Foto
Over mijzelf
Ik ben jean vercauteren, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jean.
Ik ben een man en woon in 9240 Zele (België) en mijn beroep is Gepensioneerd.
Ik ben geboren op 23/06/1949 en ben nu dus 74 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken & Genealogie.
Categorieën
  • Allerlei (6)
  • Aperetieven (3)
  • Desserts (16)
  • Gebak (10)
  • Hoofdgerechten Vis (26)
  • Hoofdgerechten Vlees (18)
  • Soepen (5)
  • Voorgerechten (18)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.

    Koken met Eva's...schortje, en genieten.

    12-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsblanket met artisanale cider
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalfsblanket met artisanale cider.

    Ingrediënten :


    · 800 gr kalfsblanket


    · 250 gr gerookt spek


    · 250 gr champignons


    · 1 groene peper, 1 grote ui


    · 1 citroen, 1 teentje knoflook, peper en zout


    · Tijm, laurier en basilicum


    · ½ liter appelcider


    · 1/5 liter zure room


    · 1 eetlepel bloem

    Bereiding :


    1. Het kalfsblanket in niet te kleine stukken knapperig aanbraden.


    2. In een ander pannetje de reepjes spek aanbraden.


    3. Als het blanket bruinkorstig is voeg je aan de zijkanten de gesnipperde groenten toe : ui, champignons en de groene peper. Deze laten mee fruiten met het blanket.


    4. Dan de cider, het aangebakken spek, het citroensap, het geplette knoflookteentje, tijm, laurier en het basilicumkruid toevoegen. Opgelet wees zuinig met dit kruid.


    5. De zure room opwerken met de bloem.


    6. Het kalfsblanket met deksel op de pot ong 1 uurtje zachtjes laten sudderen tot het vlees gaar is.


    7. Dan de zure room met de bloem toevoegen en tijdje laten doorkoken.


    8. Opdienen met gekookte aardappelen of rijst.

    Klik hier om een andere bereidig met Omer blond bier.

    12-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vlees
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispannetje uit de westhoek.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vispannetje uit de westhoek.


    Een vispannetje is àltijd lekker, het hele jaar door. Je kan een vispannetje extra feestelijk maken of gewoon, lekker alledaags.


    Je kan je vispannetje serveren met gekookte aardappelen, een lekkere puree, kroketjes of frietjes. Wat je zelf het lekkerst vindt!

    Een vispannetje is ideaal om restjes vis in te verwerken. Je kan kiezen om met verse vis werken of vis uit de diepvries.

    Ingrediënten :


    · 1 volledige zeetong


    · 4 flinke stukken staartvis (lotte)


    · 4 stukken rivierpaling ong 3 cm


    · 4 Sint-Jacobsschelpen


    · 4 gekookte langoustines


    · 25 cl room

    Bereiding :


    1. De tongfilets worden in 2 stukken overdwars gesneden en gaan met de andere vissoorten in een vuurvaste schotel.


    2. Kruiden met peper, een weinig zout en bestrooien met kerriepoeder.


    3. De room er overgieten.


    4. Dit gaat in een voorverwarmde oven van 180° voor amper 20 minuten.


    Dit zeer eenvoudig en kort gerecht kan je serveren met stokbrood, een gewone puree of groenten puree.

    12-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vis
    >> Reageer (0)
    10-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmforel met garnalensaus en witte druiven.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zalmforel met garnalensaus en witte druiven.

    Ingrediënten :


    · Zalmforel of Zalm


    · Reepjes gerookt spek ( genoeg om de zalm te bedekken )


    · 1 fijngesnipperde sjalot in witte wijn gekookt


    · Een roux van boter, bloem en visfumet


    · Bonekruid, tijm, laurier, peper en zout


    · 1 Citroen


    · 1 Eierdooier


    · 20 cl room


    · 200 gr garnalen en evenveel gepelde witte druiven

    Bereiding :


    1. Het vel van de vis stropen en de ogen verwijderen.


    2. Een grote aluminiumfolie inboteren en van reepjes spek een bedje maken waarop de vis komt.


    3. Kruiden met peper en zout plus bonekruid.


    4. Bedekken met reepjes spek, fijne sneetjes citroen plus enkele klontjes boter.


    5. Rond de vis schikt U gesnipperde sjalot, enkele takjes tijm en een tweetal blaadjes laurier. U kan de oogholtes opvullen met een stukje citroen.


