Bloemkoolsoep met gerookte zalm.
Franse benaming : Potage Dubarry au saumon fumé.
Ingrediënten : +/- 15 personen
- 3 liter gevogeltebouillon
- 2 kleine bloemkolen
- 1/2 kg ajuin
- 3 wit van een prie
- 200 gr beurre manié : Boter geruime tijd op kamer temperatuur laten komen zodat deze zeer smeuïg is, dan vermengen met de bloem, door het grondig bewerken met een vork in een recipiënt. Opgelet ! gelijke hoeveelheden.
Dit is een bindmiddel voor sauzen en soepen, het kan bijzonder handig zijn om te gebruiken als er iets niet echt wil binden. Dan voeg je gewoon een lepel toe aan de saus en blijf roeren, door de vermenging met de boter zal de bloem nooit klonteren. Een beetje laten doorkoken verwijderd de bloemsmaak.
De Beure Manié blijft houdbaar voor 2weken in de koeling !
- 200 gr gerookte zalm
- 1/4 liter room
- peper, zout en muskaatnoot
- gehakte peterselie
Bereiding :
- De bloemkolen reinigen en de koolroosjes eraf snijden.
- Enkele roosjes lichtjes pocheren in gevogelte bouillon voor de garniering.
- De rest van de bloemkool en de roosjes in stukken snijden en samen met de versneden ajuin en prei toevoegen aan de fond en gaar koken.
- Wanner de soep gaar is, mixen en zeven.
- Binden met de beurre manié en kruiden.
- Juist voor het opdienen de room, de bloemkoolroosjes en de in julienne gesneden gerookte zalm toevoegen aan de soep.
- Overstrooien met de gehakte peterselie.
|