwerij in een voormalige textielfabriek in Verviers.
Aan het einde van 2016, met de wens om de brouwerij te professionaliseren en een breder assortiment aan te bieden, evenals een volume dat in staat was om de vele verzoeken te volgen, begon het team met het bouwen van de brouwerij. een nieuw brouwgereedschap met een capaciteit van 3 Hectolitre per brouwsel.
Brochus is waarschijnlijk de kleinste commerciële brouwerij ter wereld, die gevestigd is in de Constitutiestraat nr 28 te Antwerpen.
Het iseen experimentele brouwerij, opgericht en ingericht om u zo veel mogelijk te laten ontdekken. Elk recept wordt slechts één keer gebrouwen.
In 2016 brouwde Brochus in de twintig verschillende saisons. De stijl laat veel vrijheid voor experimentatie. Kenmerkend zijn de typische gist en het doordrinkbaar karakter. Uiteindelijk hebben we een Edelsaison op een iets groter volume uitgebracht.
Porters en stouts: Sinds onze begindagen brouwen we Porters en Stouts in de Britse traditie. Ze zijn niet te zwaar in alcohol en vlot doordrinkbaar. Kenmerkend is het gebruik van geroosterde mouten. Die kunnen ook koffie-, chocolade of nootachtige tonen geven.
Scottish Ales: De Scottish Ales verlaten de brouwerij zelden. Ze worden met een hoge gist gedurende lange tijd op lagere temperaturen vergist. Vervolgens volgt een rijping van minstens een half jaar. Het alcoholpercentage is verraderlijk hoog.
Red Ale: Via onze experimenten met bitters kwamen we terecht bij Irish Red Ales. Die krijgen hun rode kleuring door toevoeging van een zeer kleine hoeveelheid geroosterde mout. Uiteindelijk hebben we een intensere versie uitgebracht op een iets groter volume.
Specialer: Niet zelden permitteren we ons de luxe om buiten de lijntjes te kleuren. Zo hebben we ook experimentjes gehad met jeneverbessen, honing, chilipepers,…
Bronnen : de site van de brouwerij https://brochus.com/wp/ + site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Brouwerij Broers werd eind 2013 opgericht door de (schoon)broers Bram Bossuyt, Ruben Laureys, en Thomas Laureys. enb bevindt zich te Gent aan de Vuurstokestraat nr 30.
Gestart als leuk tijdverdrijf, werd het brouwen van eigen bier al snel een passie. Gaandeweg groeide ook het idee om het bier echt te verkopen, en uiteindelijk werd Brouwerij Broers opgericht. Aangezien de investering voor een eigen brouwerij aanvankelijk te groot was, werden de bieren eerst gebrouwen bij brouwerij Boelens (zie ons album op Facebook van Alfons Van Camp) in Belsele.
Intussen werd een gebruikte brouwinstallatie overgekocht en geïnstalleerd in Wachtebeke, mede dankzij een succesvolle crowdfunding campagne.B
Hobbybrouwerij Bueckenholt is een initiatief van Koen Peeters en Joris Recko en bbevindt zich in Veltem (Herent) aan de Grote Spekstraat nr5a..
Koen en Joris zijn twee gezworen kameraden die reeds lange tijd een gemeenschappelijke passie voor bier delen. Door hun zoektocht naar nieuwe en vooral smaakvolle bieren werd het hen steeds meer duidelijk hoe rijk de traditie van het Belgische bier wel is. Wat echter opviel was dat er in de omgeving (Joris woont te Berg-centrum, Koen te Beneden-Veltem) weinig overbleef van die prachtige traditie.
Omdat tradities niet verloren mogen gaan, begonnen ze in 2010 zelf met het brouwen van bier: hobbybrouwerij Bueckenholt was een feit.
Deze hobby groeide uit tot een passie. Gebeten door de rijkheid aan traditie van de Belgische biercultuur en de passie voor het zelf brouwen van lekkere, evenwichtige en smaakvolle bieren, begonnen ze in 2013 met het commercialiseren van hun bier en richtten ze de bierfirma Bueckenholt brouwbroeders op. Hun eerste 2 recepten werden sindsdien gebrouwen door Brouwerij Bier Anders in Halen. Vanaf februari 2015 brouwen ze hun bier zelf in de brouwerij van Campenhout.
Deze hobby groeide uit tot een passie. Gebeten door de rijkheid aan traditie van de Belgische biercultuur en de passie voor het zelf brouwen van lekkere, evenwichtige en smaakvolle bieren, begonnen ze in 2013 met het commercialiseren van hun bier en richtten ze de bierfirma Bueckenholt brouwbroeders op. Hun eerste 2 recepten werden sindsdien gebrouwen door Brouwerij Bier Anders in Halen. Vanaf februari 2015 brouwen ze hun bier zelf in de brouwerij van Campenhout.