    6. Folie sluiten zonder aan te drukken.


    7. De ingepakte vis gaat in braadslee in een voorverwarmde oven van 250° voor 20 minuten en blijft met gedoofde oven daarna nog een 10 minuten rusten

    Saus :


    De blonde roux met de sjalot, witte wijn en lichtjes aangebakken stukjes spek samen met peper, zout en muskaatnoot een minuutje laten inkoken en onder flink roeren de room toevoegen.


    De dooier van het vuur er aan toevoegen, goed roeren en tenslotte de garnalen en de ontpitte witte druiven.


    Wat drinken we er bij ?


    Een frisse Chablis, Sancerre, Elzasriesling of Witte Graves.

    10-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vis
    >> Reageer (0)
    08-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti Home made.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Spaghetti Home made.

    Ingrediënten :


    • 500 gr spaghetti
    • 250 gr gerookt spek
    • 400 gr erwtjes
    • 1 pot mascarpone

    Bereiding :


    1. Het gerookt spek in blokjes snijden en ze krokant bakken zonder boter of olie te gebruiken.

    2. De erwtjes aan de kook brengen, mogen diepvries erwtjes zijn, in licht gezouten water. Ze afgieten en warm houden.

    3. De spaghetti koken in licht gezouten water ( per 100 gr-1 liter water)

    4. Als het spek mooi krokant is, kieperen we de pot mascarpone bij en ook de erwtjes. Goed omroeren.

    Wat drinken we erbij ? Een goede gekoelde fles Proseco.

    08-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vlees
    >> Reageer (0)
    06-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarte Tatin

    Tarte Tatin.

    Tarte Tatin is een "Appeltaart op z'n kop" en heeft een laagje van gekaramelliseerde suiker. De taart werd in 1889 per ongeluk gecreëerd door twee zusters, Stéphanie en Caroline Tatin, die het Hotel Tatin uitbaatten in het dorpje Lamotte-Beuvron, Frankrijk
    De taart is een specialiteit van Chez Maxim.


    Ingrediënten :


    • 1 Kg appelen
    • 200 gr bloem
    • 325 gr boter
    • 100 gr poedersuiker
    • 1 ei
    • Een mespuntje zout

    Bereiding :


    1. Beboter een taartvorm van ca 26 cm en strooi er poedersuiker op.

    2. Schil de appelen en snij ze in halve maantjes.

    3. Goed tegen elkaar drukken in de vorm.

    4. Bestrooien met poedersuiker.

    5. Overgieten met 25 gr gesmolten boter.

    6. De vorm ongeveer 20 min. Op een zacht vuurtje tot de suiker karamelliseert

    Deeg :


    1. De 200gr bloem, het ei, een snuifje zout en 200 gr zachte boter kneden en eventueel wat water toevoegen.

    2. Uitrollen tot een mooi rond lapje. Leg deze over de vorm en de randen afsnijden.

    3. Prik er enkele gaatjes in.

    4. Zet de taart in een niet te hete oven. ( 180° )

    5. Prik even in het deeg om te zien of deze gaar is.

    6. Laten afkoelen en omkeren op een bord.

    7. Vergeet de slagroom niet bij het opdienen.

    06-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurde Camembert.

    Gefrituurde Camembert.

    Camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De kaas komt van oorsprong uit de plaats Camembert in Basse-Normandie. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van rauwe, dat wil zeggen niet-gepasteuriseerde, koemelk. De meeste camemberts op de Belgische markt zijn echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.


    Ingrediënten :

    • 2 stevige Camemberts
    • 2 eitjes
    • Bloem
    • Paneermeel
    • Eikenbladsla
    • Notenolie
    • 1 appel
    • Rozijntjes
    • Een beetje witte druiven
    • 2 gehalveerde okkernootjes per persoon


    Bereiding :

    1. Kluts de eieren in een kommetje.

    2. Maak een vinaigrette met de notenolie, wat stukjes appel en de rozijntjes. Deze even opwarmen.

    3. Snij de camemberts in 8 stukken met de korst.

    4. Wentel deze door de bloem, dan door het ei en door het paneermeel.

    5. Verhit zuiver olie tot 180° en frituur de Camemberts tot ze mooi goudgeel zijn ( 3 à 5 min )

    6. Eerst wat eikenblad, daarop de licht verwarmde vinaigrette sprenkelen.

    7. De Camemberts erop schikken ( 2 goudgele driehoekjes p.p ).

    8. Versieren met de druifjes en de gehalveerde okkernootjes.

    06-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marinades.

    Marinades.

