Gesmoorde rode poon op een groentebedje.
Deze Noordzeevis is gemiddeld tussen de 30 en 50 cm lang en weegt 200 à 500g. De poon heeft een dikke en vrij harde kop die met beenplaatjes is bepantserd en waaiervormige borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem ”loopt”. Een andere typisch kenmerk is hun knorrend geluid, veroorzaakt door het trillen van hun zwemblaas. Vandaar dat rode poon ook knorhaan wordt genoemd. Rode poon wordt meestal in zijn geheel verkocht en wordt ter plaatse gekuist en gefileerd. Het visvlees is stevig, heeft een diepe smaak en leent zich uitstekend voor vissoepen en visstoofpotten. Verder is de vis heerlijk op het vel gebakken bv. op de barbecue. De vis kan op veel manieren bereid worden: in de pan, in een gewone oven, in een microgolfoven, gepocheerd, gestoomd, in papillotten, op spiesjes. Hij kan in zijn geheel geroosterd worden op de barbecue.
Ingrediënten :
Bereiding :
-
Pel de tomaten, ontpit ze en snij in dobbelsteentjes.
-
Maak de courgette en de venkel schoon en snijd ze in blokjes.
-
Snijd de champignons in dunne plakjes.
-
Fruit al deze groenten met het geplette knoflookteentje twee minuten in de boter.
-
Schik alles op de bodem van een vuurvaste schotel.
-
Leg er de rode ponen op en kruid ze lichtjes met peper en zout.
-
Overgiet alles met de witte wijn en de visfumet, bedek de schaal met aluminiumfolie en laat 18 minuten garen in een oven van 230°.
-
Schik de de vis en de groenten op een verwarmd bord en versier met steeltjes bieslook. Serveer met gestoomde aardappels.
Nuttige TIPS :
-
Hele ponen altijd eerst goed wassen in stromend water, onmiddelijk nadat de vis gevangen is. De slijmhuid gaat immers dikker worden.
-
Wanner de rode poon in de oven of microgolf klaargemaakt word, verhoogt het de smaak als U de vis eerst even aankleurd in de pan en dan flambeert met een kruidige brandwijn (pastis).
- - De kieuwen moeten er uit want die geven een bittere smaak af.
|