Bronnen : Wikipedia + sitehttp://bueckenholt.be/ + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Deze Brasserie is gelegen in Mouscron in de rue de la Vellerie.
In oktober 2016 werd Brasserie Béquin geboren in Moeskroen, op initiatief van twee vrienden. Thomas Mulliez en Jalil Lahirichi hebben de droom van vele bierliefhebbers gerealiseerd: het produceren van hun eigen drank. De " Béquin " (die zijn naam ontleent aan een studentgezang mouscronnois) is een amber van ambachtelijke bier beschreven als zoet, bitter en sterk gehopt door zijn producenten, genoeg om de smaakpapillen van Hurlus te plezieren. Het is het weekend dat dit bier wordt gebrouwen in een kelder, gelegen onder het restaurant Court-Circuit (Rue des Brasseurs 21b, 7700 Moeskroen). Sinds februari 2018 produceren ze ook de "Mouscronnoise", een drievoudige blonde met 100% organische mout!
Bronnen : de site van de brasserie + de site van Belgenbier www.belgenbier.be
Deze is gevestigd in Sint-Pieters-Leeuw in de Georges Wittouckstraat nr 61.
De belgoo bieren zijn ambachtelijk gebrouwen hoogvergistings bieren.
Op basis van een mix van verschillende graansoorten zoals gerst, tarwe, spelt en haver en verschillende rijkelijk toegediende hopsoorten, brouwen we 6 verschillende goed uitgebalanceerde belgoo bieren, elk met zijn eigen karakter.
Hun bieren : Belgoo Arboo - Luppoo -Magus - Bio Blond.
Bronnen : de site van de brouwerij nl.www.belgobeer.be + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
DE BELSE BROUWERIJ BELLEKETELS IS EEN HOBBYBROUWERIJ VAN BOB WILLEMS EN JO ABBELOOS,
DEZE KLEINE BROUWERIJ IS GELEGEN IN HET MOOIE DENDERBELLE IN OOST-VLAANDEREN BELGIË. WAT BEGON ALS EEN HOBBY IS MEER EN MEER EEN PASSIE GEWORDEN EN VANDAAG BROUWEN BOB EN JO VERSCHILLENDE BIEREN. AANGEZIEN BOB WILLEMS EN JO ABBELOOS REEDS JAREN LANG MET BIERPROEVEN BEZIG WAREN WERD ER IN 2007 BESLOTEN OM IN EIGEN BROUWERIJ BIER TE BROUWEN. VIA DE KENNIS VAN HET BROUWEN KUNNEN WIJ ZO MEER DE ECHTE SMAAK VAN DE VERSCHILLENDE BIEREN LEREN KENNEN.
IN 2010 HEEFT JO ABBELOOS HET DIPLOMA VAN BROUWER BEHAALD DIT IN DE BROUWERIJ SCHOOL VAN HET VROEGERE CTL NU CVO PANTA RHEI. JO ABBELOOS VERVOLMAAKTE ZICH IN HET BROUWEN DOOR HET VOLGEN VAN BROUWOPLEIDING IN HET ELISHOUT TE ANDERLECHT. VANAF 2014 HEEFT JO OOK HET GETUIGSCHRIFT ZYTHOLOOG OP ZAK.
Bronnen : de site van de Brouwerij nl. : http://www.belleketels.com/ voor betreft de tekst en de afgebeelde etiketten. De meeste etiketten werden gemaakt ter gelegenheid van de kermis
Deze brouwerij bevindt zich in de Kortrijksestraat nr 11 in Ardooie.
De Bier Butlers willen u het leven nog aangenamer maken door het brouwen van diverse artisanale bieren. Na vele proefbrouwsels werd in maart 2015 uiteindelijk “Ardoois Blond” geboren. Dit eerste brouwsel heeft zijn rijpingsproces prima doorstaan en wordt ondertussen te koop aangeboden. Intussen werken wij verder aan een nieuw bier. Misschien wordt er binnenkort een bruin broertje verwekt?
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij :http://www.bierbutlers.be/ + de site van Belgenbier : www.belgenbier.be
Deze brouwerij is gelegen in de Frans Raatsstraat nr 2 te Kalmthout.
Een uit de hand gelopen hobby of een doelbewuste keuze? Het verhaal van een vader en zijn 2 zonen die een eigen biertje brouwen en hiervoor een kleine brouwerij opstarten. Door een samenloop van omstandigheden zijn Peter, Hans en Maarten Bosmans onder de watertoren in Kalmthout terecht gekomen om hun droom te realiseren. In 2013 kwam hun eerste bier op de markt: Bossie amber. Ondertussen hebben ze ook een blonde- en donkere Bossie in hun assortiment.
In het aanpalende café 't Brouwershuis kan je terecht voor geschenkverpakkingen, flessen Bossie of om gewoon gezellig onze bieren te degusteren.
Bronnen : de site van de brouwerjj nl. :http://www.labigote.be/ + de site van Belgenbier www.belgenbier.be