    Als je je vlees op de barbecue extra lekker wil maken dan laat je het beter een paar uur van te voren of de avond vooraf lekker marineren in kruidenolie of een andere marinade : er bestaan pikante marinades, zoutzure, Griekse, Texaanse enz….
    Je kunt er ook gemakkelijk zelf een bedenken.


    1. Hier volgt het geheim voor een ZACHTE MARINADE.


    • 0,25 liter olijfolie
    • 1 theelepeltje gedroogde tijm of twee verse takjes
    • 1 fijngesnipperde sjalot
    • 1 fijngesnipperde stuk preiwit
    • Wat marjolein
    • 2 geplette knokloofteentjes
    • Peper uit de molen


    2. Wie het graag warmer heeft, probeer eens deze PIKANTE KRUIDENOLIE.


    • 0,25 liter olijfolie
    • 1 eetlepel mosterd
    • Het sap van 1 citroen
    • 1 mespuntje pil-pili
    • 2 eetlepels paprika
    • Wat zout
    • Tijm
    • Rozemarijn


    3. Een ZOETZURE MARINADE geeft een heerlijke korstje en dat is lekker bij varkensvlees, spareribs, konijn en lamsvlees.


    • 0,25 liter olijfolie
    • 2 deciliter witte wijn
    • 1 deciliter azijn.
    • 4 eetlepels honing
    • 2 eetlepels suiker.
    • 2 eetlepels ketchup
    • Een paar druppels tabasco
    • Peper en zout


    4. Als je dan toch bezig bent, moet je ook wat KRUIDENBOTER bereiden.


    • 200 gr zachte boter
    • 1 eetlepel fijngehakte sjalotjes
    • 3 teentjes geperste knoflook
    • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
    • Wat kervel peper en zout

    06-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Allerlei
    >> Reageer (0)
    05-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidige Meivismoten met wortel in vinaigrette.

    Kruidige Meivismoten met wortel in vinaigrette.

    Ingrediënten ( 4 personen ) :

    • 8 moten meivis van 110 gr
    • 1 ui
    • Paneermeel
    • Boter
    • Olie
    • 1 mespuntje kerrie
    • Peper en zout


    Garnituur :

    • 8 aardappelen
    • 6 wortelen
    • 1 citroen
    • 2 eetlepels vinaigrette
    • Peterselie


    Bereiding :

    1. De ui fijnhakken en kruiden met de kerrie, peper en zout.


    2. Dit mengsel verdelen in de buikholtes van de moten meivis en een ½ uur laten trekken.


    3. De wortelen raspen en met de vinaigrette mengen.


    4. De aardappels koken, in schijven snijden en daarna even aanbakken in boter.


    5. De meivismoten paneren en in de boter met wat olie bakken.


    6. Twee meivismoten op een voorverwarmd bord leggen.


    7. Een toefje wortelen en schijfjes aardappel op het bord schikken en afwerken met citroen en peterselie.

    05-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vis
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken Geepfilts met een stoofpotje van peterselie, tomaten en venkel.

    Gebakken Geepfilts met een stoofpotje van peterselie, tomaten en venkel.

    Ingrediënten :


    • 800 gr geepfilet

    • 2 venkelknollen

    • 2 tomaten

    • 8 aardappelen

    • 4 eetlepels witte wijn

    • Bloem

    • Boter

    • ¼ bosje peterselie

    • 2 eetlepels gehakte dille

    • Peper en zout


    Bereiding :


    1. De geepfilets in stukken van 8 cm verdelen, kruiden, in de bloem wentelen en aan beide kanten bakken.

    2. De venkel in brunoise ( kleine blokjes ) snijden en blancheren.

    3. De tomaten ontvellen, ontpitten en in blokjes versnijden.

    4. De tomatenblokjes en de peterselieplukjes in boter stoven. De venkelbrunoise toevoegen en nog even mee stoven.

    5. De aardappelen in de schil bijna gaar koken, pellen, in schijven snijden en in de boter eventjes aanbakken.

    6. Het groentestoofpotje in het midden van het bord schikken. De geepfilets erop leggen en de aardappelschijfjes errond. Een eetlepel witte wijn over de de gestoofde groenten sprenkelen en afwerken met de gehakte dille.

    05-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vis
    >> Reageer (0)
    03-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemarineerde Meivis, gegrild met kaas en spek.

    Gemarineerde Meivis, gegrild met kaas en spek.

    Ingrediënten :


    •800gr geepfilet

    •200 gr gerookt spek, fijngesneden

    •200 gr kaas

    •1 citroen

    •bloem

    •tartaarsaus

    •peterselie

    •peper en zout

    Voor de marinade :


    •2 dl zonnebloemolie

    •1 eetlepel citroensap

    •2 eetlepels fijngehakte peterselie

    •peper en zout

    Bereiding :


    1.De geepfilets in reepjes van 10 cm lengte snijden.

