Ik ben jean vercauteren, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jean.
Ik ben een man en woon in 9240 Zele (België) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 23/06/1949 en ben nu dus 75 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken & Genealogie.
Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.
Koken met Eva's...schortje, en genieten.
02-08-2016
Bloemkoolsoep met gerookte zalm.
Bloemkoolsoep met gerookte zalm.
Franse benaming : Potage Dubarry au saumon fumé.
Ingrediënten : +/- 15 personen
3 liter gevogeltebouillon
2 kleine bloemkolen
1/2 kg ajuin
3 wit van een prie
200 gr beurre manié : Boter geruime tijd op kamer temperatuur laten komen zodat deze zeer smeuïg is, dan vermengen met de bloem, door het grondig bewerken met een vork in een recipiënt. Opgelet ! gelijke hoeveelheden.
Dit is een bindmiddel voor sauzen en soepen, het kan bijzonder handig zijn om te gebruiken als er iets niet echt wil binden. Dan voeg je gewoon een lepel toe aan de saus en blijf roeren, door de vermenging met de boter zal de bloem nooit klonteren. Een beetje laten doorkoken verwijderd de bloemsmaak.
De Beure Manié blijft houdbaar voor 2weken in de koeling !
200 gr gerookte zalm
1/4 liter room
peper, zout en muskaatnoot
gehakte peterselie
Bereiding :
De bloemkolen reinigen en de koolroosjes eraf snijden.
Enkele roosjes lichtjes pocheren in gevogelte bouillon voor de garniering.
De rest van de bloemkool en de roosjes in stukken snijden en samen met de versneden ajuin en prei toevoegen aan de fond en gaar koken.
Wanner de soep gaar is, mixen en zeven.
Binden met de beurre manié en kruiden.
Juist voor het opdienen de room, de bloemkoolroosjes en de in julienne gesneden gerookte zalm toevoegen aan de soep.
Hij grondig hervormd zijn land en leidde een expansionistische beleid dat Rusland is veranderd in Europese macht.
Ingrediënten
- Mirepoix ( in blokjes gesneden groenten ) van
- 1 preiwit
- ongeveer 600gr knolselder
- 1 ajuin
- 1 liter runderbouillon
- bindmiddel : blonde roux en een liaison ( Liaison is een mengsel van eigeel en room dat zorgt voor een romige, zachte binding. Het is een klassieke techniek die voor een culinaire toets zorgt in je soep : 2 eierdooiers en 2dl room goed mengen.) Let op: Wacht tot je soep bijna klaar is en niet meer kookt voor je de liaison toevoegt. Als de soep op dat moment wel nog kookt, gaat het eigeel stollen en je soep schiften.
Bereiding
1/ De mirepoix aanbraden zonder te kleuren.
2/ Singeren ( licht bestrooien met bloem.).
3/ Bevochtigen met de runderbouillon en gladroeren.
4/ Mixen en door een fijne sauszeef zeven.
5/ Terug aan de kook brengen en afschuimen en de soep op smaak brengen ( peper en zout )
6/ De soep afwerken met de roux en de liaison en garneren met bladpeterselie.
Eventueel geroosterde kleine broodjes belegd met chadderkaas bij serveren.
Nu het aspergeseizoen in zicht is, niet te versmaden.
Lepel smakelijk.
Ingrediënten
Roomsoep :
• 1 bot asperges (mag ook 2de categorie zijn) • 30 gr boter en evenveel bloem • 1 liter vleesbouillon • 1 eierdooier, peper en zout • ¼ liter room • Gehakte peterselie
Aspergetaartjes:
• Gebakken taartbodems (vind U ook in de handel) • 1 eetlepel gehakte ui • 50 gr gesneden spekblokjes • 2 dl room of eventueel koffieroom • 50 gr gemalen kaas, 1 ei, peper en zout
Bereiding.
Aspergeroomsoep :
De asperges uiteraard eerst schillen en de punten afzonderlijk houden voor onze taartjes. De rest in stukken snijden en een kwartuurtje laten koken in gezouten water. Ondertussen een blanke roux maken van de boter, de bloem en de vleesbouillon; ook hier het roeren enkele minuten aanhouden om de bloemsmaak te verkoken. Vermengen met de gaargekookte asperges, mixen en opnieuw even aan de kook brengen om de fijne smaken nog meer te homogeniseren. Afwerken met een eierdooier en de room van het vuur weg. Bijkruiden en de gehakte peterselie toevoegen.
Aspergetaartjes :
Het fijngesneden spek fruiten met de ui, room toevoegen en tegen het kookpunt aan opwarmen alvorens de kaas er onder te mengen. Het losgeklopt ei komt erbij samen met peper en dan eerst proeven alvorens de hand in het zoutvat te dompelen. (Het spek is wellicht erg zout!) Schik enkele aspergepuntjes in de taartbodems en overgiet met de saus. Zo gaan de hapjes een tot 180° voorverwarmde oven in voor een tiental minuutjes De taartvormpjes niet te lang laten staan wanneer ze opgevuld werden met de saus Het deeg gaat een groot deel van het vocht opnemen en zijn krokantheid verliezen
Wat drinken we erbij ?
Bij de roomsoep spelen we voor geheelonthouder doch bij een vaste aspergebereiding mag U werkelijk de mooiste wijn kiezen die U maar op de kop kunt tikken Deze edele groente verdient al onze wijnkundige erkenning : Sancerre, Pouilly Fumé, Riesling enz.