De Vlaamse gemengde distributienetbeheerders en Eandis reageren op de berichtgeving in de media met betrekking tot de ‘stijging van de distributienettarieven in Vlaanderen met 15 % in 2009’.
Tendensen distributienettarieven 2009
In de voorgestelde (maar voorlopig nog niet aanvaarde) tarieven is er voor elektriciteit een gemiddelde daling van het distributienettarief met 2,6%.
In de voorgestelde (maar voorlopig nog niet aanvaarde) tarieven is er voor aardgas een stijging met gemiddeld 14% door:
Ÿ de recuperatie van niet goedgekeurde kosten uit het verleden die nu wel door de CREG worden aanvaard.
Ÿ het kleiner volume te transporteren energie ten opzichte van de vroegere inschatting.
Zonder deze twee factoren, zou het distributienettarief dalen met 0,7 %.
De berichtgeving gooit verschillende elementen door elkaar.
De prijs voor het elektriciteit- of aardgasverbruik die door de energieleveranciers aan de klanten wordt doorgerekend, bestaat uit verschillende componenten, met name: de prijs voor productie of aankoop van energie, voor de transport- en distributiekosten, voor de kosten van de leveranciers, de taksen en heffingen.
De distributie van elektriciteit of aardgas heeft eigen kostencomponenten die niet gelinkt zijn met de energieprijzen en die dus ook de fluctuaties van hun prijsdalingen en –stijgingen niet weerspiegelen. Het transport of de distributie van energie staat met andere woorden niet in rechtstreeks verband met de kostprijs van de energie die wordt vervoerd.
Aandeel distributienettarief in eindprijs
Het distributienettarief maakt voor elektriciteit 30 % en voor aardgas 20 % uit van de totale energiefactuur voor de consument.
De beheersbare kosten van de distributienetbeheerders bedragen slechts 6 % van de totale eindprijs. Dankzij het beleid van de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders, zijn deze kosten in de periode 2004-2008 gedaald met 20,5 % voor elektriciteit en 14,1 % voor aardgas.
01-12-2008 om 10:50
geschreven door Tony W.
|