    2.Voor de marinade : de zonnebloemolie mengen met het citroensap ende peterselie. Kruiden met peper en zout, en geepreepjes hierin 1 uur laten marineren.

    3.De geepreepjes laten uitlekken, in bloem wentelen en lichtjes aanbakken in de boter.

    4.Plakjes kaas op de geepreepjes leggen en in het gerookt spek wikkelen.

    5.De geeprolletjes in een beboterde ovenschotel leggen en op een zacht vuur grillen.

    6.De geeprolletjes op een bord schikken met tartaarsaus en afwerken met peterselie en citroen.

    03-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schuimomeletten met diverse vullingen

    Schuimomelet .

    Ingrediënten :


    · 8 eieren

    · 2 eetlepels melk

    · 2 eetlepels bloem

    · Snuifje zout

    · 60 gr boter

    Bereiding :


    1. Splits de eieren, klop de dooiers glad met de melk, bloem en zout.

    2. Schep voorzichtig het stijfgeklopte eiwit erdoor.

    3. Verhit een deel van de boter in een steelpan, schenk er een gedeelte van de eiermassa in; laat dit op een niet te hoog afgestelde warmtebron in 2 à 3 minuutjes stollen.

    4. Zet de pan met de omelet onder de grill of in een voorverwarmde van 200° om de bovenkant verder gaar te laten worden, 2 à 3 minuten.

    5. De afstand om de omelet tot het grill-element moet 8 tot 10 cm zijn

    Aspergevulling.

    Ingrediënten :

    · 750 gr asperges

    · Snuifje zout en suiker

    · 30 gr boter

    · 30 gr bloem 3 dl kookroom

    · ½ kippebouillontablet

    Bereiding :

    1. Schil de asperges, kook ze gaar in water met een snuifje zout en suiker ongeveer 20 minuutjes

    2. Smelt de boter, roer de bloem erdoor, laat dit even pruttelen. Voeg bij gedeelten al roerend de room erbij en breng dit aan de kook. Klop de saus glad en laat een paar minuten doorkoken. Voeg het bouillontablet toe en roer af en toe.

    3. Leg op de omelet eerst de lauwe uitgelekte asperges, schenk de saus erover.

    4. Sla de omelet dubbel en dien op met fijn gesneden peterselie.

    Champingnonvulling.

    Ingrediënten :


    · 350 gr champignons

    · 30 gr boter

    · 1 ui

    · 1 teentje knoflook

    · 30 gr bloem

    · ¼ liter kookroom

    · Zout en peper

    · 100 gr ham

    · 1 eetlepel fijngehakte peterselie

    Bereiding :


    1. Kuis de champignons en snijd ze in plakjes

    2. Verhit de boter, fruit daarin de gesnipperde ui en knoflook en de champignons 5 minuutjes.

    3. Roer de bloem erdoor en daarna de room.

    4. Bren dit onder voortdurend roeren aan de kook en laat even doorkoken. Breng op smaak met peper en zout.

    5. Schep de peterselie en de fijngesneden ham door de saus en vul de omelet met deze ragout

    Garnalenvulling.

    Ingrediënten :

    · 40 gr boter

    · 40 gr bloem

    · ¼ liter melk

    · ¼ liter kippebouillon

    · 6 eetlepels crème fraiche

    · 4 eetlepels gehakte groene kruiden ( volgens smaak )

    · 2 hardgekookte eieren

    · 100 gr garnalen

    · Zout en peper

    · Citroensap

    Bereiding :

    1. Smelt de boter, roer de bloem erdoor, laat dit even pruttelen.

    2. Schenk al roerend de melk en de bouillon erbij, klop de saus glad en laat een paar minuten doorkoken.

    3. Roer de crème fraiche, de kruiden, de gepelde en in stukjes gesneden eieren en de garnalen erdoor.

    4. Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

    5. Vul de omelet ermee.

    03-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vlees
    >> Reageer (0)
    02-05-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meivis met asperges en sinaasappel .

    Meivis met asperges en sinaasappel


    Meivis of Geep is een vrij onbekende vis, maar heerlijk met asperges en een biersausje.

