Ijssoufflé au Grand Manier.
Dit exquise Franse gerecht vormt een uitstekende besluit van een feestelijk diner.
De naam Grand Marnier is bedacht door César Ritz, de beroemde Parijse hotelier. Hij kwam op dat idee toen Alexandre hem zijn Curaçao Marnier liet proeven.
Ingrediënten :
-
½ dl Grand Manier
-
100 gr suiker
-
4 eierdooiers
-
3 eiwitten
-
¼ liter slagroom
-
olie
Bereiding :
-
Doe de suiker en de eierdooiers in een pan, klop dit schuimig en roer er de helft van de Grand Manier door.
-
Verwarm het mengsel au bain-marie, voortdurend kloppend tot de inhoud dik en schuimig is geworden en vermeerderd is tot ongeveer het dubbele van de oorspronkelijke hoeveelheid.
-
Neem de pan uit het waterbad en laat afkoelen onder af en toe voorzichtig omscheppen.
-
Bestrijk de vorm of vormpjes aan de binnenzijde met olie.
-
Voeg de rest van de likeur aan het mengsel toe.
-
Klop de slagroom stijf, zet deze even in de koelkast.
-
Klop de eiwitten met een snuifje zout zeer stijf en spatel de room en de eiwitten voorzichtig door het eiermengsel.
-
Schenk het mengsel in vorm en zet deze twee uur in de vriesruimte.
-
Stort de soufflé op een voorgekoelde, even nat gemaakte schotel.
Je kan dit serveren met een abrikozensaus. ( 300 gr abrikozenjam kort gekookt met 3 dl water en een paar druppels citroensap, bindt dit mengsel met een papje van 11/2 theelepel met water aangeroerde maizena )
|