Poires religieuse.
Ingrediënten :
- 4 halve peren op sap
- 125 gr bloemsuiker
- 4 eierdooiers
- 1/ 4 liter melk
- 1 vanillestokje
- 7 gr gelatine ( 3 à 4 bladeren )
- 1/4 liter room
- 125 gr fondantchocolade
- Een beetje gemalen amandelen
Bereiding :
1/ Een Engelse crème bereiden met chocolade.
- De gelatinebladeren in een kom met koud water laten weken.
- 1/4 liter melk aan de kook brengen in een "russe" met vanillestok, de nodige chocolade erin mengen en met een klopper goed bewerken om stukjes te vermijden.
- De eierdooiers goed roeren met 125 gr bloemsuiker in een tweede "russe" of kom.
- De kokende melk al roerend met een klopper toevoegen en terug op het vuur plaatsen.
- De crème al roerend met een spatel doen binden tot deze de rug van een houten lepel lichtjes blijft bedekken ( porter à la nappe ). OPGELET : niet laten koken zoniet zouden de eierdooiers schiften.
- De geweekte gelatineblaadjes er doorheen roeren en de crème vervolgens door een fijne zeef gieten.
- De amandelen erin mengen.
- Laten afkoelen en tussendoor eens roeren.
- De vanillestok verwijderen.
2/ De room stijfkloppen.
3/ De peren goed laten uitlekken.
4/ De Bavarois verder bereiden :
- De room mengen met de afgekoelde Engelse crème wanneer deze laatste begint op te stijven.
- In een bavaroisvorm gieten en laten opstijven in de koelkast.
5/ De peren opdienen :
- De uitgelekte halve peren op een schaaltje leggen.
- Begieten met de chocoladebavarois.
- Laten afkoelen, versieren met slagroom, vanilleijs en een muntblaadje.
|