    Ingrediënten :


    1/ 1800g Meivis in stukken gesneden
    2/ 2 eetlepels bloem
    3/ 12 asperges , geschild en gekookt/gestoomd
    4/ 1 sinaasappel, vruchtvlees in partjes, schil geraspt
    5/ 2 teentjes knoflook
    6/ 80g boter, on blokjes
    7/ 1/4 flesje Grimbergen blond
    8/ 1/4 botje basilicum
    9/ 1/4 botje peterselie
    10/ 1/4 botje munt
    11/ 2 tomaten, ontpit en in blokjes
    12/ peper en zout

    Bereiding :


    1/ Kruid de meivis met peper en zout.


    2/ Wentel de stukken vis door de bloem en bak ze in de boter, 4 minuten langs elke kant tot ze mooi krokant bruin zijn.

    3/ Laat het bier samen met de knoflook opkoken.


    4/ Voeg er dan al roerend, beetje bij beetje de boter toe. Het bier moet ondertussen wel zachtjes verder koken.


    5/ Hak de kruiden fijn en doe ze samen met de tomatenblokjes en de sinaasappelrasp bij de botersaus.


    6/ Breng op smaak met peper en zout.

    7/ Schik de asperges op de borden, leg er een stuk meivis op en werk af met de saus.
    ◾Versier met partjes sinaasappel en een takje groen

    02-05-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vis
    >> Reageer (0)
    21-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tulp met vers fruit en sanayon.

    Tulp met vers fruit en sabayon.

    Benodigdheden :


    • 500 gr bloem
    • 5oo gr bloemsuiker
    • 125 gr boter
    • 6 eiwitten
    • ¾ liter melk


    Bereiding :


    1. Laat de boter smelten in de melk.
    2. Deze lauwe melk aan de bloem en de bloemsuiker toevoegen.
    3. De eiwitten opkloppen en eronder spatelen.
    4. Giet de deeg in een kleine pan van ongeveer 20 cm ( zoals voor een pannenkoek ) en de bak de koekjes in een voorverwarmde oven van 180° tot ze mooi lichtbruin zien. Opgelet zie dat de steel van het pannetje tegen de hitte kan.
    5. Als ze nog warm zijn op een omgedraaid glas keren en een ander daarover plaatsen, zo krijg je bij het afkoelen een mooi korfje. Liefst geribbeldeglazen :


    Sabayon : zie vorige receptuur – Sabayon met kiwi.


    Presentatie :


    Leg in het tulpje ( korfje een bolletje ijscrème), overgiet met de lauwe sabayon en garnier met verse rode bosvruchten.

    21-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Desserts
    >> Reageer (0)
    15-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fishburgers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Fishburgers voor Groot en Klein.

    Benogdigheden :

    • 1 Kleine moot verse of diepgevroren kabeljauw ( ong 110gr )
    • 1 Broodje
    • 1 Plakje hartige kaas
    • Enkele blaadjes kropsla
    • 1 Eetlepel ketchup
    • Peper en zout

    Bereidingswijze :

    1. Leg de vismoten in een vuurvaste ingevette schaal, kruid met peper en zout, leg er een klontje boter op en laat ze 20 monuutjes garen in een voorverwarmde oven op 200°.
    2. Snij de sla in dunne reepjes.
    3. Snijd het broodje overlangs doormidden en besmeer beide helften met boter.
    4. Beleg één helft met de slablaadjes. Hierop komt de gare vismoot, de ketchup en het plakje kaas.
    5. Zet alles even onder de warme ovengrill tot de kaas begint te smelten. Dek met de andere helft van het broodje en dien meteen op.

    15-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vis
    >> Reageer (0)
    08-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Macarons.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Macarons.

    Benodigheden : 10 Macarons

    • 50 gr amandelpoeder
    • 75 gr poedersuiker
    • 1 wit van ei
    • 1 of 2 druppeltjes bitter amandelextract
    • Enkele amandelschilfers

    Bereiedingswijze :

    • De oven voorverwarmen op 170° graden.
    • Het amandelpoeder en de suiker vermengen.
    • Het eiwit tot sneeuw kloppen, voorzichtig onder het amandelpoeder en de suiker spatelen.
    • Enkele druppeltjes amandelexstrakt toevoegen en een koffielepeltje water. Het moet een vaste deeg zijn.
    • Dit deeg verdelen in macarons en op bakpapier leggen.
    • Met de bolle kant van een lepel de hoopjes afplatten
    • Voldoende spatie laten tussen de macarons.
    • Plaats een amandelschilfer op iedere macaron.
    • De macarons in de oven plaatsen en bakken gedurende 15 minuten
    • De macarons moeten lichtjes bruin gebakken zijn.
    • Laten afkoelen op een rooster.

    08-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsniertjes op zijn Balegems.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kalfsniertjes op zijn Balegems

    Dit zeer lekker orgaanvlees verdient zeker onze aandacht.

    Zeker uitproberen en smakelijk.

    Benodigheden : 6 personen

    • 600 gr gereinigde kalfsniertjes
    • 2,5 dl room
    • 1,5 eetlepel Tierenteyn mosterd
    • 1,5 glas Balegemse graanjenever
    • 7 fijn gesneden sjalotten
    • een snuifje tijm
    • 2 laurierblaadjes
    • 1,2 kg princessen boontjes
    • 75 gr gehakte peterselie
    • 1 kg gekookte aardappelen
    • 75 gr gerookt spek
    • 1 grote ajuin
    • peper en zout
    • 3/4 liter melk 150 gr boter
    • 150 ml maïs, soja of zonnebloemolie
    • 1 teentje knoflook.

    Bereiding :

    • De gereinigde kalfsniertjes een tiental minuten in de melk leggen, uitnemen en droogdeppen.
    • De niertjes bakken in een beetje boter, kruiden met peper en zout.
    • Na een korte baktijd, ca 5 minuten, op een zacht vuurtje laten stoven.
    • De nieren uit de pan halen en warm houden tussen twee borden.
    • Giet het vet uit de pan en laat de sjalotten fruiten.
    • De nieren terug in de pan leggen en flamberen met de jenever.
    • Tijm en laurier bijvoegen en nog eens 5 minuten zacht laten verder stoven.
    • Niertjes uitnemen en tussen twee borden warm houden.
    • De saus op smaak brengen met peper, zout, mosterd en de room.

    • Ondertussen de princessen kuisen, wassen en koken in gezouten water tot beetgaar.
    • Daarna opstoven met het spek, de fijngehakte ajuin en het knoflookteentje.
    • Kruiden met peper en zout.
    • De gekookte aardappelen bruin bakken in de olie en kruiden.

    Presentatie :

    De nieren op een voorverwarmde schotel schikken omringd met de princessen en de gebakken aardappelen

    De warme saus over de niertjes napperen en versieren met peterselie.

    Wat drinken we erbij ?

    Ik zou zeggen, een glas Oud Zottegem of een glaasje Balegemse jenever.

    08-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerechten Vlees
    >> Reageer (0)
    07-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aspergeroomsoep en dito-taartjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aspergeroomsoep en dito taartjes.

    Nu het aspergeseizoen in zicht is, niet te versmaden.

    Lepel smakelijk.


    Ingrediënten

    Roomsoep :


    • 1 bot asperges (mag ook 2de categorie zijn)
    • 30 gr boter en evenveel bloem
    • 1 liter vleesbouillon
    • 1 eierdooier, peper en zout
    • ¼ liter room
    • Gehakte peterselie


    Aspergetaartjes:


    • Gebakken taartbodems (vind U ook in de handel)
    • 1 eetlepel gehakte ui
    • 50 gr gesneden spekblokjes
    • 2 dl room of eventueel koffieroom
    • 50 gr gemalen kaas, 1 ei, peper en zout

    Bereiding.


    Aspergeroomsoep :

    De asperges uiteraard eerst schillen en de punten afzonderlijk houden voor onze taartjes. De rest in stukken snijden en een kwartuurtje laten koken in gezouten water. Ondertussen een blanke roux maken van de boter, de bloem en de vleesbouillon; ook hier het roeren enkele minuten aanhouden om de bloemsmaak te verkoken.
    Vermengen met de gaargekookte asperges, mixen en opnieuw even aan de kook brengen om de fijne smaken nog meer te homogeniseren.
    Afwerken met een eierdooier en de room van het vuur weg. Bijkruiden en de gehakte peterselie toevoegen.

    Aspergetaartjes :

    Het fijngesneden spek fruiten met de ui, room toevoegen en tegen het kookpunt aan opwarmen alvorens de kaas er onder te mengen. Het losgeklopt ei komt erbij samen met peper en dan eerst proeven alvorens de hand in het zoutvat te dompelen. (Het spek is wellicht erg zout!)
    Schik enkele aspergepuntjes in de taartbodems en overgiet met de saus. Zo gaan de hapjes een tot 180° voorverwarmde oven in voor een tiental minuutjes
    De taartvormpjes niet te lang laten staan wanneer ze opgevuld werden met de saus Het deeg gaat een groot deel van het vocht opnemen en zijn krokantheid verliezen

    Wat drinken we erbij ?

    Bij de roomsoep spelen we voor geheelonthouder doch bij een vaste aspergebereiding mag U werkelijk de mooiste wijn kiezen die U maar op de kop kunt tikken Deze edele groente verdient al onze wijnkundige erkenning : Sancerre, Pouilly Fumé, Riesling enz.

    07-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Soepen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sabayon glacé au Kiwi ( Koude sabayon met kiwi )

    Een heerlijk en verfrissend tussendoortje of een goede afsluiter van een diner.

     Ingrediënten :

    • 5 Eieredooiers.
    • 3 Eierdopjes kristal suiker.
    • 3 Eierdopjes witte wijn.
    • 1 Eierdopje Grand-Manier.
    • Room.
    • Kiwi.

     Bereiding :

    1. Doe de eigelen in een pannetje en gebruik een halve eierschaal als maatbeker. . OPGELET : de suiker niet rechtstreeks op de eierdooiers doen om het eigeel niet te verbranden.
    2. Voeg de dopjes witte wijn, de Grand-Manier en de suiker toe aan de eigelen.
    3. Klop het koude mengsel met een garde en zet het op een zacht vuurtje. Klop het mengsel ononderbroken met de garde tot men een schuimige en goed gebonden massa bekomt.
    4. Wanneer de sabayon klaar is deze in een ijsbadje koud roeren.
    5. De room opkloppen en onder de sabayon spatelen.
    6. De kiwi met een dunschiller pellen en in dunne schijfjes snijden.
    7. De wand van een glas binnenin versieren met enkele kiwischijfjes en het glas opvullen met de koude sabayon en laten opstijven in de koelkast.

    Bij het opdienen versieren met kiwischijfjes.

    Klik hier om varianten.

    07-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Desserts
    >> Reageer (0)
    03-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rauwe gemarineerde zalm.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rauwe gemarineerde zalm als voorgerecht of amuse.

    Heel simpel en toch fantastisch heerlijk.

                                                             

    Samenstelling :

      Zalm, zeezout, bruine suiker ( cassonade ) en verschillende salades.

    Bereiding :

      Een zalmfilet ( volledig goed ontgraat ) bestrooien langs alle zijden met bruine suiker.

      In een schotel een laag zeezout doen en daarop de zalmfilet leggen en terug een laag zeezout.

      Afdekken met huishoudfolie en ongeveer 8 uur laten marineren in de koelkast.

      Daarna goed afspoelen en droog deppen met keukenrol.

      In mootjes, blokjes of dunne plakjes versnijden.

      Serveren met een slaatje naar keuze en een vinaigrettesaus, eventueel vergezeld met een licht

      geroosterd sneetje wit brood.

    Vinaigrettesaus :

      Klop olie, azijn, mosterd, peper en zout goed ondereen.

      Roer een fijn gehakte sjalot, fijn gesnipperde peterselie en in blokjes versneden tomatenvruchtvlees

      er onder.

      Voeg mayonaise en een paar druppels citroen er aan toe naar eigen smaak.

    SMAKELIJK.

    03-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog een klein voorwoord.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ondertussen heb ik vele eigen recepten op basis van reeds eeuwen oude, maar iets afgewerkt naar eigen smaak.

    Daarom heb ik een klein kookbundeltje samengesteld voor mijn familie en goede vrienden, dat ik overhandig bij feestelijke gelegenheden. Dit heb ik laten inbinden in een copycenter. Met deze wil ik Jullie allemaal laten meegenieten van mijn kleine culinaire wereld.

    Graag ontvang ik Jullie commentaren wat betreft :

    - Smaken

    -Suggesties

    -Verbeteringen

    -Lay -out

    Ik zal met alles rekening houden zodat het recept er nog beter van wordt. Dank U.

    03-04-2016 om 00:00 geschreven door jean

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Allerlei
    >> Reageer (0)


    Inhoud blog
  • Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Perentaart met amandelvulling.
  • Paling in tomatensaus volgens Marileen.( Mijn huisvrouwtje )
  • Konijn op zijn Italiaans.
  • Feuilleté van paling.
  • Kalfsstoverij met blonde Leffe.
  • Feestcoctails & Nieuwjaarshapjes.
  • Eenvoudige Brésiliennetaart.
  • Farfalle al salmone.
  • Appeltaart.
  • Varkenshaasje met champignons.
  • Zeekreeft.
  • Sint-Jacobsvruchten met basmatirijst en saffraansaus.
  • Minidessertbuffet.
  • Visfantasietje.
  • Kwartel met allerhande groenten.
  • Schuimomelet. ( Omelette sibérienne )
  • Banaan in papillot.
  • Kip in wijnsaus ( Coq au vin ) of Bourgondische Ragout.
  • Twee heerlijke Coctails. en een katerverjager.
  • Gevuld kalkkoenlapje in bladerdeeg met Aalsterse aardappelpuree.
  • Gestoomde mosselen met citroengras.( Thais)
  • Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Konijnenfilet met paddestoelen en geurige olijfolie.
  • Gekruide Lamscasserole met amandelen.
  • Spaanse Paëlla.
  • Gratin van abrikozen met kardemom.
  • Wijn. De witte ANJOU: de grote onbekende.
  • Zeewolffilet in champignon- dugleréroomsaus.
  • Ijssoufflé au Grand Manier.
  • Kaassoufflé
  • Flensjes met geitenkaas.
  • Schartongfilets met bier en anijslikeur.
  • Suprème van gevogelte op zijn Indisch.
  • Zeebarbeel.
  • Gevuld Witloof met vismousse en mosterdcrème.
  • Bloemkoolsoep met gerookte zalm.
  • Bladergebakje met Victoriabaars op een bedje van witte kool en saffraansaus met basilicumchiffonade.
  • Duo van Chocolademousse.
  • Heerlijk Notenbrood.
  • Steaks met Roquefortsaus.
  • Oesters in beignetdeeg.
  • Kipnuggets met abrikozensaus.
  • Gamba's met room.
  • Velouté Dieppoise.
  • Scampi's met kerriesausje.
  • Scampi's in frituurdeeg, ook Scampi's Fritti genoemd.
  • Scampi's op zijn Amerikaans.
  • Vier cocktails.
  • Pittige tomatentaart.
  • Sint-Jacobsvruchten met balsamicovinaigrette.
  • Velouté Pierre-Le-Grand ( Knolseldervelouté )
  • Schuimige fruittaart.
  • Brikdeeg met zeevruchten.
  • Scampi’s met citroengras.
  • Met krab gevulde paddestoelen.
  • Bladerdeeggebakjes met mango, feijoa en papajamoes.
  • Chocolademarquise met passievruchten
  • Vers vijgentaartje met honing en vanille-ijs.
  • Kokosdessert met koekjes, ananas en caramelsaus.
  • Appeldessert op de BBQ
  • Tonijn met honing, limoenboter en witloof.
  • UITLEG over enkele van de meest gebruikte keukentermen.
  • Zalmtartaar met mosterdsaus.
  • Roodbaarsfilet met scampi en olijfolie
  • Gestoomde kabeljauw met gedroogde ham en groene dressing.
  • Poires religieuse.
  • Babykreeft met cocktailsaus.
  • Geflambeerde Ananas.
  • Parelhoen met bigaradesaus.
  • Tuinkerssoep.
  • Lamskoteletten met basilicumsaus.
  • Waterzooi van kip op zijn Gents.
  • Zomers slaatje.
  • Minuut Wafels.
  • Biscuitgebak met aardbeien of ander vers fruit.
  • Aarbeienmousse met frisse coulis.
  • Konijn ANDERS
  • Kalfsblanket met artisanale cider
  • Vispannetje uit de westhoek.
  • Zalmforel met garnalensaus en witte druiven.
  • Spaghetti Home made.
  • Tarte Tatin
  • Gefrituurde Camembert.
  • Marinades.
  • Kruidige Meivismoten met wortel in vinaigrette.
  • Gebakken Geepfilts met een stoofpotje van peterselie, tomaten en venkel.
  • Gemarineerde Meivis, gegrild met kaas en spek.
  • Schuimomeletten met diverse vullingen
  • Meivis met asperges en sinaasappel .
  • Tulp met vers fruit en sanayon.
  • Fishburgers
  • Macarons.
  • Kalfsniertjes op zijn Balegems.
  • Aspergeroomsoep en dito-taartjes.
  • Sabayon glacé au Kiwi ( Koude sabayon met kiwi )
  • Rauwe gemarineerde zalm.
  • Nog een klein voorwoord.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Foto

    Zoeken met Google



    Zoeken in blog


    Laatste commentaren
  • Notenbrood recept (Lowie Vissers)
        op Heerlijk Notenbrood.
  • Goede morgen Jean (Gerda)
        op Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Bedankt voor je mooi compliment Jean (Gerda)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Goedenavond beste Jean, (Lenie)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Een lieve groet doet altijd goed (Gerda)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Hallo beste Jean,wat een heerlijke en fijne recepten zie ik hier staan,zal uw blogje bij onze favorieten plaatsen. (Lenie)
        op Perentaart met amandelvulling.
  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!